• Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Preveč levo ali premalo levo?

    Nič nenavadnega ni, da v političnih strankah prihaja do frakcijskih bojev. A prav levičarske stranke so že zaradi svojega načina delovanja, ki vključuje nenehno prevpraševanje lastne pozicije, zanje toliko bolj dovzetne. Boji lahko tudi koristijo kot nekakšen korektiv, kadar bi stranka zašla na stranpot, a jo lahko tudi oslabijo. Prav frakcijski boji in nenehni spopadi, kdo je dovolj »lev« in kdo ne, so s političnega zemljevida uspeli praktično izbrisati levičarske stranke v Italiji, ošibili so špansko Podemos in razklali grško Sirizo.

  • Žeja po energiji / Pri velikih investicijah ni ideoloških razlik

    Izjava predsednika vlade dr. Goloba, da bomo malo prilagajali zakone, da bomo hitreje zgradili novo nuklearno elektrarno (NEK2), me je pošteno stresla. »Spet en velik korupcijski projekt,« je bila prva misel. Štiriletno ukvarjanje s projektom TEŠ6 na mestu predsednika parlamentarne komisije, kakšno leto »ljubiteljskega« ukvarjanja s projektom severnega dela tretje razvojne osi (3RO) in opazovanje oblastniškega izsiljevanja investicije Magna ima pač posledice, da najprej pomislim na to. Seveda bi lahko omenil še kakšen podoben projekt, a ti trije v glavnem pokažejo vso paleto manipulacij, ki so jih zmožni proizvesti nekorektni investitorji v povezavi s koruptivnimi politiki in upogljivimi strokovnjaki.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Dva leva

    Komentar / Temna stran Mesca

    Ni vsak ponedeljek dolgočasen. V ponedeljek, 26. 6., je bil prav poseben dan. Veliki filmar Karpo Godina je v izbrani družbi soustvarjalcev, sopotnikov in prijateljev svoj častitljivi osemdeseti rojstni dan proslavil na najlepši možni način. Namreč s projekcijo obnovljenega Rdečega Boogieja, ki je zaznamoval slovenski film na začetku osemdesetih let. Karpo se je v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih oblikoval in uveljavil kot soavtor t. i. črnega vala jugoslovanskega filma, slovenski filmski dediščini pa je dal zlasti tri velike celovečerce. Splav meduze (1980) o umetniški avantgardi dvajsetih let na Balkanu, pa Umetni raj (1990), hommage Fritzu Langu in Karolu Grossmannu. Vmes pa še Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982), film o bridko sladkem času, ko se je s težavo osvajalo ne le polja svobode govora in ustvarjanja, ampak tudi in predvsem pravico do zasebnosti in izbire oblik užitka. Sam sem film prvič videl na začetku leta 1984 na Berlinalu v (takratnem) Zahodnem Berlinu; uvrščen je bil v poseben – če se prav spomnim mediteranski – program in pritegnil pozornost občinstva. Ob čustveno napetem izteku filma je v srednji dvorani kinematografa Zoo Palast, kjer je takrat potekal festival, najprej nekaj trenutkov vladala mučna tišina, nato pa se je počasi sestavil prisrčen aplavz. Znanec ob meni je pokomentiral, da moramo najbrž imeti v Jugoslaviji pogum za odpiranje takšnih tem. Da, vsekakor, sem mu odgovoril, a že nekaj časa ne toliko kot pri njih, v Nemčiji, za tematiziranje levega terorizma, RAF-a oz. skupine Baader-Mainhof, kar je bilo takrat v akademskih levičarskih krogih razlog precejšnjega nelagodja in zadreg.

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Nekateri so za desne in leve 

    Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, pred tem dolgoletni župan Tolmina, je eden od ministrov sedanje vlade, ki se tako rekoč od nastopa omenjajo med »šibkimi členi«, med ministri in ministricami »na udaru«, ki utegnejo biti zamenjani. A zdi se, da politično šibak minister, pristojen za naravo, v resnici ustreza marsikomu. In ne samo to: odločilne besede naj ne bi imel niti pri imenovanju ključnih kadrov na ministrstvu. Nedavno imenovana direktorica direktorata za vode Vesna Ugrinovski po naših podatkih ni bila Brežanova izbira. Še nenavadneje je, da enega od treh direktoratov Brežanovega ministrstva naprej vodi Georgi Bangiev, ki ga je nastavila Janševa vlada in je bil eden ključnih članov ekipe prejšnjega ministra Andreja Vizjaka (SDS).

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Propagiranje JEK2 je donosno

    Promocija jedrske energije in drugega bloka krške jedrske elektrarne (JEK2) je dobila močan zagon poleti 2021. Ključen je bil dogodek iz julija 2021, ko je infrastrukturno ministrstvo takratne Janševe vlade državni Gen energiji – ta je krovna družba skupine Gen, v katero sodi Nuklearna elektrarna Krško – izdalo energetsko dovoljenje za JEK2 in s tem omogočilo nadaljevanje upravnih postopkov za gradnjo JEK2. Začela pa se je tudi orkestrirana propaganda, ki jo financirajo bogate državne energetske družbe in posavske občine, zlasti Krško, čeprav jo nekateri akterji želijo prikazati kot spontani civilnodružbeni projekt ljubiteljev jedrske energije. Gen energija je že septembra 2021 pod takratnim direktorjem Martinom Novšakom objavila javni razpis za dvoletno podporo, svetovanje in komunikacijske aktivnosti tudi »pri projektu JEK2«. Dan pred božičem 2021 je ta, skoraj 1,7 milijona evrov vreden posel dodelila svojemu hišnemu podjetju Consensus Darinke Pek Drapal in lobista Andreja Drapala. V milijonski posel je Drapal potegnil še Pristop, katerega soustanovitelj je bil, nekdanje Pristopovo podjetje Gaz ter angleškega projedrskega komunikatorja Jeremyja Gordona (Fluent in Energy). Za občutek o velikosti posla: skoraj 1,7 milijona evrov za 24 mesecev komunikacijskih aktivnosti pomeni v povprečju porabo skoraj 70 tisoč evrov na mesec (natanko 69.579 evrov), taka mesečna poraba pa recimo za 12 tisočakov presega vrednost celotne 18-mesečne komunikacijske pogodbe, ki jo je Gen energija podpisala aprila 2020 (57.096 evrov). Šlo je torej nesporno za velik »komunikacijski posel«.

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    Komu se lahko Golob zahvali za padec politične podpore?

    "Bešič Loredan je oseba, ki se ji lahko Golob v največji meri zahvali za padec politične podpore. Ministrova v nebo vpijoča nesposobnost — skupaj z Golobovim zatrjevanjem, da minister še vedno uživa njegovo zaupanje — je politični fiasko posebne vrste, ki bi zahteval podrobnejšo analizo."

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    »Povejmo enkrat na glas. Proslava je odveč.«

    "Povejmo enkrat na glas. Proslava je odveč. Proslava je ritual vladajočih, ki nas prepričujejo, da bi bili brez njih izgubljeni v vesolju. Ne glede na barvo tistih, ki pripravljajo proslavo, jo vodijo in na njej govorijo, je vse skupaj absolutno preživela forma, ki v sodobnem času državljanov nima kaj iskati. Glorifikacija nečesa izpred več kot tridesetih let ne zanima nikogar več. Kaj res mislite, da mlade zanima tisto vsakoletno zaklinjanje na odru in ob njem, da bomo skupaj močnejši, da znamo stopiti skupaj, da smo enotni, da smo izbrani, da smo dali kri, znoj in življenja za to, kar imamo, in da nas čaka svetla prihodnost? Če mislite, da jih, potem je že čas, da odprete oči."

  • Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Dve Sloveniji, dve proslavi

    Državni vrh se že lep čas ne zna zediniti, kje bi praznoval dan državnosti. Na desnici že leta, kadar je na oblasti druga politična opcija, pripravljajo alternativno proslavo, zadnji dve leti to počnejo pod pokroviteljstvom zavoda Iskreni in tednika Domovina. Letos so se, dan za tem, ko je v Ljubljani potekala osrednja državna proslava, družili na Vrhniki. Osrednji govor na državni proslavi je imela predsednica države Nataša Pirc Musar, na alternativni proslavi je navzoče nagovoril njen predhodnik Borut Pahor, proslava pa je bila, podobno kot državna proslava dan prej, v živo predvajana na prvem programu TV Slovenija.

  • Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Za otroke gre?

    Inštitut 8. marec je že oktobra lani v državni zbor vložil več kot 5000 overjenih podpisov in z njimi podprl predlog za spremembo dveh zakonov, s čimer bi bila vsem osnovnošolskim otrokom zagotovljena brezplačna kosila. To ne bi smela biti prevelika ovira za vladne stranke, te so se namreč že v koalicijski pogodbi zavezale, da bodo v osnovnih šolah zagotovile brezplačno prehrano. Vendar je matični odbor državnega zbora med obravnavo predloga, domnevno zaradi prostorskih in kadrovskih stisk, s katerimi bi se lahko po sprejetju predloga spoprijele nekatere šole, odločil, da bi se spremembe začele uveljavljati šele septembra 2027, torej po izteku vladnega mandata – in ne že januarja 2024, kot so predlagali v Inštitutu 8. marec.

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Družba

    Salonit spreminja ime 

    Čez natanko štirinajst dni bodo avstrijsko-italijanski lastniki cementarne-sosežigalnice Salonit Anhovo na skupščini glasovali o sklepu, da se podjetje v 102. letu delovanja preimenuje v Alpacem Cement Slovenija. Opustitev z azbestom »obremenjenega« imena Salonit, ki ga tovarna nosi od zagona leta 1921, je verjetno del trženjske strategije, s katero skuša Salonit začeti na novo. Vendar azbest iz preteklosti, žal, nikakor ni edina težava, preimenovanje pa seveda ne rešitev.

  • Matic Gorenc

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Družba

    Zadržano zeleni načrt

    V četrtek, 22. junija, je bil na redni seji vlade sprejet osnutek posodobitve Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), katerega namen naj bi bila odprava oziroma omilitev okoljske krize. Do njega so kritične številne civilnodružbene organizacije, zato so med sprejemanjem osnutka pred vladnimi prostori pripravile ljudsko podnebno skupščino. Ministrstvu za okolje, energijo in podnebje očitajo pretirano zadržanost pri spoprijemanju z okoljskimi težavami.

  • Gregor Kocijančič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Svet

    Bermudski trikotnik žalosti

    Razvpito podjetje OceanGate je za mastno plačilo ponujalo turistične odprave z eksperimentalnimi podmornicami, ki so pogruntavščina soustanovitelja podjetja, zdaj pokojnega Stocktona Rusha. Ta je bil dedič naftnega imperija in neustavljiv pustolovec, ki je – ko so njegove astronavtske ambicije splavale po vodi – začel raziskovati morske globine.

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Družba

    Zelenega letenja pač ni

    Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je s potrošniškimi organizacijami iz 19 držav, med njimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, pred dnevi vložila pritožbo pri evropski komisiji in mreži organov za varstvo potrošnikov (CPC) proti 17 evropskim letalskim družbam. Razlog? Zavajajoče okoljske trditve, ki glede na pravno analizo evropske potrošniške organizacije kršijo pravila EU, saj uporabljajo nepoštene poslovne prakse. »Čeprav je popolnoma jasno, da potovanje z letalom povzroča znaten in vedno večji delež izpustov toplogrednih plinov, letalski prevozniki brez omejitev privabljajo potrošnike s sporočili, prijaznimi do podnebja, kot je ’CO2-kompenzirano’ ali ’CO2-nevtralno’. Pristojne ustanove pozivamo, da se zadeve resno lotijo in odpravijo to prakso zelenega zavajanja, saj gre za resno zavajanje potrošnikov,« je pojasnila Ursula Pachl, namestnica generalnega direktorja BEUC.

  • Janšev naskok na oblast …

    Janšev prislovični cinizem v odziv na nevarno medijsko povzemanje informacije o tem, da bi se lahko čez dve leti umaknil in po neverjetnih tridesetih letih vodenja svoje stranke vajeti predal komu drugemu, je bil skoraj pričakovan: »Eh, @n1slovenija. To je seveda ena od možnosti na kongresu @strankaSDS čez 2 leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih. Pravega goloba na strehi imate precej bližje, z njim se ukvarjajte.«

  • Uredništvo

    1. 7. 2023  |  Kultura

    »Politično varno je, da filmi ne upodabljajo več ljudi«

    "No, seveda je bil imperializem tiransko početje, ampak moja družina ni bila del tega. Vaša najbrž tudi ne; v resnici je šlo za majhno skupino ljudi. Morda se zdi, da govorim o prastarih stvareh, ampak stavil bi lahko, da v ožjem krogu britanskega plemstva ljudje znajo našteti svoje prednike nazaj vse do enega od divjakov, ki so leta 1066 pristali na Otoku. Še ponosni so na to! Na Škotskem je še zdaj 50 odstotkov zemlje v lasti stotih ljudi. To ni zgodovina, to je resničnost sodobnega sveta."

