Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 4. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZMAGOVALNI POSEL

    V petek izide nova Mladina! V 16. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 19. aprila, dalje, preberite, ali je novi predsednik SD Matjaž Han v službi kapitala ali pravi socialdemokrat. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca.  

  • Uredništvo

    17. 4. 2024  |  Politika

    Kaj narediti z narodom, ki ga drugi narod postopoma likvidira v vedno večjem številu?

    "Obstaja na tisoče načinov in zgodovinskih zgledov, kako ne rešiti zelo preprostega vprašanja, kaj narediti z narodom, ki ga drugi narod postopoma likvidira v vedno večjem številu. Najbolje nič. Treba je počakati, da bo delo opravljeno do konca. Ampak saj oni v resnici ne obstajajo kot politični subjekt na mednarodni sceni."

  • Uredništvo

    17. 4. 2024  |  Družba

    »Danes je paranoja to, da vas nihče ne gleda«

    "Obsesijo s selfieji in družbenimi omrežji vidim kot širšo krizo družbe. Včasih je bila paranoja občutek, da vas ves čas nekdo gleda. Danes pa je ravno obratno. Paranoja je to, da vas nihče ne gleda. Tega vas je strah, da objavite selfie, ko ste pretekli maraton in nihče tega ne pogleda, nihče ne komentira, nihče ne všečka."

  • Uredništvo

    16. 4. 2024  |  Politika

    Türk / »Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje Palestine odvisno od Izraela«

    "To je eden od zadnjih trenutkov, ko je priznanje Palestine smiselno. Pozdravljam špansko pobudo. Prišla je, potem ko so ZDA novembra lani razglasile, da je treba rešitev spora med Izraelom in Palestino najti v okviru koncepta dveh držav. Če hočemo doseči, da bo Palestina realna in pomembna pogajalka v teh procesih, mora biti priznana. Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje odvisno od Izraela, od njegove dobre volje. Ta je izginila."

  • Uredništvo

    16. 4. 2024  |  Svet

    »Kadar Zahodu ne ustreza, to ni genocid«

    "Ljudje lahko po televiziji gledajo neposredni prenos genocida, vsak dan, če želijo. Kadar Zahodu ne ustreza, to ni genocid. Ko mu je ustrezalo, na primer ob pokolu v Srebrenici, ki je bil sicer res grozovit pokol, je to vztrajno označeval za genocid, da so lahko sodili Miloševiću in drugim. Izraelcem ne želijo soditi. Želijo jih pustiti pri miru. Oznaka genocid je pri tem težava. Zato se ji upirajo. Toda po vseh merilih vseh vrhunskih strokovnjakov, tudi Meddržavnega sodišča, je to verjeten genocid. Posamezni strokovnjaki trdijo, da je nedvomno genocid. Pred očmi vsega sveta pobiti več kot 34.000 ljudi, od katerih je več kot polovica majhnih otrok. Kaj je to drugega kot genocid?"

  • Uredništvo

    16. 4. 2024  |  Družba

    Gladovna stavka za Palestino

    V prostorih Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) od 12. do 21. aprila gladovno stavka igralka Draga Potočnjak, letošnja prejemnica nagrade Polde Bibič za življenjsko delo. Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG.

  • Uredništvo

    15. 4. 2024  |  Družba

    »Neka kristjanka mu je pisala, da je prvič obiskala džamijo, samo zato, da je lahko tam molila zanj«

    "Bi prepustili svoje lepo mlado belo telo človeku, ki mu je ime Seyed Yousef in ga barva kože pa obraz na prvi pogled izdajata, da prihaja iz arabskega sveta? Eden takih se je pred leti znašel v Ljubljani. Do svoje zgodnje smrti je rešil okoli dva tisoč ljudi, večinoma Slovencev in Slovenk. Fanatično predano delo ga je povsem izmučilo in poslovil se je pri petdesetih. Tujec, Arabec, temnopolt, ki je brez poželenja po belih ženskih telesih prav ta reševal smrti. Tujec, kateremu v zahvalo in z željo, da ozdravi, so molili tisoči vernih Slovencev. Neka kristjanka mu je pisala, da je prvič obiskala džamijo, samo zato, da je lahko tam molila zanj. Morda so takrat že odstranili svinjske glave, ki smo jih v dokaz strpnosti in ljubezni do bližnjega nametali pred prag."

