Tjaša Zajc

 |  Politika

Brezžična Ljubljana

Župan Maribora Franc Kangler in njegov računalnik

Župan Maribora Franc Kangler in njegov računalnik
© Marko Pigac

Brezžični dostop do spleta v Sloveniji med drugim ponujajo občine Maribor, Velenje, Ptuj, Šmarješke Toplice, Laško, Postojna, celo Duplek. V Ljubljani bo občina (končno) do septembra izbrala ponudnika za javno-zasebno partnerstvo v projektu »Uvedba brezžičnega omrežja na območju Mestne občine Ljubljana«.

Danes je brezžični internet skoraj samoumeven - nekateri lokali ga ponujajo zastonj, da bi privabili več gostov, na letališčih in nekaterih drugih javnih prostorih ga izkoriščajo za trženje in dodatno pridobitno dejavnost. Po svetu brezžični dostop do spleta omogočajo v večjih mestih, kot so Rim, Seul, New York, Hongkong in Singapur. Vprašanje časa pa je, kdaj bo med temi mesti tudi Ljubljana.

A čisto za časom naša prestolnica vseeno ni. Za zdaj je brezžični dostop do spleta mogoč v posameznih lokalih, posebna zanimivost pa je omrežje wlan Ljubljana. Gre za neprofitno organizacijo posameznikov, skupin in organizacij, ki sestavljajo odprto brezžično omrežje. Glavni namen povezovanja je prosta izmenjava znanja in informacij med sodelujočimi v omrežju, med drugim pa se lahko prek nekaterih točk prijavite tudi na splet. Seznam točk je objavljen na spletni strani organizacije. Ker se organizacija zavzema za pretok znanja in čim večjo dostopnost do spleta, je navdušena nad zamislijo, da bi brezplačni dostop vzpostavila tudi občina.

Čeprav je vedno slišati mamljivo, da je kaka storitev zastonj, pa imajo takšne storitve navadno pomanjkljivosti, in tudi tu ni drugače. Dostop do spleta je mogoč le na nekaterih vstopnih točkah, ki sprejmejo omejeno število uporabnikov. Poleg tega splet, ki ga ponujajo občine, ni hiter in je dostop do njega omejen - v občini Duplek recimo na dve uri na dan. Doseg in dostop sta odvisna tudi od števila točk v občini - več jih je, večja je možnost dostopa. Postojna je ena izmed redkih občin, kjer je mogoče skoraj povsod brezplačno uporabljati brezžični internet. Je pa res, da se po velikosti ne more primerjati z Ljubljano. Z njo se lahko primerja Maribor. Tam je točk za zdaj 35, do konca leta 2010 jih predvidevajo še 15. In Ljubljana? Namen projekta »Uvedba brezžičnega omrežja na območju Mestne občine Ljubljana« je s sedanjo infrastrukturo zgraditi širokopasovno brezžično omrežje. Brezžični signal bo zagotovljen na zunanjih javnih površinah (ceste, ulice, trgi, parki). Projekt bo izpeljan v treh fazah (omrežje v središču, znotraj obvoznice in nato v preostalih naseljenih delih mesta), zadnja je predvidena do konca leta 2012. Kot kaže, bomo na dostop čakali še kar nekaj časa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.