Uredništvo

 |  Politika

Zaslišanje direktorjev podjetij, ki sta izdajali brezplačnike

/media/www/slike.old/novice/wtednik_copy2.jpg

Terška, direktorja podjetja Zame-tek, ki je pred parlamentarnimi volitvami izdajalo brezplačnik Ekspres, so zaslišali že prejšnjič, ko je potrdil povezavo med Ekspresom in Slovenskim tednikom.

Na zaslišanju pred dobrima dvema tednoma je Teršek pred komisijo pojasnil, da je pri iskanju oglaševalcev sodeloval z Andrejem Lasbaherjem, direktorjem podjetja Progresija, ki je izdajalo brezplačnik Slovenski tednik.

Teršek je tudi razkril, da si je denar za izdajanje časopisa sposodil. Na vprašanje, kdo mu je posodil denar, ni želel odgovoriti. Dali so mu ga prijatelji, se je izrazil. Celoten projekt, osem številk brezplačnika, je po njegovem stal več kot 300.000 evrov.

Ker se avtorji člankov v Ekspresu dostikrat niso podpisovali s pravim imenom in priimkom, temveč psevdonimi, je Teršek razkril tudi prava imena avtorjev - za brezplačnik so med drugim pisali Matej Makarovič, Matevž Tomšič, Dominik Frelih, Borut Meško in odgovorna urednica Barbara Smisl. Je pa razložil, da je pri nekaterih člankih sodelovalo več avtorjev, zato so se v takih primerih odločili, da članek podpišejo s psevdonimom.

Sicer pa je prejšnji teden časnik Delo razkril, da je Lasbaher podjetje Progresija, ki je izdajalo Slovenski tednik in je leto 2008 končalo z 1,4 milijona evrov izgube, februarja 2009 prodal nekemu Milanu Simiču. Ta je trenutno v koprskem zaporu, novinarjem Dela pa je povedal, da je pri notarju podpisal pogodbo z Lasbaherjem, za kar je dobil 500 evrov.

V pogodbi naj bi pisalo, da je kupnina v višini 57.500 evrov v celoti poravnana, Simić pa je za Delo dejal, da o tem ne ve nič. Prav tako ni ničesar vedel o dolgu podjetja, katerega lastnik je postal. Več bo lahko pojasnil na današnjem zaslišanju. (STA, lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.