  • Uredništvo

    15. 4. 2024  |  Družba

    Od katoliških milic do črne roke

    V članku z naslovom Od katoliških milic do črne roke, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, zgodovinar dr. Božo Repe piše o tem, da je zadnja križarska vojna na Slovenskem – z dolgo predpripravo – potekala med drugo svetovno vojno

  • Uredništvo

    14. 4. 2024  |  Družba

    »Res je noro, da se osebek, ki je skoraj uničil javni medij, sploh upa kam pritožiti«

    "Andrej Grah Whatmough (AGH) na nacionalki ni imel kolegov. Imel je pač krog tistih, ki so častili isto sekto in imeli določene koristi ter privilegije. AGH ni imel pojma o medijih. O nacionalki se mu ni sanjalo in ni imel nobenih vodstvenih izkušenj, kaj šele kvalitet. AGH je nacionalki odvzel še tisto malo kredibilnosti, ki jo je imela pred njegovim prihodom. Res je noro, da se osebek, ki je skoraj uničil javni medij, sploh upa kam pritožiti. Bolj bi pričakovali, da se bo nekam skril in upal, da se ne bo nihče pritožil čez njega. In z njimi vsi člani sveta nacionalke, ki so ga dvakrat potrdili za generalnega ali le vršilca generalnega brez izpolnjevanja zahtevanih pogojev. To se lahko očitno zgodi le pri nas."

  • Uredništvo

    14. 4. 2024  |  Svet

    »Radikalna odločitev je, da postanejo podnebne spremembe prioriteta«

    "Radikalna odločitev je, da postanejo podnebne spremembe prioriteta vseh vlad. Kot v času covida, ko je bil virus v ospredju vsega. Gre za radikalno podobno odločitev, to je nekaj, kar moramo rešiti. Potem pa je treba narediti tisoč drobnih, zoprnih, neprijetnih stvari, ki morajo biti centralno vodene, da ustvarijo sinergijske učinke. Pri tem pa je treba o vsem z ljudmi dobro komunicirati, ne pa jih postaviti pred dejstvo v smislu 'vzeli vam bomo zemljo, da bomo postavili vodni zadrževalnik'. Če bi se z ljudmi prej pogovorili in jim morda ponudili tudi kakšno odškodnino, najbrž nihče ne bi protestiral."

  • Uredništvo

    14. 4. 2024  |  Družba

    Šele več stoletij po procesu proti Galileu Galileju Cerkev priznala, da se je zmotila

    V članku z naslovom »Nikdar več, nikdar več, nikdar več!«, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, René Schlott piše o tem, da je šele več stoletij po procesu proti Galileu Galileju Cerkev priznala, da se je zmotila. Drugi obsojeni krivoverci so še danes izobčenci.

  • Uredništvo

    12. 4. 2024  |  Politika

    »Pakt je kompromis, s katerim niso zadovoljni ne na levem ne na desnem političnem spektru«

    "S precej drame je bil vendarle sprejet nov migracijski in azilni pakt, s katerim Evropska unija po osmih letih od velikega migracijskega vala v Evropo dobiva novo skupno politiko, ki naj ne bi razdvajala, temveč poenotila celino. Nameni so dobri, prijemi močno vprašljivi, cilji pakta pa očitno vsaj po prvih odzivih Poljske in Madžarske z zavračanjem obvezne solidarnosti med državami nedoseženi."

  • Uredništvo

    12. 4. 2024  |  Družba

    »Na poplavo lažnih novic se je težko odzivati«

    "Rast števila lažnih novic je praviloma znak, da si nekdo sistematično prizadeva za vzpostavljanje prirejene resničnosti s poskusi diskreditiranja in uokvirjanja javne debate z namenom podpiranja določenih političnih in ekonomskih interesov. Namen je mobilizacija in demobilizacija družbenih skupin, tudi volivcev. Akterjev, ki pri tem sodelujejo, je lahko več, vsi tudi ne delujejo usklajeno, vodijo jih lahko različni interesi. Na poplavo lažnih novic se je težko odzivati, njihovo dejansko razsežnost pa je mogoče v celoti oceniti šele za nazaj."

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / VROČE POLETJE

    V petek izide nova Mladina! V 15. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 12. aprila, opozarjamo, da prihaja poletje, ki bo vroče in nepredvidljivo. Smo pripravljeni? Za naslovnico sta tokrat poskrbela Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Gašper Lešnik (fotografija). 

  • Uredništvo

    11. 4. 2024  |  Svet

    Gibanje Inštituta 8. marec na Poljskem v središču medijske pozornosti

    "Tukaj stojim v imenu več kot 60 organizacij iz Evrope, ki so se povezale v gibanje My Voice, My Choice, da skupaj zahtevamo varen, legalen in dostopen splav vsem, ki ga izberejo. Gibanje My Voice, My Choice je včeraj registriralo Evropsko državljansko pobudo. Ne glede na to, kakšen bo izid v poljskem parlamentu, fajtamo dalje: Za varen in dostopen splav povsod v Evropi," je danes v poljskem parlamentu povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec in koordinatorka evropskega gibanja My Voice, My Choice. Novinarsko konferenco, o kakršni lahko slovenski politiki le sanjajo, je spremljalo malo morje kamer, mikrofonov in fotoaparatov.

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    »Te nove družbene pojave bo treba najprej razumeti in jih nato tudi ustrezno naslavljati«

    "Slovenija velja za izrazito varno državo, ki so ji primeri množičnega ekstremnega nasilja tuji. Kljub temu pa varnostnim organom ni oziroma vsaj ne bi smelo biti tuje podajanje varnostnih ocen tveganja in pripravljanje ter sledenje protokolom za tovrstne varnostne dogodke. Ponedeljkov odziv na domnevno anonimno grožnjo na spletu, ki jo je neznani avtor kmalu umaknil, je bil izjemno zmeden. Posamezne policijske postaje so po povsem nejasnem ključu o grožnji obveščale nekatere šole, drugih ne, nekateri ravnatelji teh šol so nato obveščali tudi starše, drugi ne …"

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    Duhovnik, ki je pridigal odvrnitev od kapitalizma

    V članku z naslovom Krivoverski razredni boj, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Stefan Hunglinger piše o tem, da so latinskoameriški duhovniki, denimo Leonardo Boff, pridigali odvrnitev od kapitalizma; Joseph Ratzinger, poznejši papež, pa je to obsodil kot herezijo

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Kultura

    »Postali smo žalostna generacija s srečnimi fotografijami«

    "Med procesom predstave smo se veliko pogovarjali o pritiskih okolja in sodobne družbe, ki nas sili v srečo in nam v isti sapi na uho šepeta, da nismo dovolj. O tem, kako smo postali žalostna generacija s srečnimi fotografijami. Zdi se mi, da smo z elementi pop estetike, umeščenimi v predstavo, prepletenimi s Shakespearovimi verzi, v našo adaptacijo vpeljali sodobnost in realnost, v kateri živimo."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Stavka Fidesa in upor proti centrom za sprejem migrantov imata isto politično zaledje«

    "Dva relativno množična, glasna in samozavestna upora imata kar nekaj skupnih točk na svoji poti 'po svoje': to sta stavka Fidesa in upor proti centrom za sprejem migrantov. Oba imata isto politično zaledje, ne ozirata se na odgovornost do širše skupnosti, oba posegata po popolnoma pervertirani obliki demokracije. V primeru sovraštva do migrantov, zasnovanega na lažnih novicah in na sovražnem govoru iz centra, ki z uporniki upravlja, ni nobenega razloga za odpuščanje, češ da nimajo pravih informacij ...

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Svet

    »Govor o religiji je treba izgnati iz mednarodnih odnosov«

    "Kar počne Netanjahujev režim v navezi z 'globoko državo' v ZDA, ki se je ne upajo dotakniti niti predsedniki ZDA, utegne dolgoročno škodovati najbolj Judom, kot že nekoč v zgodovini, potem pa še t. i. krščanskemu svetu, proti kateremu se bo zaradi dogajanja v Gazi v teroristično maščevanje obrnil radikalni islamski svet. In obramba pred tem zlom bo najbolj spet razveselila vojaško industrijo, v Evropi pa desnice, ki bodo v imenu krščanskih vrednot z judovskim 'nadjazom' skupaj kovale judeževe srebrnike in netanjahujevske zlatnike."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    Teorija o evoluciji, ki jo je Cerkev obsodila za krivoversko

    V članku z naslovom Počutim se, kot bi priznal umor, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Johann Grolle piše o tem, da je s teorijo o evoluciji, ki jo je Cerkev obsodila za krivoversko, Charles Darwin ovrgel svetopisemsko zgodbo o stvarjenju – in pobožni soprogi Emmi povzročil hude skrbi

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Politika

    »Sem za to, da Slovenija prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo«

    O Tomažu Veselu, kandidatu Svobode za evropskega komisarja, ki ga koalicijski stranki SD in Levica nista veseli, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v oddaji Marcel na TV Slovenija dejala, da bo preden bo Vesel postal evropski komisar, potrebno storiti še kar nekaj korakov, med drugim to, da ga potrdi državni zbor (DZ). Po njenem mnenju ima Vesel vse strokovne kompetence. "Mora iti še čez kar nekaj sit, kjer ima besedo tudi kdo drug, ne samo poslanska skupina Svobode."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Politika

    »Politika se spreminja v eno veliko turistično agencijo«

    "Zadnje čase opazujemo zanimiv premik. Vsi bi nekam zbežali. Ali v evropski parlament ali pa na kakšno veleposlaniško destinacijo. Torej, vsi zbrani tam okoli šefa vlade so v bistvu tam zato, da nekaj iztržijo. Da čim hitreje, vsekakor pa prej, preden jih šef odslovi, najdejo želeno destinacijo. Skratka, politika se spreminja v eno veliko turistično agencijo. Nič več govora o vrednotah in ideologijah, temveč o destinacijah in dobro plačanih mestih. Nasploh je politični turizem postal mamljiva nagrada. Letati malo po svetu ti razširi obzorja."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Morda moramo ukiniti kapitalizem«

    "Morda moramo ukiniti kapitalizem. Začeti moramo pri izvoru težav. Še en primer iz Srbije in Gaze. Pred kratkim so objavili, da je Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, za 99 let v dar prejel nekdanji jugoslovanski generalštab, torej ministrstvo za obrambo nekdanje Jugoslavije, pozneje Miloševićevo, ki ga je Nato leta 1999 bombardiral. Sredi Beograda bo zrasel zelo drag nepremičninski projekt, po projektu Beograd na vodi, podprtim z arabskim kapitalom, bo tja prišel Trumpov kapital. Nekaj dni pozneje je Jared Kushner izjavil, da bi bilo območje Gaze, ki so ga uničile bombe, odlično za nov nepremičninski projekt, Gaza na vodi. Po Beogradu na vodi predlaga Gazo na vodi."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Nič ne more zares miniti, nič zares umreti. In pekel ne obstaja.«

    V članku z naslovom Boj zvezdogledov, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Felix Bohr piše o tem, da je menih Giordano Bruno s tezami o neskončnem vesolju prevpraševal cerkvene dogme. Galileo Galilej je spoznal, da Zemlja nikakor ni središče vesolja. Oba so preganjali kot krivoverca.

  • Uredništvo

    4. 4. 2024  |  Politika

    Iskrivo v živo z Mladino

    »Novinarstvo je še danes poklic egocentričnih, samovšečnih, vase zagledanih ljudi. V njem potrebuješ visoko stopnjo samozavesti, poleg tega pa moraš ostati skromen,« je spoznanje, ki je zorelo v njem od petnajstega leta, ko je prvič okusil moč javne besede kot avtor prispevka v srednješolskem glasilu, do njegove sedanje vloge pri vplivnem tedniku.

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Dvakrat sežgan

    V članku z naslovom Dvakrat sežgan, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Torben Müller piše o tem, da je Miguela Serveta zaradi njegovih spisov vzela pod drobnogled inkvizicija. Usmrtili so ga v Ženevi – trdnjavi nepopustljivega reformatorja Jeana Calvina in pribežališču številnih verskih beguncev iz Francije. Serveta, ki ga je imela na muhi že inkvizicija, so nazadnje usmrtili protestanti. 

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Ali novi feminizem potrebuje kritiko?

    "Feministični diskurzi v silni ideološki vnemi, okuženi s potrošništvom, žensko enodimenzionalno slikajo kot žrtev, takšna redukcija pa škodi družbeni uveljavitvi žensk. Novi feminizem, ki je kot vse stare idejne strukture v času intenzivnega skupnostnega iskanja izredno agresiven, nujno potrebuje kritiko. Danes poglobljene kritike večinoma ni, kar je posledica družbene bojazljivosti v okoliščinah splošne družbene stagnacije. Ker novemu feminizmu ne upamo pogledati v oči in iz njega izbezati družbeno regresivnih elementov, vodilnih mest po ključu prodora t. i. feministične politike ne zasedajo najboljše posameznice, ampak najglasnejše in najbolj povzpetniške ter celo takšne, ki delujejo na povsem patriarhalen način. Nova digitalna družbena stvarnost seveda zahteva predrugačenje vlog vseh družbenih akterjev, a večjo družbeno inventivnost od feminizma v položaju žensk danes izkazuje teorija spolov."

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Kultura

    »Vedno bomo obstajali bralci, ki nas zanimajo dolgi teksti in temeljito branje«

    "Sam imam zelo rad časopis, ker je bil oče novinar pri časopisu Delo, tako da sem, bi rekel, čustveno navezan na časopis v roki, na vonj tiskarske barve. Ravno tako sem navezan na knjige, stripe, skratka vse tiskano mi je ljubo, vse, kar je treba prijeti v roke."

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Proglas / Birokratizacija

    Ustvarjalce Proglasa smo tokrat pozvali, da z rešitvami opozorijo na odsotnost enostavnih in smiselnih sistemskih rešitev na številnih področjih – na obsedenost s predpisi, formularji, papirologijo, predalčkanjem, na vtikanje oblastnikov v naša vsakdanja življenja, v zatiranje ustvarjalnosti, domišljije, duha.