Uredništvo

 |  Politika

Ustavno sodišče prejelo dopolnitve vlade glede arbitražnega sporazuma

/media/www/slike.old/novice/piranskids_copy1.jpg

© Denis Sarkić

Na ustavnem sodišču so za STA potrdili, da so prejeli dopolnjeni predlog za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško s slovensko ustavo, ki ga je na torkovi dopisni seji sprejela vlada. Zunanje ministrstvo je ustavnemu sodišču že tudi posredovalo gradivo, povezano s pripravo, podpisom in ratifikacijo sporazuma. Da je ustavno sodišče prejelo dopolnitve vlade, je za STA danes potrdila generalna sekretarka sodišča Jadranka Sovdat. Da so vsa gradiva, povezana s pripravo, podpisom in ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško, v torek posredovali ustavnemu sodišču, so za STA potrdili na MZZ.

Generalna sekretarka ustavnega sodišča sicer danes ni mogla napovedati, kdaj naj bi ustavni sodniki prejeto dokumentacijo obravnavali, pa tudi njene vsebine ni želela komentirati. Radio Slovenija je pred tem poročal, da naj bi vlada gradivu, ki ga je poslala v presojanje ustavnemu sodišču, dodala stališča pravnikov Rajka Pirnata, Janeza Čebulja in Mira Cerarja, ki so izrazili najglasnejše dvome o načinu postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma in tudi o njegovi vsebini.

Vlada je besedilo dopolnitve predloga za izrek mnenja o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo določila na torkovi dopisni seji. Vlada je poleg tega pooblastila MZZ, naj ustavnemu sodišču posreduje gradiva, povezana s pripravo, podpisom in ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Svoj predlog za izrek mnenja je vlada dopolnila z navedbami strokovne in druge javnosti, iz katerih izhajajo pomisleki o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo in temeljno ustavno listino, k čemur jo je konec novembra pozvalo samo ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je konec novembra vlado tudi pozvalo, naj predlogu priloži pripravljalna in druga gradiva, ki so povezana s pripravo, podpisom ali ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Vlada se je prav zaradi pomislekov v javnosti sredi novembra odločila, da sporazum pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Sodišče je vprašala, ali je točka 3a sporazuma, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora, v skladu s 4. členom ustave in v povezavi z drugim razdelkom temeljne ustavne listine.

Ustavno sodišče je odločilo, da bo o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo odločalo "absolutno prednostno".

Arbitražni sporazum sta premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, podpisala 4. novembra. Ob tem sta se v dvostranski deklaraciji, ki je priložena sporazumu, zavezala, da bosta vladi sporazum v dveh tednih po podpisu predložili parlamentoma v ratifikacijo. Hrvaški sabor je arbitražni sporazum že sprejel 20. novembra, slovenski državni zbor pa mora pred obravnavo počakati na mnenje ustavnega sodišča, obeta pa se tudi razpis predhodnega posvetovalnega referenduma. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.