MLADINA Trgovina

Pazi nož v žepu

Dogodivščina nekega nožka

Nevarno orožje

Nevarno orožje
© Igor Škafar

Po terorističnem napadu na ZDA je marsikatero letališče poostrilo nadzor nad potniki. Nekakšno žrtveno jagnje, da se počutimo varnejše, so postali noži, damske pilice za nohte in podobna šara. O učinkovitosti podobnih ukrepov bi lahko razglabljali ure in ure. Navsezadnje lahko teroristi, poučeni z ameriškimi filmi, brez nožev in drugega orožja zadušijo ali s karate udarci prestrašijo letalsko osebje? Toda ukrep je ukrep.

Tako se je mlad podjetnik, ki v svojem žepu že od nekdaj nosi švicarski nožek s kupom koristnih pripomočkov, pred kratkim nič hudega sluteč usedel na letalo Austiairlines, ki je vzletelo z letališča Brnik. Po pristanku na Dunaju je moral presesti na drugo letalo in šele takrat so ga opozorili, da noža sploh ne bi smel imeti s sabo. Nožek so mu takoj odvzeli in na vprašanje, kdaj ga lahko dobi nazaj, odgovorili, da nikoli. Češ, preveč nožev imajo in zato jih ne morejo vračati. Rdeči miniaturni nožek se je znašel v koritu skupaj z damskimi kompleti za urejanje nohtov in drugimi "nevarnimi" predmeti. V kakšnih rokah se je znašel pozneje in ali ga je doletela usoda izdelkov iz govejega mesa, ki so jih pred kratkim množično uničevali, ne bomo izvedeli nikoli.

Največji hec pa je, da lahko podobne nožke na Dunaju in drugod kupite, preden greste skozi kontrolo in se sprehajate po letaliških trgovinah. In kdo ima prav? Dunaj, ki slepo sledi ameriškemu diktatu, ali Brnik, ki ohranja mirno kri, navkljub temu, da se jim v zadnjem času dogajajo nepredvidene nesreče in protiameriški grafiti?