• Vanja Pirc

    1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Kultura

    Glas delavcem

    Najprej spoznamo Vesno, ki dela v podjetju, kjer se bodo neustrezno zložene škatle vsak hip zrušile na delavce. Ali pa bo koga povozil viličar, saj vozniki preveč divjajo. Ali pa bo, ker zaradi prepovedi »čikpavz« vsi kadijo na hodniku, polnem omar s papirji, izbruhnil požar. »Kaj pa sploh dela to vaše podjetje?« vpraša glas na drugi strani pisalne mize. »Opremo za varnost pri delu prodajamo,« odgovori delavka.

  • Komentar / Vaja iz odgovornosti

    V začetku septembra 2023, mesec dni po katastrofalnih poplavah, postaja slika te naravne tragedije in družbene neodgovornosti vse bolj jasna. Za nami so prve podcenjujoče ocene škod, pa tudi pretiravanj v nasprotni smeri. Do prvih realnejših številk bomo prišli v prihodnjih tednih, do potencialne vrednosti potrebne sanacije morda do konca leta. Vlada je z interventnim zakonom zakrpala nekaj institucionalnih praznin. Ostale pa so številne dileme o organizaciji faznih ukrepov, politiki dolgoročne sanacije in virih financiranja. Dosedanja praksa delovanja državnih organov in politična odgovornost številnih vlad sta slaba popotnica. Zato je tako pomembno, kako zastaviti drugačne pristope in spremeniti dosedanje sporno delovanje. Ne gre zgolj za problem učinkovitosti države pri sanaciji in potrebne socialne pravičnosti pri pomoči, ključna sta razvojni zasuk in partnerski pristop. Zato so samočistilne sposobnosti vode lahko dobro vodilo za dosedanje naplavine slovenskih političnih in razvojnih zmot.

  • Uredništvo

    1. 9. 2023  |  Kultura

    Zapletenost ohranjanja dosledne podobe v toku nenehnih transformacij

    V Palači Cukrarna bodo danes, 1. septembra ob 19. uri odprli razstavo Adrijana Praznika z naslovom Modra obzorja, ki predstavlja pregled njegovega preteklega dela in se sprašuje o negotovi prihodnosti. Razstava ponuja vpogled v domeno iracionalnega in prikazuje umetniško pot Adrijana Praznika od monokromatičnih in na tekstu temelječih del do prepletanja različnih barvnih nanosov in oblik.

  • Vlado Miheljak

    1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Knjiga

    Politični triler brez epiloga

    Glasbeniki imajo prednost, ko vstopijo v literarni svet. Zaradi prepoznavnosti. A hkrati imajo težavo, ker prepoznavnost zapreči pogled na novo perspektivo, nov izraz. Tudi drugod, denimo v teatru, je podobno. Pokojni Jernej Šugman je svojčas znal povedati, kako te kakšna vloga omreži, te neizbrisno in nepozabno zaznamuje. Šugman je za del (manj poznavalski in zahteven) gledališkega občinstva ostal lik, ki ga je nekoč igral. Kajpak Veso iz neke televizijske serije. Pa naj je igral kogarkoli, čeprav danskega kraljeviča. No, ni bil edini. Tudi v filmu je pogosto tako. Publika ne gleda igralca zdaj v tej, zdaj v oni vlogi, ampak ga skozi ikonični lik vnaprej prepoznava, ne obratno. Morda je eden najbolj razvpitih primerov lik Normana Batesa v Hitchcockovem Psihu. Nadarjeni Anthony Perkins je v dolgoletni karieri nabral lepo število vlog, a dolga senca norega Batesa ga ni nikoli zapustila. Za vedno je ostal Hitchcockov nepozabni lik.

