Uredništvo

 |  Družba

Več toplogrednih plinov od psa kot od terenskega avtomobila

/media/www/slike.old/novice/bulerji.jpg

Priljubljeni domači ljubljenček pes proizvede dvakrat več izpustov toplogrednih plinov od potratnega terenskega avtomobila, je pokazala najnovejša študija, ki je že razburila ljubitelje psov in drugih domačih živali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novozelandska strokovnjaka za okolju prijazen način življenja Robert in Brenda Vale, sta preučila najpriljubljenejše znamke pasje hrane in izračunala, da srednje velik pes poje okoli 164 kilogramov mesa in 95 kilogramov žitaric letno. Če upoštevamo vse dejavnike za proizvodnjo njegove hrane, ima srednje velik pes ekološki odtis 0,84 hektara, kar je več kot dvakrat več od 0,41 hektara, kolikor naj bi bil ekološki odtis terenskega avtomobila s pogonom na vsa štiri kolesa, ki letno prevozi 10.000 kilometrov.

Znanstvenika ugotavljata, da tudi drugi domači ljubljenčki niso veliko boljši za okolje. Mačke imajo tako ekološki odtis 0,15 hektarja letno - malo manj kot Volkswagnov golf-, dva hrčka letno proizvedeta toliko toplogrednih izpustov kot plazma televizor z izdelavo vred, zlata ribica pa toliko kot dva mobilna telefona. Valesova v svoji kontroverzni študiji še poudarjata, da domači ljubljenčki poleg tega tudi širijo bolezni, onesnažujejo vodo in uničujejo divje živali.

Po podatkih, objavljenih v znanstveni reviji New Scientist, 7,7 milijona mačk, ki živijo v Veliki Britaniji, letno ulovi več kot 188 milijonov divjih živali - 25 ptic, sesalcev in žab na mačko. Pasji iztrebki močno onesnažujejo vodo in posledično uničujejo življenje v rekah, znanstveniki pa opozarjajo, da so mačji iztrebki celo še bolj strupeni.

Predsednik francoskega združenja za človekove pravice Reha Huttin po drugi strani poudarja, da bi bilo za človeštvo pogubno, če bi se ljudje odrekli domačim ljubljenčkom. "Domači ljubljenčki delujejo protidepresivno, pomagajo nam, da se soočimo s stresom, dobri so za starejše," zagotavlja.

Strokovnjaki sicer pravijo, da se ne bi bilo treba odpovedati domačim ljubljenčkom, bi pa lahko njihov škodljiv vpliv na okolje znatno zmanjšali s spremembo njihove prehrane, tako da bi zmanjšali količino mesa in žitaric, ki jih zaužijejo. Poleg tega bi lastniki lahko negativen vpliv svojih živali omilili tudi tako, da psov ne bi sprehajali na ekološko občutljivih območjih, mačke pa bi ponoči, ko običajno lovijo, zapirali v stanovanja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.