Max Modic

 |  Mladina 7  |  Družba

Dvigni ga!

Drugi evropski teden spolne osveščenosti je minil v znamenju iskanja odgovorov na vprašanje, zakaj erekcija ni več tisto, kar je bila nekoč

Težave z erekcijo - V Sloveniji je cca 260.000 moških, starejših od 50 let. 135.000 nima težav

Težave z erekcijo - V Sloveniji je cca 260.000 moških, starejših od 50 let. 135.000 nima težav
© Tomo Lavrič

"Tisto, kar povezuje vaše telo in vaša čustva, je zdrava spolnost. Vprašajte, če imate težave," je sporočal slogan prvega evropskega tedna spolne osveščenosti, ki se je zaključil 14. februarja lani, organizirali pa so ga na pobudo izvršnega komiteja nekdanje Evropske družbe za preučevanje spolnosti in impotence. Aktivnosti v obliki tiskovnih konferenc, predavanj, tiskanja plakatov, brošur in zloženk, postavljenih na vidna mesta po ambulantah, bolnišnicah, lekarnah, šoping centrih, kinodvoranah ter celo policijskih postajah in zaporih, so potekale v sodelovanju Evropske zveze za raziskovanje spolnih motenj (ESDA, European Sexual Dysfunction Alliance; spletni naslov www.esda.eu.com), k projektu pa je bolj ali manj zagnano pristopilo osemnajst evropskih držav: Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Grčija, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Slovaška, Španija, Švedska, Turčija, Velika Britanija in Izrael. Akcijo osveščanja so vzpodbudili alarmantni rezultati znanstvenih analiz, iz katerih je razvidno, da zaradi težav v spolnosti na svetu trpi že več kot 140 milijonov ljudi, večina v glavnem zato, ker nima možnosti oziroma ne zna, ne more ali noče vprašati za strokovno pomoč. V Grčiji so na primer organizirali filmski festival na temo spolnosti in najavili tako imenovano Rdečo knjigo o spolnosti, ki naj bi zajela ključna, največkrat zastavljena vprašanja s tega področja ter kajpada postregla s konkretnimi in uporabnimi odgovori. V Izraelu so pod skupnim naslovom Je čas, da odvržemo figov list? priredili posebej glamurozno modno revijo, okroglo mizo o seksualnosti in odprli razstavo lokalnih umetnikov, ki so ustvarjali na temo erotike in spolnosti. Na Poljskem so šli aktivisti na ulice in izvedli anketo z naslovom Kaj Poljaki vemo o spolnosti. Skratka, praznik zaljubljencev, valentinovo, je z evropskim tednom spolne osveščenosti dobil globlji pomen. In če bo na ta dan v omenjenih državah samo polovica tistih, ki razmišljajo, kakšno bonboniero kupiti svojemu partnerju ali partnerki, za hip pomislila še na to, kako na dolgi rok ohraniti zdravo spolnost oziroma kaj storiti, če njihov seks ni ravno briljanten, se Evropski skupnosti definitivno pišejo boljši časi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: