• Stanka Prodnik

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Najboljša oddaja

    Kakšna zloba in beda morata biti v človeku, ki zaseda eno najpomembnejših funkcij v državi – namreč mesto direktorja ali urednika na RTV Slovenija –, da spremeni programsko shemo drugega programa TV Slovenija (urednik tega je Janši vedno vdani in za dobro pogodbo še bolj Rajko Gerič) in »uredi« živo prenašanje seje novega sveta RTV. A ne tako, da se snemanje začne, ko se seja začne, ampak že v trenutku, ko ljudje prihajajo v sobo, v živo snema, kako si slačijo oblačila, iščejo svoje mesto, kako se pogovarjajo, spoznavajo, pač ves neformalen del seje – vse z namenom, da jih že v izhodišču osramoti, jih prikaže kot neznalce, nevedneže, tepce, ki se ne znajo obnašati. Še več, na sejo vodstvo zavoda ni povabilo nikogar od odgovornih, tam ni bilo nikogar razen sekretarke sveta in nekega čudnega tipa, ki se ni predstavil nikomur, nato pa izustil, najprej seveda brez imena in priimka, da je pooblaščenec uprave, nato pa tudi, da je on Drago Zadergal. In spet ni povedal, kdo sploh je, da je namreč vršilec dolžnosti vodja pravne službe. Kakšna parada nesramnosti, poslati prav tega Draga Zadergala na sejo, namreč človeka, ki ga je Janez Janša poslal na RTV naravnost iz SDS, da je igral partijskega sekretarja.

  • Urad za preiskovanje političnih nasprotnikov

    SDV je kratica za Službo državne varnosti, tajno policijo, ki je delovala v prejšnji politični ureditvi, totalitarnem socializmu. Imela je neomejene pristojnosti za tajno sledenje in zbiranje informacij o posameznikih, ki na splošno niso imeli nobene pravice izvedeti, ali in kako ter zakaj so bili pod budnim očesom »Velikega brata«. UPPD je kratica za urad za preprečevanje pranja denarja, ki ima prav tako skorajda neomejene pristojnosti za zbiranje (finančnih) informacij o ljudeh brez odredb sodišča. Tudi preiskovanci urada, podobno kot preiskovanci Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), nimajo tako rekoč nobenih možnosti izvedeti, ali, kako in zakaj so bili preiskovani. Bomo kdaj izvedeli, kaj so v uradu za preprečevanje pranja denarja počeli v času vlade Janeza Janše, ko so kar povprek preiskovali »politične sovražnike«? Bodo to lahko izvedeli vsaj preiskovanci?

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    »Ne kupuj drog na Metelkovi«

    Metelkova je verjetno ena najbolj znanih posebnosti Ljubljane, je središče alternativne kulture, kjer delujejo različne organizacije, skupine umetnikov in klubi, ki na pomemben način plemenitijo ljubljanski mestni vrvež in nočno življenje. Del zadnjega je, zakaj bi se slepili, tudi predajanje nekaterim opojnim, prepovedanim substancam, ob čemer se Metelkova v zadnjih letih srečuje s povišano ulično preprodajo drog in s tem povezanim nasiljem. Uporabniki prostorov Metelkove zato zdaj pristojne kličejo k odgovornosti, naj tovrstne dejavnosti preprečijo, predvsem v smislu preventive, tiste, ki radi zahajajo na Metelkovo, pa z ozaveščanjem poskušajo seznaniti s problematiko.

  • Odpor proti militaristični psihozi

    Dr. Mitjo Velikonjo, rednega profesorja kulturoloških študij in raziskovalca na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, popisana in porisana zunanjost zidov vselej zanima bolj kot sterilna belina notranjosti. Dejavno raziskuje ulično umetnost in grafite, ki jih vidi kot prepovedano resnico, ubesedeno na steni. »Grafitarji si vzamejo svobodo, ki jim je nihče ni dal,« pravi. Ugotovitve, pridobljene z dolgoletnim raziskovanjem političnih grafitov iz obdobja postsocialistične tranzicije, je zbral v monografiji Podobe nestrinjanja, ki je najprej v angleščini izšla pri sloviti založbi Routledge, lani pa je pri Mladinski knjigi dočakala tudi slovensko različico. Doslej je bila prevedena že v šest jezikov, nazadnje v ukrajinskega. Ja, neustavljivi akademiki za Karpati knjige vztrajno pišejo, prevajajo in tiskajo tudi, ko nanje padajo bombe. Še več: ob izidu prevoda so avtorja odeški kolegi iz priznane založbe Helvetica povabili na promocijsko in predavateljsko turnejo po treh ukrajinskih mestih in v minulih štirinajstih dneh jo je tudi dejansko izpeljal, kljub opozorilom, strahovom bližnjih in lastnim pomislekom, ki so se vrteli predvsem okoli tega, kot razmišlja, »ali je sploh prav, da v času, ko tamkajšnji ljudje krvavijo, predavam in da razpravljamo o novi knjigi«.