  • STA

    30. 6. 2023  |  Svet

    Lavrov / »Rusija je vedno premagala vse svoje težave«

    Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prepričan, da bo Rusija iz krize z uporom wagnerjevcev izšla še močnejša. To stališče je šef ruske diplomacije podal na današnji novinarski konferenci, kjer je med drugim komentiral tudi dogajanje v Ukrajini in ponovil trditev, da ruska vojska nikoli ne cilja civilnih tarč, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    30. 6. 2023  |  Družba

    Zakaj so samooklicani slovenski domoljubi tako občutljivi na kakršnekoli kritične besede o narodnozabavni glasbi?

    "Zakaj so samooklicani slovenski domoljubi tako občutljivi na kakršnekoli kritične besede o narodnozabavni glasbi? Saj gre vendarle samo za muziko, za nič življenjsko pomembnega. A glede na reakcije se zdi stvar še kako ključna - kot da bi bila diskografija Avsenikov in Slakov nevralgična točka, na kateri ta narod stoji ali pade. Slovenke in Slovenci smo, kar smo, zgolj če se nam oko orosi ob V dolini tihi in če nas pete zasrbe ob prvih taktih Golice."

  • Uredništvo

    30. 6. 2023  |  Družba

    »Morda pri sovraštvu do skupnosti LGBTIQ+ sploh ne gre za sovražnost proti različnim življenjskim slogom«

    "Morda pri sovraštvu do skupnosti LGBTIQ+ sploh ne gre za sovražnost proti različnim življenjskim slogom. Mogoče je resnični 'trigger' za nasilje na spletu in na ulici ideja skupnosti. V neoliberalnem družbenem režimu, ki je razredno in vsakršno skupnostno zavest uspešno razbil na prafaktorje, ni bolj revolucionarne ideje od ideje skupnosti. Strašna ideja: da se 'oni drugi' še naprej uspešno povezujejo onkraj političnih prepričanj, religije, rase, nacionalnosti, izobrazbe, razreda, medtem ko smo »mi« prepuščeni samim sebi. Zastave po Ljubljani so zažigali posamezniki, ti, ki so in se tudi počutijo kot razbiti atomi, prafaktorji družbe, ti, ki vsak dan znova čutijo manko lastne skupnosti, ki je ne more nadomestiti klika, ki iz njih izvablja vse drugo kot najboljše."

  • Damjana Kolar

    1. 7. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Leilini bratje

    Od 6. julija bo v Kinodvoru ma ogled iranski film Leilini bratje, ki ga je režiral Saeed Roustaee. Hitro tempirana, razburkana in nepričakovanih preobratov polna drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize, je prejela nagrado FIPRESCI na festivalu v Cannesu.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Kolumna

    Komentar / Jedrske dileme

    Slovenija je najmanjša država z jedrsko elektrarno. Si hoče ta redki svetovni primat utrditi tako, da si bo dala zgraditi še eno? Finančno bi bil to zalogaj, ki se lahko zatakne v grlu in jedca zaduši. Nastale bi še nekatere druge škode, a tudi koristi. O tem, kaj naj bi prevladalo, naj bi na koncu odločili državljani. Sliši se demokratično.

  • Peter Petrovčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Teorija in praksa

    Decembra lani je tedaj 21-letni Aljaž Ograjenšek na začetku izmene zaradi nepravilnega ravnanja s službenim orožjem ubil prijatelja policista, ki je izmeno ravno končeval. Potem ko je krivdo priznal, je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, kazen pa bo odslužil z delom v splošno korist. Kot olajševalno okoliščino je obramba ponudila tudi podatek, da je dveletno usposabljanje za policista, ki ga je končal šele nekaj mesecev pred dogodkom, »potekalo v času covidnih ukrepov, torej na daljavo in ne v živo«. Imamo torej policiste, ki so se za to delo izobrazili prek zooma?!?

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Hrvaška

    Komentar / Hrvaška – zgodba o uspehu!

    Tu se kaj hitro pokaže zbeganost, kajti malo verjetno je, da znani vplivnež, pomembni tiktokar ali kak milijarder, lastnik plovečega rušilca – navdušen nad komiško pogačo, viško vugavo in naravnimi lepotami Hrvaške – zna odgovoriti na to nikoli postavljeno novinarsko vprašanje. Hrvaška, Grčija, Španija … ko gre za food, blue sea and the people, so to zanje kraji, kjer živijo sredozemski domorodci, med katerimi po njihovem ni nobene razlike.

  • Komentar / Ubežati neumnostim

    Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDO) tretje leto zapored buri politične duhove in med ljudmi vzbuja skrb glede opravilne sposobnosti države. Brez dvoma z njim dobivamo nov socialni steber, nujen sistemski okvir socialne države za dolgoživo slovensko družbo. Dobili naj bi večji nabor in boljšo dostopnost storitev, pa širše sistemske vire financiranja. Več solidarnosti in enakih možnosti za vse, nekakšen nov medgeneracijski družbeni dogovor. Toda reči ne kažejo dobro. Dostopnost storitev omejuje problem kadra, viri financiranja motijo številne, vladna ihta z zakonom ni v duhu družbenega konsenza. Novi socialni steber brez ekonomsko trdnih in politično legitimnih temeljev pa ne more nositi bremen socialne države. Stari in novi zakon dveh politično nasprotujočih si vlad razkriva enako težavo, vedno bolj birokratsko in vse manj funkcionalno državo. Očitno kompleksnim družbenim problemom in celovitim rešitvam nismo kos. Zato je sedanji direndaj okoli dolgotrajne oskrbe tako usoden. Kaže ogledalo naše nesposobnosti, naj si to želimo ali ne.

  • Damjana Kolar

    30. 6. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    28. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NUKLEARNI ALARM

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 30. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o korupcijskih tveganjih pri predvideni gradnji nove jedrske elektrarne. Slednja so namreč tolikšna, da bi moral biti nemudoma uveden civilni nadzor nad projektom. Avtor tokratne naslovnice je oblikovalec Ivian Kan Mujezinović, v novi številki pa boste našli še veliko poglobljenega, zanimivega in aktualnega branja. Priskrbite si svoj izvod!

  • Loredan mora stran!

    V iniciativi Glas ljudstva in Inštitutu 8. marec smo javno pozvali ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana k odstopu, istočasno pa predsednika vlade, naj ga odpokliče. Po napovedi stranke SDS, da bo vložila pobudo za njegovo interpelacijo, v iniciativi Glas ljudstva menimo, da se moramo opredeliti do vprašanja, ali smo se s tem znašli na strani opozicije, ki smo jo pred enim letom pomagali spraviti z oblasti.

  • STA

    29. 6. 2023  |  Svet

    Švica zavrača dobavo orožja Ukrajini

    Švicarska vlada je v sredo dokončno zavrnila prošnjo državnega orožarskega podjetja RUAG za prodajo 96 bojnih tankov leopard 1 Nemčiji, ker bi jih ta nato izročila Ukrajini. Odločitev je utemeljila z nevtralnostjo Švice in zakonom o vojnem materialu, ki določa, da tega materiala ne smejo izvoziti v države, ki so udeležene v oboroženem konfliktu.

  • STA

    28. 6. 2023  |  Svet

    Nemčija / Katoliška cerkev lani izgubila rekordno število vernikov

    Nemško katoliško cerkev je lani zapustilo rekordnih več kot pol milijona ljudi. Po danes objavljenih podatkih nemške škofovske konference je uraden izpis zahtevalo 522.821 vernikov, kar je največ v enem letu, odkar vodijo statistiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    28. 6. 2023  |  Družba

    »V Sloveniji nas gotovo čaka resna odtegnitvena kriza od avtomobilizma«

    "V Sloveniji nas gotovo čaka resna odtegnitvena kriza od avtomobilizma. Drugače v družbi, ki jo skoraj v enaki meri kot ameriško določa osebni avtomobil, tudi ne more biti. Vendar rešitev ni še en odmerek strukturne odvisnosti od avtomobila, ampak čimprejšnja rehabilitacija. Danes se napredek že dolgo ne meri več s spodbujanjem eksponentne rasti, ampak z zmožnostjo učinkovite regulacije in samoomejitve."