Uredništvo

9. 12. 2009

Število komentarjev

Politika

Ustavno sodišče prejelo dopolnitve vlade glede arbitražnega sporazuma

/media/www/slike.old/novice/piranskids_copy1.jpg

© Denis Sarkić

Na ustavnem sodišču so za STA potrdili, da so prejeli dopolnjeni predlog za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško s slovensko ustavo, ki ga je na torkovi dopisni seji sprejela vlada. Zunanje ministrstvo je ustavnemu sodišču že tudi posredovalo gradivo, povezano s pripravo, podpisom in ratifikacijo sporazuma. Da je ustavno sodišče prejelo dopolnitve vlade, je za STA danes potrdila generalna sekretarka sodišča Jadranka Sovdat. Da so vsa gradiva, povezana s pripravo, podpisom in ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško, v torek posredovali ustavnemu sodišču, so za STA potrdili na MZZ.

Generalna sekretarka ustavnega sodišča sicer danes ni mogla napovedati, kdaj naj bi ustavni sodniki prejeto dokumentacijo obravnavali, pa tudi njene vsebine ni želela komentirati. Radio Slovenija je pred tem poročal, da naj bi vlada gradivu, ki ga je poslala v presojanje ustavnemu sodišču, dodala stališča pravnikov Rajka Pirnata, Janeza Čebulja in Mira Cerarja, ki so izrazili najglasnejše dvome o načinu postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma in tudi o njegovi vsebini.

Vlada je besedilo dopolnitve predloga za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo določila na torkovi dopisni seji. Vlada je poleg tega pooblastila MZZ, naj ustavnemu sodišču posreduje gradiva, povezana s pripravo, podpisom in ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Svoj predlog za izrek mnenja je vlada dopolnila z navedbami strokovne in druge javnosti, iz katerih izhajajo pomisleki o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo in temeljno ustavno listino, k čemur jo je konec novembra pozvalo samo ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je konec novembra vlado tudi pozvalo, naj predlogu priloži pripravljalna in druga gradiva, ki so povezana s pripravo, podpisom ali ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Vlada se je prav zaradi pomislekov v javnosti sredi novembra odločila, da sporazum pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Sodišče je vprašala, ali je točka 3a sporazuma, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora, v skladu s 4. členom ustave in v povezavi z drugim razdelkom temeljne ustavne listine.

Ustavno sodišče je odločilo, da bo o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo odločalo "absolutno prednostno".

Arbitražni sporazum sta premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, podpisala 4. novembra. Ob tem sta se v dvostranski deklaraciji, ki je priložena sporazumu, zavezala, da bosta vladi sporazum v dveh tednih po podpisu predložili parlamentoma v ratifikacijo. Hrvaški sabor je arbitražni sporazum že sprejel 20. novembra, slovenski državni zbor pa mora pred obravnavo počakati na mnenje ustavnega sodišča, obeta pa se tudi razpis predhodnega posvetovalnega referenduma. (STA, mh)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.