Uredništvo

 |  Politika

Nekdanji poslanci naj vrnejo regres

Andrej Bajuk, upokojenec, nekdanji minister in dopustovalec

Andrej Bajuk, upokojenec, nekdanji minister in dopustovalec
© Borut Krajnc

Mladi forum SD poziva bivše poslance in ministre, naj vrnejo prejeta nadomestila in se odpovedo nadaljnjemu prejemanju le-teh. Denar pa naj se nameni dijakom oz. študentom za štipendije. V podmladku SD so ob tem poudarili, da bi tako julija vsaj osnovne štipendije lahko prejemalo 3809 dijakov oz. 2539 študentov.

V Mladem forumu SD so v sporočilu za javnost navajajo, da "smo vsakodnevno priča odpuščanju, stečajem in propadanju podjetij, ki so bila nekoč ponos Slovenije: Elan, Mura, STS, Carrera Optyl, IUV, Steklarska nova, MIP so samo nekatera podjetja, katerih konec je pripomogel k večjemu številu prijavljenih na zavod za zaposlovanje". "Ko so ti delavci prejeli odločbe o prenehanju delovnega razmerja, jih nihče ni vprašal, ali si bodo poiskali novo službo oz. ali morda želijo določen čas prejemati nadomestilo za prejšnjo plačo," pišejo v podmladku največje vladne stranke. Obenem ocenjujejo, da "so očitno nekdanji ministri in poslanci več vredni od delavcev v tovarnah, ki v resnici polnijo našo proračunsko blagajno". Tako smo, poudarjajo v Mladem forumu, priča nekaterim politikom, ki so ostali pred vrati parlamenta, a plačo še kar naprej prejemajo. "Tako imamo na eni strani bogate nekdanje politike, kot je npr. bivši minister za finance Andrej Bajuk, ki poleg nadomestila prejema še pokojnino iz tujine, na drugi strani pa študente in njihove starše, ki izgubljajo službe zaradi odpuščanj," poudarjajo. V podmladku SD so v sporočilu tudi zapisali, da je bilo po navedbah časopisa Delo julija le za poslanska nadomestila iz državnega proračuna namenjenih 144.747 evrov. "V Mladem forumu SD smo na centru za socialno delo preverili, koliko znaša osnovna dijaška oz. študentska štipendija. V mesecu juliju je osnovna dijaška štipendija brez dodatkov in prevoznih stroškov znašala 38 evrov, študentska pa 57 evrov," so še navedli v sporočilu za javnost.

Vodja PS SNS Zmago Jelinčič pa v pismu predsedniku DZ zahteva, naj se regres, ki so ga prejeli nekdanji poslanci, slednjim odbije od naslednjega nadomestila. Po Jelinčičevem mnenju nekdanji poslanci do regresa niso upravičeni. Predsednika DZ tudi poziva, naj ugotovi odgovornost zaposlenih v računovodstvu za "nezakonite transakcije". Kot v pismu pojasnjuje Jelinčič, letni regres po zakonu o delovnih razmerjih pripada vsakemu delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta. Popolnoma nerazumno po njegovem je, "da ima nekdo, ki je že tako doma in naj bi si iskal delo, pravico do letnega dopusta in regresa". Tudi sklicevanje na 3. odstavek 38. člena zakona o poslancih, ki pravi, da poslancu, ki ima v času, ko prejema nadomestilo, pravico do letnega dopusta, pripada regres, je po njegovem popoln nesmisel. "Človek se vpraša, kdo dela na oddelku za računovodstvo državnega zbora, ko tega ne razume," piše poslanec.

Kot so v preteklih dneh poročali mediji, so nekdanji poslanci, ki prejemajo nadomestilo plače po izteku mandata, prejeli regres v višini 672 evrov.

Nadomestilo poslanske plače lahko sicer izkoristijo vsi poslanci, ki jim je prenehal mandat in "iz objektivnih razlogov" ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, niti niso izpolnili pogojev za upokojitev po splošnih predpisih. Nadomestilo lahko prejemajo dokler se ne zaposlijo ali izpolnijo pogoje za upokojitev, vendar najdlje eno leto od prenehanja mandata. Ob tem 3. odstavek 38. člena zakona o poslancih dodatno navaja, da se čas, ko poslanec prejema nadomestilo, poslancu šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo socialno zavarovanje oseb v delovnem razmerju. Če ima v tem času pravico do letnega dopusta, mu pripada tudi regres za letni dopust, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine, je še zapisano v zakonu. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.