• Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Shod za pravice živali v Ljubljani

    V nedeljo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod za pravice živali. S tablami za pravice živali, majicami NARD in transparentom "Naš planet je tudi njihov / Our planet is theirs too" so se pridružili 200 mestom po vsem svetu, v katerih so imeli ta dan pogrebno slovesnost za milijarde živali, ki so v preteklem letu izgubile življenje zaradi prehrambene industrije.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Svet

    Ruske sile naj bi preprečile obsežno ukrajinsko ofenzivo

    Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile preprečile obsežno ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck, pri tem pa je bilo ubitih 250 ukrajinskih vojakov. Kijev teh navedb še ni komentiral, poroča britanski BBC.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »Logar se nikoli ne bo otresel Janševe sence«

    "Ko Logar govori o politični neodvisnosti, sanjah o odprti in sproščeni družbi, trči v konflikt s samim seboj. V protislovni položaj ga postavljajo lastna dejanja, ki ne puščajo dvoma, da je tako z aktivnim delovanjem kot z mučnim molkom izdatno pomagal pri gradnji najbolj odbojne politične organizacije v Sloveniji. Ker je več kot 20 let zvesti učenec politične šole SDS, se nikoli ne bo otresel Janševe sence, četudi bo na koncu iz taktičnih razlogov izstopil iz SDS in ustanovil stranko, da bi svojemu šefu znova pomagal na oblast."

  • STA

    5. 6. 2023  |  Svet

    »Airbnb je največja siva ekonomija«

    Črna gora bo začela uvajati ukrepe za boj proti nezakonitim namestitvam, ki bodo vključevali tudi mednarodni platformi Booking in Airbnb, je napovedal črnogorski finančni minister Aleksandar Damjanović. Turizem v Črni gori je pred pandemijo covida-19 predstavljal skoraj tretjino bruto domačega proizvoda (BDP).

  • STA

    5. 6. 2023  |  Kultura

    Bled / Muzej, v katerem bo zbirka 800 umetniških del, bo stal 25 milijonov evrov

    Pod Blejskim gradom bodo leta 2024 odprli muzej sodobne umetnosti Lah Contemporary, v katerem bodo na ogled dela svetovno znanih umetnikov, ki jih že tri desetletja zbirata Igor in Mojca Lah. Gradnja muzeja bo stala okoli 25 milijonov evrov, zakonca Lah pa sta se za gradnjo odločila, ker sta iskala dom za svojo zbirko, v kateri je že okoli 800 del.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Brez znanja ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo«

    "Mislim, da se je v obdobju digitalizacije zalomilo pri ločevanju med informacijo in znanjem ter med znanjem in modrostjo. Za to ni kriva pandemija covida-19, ampak epidemija digitalizacije in čezmerne količine informacij, če si drznem obrniti besede. Dokler nimamo dovolj osebnih življenjskih izkušenj, ki jih pridobimo z branjem in šolanjem, ne moremo imeti dovolj znanja. Brez znanja pa ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo. Prebivalcem Evrope in ZDA umanjka dvom in vsemu sledijo skorajda slepo. Če ne znamo reflektirati prebranega ali videnega in razmisliti s svojo glavo, ne moremo ločevati med resnico, dejstvom in lažjo."

  • STA

    5. 6. 2023  |  Družba

    Koliko smo lani potovali prebivalci Slovenije? In kam največ?

    Prebivalci Slovenije so lani opravili 5,3 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Nekaj več kot polovico so jih po podatkih državnih statistikov opravili v tujini, največ na Hrvaškem. V Sloveniji je turist na zasebnem potovanju v povprečju ustvaril 2,7 prenočitve, zapravil pa 74 evrov na dan.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Kultura

    Borštnikovo srečanje / »Tuje predstave predstavljajo priložnost za slovensko občinstvo in slovensko gledališče«

    Z nizom gledaliških uprizoritev iz tujine in ostalimi dogodki spremljevalnega programa se danes v Mariboru začenja osrednji del 58. Festivala Borštnikovo srečanje. Zaključil se bo 18. junija s podelitvijo festivalskih nagrad najboljšim iz lanske gledališke produkcije v Sloveniji in Borštnikovega prstana igralki Nataši Matjašec Rošker.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Svet

    Podjetja zamolčala študije o škodljivosti pesticidov

    Več velikih agrokemičnih podjetij organom EU ni razkrilo študij, ki so pokazale škodljive učinke nekaterih sestavin pesticidov na razvoj možganov, je pokazala analiza švedskih raziskovalcev. Ti so primerjali študije, ki so jih podjetja posredovala ameriškim regulatorjem, s tistimi, ki so jih prejeli evropski.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Družba

    V Ljubljani podražitev parkiranja

    V Ljubljani je odslej cena za uro parkiranja v vseh treh območjih višja za 10 centov. V ožjem mestnem središču je tako za uro parkiranja potrebno odšteti 1,30 evra. Veljati je začela tudi globa v višini 160 evrov za tiste, ki bi v ožjem središču mesta brez posebne dovolilnice vozili težka tovorna vozila, delovne stroje ali traktorje.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    Uvodnik / Čas za splošno stavko

    Čeprav v slovensko javnost ta izraz še ni prodrl, ima nesorazmerno povečevanje cen in s tem inflacije, že uradno ime: imenuje se inflacija pohlepa. Pohlep je tisti, ki zvišuje cene, ne dražji energenti, ne višje plače in višje cene financiranja – za nesorazmerji stoji kar pritlehni pohlep. Kapitalizem destabilizacijo in zmedo vedno znova izkoristi za ustvarjanje dodatnih dobičkov, to je za kapitalizem praznik.

  • Jure Trampuš

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Novi obraz

    V sredo je bila malo po pol desetih zjutraj v elitnem Grand Plaza Hotelu v središču Ljubljane, v njegovi manjši dvorani Safir, javna seja novega društva, poimenovanega Platforma sodelovanja. Prišlo je kakšnih 100 ljudi, veliko je bilo novinarjev, glavna zvezda pa je bil Anže Logar, predsednik sveta stranke SDS, njen drugi človek in njen poslanec, nekdanji minister in kandidat za predsednika republike, ki zdaj želi prebuditi, kot pravi sam, razcepljeno, razdvojeno Slovenijo, deželo, ki je obstala v leru, v statusu quo, ki se izgublja v konfliktih, ti pa koristijo obema, levemu in desnemu političnemu polu.

  • Veliki finale / Vida Petrovčič maha v pozdrav

    Zdaj gre čisto zares, igre je konec. Generalno vodstvo RTV Slovenija se po odločitvi Ustavnega sodišča poslavlja, ker se politična ugrabitev nacionalke, sramoten dogodek brez primere v zgodovini domačih medijev, groba politična intervencija v javno radiotelevizijo v posmeh evropski demokraciji, zelo verjetno bliža zadnji epizodi. Toda grand finale mora biti vaja v slogu, zato bodo lojalni uredniški in novinarski kadri iz ljubezni do vodstva opravili še neprekosljivi intervju s prvim med njimi, dirigentom projekta političnega prevzema hiše. Za piko na i.

  • Luka Volk  |  foto: Borut Krajnc

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Walter Baier / »Levica je bila uspešna, kadar je bila sposobna sklepati čim širša zavezništva«

    Walter Baier je avstrijski politik in ekonomist, decembra lani je bil izvoljen za predsednika Evropske levice, stranke, ki v evropskem parlamentu združuje levičarske stranke od socialistov do komunistov in katere članica je tudi slovenska Levica. Pred tem je bil skoraj desetletje predsednik Komunistične stranke Avstrije (KPÖ), ki je nedavno dosegla zavidanja vreden uspeh v Salzburgu – navkljub pričakovanjem ji je na volitvah uspelo zasesti drugo mesto. Podobnega uspeha za Evropsko levico bi si zagotovo želel tudi na naslednjih evropskih volitvah, ki bodo prihodnje leto. Vendar pa trenutne projekcije niso najobetavnejše. Na grških parlamentarnih volitvah je pred kratkim slavila Nova demokracija, konservativna stranka premiera Kiriakosa Micotakisa. Osvojila je skoraj 41 odstotkov volilnih glasov – samo za primerjavo: drugouvrščena Siriza jih je prejela kar pol manj –, vendar je bilo to še vedno premalo za samostojno oblikovanje vlade, zato se bodo Grki na volitve spet odpravili konec junija. Prejšnji konec tedna so v Španiji potekale regionalne in lokalne volitve. Na njih so največje izgube pretrpeli vladajoči socialisti, v večini regij je slavila konservativna Ljudska stranka. Tudi zaradi izida je španski premier Pedro Sánchez za konec julija razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bi morale sicer potekati ob koncu leta.

  • Oštro.si

    3. 6. 2023  |  Politika

    Poslanka SDS zavajala glede medvrstniškega nasilja

    Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v poslanskem vprašanju, ki ga je 8. maja naslovila na vlado, zatrdila, da verjetnost nasilnih dejanj povečujejo fotografije otrok v vojaških oblačilih in z lesenim orožjem. Priložila je tudi tri fotografije.

  • Stanka Prodnik

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Eugenija na tržnici

    Po novinarskih uredništvih še zdaj kroži zgodba, da je nekoč v davnih časih moral vsak novinar prvi mesec, dva po prihodu v novinarsko hišo hoditi na tržnico popisovat cene sadja in zelenjave. Vsak dan, z beležko v roki. Saj veste, hodil je od ene branjevke do druge in jih spraševal, po koliko ponujajo svoje izdelke. In na koncu naj bi vsak dan napisal poročilo, koliko je stala čebula (od - do), koliko krompir, pa korenček, mladi krompir, kifeljčar posebej, briške češnje toliko, mandarine iz doline Neretve toliko itd. Tako naj bi se kalilo pravo novinarsko pero, le tako naj bi novinar postal tisti pravi novinar, ki potem lahko zruši Nixona, če ne že Brežnjeva. Ker le na tržnici se lahko pravilno skališ, le na tržnici lahko začutiš utrip družbe, navadnega človeka in njegove tegobe.

  • Ustavno sodišče ne obstaja več!?

    Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša je po odločitvi ustavnega sodišča, da odpravi začasno zadržanje novega zakona o RTV in s tem omogoči njegovo uveljavitev ter slabitev političnega oprijema nad javnim medijem, zapisal, da »ustavno sodišče ne obstaja več«. Želel je reči, da je storilo nekaj, česar ustavno sodišče ne bi smelo storiti, da je prestopilo rubikon, da je storilo nekaj tako nezaslišanega, da poti nazaj ni več. Da se lahko kar samoukine, ker beseda ustavnih sodnikov in sodnic, njihove odločitve, razsodbe ne štejejo nič. Poglejmo torej dogajanje na ustavnem sodišču, ki je politično desnico razburilo celo bolj, kot jo razburi navadno.

  • Monika Weiss

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Ekonomija

    »Obsedenost z rastjo je trdovratna«

    Timothée Parrique je raziskovalec ekološke ekonomije na Univerzi v Lundu in avtor knjige Upočasni ali propadi. Ekonomija odrasti (Ralentir ou périr. L’économie de la décroissance, 2022). Parrique je kot govorec sredi maja v evropskem parlamentu sodeloval na konferenci Onkraj rasti - Poti do trajnostne blaginje v EU, ki je bila ena največjih tovrstnih doslej.

  • Borut Mekina

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Ekonomija

    Športni pohlep

    Nogometna zveza je ena od peščice športnih organizacij, v katerih te dni hladijo večjo količino šampanjcev. Vzdušje v vodstvu je v napetem pričakovanju devetih milijonov evrov, ki bi naj pritekli na njihove bančne račune. Predvidoma čez nekaj tednov bi se namreč morali končati dogovori o prodaji njihovega deleža Športne loterije. Sekira jim je padla v med še pod vodstvom Aleksandra Čeferina, ko so leta 2015 od Probanke v likvidaciji odkupili 17,3-odstotni delež loterije. Zanj so tedaj odšteli 3,6 milijona evrov, ki pa so jim jih s takojšnjim izplačilom presežnega kapitala loterije in novimi sponzorskimi pogodbami dejansko povrnili v dveh letih. Sedaj utegnejo, v skladu s prakso najbolj zvitih skladov tveganega kapitala, to načeloma dolgoročno naložbo prodati naprej drugim kapitalskim skladom in še dodatno zaslužiti; pa še nove sponzorske pogodbe naj bi sklenili z bodočimi lastniki.

  • Borut Mekina

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Družba

    Požvižgajo se na sodišča

    Le ena je institucija v državi, ki ne upošteva odločb informacijske pooblaščenke in ki – še huje – ne upošteva niti pravnomočnih odločb vrhovnega sodišča. Imenuje se Ekonomska fakulteta. Tako nam je na naše vprašanje o največjih upornikih na področju dostopa do informacij odgovorila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta pravi, da se njihove odločbe praviloma spoštujejo in izvršujejo, z izjemo omenjene fakultete, ki že od leta 2015 prosilki – tedaj je to bila novinarka Dela Anuška Delić – ne želi razkriti podjemnih in avtorskih pogodb, ki jih je fakulteta sklenila s svojimi zaposlenimi.

  • Najbolj humano streljanje v glavo

    V Krajinskem parku Ljubljansko barje so se odločili za odstranitev celotne tam živeče populacije nutrij. Ker so tujerodna, invazivna vrsta. Ker jih je preveč, ker povzročajo škodo in ker je pred njimi treba zavarovati domače ekosisteme. In ker druge možnosti kot poboj ni. Stroka je, kakor vedno v takih primerih, soglasna. A precej odločno je bilo tudi sporočilo splošne, laične, neuke javnosti – spletno peticijo proti poboju nutrij je v kratkem času podpisalo skoraj 25 tisoč ljudi.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Dva leva

    Komentar / Anžizem na obzorju

    Slovenija je ujeta v večni kulturni boj. To ni dobro. A tudi slabo ne. Tako preprosto je, temu se ne da ubežati. Vsekakor pa tem za Janševo državljansko vojno ne bo zmanjkalo. Trenutno imamo kar tri v zalogi: ukinitev samostojnega muzeja osamosvojitve, postavljanje in podiranje spomenikov na Trgu republike ter najbolj svežo, odpravo obeleženja dneva spomina na žrtve revolucionarnega nasilja. Onkraj načelnih in strokovnih pomislekov odstop vlade od posameznih namer ne bi pomenil nič usodnega. A nepopustljivo ravnanje vlade je v teh primerih tehtno, argumentirano in zdravilno. Namreč, vsak izkušen psihoterapevt ve, da je edino zdravilo proti fiksaciji na določeno vsebino prav nepopustljivost. Če torej »pacient« poreče, da na vse pristaja, razen na ukinitev muzeja osamosvojitve, razen na odpravo dneva spomina na žrtve komunističnega režima ... je pravi odgovor prav v vztrajanju, češ, ne zanimajo me stvari, ki jih lahko daš, ampak le tiste, ki jih ne moreš dati za nobeno ceno. Fetišizirano osamosvojitveno (pol)zgodovino je mogoče defetišizirati edino s tako grobo terapevtsko kuro.

  • Luka Volk

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Premoženje politikov v Sloveniji / Več transparentnosti

    Spletni portal Oštro je prejšnji teden povil nov raziskovalni projekt, po devetih mesecih trdega dela je na svet privekala aplikacija Detektor premoženja, ki javnosti omogoča vpogled v premoženje političnih funkcionarjev. V prvi fazi se je novinarska skupina osredotočila na vladno ministrsko ekipo, naslednja faza objav bo sledila jeseni.

  • Borut Mekina

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Družba

    Družba znanja in visokošolski štrajk

    Radi govorimo o družbi znanja in o tehnoloških prebojih kot še eni od variacij na temo učite se in učite. Dejansko se svet vrti drugače. Na številnih področjih, vzemimo za primer farmacijo, se podjetjem splača veliko več denarja vlagati v trženje, oblikovanje nove embalaže ali celo sponzoriranje zdravnikov kot pa v razvoj novih produktov. Podobno je pri plačah, s katerimi družba vrednoti dejavnosti ali poklice. Če bi torej sodili po višini plač, so v Sloveniji največji geniji menedžerji, predvsem predsedniki uprav v finančnih institucijah, na drugem mestu pa najdemo zaposlene v elektroenergetiki. Finančniki in energetiki sodeč po tem največ prispevajo k družbi in njenemu napredku.

  • Luka Volk

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Pravica do volitev

    Po ustavi naj bi bila volilna pravica splošna in enaka. Zakon o volitvah v državni zbor tako določa, da ima pravico voliti in biti izvoljen za poslanca vsak državljan Slovenije, ki je dopolnil 18 let. Vendar določa tudi, da ta pravica ne pripada osebam, za katere je sodišče ob postavitvi pod skrbništvo odločilo, da niso sposobne »razumeti pomena, namena in učinkov volitev«. To v praksi pomeni, da je ta pravica najpogosteje odvzeta osebam z intelektualno oviranostjo, težavami z duševnim zdravjem ali demenco. Oseb z odvzeto volilno pravico je za zdaj več kot 3500.

  • Luka Volk

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Ministrovo soliranje

    Že ob napovedi šolske reforme je bilo jasno, da bo vlada z njo zagrizla v trd oreh, takega projekta že več kot desetletje ni uspelo izpeljati nobeni vladi. Decembra je bila oblikovana delovna skupina za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja, ki naj bi delovala tudi kot posvetovalno telo šolskega ministra. Vendar so se na ministrstvu z vložitvijo predloga sprememb zakona o osnovni šoli zdaj, vsaj tako so menili nekateri člani skupine, odločili, da lahko reformo speljejo sami.

  • Monika Weiss

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Politika

    Brežan huje kot predhodnik

    Državni zbor, konkretneje poslanska večina koalicije, je 23. maja izglasoval interventni zakon, s katerim bodo vsem podjetjem samodejno podaljšane koncesije za rudarjenje, torej izkoriščanje mineralnih surovin, za 30 mesecev. Zakon je predlagal pristojni minister za naravne vire Uroš Brežan z utemeljitvama, ki mečeta slabo luč na njegovo ministrstvo. Tam so prepričani, da izvedba presoj številnih vlog podjetij, ki se jim iztekajo koncesije za izkoriščanje mineralnih surovin, ni mogoča. Krive naj bi bile nakopičene zamude pri upravnih postopkih iz časa covida, »zastoji« pa naj bi bili tudi pri sprejemanju prostorskih načrtov občin, ki so ključni za določanje natančnih območij izkoriščanja. Da ne bi bilo ovirano gospodarstvo, odvisno od surovin, so tako za 30 mesecev brez vsakršnega preverjanja izpolnjevanja pogojev in stanja na terenu podaljšali koncesije vsem podjetjem, ki bi se jim te iztekle do decembra 2024.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs«

    "S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs. Aktualni v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić, ki je že napovedal, da se bo potegoval tudi za polni mandat, v svoji karieri ni bil niti na eni sami pravi vodstveni funkciji, temveč je opravljal le funkcije pomočnikov vodij, pa še to ne na najvišjih ravneh. Če so bila Poklukarja ob prevzemu ministrske funkcije polna usta depolitizacije, po treh mesecih nima pokazati ničesar. Medtem ko se obetajo menjave tudi nekaterih, ki nimajo nikakršne zveze s Hojsovim rovarjenjem po policiji ali pa so bili za Hojsa celo moteči, na ministrstvu in policiji pod Poklukarjem ponovno napredujejo celo posamezniki, ki so bili do Hojsa več kot servilni ali pa je Hojs v svojem kabinetu zaposlil njihove otroke."

  • Vanja Pirc

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Svet

    Kliči M za laži

    Eden najbogatejših zemljanov Elon Musk se je zapletel v nov boj, ki je v nasprotju z javnim dobrim: njegovo družbeno omrežje Twitter ne bo več spoštovalo kodeksa ravnanja na področju dezinformacij, ki ga je leta 2018 uvedla Evropska unija. Spoštovanje tega kodeksa ni obvezno, a so se vse večje digitalne platforme za deljenje vsebin, tudi Twitter, TikTok in Metina Facebook in Instagram, za to odločile prostovoljno. Zavezale so se, da bodo merile učinke in redno poročale o napredku na tem področju, a Twitter se je zdaj premislil, in to ob nenavadnem času – tik preden bo s 25. avgustom doslej prostovoljni akt EU postal pravno zavezujoč.