  • N'toko

    N'toko

    1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Žive meje

    Komentar / Zaprta odprta Evropa

    Odkar je Velika Britanija neslavno zapustila Evropsko unijo, v domačih medijih ne zasledimo več kaj dosti o njej. A če si vzamemo čas, iz aktualnih novic hitro razberemo, da projekt »varovanja britanskega načina življenja« po izstopu iz EU ne poteka nič kaj uspešneje, kot je pred vzpostavitvijo trde meje. Guardian je ta teden poročal o velikih težavah, ki jih ima torijska oblast pri upravljanju migracij. Britanci so, da bi svetu signalizirali svojo novopridobljeno zaprtost, preskusili vse skrajnejše ukrepe za preprečitev izkrcanja migrantov na njihovo ozemlje, tudi zloglasni »plavajoči azilni dom«: barko Bibby Stockholm, na kateri naj bi bili ob obali zaprti prosilci za azil. Ukrep se je hitro spremenil v farso, saj je tovorna barka v vodovodni napeljavi hranila smrtonosno bakterijo in malo je manjkalo, pa bi izbruhnila splošna zdravstvena kriza. In ker oblasti v domačih vrstah ne najdejo zdravstvenih in drugih delavcev, da bi oskrbovali kaotični vodni azilni sistem, so stekli pogovori o hitrih vizumih, s katerimi bi spodbudili tuje delavce k prihodu v Veliko Britanijo! Še tako protimigrantska evropska vlada mora danes vabiti tujce, pa tudi če zgolj zato, da varujejo druge tujce.

  • Damjana Kolar

    1. 9. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Franco Juri

    1. 9. 2023  |  Politika

    Uresničljiva obljuba

  • Uredništvo

    30. 8. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / POŠTENA OBDAVČITEV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. september, dalje, preverite, zakaj bi morala tudi Slovenija obdavčiti presežne dobičke bank. Avtor ilustracije na naslovnici je Franco Juri. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Racionalizacija kolaboracije skozi karikaturo Tomaža Lavriča

    Socialna omrežja so zadnje dneve v spomin naplavila staro karikaturo Tomaža Lavriča, ki jo je ta objavil v Mladini avgusta 2018. Nastala je na podlagi intervjuja z dr. Stanetom Grando – z njim se je na TV Slovenija pogovarjal dr. Jože Možina in je bil objavljen 19. avgusta istega leta.

  • STA

    31. 8. 2023  |  Politika

    Golob / »Za popoplavne ukrepe do sedem milijard evrov«

    Neposredna škoda po poplavah po zadnji oceni znaša 4,7 milijarde evrov, za ureditev poplavljenih območij pa se bo v naslednjih petih letih namenilo do sedem milijard evrov, je ob predstavitvi predloga rebalansa proračuna za letos v DZ dejal premier Robert Golob. Predlagani rebalans sicer za pomoč prizadetim in sanacijo namenja 520 milijonov evrov.

  • STA

    31. 8. 2023  |  Družba

    Osnovna šola / Je bila devetletka prava odločitev?

    Mineva 20 let od uvedbe obvezne devetletne osnovne šole, s čimer se je v Sloveniji obvezno šolanje podaljšalo za eno leto. V šolskem prostoru tedanjo odločitev vidijo kot pravo. Opozarjajo pa, da ni bilo temeljite evalvacije ter da se je koncept pogosto spreminjal "bolj iz političnih razlogov" in brez strokovne razprave.

  • Uredništvo

    30. 8. 2023  |  Politika

    »Slovenija je varna država. Z izjemo.«

    "Slovenija je varna država, z dvema posebnostma oziroma izjemama. Prva je spletni prostor, kjer je veliko aktivnosti, pri informacijski varnosti, moramo biti previdni, hkrati pa imamo prižgano rdečo luč, kar zadeva dejavnost obveščevalnih služb pri nas. Slovenija je torej varna država, z izjemo aktivnosti v informacijskem in obveščevalnem prostoru."

  • Uredništvo

    30. 8. 2023  |  Družba

    »Včasih imam občutek, da je prvega šolskega dne bolj strah staršev kot otrok«

    "Danes prvi šolski dan ni le prvi dan za otroke, temveč tudi za starše. Včasih imam občutek, da je prvega šolskega dne bolj strah staršev kot otrok. V skladu z obstoječo zakonodajo imata namreč starša pravico do plačanega dopusta za spremstvo otroka na njegov prvi šolski dan. Tako je prvi šolski dan šola polna staršev, ki imajo priložnost prisostvovati programu šole za prvošolčke, in je resnično dober ter prijazen. Po koncu programa in prvega šolskega dne po navadi starši odidejo z otrokom na sladoled in domače kosilo, ki je malo bolj slavnostno. Pravi prvi šolski dan sledi šele naslednji dan, ko otroci v šolske prostore vstopijo sami in se srečajo s pravo šolo."

  • STA

    31. 8. 2023  |  Svet

    Srbija / Po množičnih umorih nov predmet na osnovnih šolah

    Na srbskih osnovnih šolah bodo po dveh množičnih umorih v novem šolskem letu uvedli nov izbirni predmet o vrednotah in vrlinah kot življenjskem kompasu, namenjen krepitvi pozitivnih vrednot, je napovedalo ministrstvo za izobraževanje. V ospredju šolskega leta, ki se bo začelo v petek, bo po zagotovilih ministrstva varnost učencev.

  • Franco Juri

    31. 8. 2023  |  Politika

    Vplivnici in slepi potnik

  • Uredništvo

    30. 8. 2023  |  Družba

    Vzorci tal v zgornji Mežiški dolini / Vrednosti svinca so kritične

    "Analiza 11 vzorcev naplavin, ki so jih od Dravograda do Črne na Koroškem odvzeli 12. avgusta, je pokazala, da so v tleh v zgornji Mežiški dolini presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija," je na današnji novinarski konferenci dejala Janja Turšič z Agencije za okolje (Arso). 

  • Začetna politična napaka Roberta Goloba

    Odkar se je predsednik vlade Robert Golob grdo znebil notranje ministrice in prvega policista v državi, kar lahko štejemo za začetno večjo politično napako v njegovem mandatu, sta tedanja argumentacija ob odločitvi in še bolj kadrovsko »nadomestilo« vsakič bolj na trpki preizkušnji – tudi za nazaj. Zakaj sta morala oditi Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav in zakaj je vsak dan bolj evidentno, da je bila njuna zamenjava popolnoma neprimerna in celo nepovratno škodljiva, ne samo zanj, ampak za verodostojnost celotne vlade?

  • STA

    30. 8. 2023  |  Družba

    Oranžno opozorilo / Možnost poplav na Koroškem, Savinjskem in zahodnem Štajerskem

    Agencija RS za okolje (Arso) je za danes izdala oranžno opozorilo za možnost poplav na Koroškem, Savinjskem in zahodnem Štajerskem, saj bo ponoči še oblačno s padavinami. Drava se še razliva in bo poplavljala tudi ponoči. Predvidoma bo narasla Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Družba

    Gasilci opozarjajo na pomanjkanje opreme za intervencije

    Prevaljski gasilci po skoraj štirih tednih od katastrofalne ujme in ko jim dela ob novih nalivih ne zmanjkuje, opozarjajo, da nimajo več dovolj opreme za intervencije in tudi denarja za nakup ne. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je za STA dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Svet

    Sodišče v Strasbourgu / »Volilni sistem BiH spodkopava demokracijo«

    Privilegiji, ki jih imajo Bošnjaki, Hrvati in Srbi v Bosni in Hercegovini, spodkopavajo demokratičnost volitev v državi, je v torek v zadevi Slavena Kovačevića razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). S tem je znova ugotovilo, da BiH krši človekove pravice svojih državljanov na volitvah zaradi diskriminacije na etnični podlagi.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Družba

    Civilna iniciativa / Zahteva po takojšnji ureditvi struge Savinje

    Civilna iniciativa Ločica-Breg pri Polzeli, ki je nastala po avgustovski vodni ujmi, zahteva takojšnjo ureditev nabrežine in struge Savinje v kritičnem predelu Brega pri Polzeli in Ločice ob Savinji, so sporočili iz iniciative. Polzelski župan Jože Kužnik je za STA danes dejal, da so njihove zahteve legitimne, a ni prepričan, da je pot pravilna.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Svet

    Kijev / Najbolj silovito rusko obstreljevanje od pomladi

    Ukrajinska prestolnica Kijev je bila ponoči tarča silovitega ruskega obstreljevanja z manevrirnimi raketami in droni, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so danes sporočile mestne oblasti. Vodja vojaške uprave mesta Sergej Popko je dejal, da je to bil najbolj silovit napad na prestolnico od pomladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Svet

    ZDA / »Rusija je začela to vojno in jo lahko kadarkoli konča«

    ZDA bodo Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 250 milijonov dolarjev, je v torek sporočilo ameriško zunanje ministrstvo. Pomoč med drugim obsega strelivo za raketne sisteme himars, artilerijsko in protioklepno strelivo, več kot tri milijone nabojev za ročno orožje ter opremo za odstranjevanje min.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Svet

    Rusiji uspelo odbiti več napadov z droni, ni pa ji uspelo preprečiti napada na vojaško letališče

    Ruske oblasti so danes sporočile, da jim je uspelo odbiti več napadov z droni na različna območja v državi. Ni pa jim uspelo preprečiti napada na vojaško letališče v bližini kraja Pskov, okoli 30 kilometrov od meje z Estonijo.

  • Uredništvo

    29. 8. 2023  |  Družba

    »Dokler je na oblasti kapitalizem, le čakamo naslednjo veliko podnebno katastrofo«

    "Izrabljanje solidarnosti za ustvarjanje lažnega upanja v boljšo skupno prihodnost, brez temeljitih strukturnih sprememb države, je neetično. Dokler je na oblasti kapitalizem, le čakamo naslednjo veliko podnebno katastrofo, ki bo najverjetneje prinesla številne odpovedi dela in zahtevala še več ur solidarnostnega dela vseh nas, da jo bomo sanirali. Nobenega zagotovila ni, da nam bo po lanskoletnih požarih in letošnjih poplavah naslednje leto prizaneseno. Kaj bo potem? Vse solidarnostne ure ne rešujejo vzroka problema, prej ga zamegljujejo in nam vsem vzbujajo lažno tolažbo, da s skupnimi močmi zmoremo premagati tudi najhujše, kar nam zakuha narava in to navkljub spretno skritemu dejstvu, da v tej »kuhni« glavni chef ni narava, ampak kapitalizem."

  • STA

    30. 8. 2023  |  Svet

    Gabon / Vojska prevzela nadzor v eni od najbogatejših držav v Afriki

    V Gabonu je danes vojska prevzela nadzor nad to afriško državo. Ob tem je razveljavila ravno razglašene rezultate sobotnih predsedniških volitev, na katerih je po podatkih volilne komisije zmagal sedanji predsednik Ali Bongo Ondimba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Politika

    Minister Poklukar / »V šoli ni prostora za kakršnokoli nasilje«

    Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta učencem in dijakom zaželel uspešno šolsko leto ter varno in veselo pot do novega znanja. Izpostavil je, da v šoli ni prostora za kakršnokoli nasilje, pri čemer da imajo ključno vlogo starši in učitelji, ter pozval k previdnosti v prometu.

  • STA

    30. 8. 2023  |  Družba

    Zaradi poplav začetek šolskega leta bolj stresen

    Ponoven začetek pouka, ki lahko že sam po sebi prinese stisko, bo letos lahko za nekatere še bolj stresen zaradi nedavnih ujm. V centrih za duševno zdravje za zdaj ne beležijo povečanega iskanja pomoči. V šolah pa pričakujejo, da se bo prava slika pokazala ob začetku leta, in napovedujejo, da bodo šolske svetovalne službe nudile ustrezno.

  • Uredništvo

    29. 8. 2023  |  Politika

    Je Blejski strateški forum s poudarkom na podnebnih spremembah zadel v polno?

    "Blejski strateški forum je s poudarkom na podnebnih spremembah včeraj, ko se je nad Slovenijo, Italijo, Francijo in Avstrijo zgrnilo novo hudo nevihtno neurje, zadel v polno. Podnebna varnost postaja ena izmed prevladujočih oblik varnosti, ki so ji pogosto podrejene vse druge – prehrambna, ozemeljska, gospodarska. Z razpravami o teh vprašanjih in globalni solidarnosti Blejski strateški forum letos meri na eno izmed najaktualnejših tem, skupno vsem državam na svetu. V ožjih regionalnih okvirih je letos forum s poudarkom na Zahodnem Balkanu poskrbel za postavljanje nove širitvene agende v Evropski uniji, o kateri bo gotovo govor v prihodnjih mesecih."

  • STA

    29. 8. 2023  |  Svet

    Pogreb Prigožina / Vodja skupine Wagner pokopan v zaprtem krogu

    Na pokopališču v Sankt Peterburgu so pokopali vodjo ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala, je danes sporočila medijska služba Wagnerja in dodala, da je pogreb potekal v zasebnem krogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.