Uredništvo

 |  Kultura

PEN proti digitalizaciji knjig pri Googlu

/media/www/slike.old/novice/digiknjige.jpg

© Borut Krajnc

Mednarodni PEN je vlade pozval, naj se uprejo množični digitalizaciji knjig, ki jo izvaja spletni iskalnik Google. Google se je digitalizacije lotil brez pristanka avtorjev. To je nezdružljivo z mednarodnimi zakoni in avtorskim pravom. Stališče so pisatelji sprejeli na 75. svetovnem kongresu mednarodnega PEN, ki se je 25. oktobra končal v Linzu.

Resolucijo v zvezi s tem je predlagal Nemški center PEN, so sporočili s sedeža v Darmstadtu. Avtorske pravice je treba spoštovati, prepričujejo pisatelji. Zavarovati je treba honorarje in dostojanstvo pisateljev ter znanstvenikov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na kongresu so za novega predsednika Mednarodnega PEN izvolili kanadskega esejista in romanopisca Johna Ralstona Saula.

Odbor pisateljev v zaporu, del Mednarodnega PEN, je v času kongresa objavil podatek, da je več kot 600 pisateljev in novinarjev po svetu žrtev represije. Od njih jih je 200 zaprtih v najtežjih življenjskih pogojih. Udeleženci kongresa so soglasno sprejeli resolucijo, s katero so obsodili postopanje z zaprtimi književniki na Kitajskem, v Turčiji, Iranu, Eritreji in Vietnamu, so poročale tuje tiskovne agencije. Pred svetovnim dnevom pisateljev v zaporu, 15. novembrom, je kongres izrazil zaskrbljenost tudi nad stanjem v Latinski Ameriki, kjer je svoboda izražanja ogrožena na Kubi, v Venezueli, Nikaragvi, Mehiki in Kolumbiji.

Mednarodni PEN so ustanovili leta 1921, spodbuja pa sodelovanje med književniki z vsega sveta ter brani njihove pravice. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.