Kultura

PEN proti digitalizaciji knjig pri Googlu

Uredništvo  |  26. 10. 2009

/media/www/slike.old/novice/digiknjige.jpg

© Borut Krajnc

Mednarodni PEN je vlade pozval, naj se uprejo množični digitalizaciji knjig, ki jo izvaja spletni iskalnik Google. Google se je digitalizacije lotil brez pristanka avtorjev. To je nezdružljivo z mednarodnimi zakoni in avtorskim pravom. Stališče so pisatelji sprejeli na 75. svetovnem kongresu mednarodnega PEN, ki se je 25. oktobra končal v Linzu.

Resolucijo v zvezi s tem je predlagal Nemški center PEN, so sporočili s sedeža v Darmstadtu. Avtorske pravice je treba spoštovati, prepričujejo pisatelji. Zavarovati je treba honorarje in dostojanstvo pisateljev ter znanstvenikov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na kongresu so za novega predsednika Mednarodnega PEN izvolili kanadskega esejista in romanopisca Johna Ralstona Saula.

Odbor pisateljev v zaporu, del Mednarodnega PEN, je v času kongresa objavil podatek, da je več kot 600 pisateljev in novinarjev po svetu žrtev represije. Od njih jih je 200 zaprtih v najtežjih življenjskih pogojih. Udeleženci kongresa so soglasno sprejeli resolucijo, s katero so obsodili postopanje z zaprtimi književniki na Kitajskem, v Turčiji, Iranu, Eritreji in Vietnamu, so poročale tuje tiskovne agencije. Pred svetovnim dnevom pisateljev v zaporu, 15. novembrom, je kongres izrazil zaskrbljenost tudi nad stanjem v Latinski Ameriki, kjer je svoboda izražanja ogrožena na Kubi, v Venezueli, Nikaragvi, Mehiki in Kolumbiji.

Mednarodni PEN so ustanovili leta 1921, spodbuja pa sodelovanje med književniki z vsega sveta ter brani njihove pravice. (STA, mh)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.