• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Dva leva

    Komentar / Široko zaprte oči Evrope

    V bipolarnem svetu se je dolgo verjelo, da bi lahko bila združena Evropa tretji igralec na svetovnem odru. Evropa nima združenih, zares delujočih vojaških resursov zunaj Združenim državam popolnoma podrejene organizacije Nato, zato bi lahko bili njen edini diplomatski vizum doslednost in nepristranost. A žal, če kje, potem Evropa vselej odpove prav na področju doslednosti in nepristranosti. Zaradi lastne slabe vesti uporablja za izraelske zločine proti civilnemu prebivalstvu Palestine drugačna merila, kot jih načelno razglaša … In kako malo pozornosti in še manj doslednosti je načelna Evropa investirala v vojno v Jemnu ter v krvavo in umazano vlogo zanesljive zahodne zaveznice Savdske Arabije?! Vojna v Jemnu je izstradala in prizadela neprimerljivo več otrok kot (vsaj doslej) vojna v Ukrajini. Da ne govorimo o nasploh prizanesljivem odnosu do savdskoarabskega kršenja človekovih pravic, od svobode izražanja do položaja žensk, spolnih orientacij in identitet. Evropske institucije pa skrbi predvsem Rusija. Ni dvoma, Putin je samodržec, avtokrat. A ne od 24. februarja 2022, ampak večji del svoje vladavine. Tudi v času, ko so si evropski vladarji podajali kljuko Kremlja in se s »carjem« prisrčno objemali. Putin je ruski odziv na številne požrte besede in zaveze Rusiji, vse od Gorbačovovega umika iz imperialnih meja v notranje meje države. Putina je ustvaril Zahod s svojo verolomnostjo in nedoslednostjo. In sedaj evropski politiki in srednjebežni mediji satanizirajo rusko ljudstvo. Najprej so ruske umetnike, znanstvenike, slehernike, celo pasemske mačke in pse pregnali s prizorišč »demokratičnega sveta«, sedaj na rusko ljudstvo prelagajo odgovornost za vojno in stanje režima. Najhuje pa je, da sedaj sodijo o tem, kaj so skupne evropske vrednote, spoštovanje človekovih pravic, temeljnih svoboščin tudi politiki, ki pred prihodom v Bruselj in Strasbourg niso bili ravno zgledni demokrati. Če so von der Leynova, Michel, Borrell, Stoltenberg … reprezentanti evropskih demokratičnih vrednot, je to tragično. Če pa je med njimi tudi Marija Pejčinović Burić, je to farsično. Prvi vendarle, ne glede na svoje značajske in politično slogovne značilnosti, izhajajo iz demokratične državne tradicije, slednja pa je vseskozi aktivna sopotnica Tuđmanovega režima in članica HDZ, ki je sosednjo državo za dolga leta degradiral na, kot bi rekel politolog Merkel, defektno demokracijo, za katero je značilno, da ima formalno vse institute in vzvode demokratičnega ustroja, ki pa ne delujejo. Je mar hrvaško ljudstvo krivo, da so živeli v medijskem mrku, z dnevnimi odmerki manipulacij propagandistične javne televizije (HTV), ki jo je Tuđmanu predani ino prodani Antun Vrdoljak zaneseno imenoval »katedrala hrvaškega duha«? Ali pa so krivi aktivni sopotniki in sodelavci mračnega tuđmanovskega režima, del katerega je še nedavno bila sedanja generalna sekretarka Sveta Evrope?

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kolumna

    Komentar / Čas skrajnežev

    Vse od hitlerizma demokracija najbrž še ni bila tako ogrožena. O tem priča napredovanje skrajne desnice in množenje populistov, avtokratov, trdorokcev vseh vrst. Proces zajema ves svet, vključno z Zahodom, izumiteljem sodobne demokracije.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Slab sistem plačevanja za odstranitev kožnih znamenj

    Na spletnih omrežjih se širi informacija, ki problematizira domnevna pravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri odstranitvi kožnih znamenj. ZZZS naj namreč ne bi dovolil odstranitve več kot enega kožnega znamenja naenkrat, čeprav bi bilo to ceneje in čakalne vrste krajše. Eden izmed uporabnikov je tako zapisal: »Zanimiv način delovanja ZZZS: pri odstranitvi sumljivih materinih znamenj ne pustijo odstranitve več kot enega naenkrat. Kljub temu da bi bilo za njih ceneje in veliko manj potratno, predvsem pa bolje za čakalne vrste, če te ne bi prisilili, da greš za vsakega posebej.« Nato je dodal ključnik »mafija«.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Zaposleni v visokem šolstvu opozarjajo na stiske najslabše plačanih

    Visokošolski sindikat je vnovič organiziral stavko zaposlenih na vseh treh javnih univerzah, ob čemer so stavkajoči posebej opozorili na nujnost odprave plačnih nesorazmerij in dvig plač zaposlenim na delovnih mestih skupine J, kamor med drugim spadajo lektorji, bibliotekarji, informatiki in računovodski delavci. Menijo, da je trenutni vladni predlog zvišanja plač zgolj za en plačni razred preskromen, saj zaposleni s primerljivo ali celo nižjo izobrazbo v osnovnih in srednjih šolah prejemajo znatno višje plače.

  • Vanja Pirc

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Rezi v vezivo družbe

    V Mariboru že 59 let izhaja revija Dialogi, ki spodbuja kritično misel na področju kulture, umetnosti in humanistike. Posebej se posveča civilni družbi, neodvisni kulturi, odpira javne razprave in premisleke o pomembnih družbenih temah, pri čemer še zdaleč ni le mariborska, saj je pomembna za ves slovenski prostor, odmeva pa tudi mednarodno. Naslednje leto bi morali obeležiti jubilejni, 60. letnik. Vprašanje pa je, ali ga bodo res.

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura

    Filmi o migrantih

    Ob dnevu beguncev, ki ga na mednarodni ravni obeležujemo 20. junija, bo v Ljubljani in drugod po Sloveniji v organizaciji Slovenske filantropije potekal že 14. Festival migrantskega filma – tokrat med 19. in 22. junijem. V Ljubljani ga bomo lahko spremljali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji, poleg tega pa tudi v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, na Ptuju in v Žalcu.

  • Komentar / Smithov problem, leta 2023

    Tristota obletnica rojstva Adama Smitha je v Sloveniji obskurna tema, intelektualno in politično. Smith velja za »očeta ekonomske vede«, njegovo delo Bogastvo narodov je biblija vrednot tržne družbe in vednosti liberalnega kapitalizma. Glasgow te dni slavi Smitha v imenu želene škotske neodvisnosti, London kot častnega moža nekdanje bleščavosti britanskega imperija. Dvestopetdeseto obletnico Smithovega rojstva leta 1973 je zaznamovala energetska naftna kriza, dvestoto obletnico smrti (1990) zlom komunističnih režimov v vzhodni Evropi. Leta 2023 je dramatičnost obletnice podobna. Britanija poka po notranjih šivih, svetovna ureditev se lomi, vojna v Ukrajini ogroža evropsko blaginjo. Smitha se drži podobna shizma kot Marxa. Razlikovanje med mladim in starim Smithom, filozofom in ekonomistom, velja za »Smithov problem«. Postal je paravan za agendo neoliberalnega kapitalizma, pa tudi kažipot do drugačnega kapitalizma s človeškim obrazom. Smith je vendarle najprej moralni filozof in šele potem ekonomist, bolj profesor kot kraljevi carinski uradnik. Večplastnost njegovih stališč odpira vedno znova možnosti njegove aktualizacije. In tudi tokrat je tako.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Ekonomija

    Nova pravila kreditiranja

    V iskalniku obsežne baze nepremicnine.net je na voljo le ena nepremičnina s ceno do 25.123 evrov: 39 kvadratnih metrov veliko enosobno staro stanovanje v naselju Gerovo v občini Čabar blizu meje v hrvaškem Gorskem kotarju, uro in 40 minut iz Ljubljane, je na voljo za okroglih 25 tisoč evrov. Omenjenih 25.123 evrov je namreč v grobem maksimalni znesek stanovanjskega posojila, ki ga bo od 1. julija letos lahko dobil kreditojemalec z vsaj 878 evri neto mesečnega dohodka, ki doslej stanovanjskega posojila sploh ni mogel dobiti. Nova pravila kreditiranja, ki jih je uvedla Banka Slovenije, tako očitno ne bodo rešila stanovanjskih težav posameznikom z najnižjimi dohodki, odpirajo pa možnost bankam, da bistveno večjemu segmentu prebivalstva ponujajo višja potrošniška in višja stanovanjska posojila.

  • Ajda Bračič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Rušitev ni rešitev

    V Evropi beležimo več kot 11 milijonov praznih stanovanjskih enot, dobršen del (okoli 30 odstotkov) teh pa je v stavbah, zgrajenih pred letom 1945 – v njih živi skoraj 120 milijonov Evropejcev. Tudi v Sloveniji razmerja niso bistveno drugačna. Hiše, stare sto let ali več, so del našega vsakdana in bistveno zaznamujejo podobo naših mest in vasi ter tudi našo skupno prostorsko identiteto.

  • Končna postaja

    Stanovanjska problematika je v Sloveniji že nekaj let vroča tema, zato je dobrodošla napoved sedanje vlade, da se bo končno lotila gradnje velikega števila cenovno dostopnih stanovanj. Razumljivo je, da je pri tem prednostna naloga vzpostavitev sistemskega, predvsem finančnega okvira, ki bo gradnjo sploh omogočil. V širši javnosti manj poudarjeno vprašanje pa je, kje bomo stanovanja gradili in, še pomembneje, kakšna bodo ta nova stanovanjska območja. Na srečo po zglede ni treba hoditi daleč, na primer na Nizozemsko ali v skandinavske dežele, ki veljajo za vodilne v svetu pri trajnostni urbanizaciji. Že v naši severni sosedi Avstriji, torej v okolju, ki nam je kulturno blizu in po katerem se tradicionalno radi zgledujemo, najdemo odlične primere novih stanovanjskih naselij. Zanimiva ni samo njihova podoba, ampak tudi načrtovalski procesi, ki so vodili do njihovega nastanka. Že pred časom smo na tem mestu pisali o mestu v malem, imenovanem Aspern Seestadt, ki nastaja na območju opuščenega letališča na obrobju Dunaja. Tokrat vzemimo pod drobnogled še eno večje dunajsko razvojno območje, Nordbahnhof.

  • Dora Trček

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Lepota vezenine

    Makrameji, gobelini, vezenine – že bežen pohod po spletnih trgovinah največjih trgovcev z izdelki za dom priča, da stenske dekoracije, ustvarjene iz bombažnih niti, lanu, konoplje, jute in drugih materialov, v zadnjih letih doživljajo preporod. Ponudba je neskončna, od ročnih del do množične proizvodnje, od tradicionalnih do abstraktnih in otroških motivov. A vsi ti izdelki so največkrat zgolj dekoracija, ki jo bomo zamenjali takoj, ko se je bomo naveličali. Velikokrat tudi niso najboljše kakovosti. V ljubljanski Šiški pa iz metrov in metrov niti nastaja nekaj popolnoma nasprotnega – vezenine velikih formatov, za katere so motive ustvarili priznani domači in tuji umetniki. Pogled nanje presune, a ne le zato, ker se pred nami vrstijo umetniška dela. Ne, vezenine so ustvarjene tako popolno, da presunejo že s svojo umetelnostjo in natančnostjo izdelave.

  • Damjana Kolar

    16. 6. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Kultura

    Vintage sejem na Taboru

    V petek, 16. junija med 15. in 20 uro ter v soboto, 17. junija med 10. in 20. uro bo na igrišču športnega društva Tabor v Ljubljani potekal Vintage sejem, na katerem se bodo z izborom oblačil predstavili: Vintage Petruša, Indigo Second Hand, Reinkarmika in Cats n' Clothes.

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / JEZA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 16. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o dejstvu, da so Slovenci stalno jezni. Avtor fotografije je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. Priskrbite si svoj izvod!

  • STA

    15. 6. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar Aleksandru Vučiću / »Upam, da slovenskemu novinarju vprašanja niste zamerili«

    Na novinarski konferenci v Beogradu, ki jo je imel danes s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar po njunem pogovoru, je srbskega predsednika Aleksandra Vučića vznejevoljilo vprašanje dopisnika RTV Slovenija Boštjana Anžina v zvezi z množičnimi protesti v Srbiji. Odgovor Vučića je vzpodbudil slovensko predsednico, da se je nanj odzvala.

  • Oštro.si

    15. 6. 2023  |  Svet

    Teroristu je orožje prodal Slovenec iz Spodnjega Dupleka

    Terorist je streljal devet minut. Krogle so zadele pročelja mestnih hiš in tlakovce, razbile so okna bližnjih barov in restavracij. Ubil je dve ženski in dva moška, 23 ljudi pa je bilo ranjenih; nekateri so bili v smrtni nevarnosti.

  • STA

    15. 6. 2023  |  Svet

    Srbija aretirala tri kosovske policiste 

    Po srbski aretaciji treh kosovskih policistov je Priština v sredo zaostrila nadzor na meji s Srbijo, po poročanju kosovskih medijev pa jo je tudi zaprla za tovornjake in blago iz Srbije. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je opozoril, da so odnosi s Kosovom na razpotju, kosovskega premierja Albina Kurtija pa obtožil, da želi izzvati vojno.

  • Monika Weiss

    15. 6. 2023  |  Politika

    Na MOL potrdili / Nov posek dreves, tokrat na grajskem griču

    Po informacijah, ki se zadnje dni pojavljajo v javnosti, naj bi Mestna občina Ljubljana (MOL) načrtovala večji posek dreves na grajskem griču. Na MOL so nam pravkar potrdili: »Podrobnosti glede del na gozdnih površinah Ljubljanskega gradu še niso usklajene in dorečene, zato o podrobnostih trenutno še ne moremo govoriti. Bomo pa poseg pred izvedbo del bolj natančno predstavili širši javnosti.« Razkrivajo, da je posek dreves predviden »na zahodnem in severnem grajskem pobočju« in bo obsegal »vso gozdno površino med grajsko vzpenjačo na vzhodni strani, razgledno potjo zgoraj, stavbami na Mestnem in Starem trgu spodaj ter linijo med Mačjo stezo in iztekom ulice Reber na južni strani«.

  • STA

    15. 6. 2023  |  Družba

    »Starejši imamo pravico pravico do dostojnega in ne trpečega umiranja«

    V združenju Srebrna nit se ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi zavzemajo za ničelno toleranco do diskriminacije starejših in vseh oblik nasilja nad njimi. Ne obsojajo le klasičnih oblik nasilja, ampak tudi prikrite oblike, pri katerih starejšim iz različnih razlogov ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

  • STA

    15. 6. 2023  |  Svet

    Afera Partygate / Nekdanji premier zavajal parlament

    Nekdanji britanski premier Boris Johnson je namerno zavajal poslance glede zabav na Downing Streetu med pandemijo covida-19, zaradi česar bi ga moral doleteti 90-dnevni suspenz, je v danes objavljenem poročilu zapisal pristojni britanski parlamentarni odbor. Johnson, ki je že odstopil z mesta poslanca, je odbor kritiziral kot protidemokratičen.

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    Luka Mesec / »Zato sem Brščiča označil za fašista«

    "Danes sem prejel razsodbo okrajnega sodišča v zadevi Brščič. Bernarda Brščiča sem zaradi njegovih žaljivih opazk o drugih rasah, manjšinah, zanikanja holokavsta in podobno, označil za fašista. Brščič me je tožil, češ da gre za skrajno žaljivo opazko, ki zlonamerno blati njegovo ime in dodal, da je ob tem doživel duševno stisko."

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    »Mnogi se sprašujejo, kdaj bo na vrsti za odstrel Vesna Vuković«

    "Mnogi v največji vladni stranki pa se sprašujejo, kdaj bo na vrsti za odstrel Vesna Vuković? Slišati je, da jo imajo polno glavo povsod naokoli, ker kadruje, kliče na zagovor ministre, poslance in ostale. Premier Golob jo brani, kar niti ne preseneča, saj sta bila z Vesno Vuković povezana že od nekdaj, ko ji je Golobov Gen-I še kot novinarki nakazoval denar, nekaj več kot 100 tisoč evrov. Zakaj, nikoli nista pojasnila, je pa Vesna Vuković potem dobila službo še v stranki. Kje drugje bi najbrž težko, saj je brez visokošolske izobrazbe."

  • STA

    14. 6. 2023  |  Politika

    Slovenske železnice kupujejo 20 novih potniških vlakov za 150 milijonov evrov

    Direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan in predstavnik skupine Stadler Željko Davidović sta ob navzočnosti premierja Roberta Goloba danes podpisala pogodbo za nakup 20 novih potniških vlakov. Nekaj manj kot 150 milijonov evrov vreden posel bo po navedbah SŽ omogočil dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Politika

    Golob verjame, da bodo pri gradnji drugega bloka jedrske elektrarne sodelovali tudi tujci

    Pri morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško bodo gotovo sodelovali tudi vlagatelji iz drugih držav in avstrijski so dobrodošli, je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal premier Robert Golob. Očitke o počasnosti projekta je zavrnil z utemeljitvijo, da izkušnje iz tujine kažejo na dolgotrajnost postopkov.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Svet

    Trump / »Danes smo bili priča najzlobnejši in najgrozljivejši zlorabi oblasti v zgodovini naše države«

    Po soočenju z obtožnico glede zaupnih dokumentov na sodišču v Miamiju je bivši ameriški predsednik Donald Trump v torek pred podporniki v New Jerseyju znova ostro napadel postopek, ki poteka proti njemu. Kot je dejal, se je na sodišču odvila grozljiva zloraba oblasti, zanjo pa je okrivil trenutnega predsednika Joeja Bidna.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Svet

    Trump se je predal sodišču in se izrekel za nedolžnega

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je danes na zveznem sodišču v Miamiju na Floridi predal oblastem zaradi obtožnice, ki mu v 37 točkah očita kazniva dejanja v zvezi z zaupnimi dokumenti, ki jih je odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti vladi.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Politika

    Golob / »Sova ščiti državljane, slovensko suverenost in slovenski način življenja«

    Na tehtnici ni le povojna ureditev Evrope, temveč tudi prihodnost naših vrednot, je v poslanici ob bližajočem se dnevu Sove in 30-letnici njenega delovanja s tem nazivom zapisal premier Robert Golob. Zahvalil se je za njeno delo in pozval k samozavestni zadržanosti, budnosti in nenehni pripravljenosti. Uslužbencem agencije pa so podelili priznanja.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Svet

    Rekordno število beguncev in razseljenih oseb

    Zaradi vojne v Ukrajini, spopadov v Sudanu in beguncev, ki bežijo iz Afganistana, je skupno število notranje razseljenih in beguncev lani doseglo rekordno raven, je razvidno iz poročila, ki ga je danes objavil visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Skupno je bilo namreč lani po svetu prisiljeno svoje domove zapustiti več kot 108 milijonov ljudi.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Svet

    Napetosti med ZDA in Kitajsko / »Jasno je, kdo je odgovoren«

    Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je danes po telefonu pogovarjal s svojim kitajskim kolegom Qin Gangom. Ta je opozoril na težave in izzive, s katerimi se državi soočata v medsebojnih odnosih, medtem ko je Blinken, ki naj bi v nedeljo obiskal Peking, izpostavil potrebo po ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Svet

    Zaradi krize financiranja bo brez hrane več milijonov ljudi

    Združeni narodi bodo pomoč v hrani za Sirijo zmanjšali za približno polovico. Kot je v torek sporočila pristojna agencija ZN, Svetovni program za hrano (WFP), bo zaradi krize financiranja brez primere primorana ustaviti pomoč za 2,5 od 5,5 milijona ljudi, ki se za osnovno oskrbo s hrano zanašajo nanje.