  • Ko začnejo janšisti pozivati k »svobodi«, planite v zaklon

    Ko je Golobova vlada ukinila Janšev »protikomunistični« praznik, nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je začel Janša napovedovati državljansko vojno. Vsi so bili zgroženi. A to ni nič novega – sodobni populisti to stalno počnejo: napovedujejo državljansko vojno.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Slavoloki zmag in porazov

    Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je pred dobrim mesecem predlagal, da bi v središču Ljubljane, na samem Trgu republike, postavili spomenik osamosvojitvi. Njegov predlog je povzročil nepričakovan ali pač pričakovan vihar: eni so bili užaljeni, ker je to storil prav on – Kučan, drugi so se ustrašili za usodo Tršarjevega Spomenika revoluciji, ki že stoji na Trgu republike, tretji so govorili, da bi nas morala zanimati prihodnost in ne preteklost. Vsi so se motili. Kar je logično, postavitev spomenikov je politična odločitev, spomeniki vedno govorijo o prihodnosti, nikoli o preteklosti. Obujanje spominov namreč ohranja identiteto in določa prihodnost.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Politika

    Borut Pahor ostro proti vladi Roberta Goloba 

    Nekdanji predsednik Borut Pahor, ki že pol leta uživa v funkciji bivšega, pa četudi še vedno misli, da je prvi med enakimi – obnaša se, kot se je nekoč, obiskuje različne kraje, srečuje se s športniki, objavlja fotografije na Instagramu –, je postal bolj neposreden in odkrit. Kot da bi ga desetletni plašč konsenzualnosti oviral in je zdaj pokazal svoj pravi obraz.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Skrajne vplivnice

    Lana Lokteff, ena pomembnejših predstavnic ameriškega gibanja alt-right, je že pred več kot desetimi leti začela snemati prve vloge. V njih je med drugim nasprotovala gibanju Black Lives Matter, češ da je usmerjeno proti belcem, in zanikala holokavst. Ko se je leta 2016 na čelo države povzpel Donald Trump, je ženske pozvala, naj se množično pridružijo skrajni desnici. Približno ob istem času se je začel razmah konservativnih komentatork in spletnih vplivnic, kot so na primer Tomi Lahren, Lauren Southern in Candace Owens – mladih, konvencionalno lepih žensk, ki so začele po spletu trositi laži in teorije zarote.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Dva leva

    Komentar / Sedaj, ko smo popek sveta

    No, pa nam je uspelo. Nam je? Pravzaprav jim je. Dvakrat. Uspelo je tistim, ki so si to iskreno želeli. In tistim, ki so jim to veselje omogočili. Z Janšo sva delila neprikrito željo, da Sloveniji ne bi uspelo priti v Varnosti svet ZN. A iz povsem različnih izhodišč. On iz sebičnih političnih razlogov, ki presegajo njegov zlagani patriotizem, sam zaradi zaskrbljenosti za državo, ki bo poslej morala prevečkrat spustiti hlače, da bi lahko bil nanjo ponosen. A Janša v cinični čestitki vendarle pove bistvo, ki je ostalo sedanjim oblastnikom prikrito ali pa ga sprenevedajoče prikrivajo. Če je bilo delo dobro opravljeno, pove predvsem, da je bila zakulisna diplomacija zahodnega zavezništva (ZDA, VB in EU) učinkovita. Zato razmerje 153 glasov za Slovenijo, 38 za Belorusijo ne pove kaj dosti o ugledu Slovenije, še manj o njeni diplomatski moči, ampak govori o trenutni osamljenosti Rusije. Ne vem, ali se evforični oblastniki zavedajo, da so razkrili natančno to, kar nas sedaj čaka. Pirc Musarjeva pravi, da bo treba »trdo delati«. Fajonova je še boj eksplicitna: sedaj bo treba dokazovati, da smo »zanesljiv partner«. Dokazovati komu? Dokazovati kaj? Dokazovati, da smo se sposobni upreti skušnjavi, da bi glasovali po svoji vesti in avtonomni presoji? Vse tiste, ki so zaradi vzburjenja ob izvolitvi Slovenije v VS ZN doživeli ejacolatio preacox, zato javno sprašujem: kolikšna je verjetnost, da bo med mandatom Slovenija vsaj enkrat glasovala drugače kot ZDA? Vprašanje je seveda zgolj retorično.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Cerkev / Novi veter?

    Novomeški škof Andrej Saje (letnik 1966) daje videz drugačnega, bolj odprtega, vključujočega cerkvenega dostojanstvenika. Ne on ne njegov nagovor nista del bahate, aristokratske cerkve, ki jo v teh krajih pooseblja nekdanji ljubljanski nadškof in kardinal Franc Rode. Ko je škof Saje marca lani na položaju predsednika Slovenske škofovske konference zamenjal skoraj 20 let starejšega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, je marsikdo menil, da bo v katoliški cerkvi v Sloveniji zavel nov veter. Tri tedne po prevzemu te ugledne funkcije se je Saje v imenu katoliške cerkve opravičil vsem žrtvam spolnega nasilja.

  • Politikantski ustavni sodniki

    Ko je ustavno sodišče pred dnevi odločalo o zakonu o RTV (in odpravilo začasno zadržanje zakona), smo se prvič srečali z vprašanjem obstrukcije na tem sodišču. Točneje, z vprašanjem, ali se lahko ustavni sodniki, ki so v neki zadevi v manjšini, ne udeležujejo sej in s tem preprečijo sklepčnost ustavnega sodišča in sprejetje odločitve, ki sicer ima večinsko podporo.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Grozljive izpovedi

    Medijski portal N1 je po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci in več zaposlenimi razkril primere domnevnega nasilja na ljubljanski psihiatrični kliniki. V pričevanjih domnevne žrtve opisujejo, kako naj bi bili tamkajšnji zaposleni večkrat prekoračili pooblastila, bolnike brez potrebe privezovali na posteljo, čezmerno sedirali in dobesedno mučili, pretepali, dušili z blazinami in se nad njimi izživljali. Navedbe so potrdili tudi nekateri zaposleni.

  • Vladna anketa o volitvah

    Volilni sistem je v Sloveniji večno aktualna politična tema. Doslej je bilo predlaganih že več različnih sprememb ali celo zamenjava enega sistema z drugim, a sistem še vedno ostaja enak.

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Politika

    »Srečna je vlada, ki opoziciji ni nič dolžna«

    "Neprijetno in morda krivično je, da sta celoten ugled vlade in zaupanje vanjo odvisna od vsake posamične vladne obljube in njene morebitne izpolnitve. Res je, da je to majhna cena za občutenje oblasti. Velikokrat se zgodi, da ta občutek preprosto pogoltne odgovornost in odvrača od izbire težje poti, a lažja pot je iluzija, vladanje z ukazi se zagotovo konča z represijo in diktaturo, to smo že izkusili in tega nismo pozabili. Pa obrnimo: srečna je tista vlada, ki jo nekdo nenehno opominja na sklenjene dogovore, nekdo, ki jo je pripeljal na oblast in ki je ne bo zapustil ob prvi ali celo drugi napaki! Srečna je vlada, ki opoziciji ni nič dolžna, ki se je od začetka izogibala vsem kompromisom in kupčkanjem, zdaj pa lahko mirno opazuje peneče se provokatorje pod oknom. Mirna, a pripravljena ..."

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Ali bo Google v Ljubljani res odprl center kvantnih tehnologij?

    Visokošolski minister Igor Papič je za STA dejal, da namerava ameriški tehnološki velikan Google v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko in Nanocentrom v Ljubljani zagnati center kvantnih tehnologij. Po zdaj znanih podatkih bi v začetni fazi Slovenija lahko na tem področju izobrazila do deset doktorskih študentov iz tujine, v centru pa bi delovalo približno sto strokovnjakov. Študente bi lahko, tako minister, sprejeli že jeseni, zagotovo pa drugo leto.

  • Dora Trček

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Smrtna kazen

    Ugandski predsednik Yoweri Museveni je nedavno podpisal zakonodajo, ki predvideva dosmrtno zaporno kazen za sodelovanje pri homoseksualnih dejanjih, do 20 let zapora za spodbujanje homoseksualnosti. Zakonodaja, ki je v Ugandi deležna široke podpore javnosti, predvideva celo smrtno kazen za nekatera homoseksualna dejanja, na primer taka, ki vključujejo osebe, okužene z virusom HIV, ali spolni odnos z mladoletno osebo. Predsednica ugandskega parlamenta Anita Annet Among je v izjavi na družbenem omrežju zapisala, da so z novo zakonodajo zavarovali svetost družine in stopili v bran kulturi in prizadevanjem svojih ljudi.

  • N'toko

    N'toko

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Žive meje

    Komentar / Konec ameriške izjemnosti

    Počasi se bo treba spoprijeti z neprijetno resnico, da je ameriški politični razred popolnoma izčrpan. Vodstvu najmočnejše države na svetu, ki stoji za največjo vojsko in nuklearnim arzenalom, bi danes težko zaupali samemu najti pot do trgovine in nazaj. In naj liberalni mediji še tako natančno merijo nabuhlost obraza Vladimirja Putina, špekulirajo o Xijevem zdravstvenem stanju ali povzemajo nore zgodbe o mentalnem stanju Kim Jong Una, so vsi videti kot prava podoba mladostne bistrosti v primerjavi z ameriškimi predsedniškimi kandidati. Pravzaprav je šokantno, kako malo pozornosti svetovni mediji namenjajo pojavu, ki ga lahko zazna vsak laični opazovalec. Celotno predsedovanje Joeja Bidna je namreč ena sama kolekcija zdrsov in padcev, ki se jih njegovi hendlerji trudijo na vsak način prikriti. Voditelj »svobodnega sveta« komaj zmore tri minute pred kamero brez incidenta. To niti ni osebnostna hiba samega Bidna – dejansko je neetično, da demokratski establišment pošilja na odre 80-letnika, ki ima zdravstvene omejitve. A v slogu Severne Koreje se mediji skupinsko pretvarjajo, da je vse v najlepšem redu in da je Joe Biden edini pravi kandidat za predsednika tudi na naslednjih volitvah.

  • Uredništvo

    10. 6. 2023  |  Politika

    »Logar sodi med najbolj molčeče poslance«

    "Drugi človek SDS Anže Logar se je na lanskih državnozborskih volitvah s 4269 glasovi tretjič zapored prebil v parlamentarno areno. Kot veleva zakonodaja, se je poslanec dolžan udeleževati sej državnega zbora in njegovih delovnih teles ter sodelovati pri delu in odločanju v parlamentarnih postopkih. Je temu res tako? Praksa kaže, da je Logar v dobrem letu od začetka delovanja novega sklica državnega zbora po prisotnosti na glasovanjih na zadnjem mestu med vsemi poslanci. Udeležil se je le 51 odstotkov glasovanj, prav tako sodi med najbolj molčeče poslance. Veliko bolj angažiran je v nadstrankarskih projektih - jeseni je kandidiral za predsednika republike in se uvrstil v drugi krog, minuli teden je ustanovil Platformo sodelovanja, ki bi nekoč lahko postala politična stranka za lažjo vrnitev Janeza Janše na oblast."

  • Komentar / Evro

    Petindvajsetletnica ECB, uvedbe evra in evropske monetarne unije je bila konec maja 2023 dobra priložnost za slavje in kritično samorefleksijo EU. Evro je bil od samega začetka predvsem politični projekt s šibko ekonomsko zasnovo. Monetarne integracije imajo v Evropi dolgo, toda prehodno zgodovino. Skupna evropska valuta je svojevrstna institucionalna posebnost, ohranila in utrdila se je kljub velikim krizam in težavam. Evro je z leti postal najvplivnejše politično lepilo EU, ECB nekakšen porok njene prihodnosti. Toda institucionalna zgradba evropske ekonomske in monetarne unije (EMU) ostaja krhka in protislovna. ECB praznuje v senci trdovratne inflacije in ekonomske recesije. Stabilnost evra, obstoj ECB in razvoj EU niso samoumevni. Lagardova v imenu ECB in nemški kancler Scholz sta v teh dneh zaneseno govorila o njihovi ireverzibilnosti. Očitno se zgodovina zoprno ponavlja. Na evropskih tleh so politiki vedno znova spregledali ekonomska protislovja svojih političnih utopij. Takšna je bila tod usoda socializma, moreča distopija lahko zadene tudi EU in evro.

  • Damjana Kolar

    10. 6. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Varen kraj

    Na Kinodvorišču v Atriju Slovenskih železnic bo 12. junija ob 21.30 premiera filma Varen kraj, ki ga je hrvaški režiser Juraj Lerotić posnel po travmatični osebni izkušnji in v njem odigral glavno vlogo. Zmagovalec ljubljanskega in sarajevskega filmskega festivala ter dobitnik nagrade za najboljši prvenec v Locarnu.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Komentar / platForma

    Anže Logar zna nastopati, se uveljavljati, biti všečen in je, domnevamo, boljši človek od svojega političnega šefa. A njegov najmočnejši adut je v bistvu to, da si je zlasti od predsedniške kandidature nekako pridelal podobo mirnega, dialoškega politika, ki pa živi in dela v agresivni, surovi, skrajni stranki. Velik del njegove privlačnosti izvira iz tega kontrasta. V kaki zmerni stranki bi štrlel bistveno manj.

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Politika

    »Premajhna produkcija storitev je srž naših javnozdravstvenih težav«

    "Ravno premajhna produkcija storitev (glede na naše potrebe) je srž naših javnozdravstvenih težav, zato nastajajo vrste, nastaja velika gospodarska škoda zaradi dolgotrajnih bolniških odsotnosti, imamo nepotrebne invalidnosti in smrti. Zato tudi nastajajo vse anomalije, ki v delujočem javnem zdravstvu sploh niso mogoče, ker zanje ni interesa – od samoplačniškega trga storitev, ki bi jih sicer morala v predpisanih rokih zagotavljati ZZZS, do razvoja pravega, zavarovalniško podprtega vzporednega zdravstva."

  • Danes je nov dan

    9. 6. 2023  |  Družba

    Volkovi v sredinski preobleki

    Anže Logar je prejšnji teden tudi uradno ustanovil Platformo sodelovanja. Po Ruparjevem Inštitutu 1. oktober gre za že drugo parastrankarsko iniciativo, ki je nedavno vzklila na slovenski desnici. Logar je namreč še vedno drugi človek stranke SDS, tja pa vodijo tudi vse povezave Ruparjevega društva.

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Politika

    »Problem nastane, ko se kritika prelevi v osebno ali sistemsko spodkopavanje sodišča«

    "Da je odziv kritičen, razumemo, celo sprejemamo, pozdravljamo, smo zanj hvaležni, Še bolj je dobrodošlo, če se argumentirana strokovna stališča pojavijo že pred odločitvijo ustavnega sodišča, če so primerno izražena."

  • STA

    9. 6. 2023  |  Svet

    Prva zvezna kazenska ovadba proti bivšemu predsedniku ZDA

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek sporočil, da so ga kazensko ovadili zaradi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše na Florido. Potrditev novice so pridobili tudi ameriški mediji, kot je New York Times, medtem ko pravosodno ministrstvo ZDA zadeve še ni komentiralo.

  • (Ne)spregledana smrt

    Konec maja je v 90. letu preminil umetnik svetovnega formata Ilja Kabakov, ki je umetnost zaznamoval kot le redko kdo. Skoraj ni polja vizualne umetnosti, ki ga ne bi bil preobrnil s svojo mislijo in življenjskimi izkušnjami – v sovjetski in zahodni ureditvi. Ni zaznamoval le polja vizualnega ustvarjanja ali mišljenja v vizualnem, temveč po svoje najbolj žgoča družbenopolitična vprašanja 20. in 21. stoletja.

  • Iztok Sitar

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Kultura

    Strip in risoroman

    Strip je luč sveta ugledal leta 1895 v Pulitzerjevem New York Worldu v podobi smrkavca, oblečenega v do tal segajočo rumeno spalno srajco (po kateri je pozneje dobil ime Yellow Kid), ki je bila kot nalašč za to, da je lahko avtor Richard F. Outcault nanjo pisal duhovite socialno- in družbenokritične komentarje, ki pa so kaj kmalu zvodeneli in se spremenili v bolj ali manj zabavne dialoge in s tem zapečatili vlogo stripa kot izključno lahkega zabavnega čtiva za širše množice. Do tridesetih let so bili comic strips (to bi lahko prevedli kot smešni trakovi, stripi so namreč izhajali v pasicah s tremi do štirimi sličicami) izključno humoristične narave, pozneje pa so se začeli pojavljati tudi realistični stripi različnih žanrov (čeprav se je naziv comic ohranil za vse zvrsti), najprej v časopisih in potem še v samostojnih publikacijah.

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Kultura

    Igra o družinskih in družbenih vprašanjih 

    V SNG Drama Ljubljana bo danes ob 20.00 premiera drame Striček Vanja ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova v režiji Janusza Kice. V ospredju drame, ki je aktualna tudi za današnji čas, so predvsem odnosi med ljudmi, v njej pa je najti tudi nekaj skorajda preroških besed o temah, kot je na primer ekologija.

  • Damjana Kolar

    9. 6. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.