Kdo je morilec?

Zakaj slovenske kriminalke mislijo, da so več kot kriminalke, in zakaj jim je Slovenija premalo

V kriminalkah Vladimirja P. Štefanca umore raziskuje ljubljanski inšpektor Viktor Kobal, 'solidno ohranjeni štiridesetletnik, z jamico v bradi in duši'.

V kriminalkah Vladimirja P. Štefanca umore raziskuje ljubljanski inšpektor Viktor Kobal, 'solidno ohranjeni štiridesetletnik, z jamico v bradi in duši'.
© Matjaž Tanič

"Sredi bele, čiste kuhinje, katere red sta motila kupček nepomite posode v umivalniku in tihožitje, sestavljeno iz noža za kruh, deske za rezanje in kruhovih drobtin na delovni površini, je na sredini kuhinje na kvadratni beli mizi, sedeč na belem, mizi pripadajočem stolu, v mlaki krvi ležal zvrnjen moški. Oči so mu bolščale v prazno, roki sta mu viseli z mize, pod njima sta se na bela kuhinjska tla natekli dve luži krvi. Vse je bilo krvavo, zelo krvavo, na obeh zapestjih sta se videli globoki ureznini." Tako nekako se začne Olje na balkonu, najnovejša slovenska kriminalka, ki jo je napisal Avgust Demšar. In ker podnaslov ne pušča nobenega dvoma, da gre za "prvi primer inšpektorja Vrenka", je povsem logično, da primer potem prevzame Martin Vrenko, rahlo zastareli, antimobitelski, homofobični mariborski višji kriminalistični inšpektor z močno intuicijo in s "pretanjenim občutkom za malenkosti". Toda prav to odkritje prizorišča umora lepo pokaže, kaj je narobe s slovenskimi kriminalkami: slovenske kriminalke mislijo, da niso le kriminalke. Slovenske kriminalke mislijo, da so več kot kriminalke. To, da je več kot kriminalka, Demšarjeva kriminalka kaže na zelo trapasto pretenciozen način: z vrinjenimi stavki, s pleonastičnimi, povsem nepotrebnimi "realističnimi" opisi (hej, v istem stavku dvakrat izvemo, da smo sredi kuhinje!), ki bralcu le ovirajo pogled na truplo. Slovenski pisci kriminalk so pretenciozni, ko je to najmanj potrebno. Kaj bi bilo narobe s preprostim, elegantnim stavkom: "Sredi bele, čiste kuhinje je v mlaki krvi ležal zvrnjen moški." Ergo: slovenskim piscem kriminalk sama kriminalka ni dovolj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: