Vanja Pirc

 |  Mladina 20  |  Politika

Podarjeni milijoni?

Poslanec Zmago Jelinčič je leta 2003 Narodnemu muzeju Slovenije prodal svojo zbirko denarja za 42 milijonov SIT - cenitev, ki jo je naročila policija, pa naj bi pokazala, da je zbirka vredna le 9 milijonov SIT

Zmagoviti Zmago

Zmagoviti Zmago
© Jože Suhadolnik

Septembra bodo minila štiri leta, odkar je Narodni muzej Slovenije od poslanca Zmaga Jelinčiča odkupil zbirko slovenskega denarja, sestavljeno iz 536 kosov bankovcev, kovancev in spremljajočega numizmatičnega materiala. Zanjo naj bi mu odšteli kar 42 milijonov tolarjev (175.000 evrov) proračunskega denarja. A doslej so mu plačali 25 milijonov tolarjev (104.000 evrov). Kmalu po podpisu pogodbe se je namreč zbirka znašla sredi prave afere. Vse se je vrtelo okrog tega, ali je zbirka res vredna tako veliko. Pa tudi okrog tega, po kakšni poti je Jelinčič prišel do nekaterih najdragocenejših kosov zbirke in ali niso bili vsaj nekateri med njimi že prej v lasti države. Preiskava se je lansko jesen končala z ovadbo zoper dve osebi: zoper Jelinčiča in skrbnika zbirke v muzeju Andreja Šemrova. Primer je zdaj na tožilstvu, a vse manj verjetno se zdi, da bo zgodba dočakala sodni epilog. Ljubljansko tožilstvo je namreč ovadbo zoper Šemrova konec marca zavrglo, a ne zato, ker ne bi imeli dovolj dokazov za nadaljnje ukrepanje, temveč "zaradi zastaranja kazenskega pregona, ki je nastalo že pred podano kazensko ovadbo". Z ovadbo zoper Jelinčiča se medtem tožilstvo še ukvarja. Nedavno so na ljubljansko okrajno sodišče vložili zahtevo za opravo posameznih preiskovalnih dejanj v zvezi s tem primerom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: