Uredništvo

24. 4. 2010

Svet

Arizona uvedla oster zakon o priseljevanju

Mehičani na delu v ZDA

Mehičani na delu v ZDA
© AP

Guvernerka ameriške zvezne države Arizona Jan Brewer je v petek podpisala sporen zakon, ki je uperjen proti ilegalnim priseljencem iz sosednje Mehike. Gre za najostrejši zakon o priseljevanju v ZDA, ki so ga kritiki označili za rasističnega, ameriški predsednik Barack Obama pa je prepričan, da je zgrešen, poročajo tuje tiskovne agencije. V skladu z zakonom je ilegalno bivanje v Arizoni poslej obravnavano kot kaznivo dejanje, najemanje ali prevoz ilegalnih priseljencev pa postaja nezakonito. Zakon med drugim od priseljencev zahteva, da morajo imeti ves čas pri sebi dokumente, kot je zelena karta, dovoljenje za prebivanje ali potni list.

Ob tem policistom dovoljuje zasliševanje ali zapiranje vsakogar, za katerega bi menili, da bi lahko bil ilegalni priseljenec, pa čeprav ne bi zagrešil nobenega kaznivega dejanja. Državljani Arizone pa lahko v skladu z zakonom osumljence prijavljajo policiji in od nje zahtevajo, da izvaja nadzor. Republikanska guvernerka Brewerjeva je ob podpisu zakona, ki so ga skozi kongres te zvezne države v začetku tedna spravili republikanci, poudarila, da zakon predstavlja korak naprej k zaščiti Arizone in varnim soseskam. Ob slovesnosti ob podpisu se je pred poslopjem kapitola v Phoenixku zbralo več tisoč nasprotnikov, pa tudi nekaj podpornikov zakona. Nasprotniki zakona, predvsem Američani hispanskega porekla in organizacije za zaščito človekovih pravic, so mnenja, da bodo lahko poslej policisti vsakega Latinoameričana samovoljno nadzirali in zapirali.

Ameriški predsednik Obama je arizonski zakon, še preden ga je Brewerjeva podpisala, označil za "zgrešen", saj je v nasprotju "s temeljno idejo pravičnosti, ki jo Američani cenimo". Po njegovem mnenju pa bi lahko zakon tudi škodoval zaupanju med prebivalstvom in policijo. Obama je od zveznega pravosodnega ministrstva zahteval, naj ugotovi, ali je arizonski zakon sploh legalen. Ameriški predsednik je nedavno napovedal imigracijsko zakonodajo na zvezni ravni, v petek pa je poudaril, da je ta potrebna, sicer bodo ostala vrata odprta za "neodgovornost drugih".

Arizona se sicer že dalj časa sooča s problemom ilegalnih priseljencev. Prek dolge meje med Mehiko in Arizono naj bi v ZDA vstopili številni izmed več kot 12 milijonov ljudi brez ustreznih dokumentov. Pri tem je v Arizoni poraslo število kaznivih dejanj. (STA, mh)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.