Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 10. 2023  |  Družba

    Novi prostori za umetniško izražanje dijakinj in dijakov

    Na Gimnaziji Poljane bodo v sredo, 18. oktobra, ob 18. uri odprli galerijo G+, prenovljeno krilo kleti, ki vključuje razstavne prostore, prostore za druženje in ustvarjanje. Novi prostori so namenjeni predvsem umetniškemu izražanju dijakinj in dijakov.

  • Uredništvo

    15. 10. 2023  |  Politika

    »Slovenija je pokazala način, kako se odreči nevarnosti«

    “Slovenija je zelo pomembna, ker je pokazala način, kako se odreči nevarnosti. Obenem pa še vedno znova kaže sliko o tem, kako se politične elite ne morejo zediniti, ker je strank preprosto preveč. Kar pa je na žalost tako slabost kot moč Slovenije. Veliki francoski mislec Montesquieu je nekoč dejal, da če se iz države ne sliši hrupa, potem tam ni demokracije. Ne glede na vse to cenim, da je bila Slovenija prva izmed držav nekdanje Jugoslavije, ki se je pridružila Evropski uniji in tudi prva prevzela evro. Tudi v tem pogledu lahko rečemo, da je Slovenija vedno vodila. Ob tem bi rad dodal, kako pomembno je bilo, da je ohranila svojo identiteto v času nevarnosti jugoslavizma v Jugoslaviji. Tudi zato sem zelo vesel, da je Janša izgubil volitve, saj je bil zelo povezan z Viktorjem Orbanom.”

  • Uredništvo

    15. 10. 2023  |  Svet

    Zakaj se širijo vojne in zakaj jim danes pravimo operacije

    "Vojne se ne širijo samo zato, ker je to nekomu v interesu, temveč tudi zato, ker je nasilje, srž vsake vojne, nalezljivo kot virus in se širi kot pandemija covida. Vsaka njegova nova pojava je bolj uničujoča, bolj grozljiva, manj selektivna, bolj briše ter presega meje in omejitve mednarodnih pravil vojskovanja in se zateka v vojne zločine vseh proti vsem. Zadnje čase vojn ni popularno imenovati z njihovim pravim imenom – raje jim pravijo operacije."

  • Uredništvo  |  foto: Gašper Lešnik

    15. 10. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Odstop Uroša Brežana

  • Uredništvo

    13. 10. 2023  |  Svet

    »Netanjahu se bori ne samo za uničenje Hamasa, ampak tudi za lastno politično preživetje«

    "Posebnost sedanjih spopadov je v tem, da je podobno kot yomkipurska vojna leta 1973 presenetila Izrael in omajala mit o nepremagljivosti. Posledica vojne leta 1973 je bil mir v Camp Davisu med Egiptom in Izraelom, česar pa v danih okoliščinah ni mogoče pričakovati. Čeprav sta mir podpisala Sadat in Begin, ki nista veljala za miru naklonjena politika. Aktualna vlada ne bo in ne more slediti tovrstni politiki, saj je kot zagovornica najtrše politike do Gaze in Palestincev doživela velik udarec - čas bo pokazal, ali tudi usodni udarec. Namreč Netanjahu se bori ne samo za uničenje Hamasa kot teroristične organizacije, ampak tudi za lastno politično preživetje. V izraelskih medijih se vse bolj postavlja vprašanje politične odgovornosti te vlade. Posledično so tudi vložki vedno večji, posledice pa vse bolj nepredvidljive, tako notranjepolitične kot mednarodne. Ob napadu je bila podpora Izraelu in obsodba napada povsem pravilna in na mestu."

  • Uredništvo

    13. 10. 2023  |  Ekonomija

    Ekonomija kot najbolj mačistična veja znanosti

    "Pred dnevi je Nobelovo nagrado za ekonomijo prejela Claudia Goldin za svoje dolgoletno raziskovanje neenakosti med moškimi in ženskami na delovnem mestu. Indikativno je, da je Goldinova šele tretja ženska med 93 Nobelovimi nagrajenci za ekonomijo, kar dopolnjuje siceršnje podatke o ekonomiji kot najbolj mačistični veji znanosti."

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / KDO JE NASILEN?

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. oktobra, dalje, preverite, zakaj se sprašujemo, kdo je nasilen. Je v imenu pravice do svobode govora psihično in verbalno nasilje nad drugimi res upravičeno? Avtor fotografije na naslovnici je Željko Stevanić, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinovič. 

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Družba

    »Dejstvo, da so na molitev v prvi vrsti povabljeni moški, ne preseneča«

    Zavod Katoliška mladina bo v petek, 13. oktobra, ob 6.30 zjutraj prvič organiziral javno molitev rožnega venca na Kongresnem trgu v Ljubljani. Molili bodo za "uspešen začetek študijskega leta, za domovino in vero slovenske mladine". Tja vabijo vse, še posebej pa "mlade može in fante", ki so po njihovem "prvi poklicani biti voditelji in zgled pri pričevanju vere". Dr. Roman Kuhar, nekdanji dekan Filozofske fakultete in sociolog, je ob tem komentiral, da je organizacija javne molitve na Kongresnem trgu del strategij, ki jih v Evropi in širše uporabljajo neokonservativna gibanja. Nekatere skupine, ki so vključene v to gibanje, delujejo kot nekakšne satelitske organizacije Katoliške cerkve (RKC), je dodal.

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Politika

    »Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi spet zmagalo Gibanje Svoboda«

    "Padec podpore Gibanju Svoboda je tokrat večji od padca ocene dela vlade kot celote. Očitno je, da dogodki z odstopi dela ministrske ekipe, ki prihaja iz te stranke, negativno vplivajo na njeno podporo. Ker na političnem prizorišču ni prave alternative za levosredinske volivce, ni nepričakovano, da se je s padcem podpore Gibanju Svoboda povečal delež neopredeljenih. Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, si upam trditi, da bi spet zmagalo Gibanje Svoboda."

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Svet

    »Vplivni del mednarodne skupnosti je z ne veliko slabe vesti od daleč gledal tragedijo Palestincev v Gazi«

    "Seveda je razumljivo, da ob nedopustnem terorističnem dejanju Hamasa, kjer so bile žrtve predvsem civilisti, ne pa vojaški cilji, prst uperimo v Hamas. A nam moraliziranje tega brez dvoma obsojanja vrednega in zavržnega dejanja kaj dosti ne pomaga; pomembno se je zavedati celotnega brezizhodnega konteksta, v katerem desetletja trpi palestinsko ljudstvo – torej konteksta, ki potencira brezup in daje plodna tla za razrast skrajnih ideologij in metod."

  • Uredništvo

    12. 10. 2023  |  Kultura

    Laibach / Alamut na odru Cankarjevega doma

    V Cankarjevem domu bo, 14. oktobra ob 20.00 na ogled glasbena uprizoritev zvirnega simfoničnega dela skupine Laibach Alamut, ki obravnava znamenito in na zgodovinskih dogodkih utemeljeno zgodbo iz Perzije v 11. stoletju, kakor jo je v svoji knjigi opisal slovenski pisatelj Vladimir Bartol.

  • Uredništvo

    10. 10. 2023  |  Politika

    Kaj je storila vlada v prvem letu svojega mandata?

    "Vladajoča koalicija si vse od začetka mandata obotavlja priznati prave vzroke zdravstvene krize, pozna pa njene najhujše pojavne oblike – če ne zaradi lastnih izkušenj, pa vsaj zaradi nenehnega opozarjanja civilne družbe. Kaj je storila v prvem letu svojega mandata? Ukinila je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar je dobro, a ga je nadomestila s še bolj krivičnim obveznim prispevkom: namesto da bi najpremožnejši plačevali nekajkrat več, plačujejo polovico manj kot doslej. Pompozno je najavila zakona o digitalizaciji zdravstva in o preoblikovanju ZZZS, brez katerih naj reforma sploh ne bi bila mogoča, a se jima je že po pol leta odpovedala. Dobili smo tudi interventni zakon, ki se je izkazal kot darilo javnega denarja zasebnikom, sicer pa popoln fiasko. Ni pa vlada doslej kazala volje, da bi s sistemskimi ukrepi zaščitila glavna stebra javnega zdravstvenega sistema: financiranje in izvajanje. Kot kaže, se je temu sedaj izrecno odpovedala, saj je predsednik vlade tudi v vlogi zdravstvenega ministra napovedal, da se bo reforme loteval z majhnimi ukrepi od dneva do dneva."

  • Uredništvo

    10. 10. 2023  |  Kultura

    »Režiserke, ki se odločijo, da bodo imele družino, pogosto še vedno gledajo postrani«

    "Padla sem v generacijo, ki jo je zelo specifično zaznamovala Nina Rajić Kranjac. Pokazala je, kaj pomeni biti mlada ženska režiserka v sicer moškem svetu. Naredila je izjemen preboj, zelo zgodaj je postala najbolj uveljavljena režiserka v slovenskem prostoru. Dejstvo, da je ženska, je odprlo široko polje za celotno generacijo mladih režiserk."

  • Uredništvo

    10. 10. 2023  |  Družba

    Molitev v središču Ljubljane / Verska svoboda ali poseg v javni prostor?

    Zavod Katoliška mladina bo v petek, 13. oktobra, ob 6.30 zjutraj prvič organiziral javno molitev rožnega venca na Kongresnem trgu pred stebrom Svete Trojice. Molili bodo za "uspešen začetek študijskega leta, za domovino in vero slovenske mladine". Tja vabijo vse, še posebej pa "mlade može in fante", ki so po njihovem "prvi poklicani biti voditelji in zgled pri pričevanju vere". Cerkev, ki je po slovenski ustavi ločena od države, tako vstopa v javni prostor, v katerem širi svoje ideje ter prispeva k retradicionalizaciji slovenske družbe. Z ustavo je sicer verska svoboda zagotovljena, kakor je zagotovljeno tudi delovanje verskih skupnosti, vprašanje, ki se pri napovedanem petkovem dogodku odpira, pa je, ali je Kongresni trg za to primeren prostor oziroma kje je meja med svobodo izražanja verske pripadnosti in posegom v svobodno izbiro verovanja drugih. V Sloveniji namreč stoji več kot 2.900 cerkva in kapel, primernih prostorov za javne molitve.

  • Uredništvo

    9. 10. 2023  |  Politika

    Janković / »Rekel sem mu: Janez, samo eden lahko komandira, in to si ti«

    "Župan glavnega mesta in vlada morata sodelovati, ne gre drugače. Janša je že v času svoje prve vlade za pogovore z MOL določil Gregorja Viranta in smo se z njim zmenili o nalogah, ki jih bomo skupaj izvajali. Med njegovo zadnjo vlado pa sem ga, ko se je pojavila epidemija covida-19, nekega večera poklical. Rekel sem mu: Janez, samo eden lahko komandira, in to si ti, sem pa trdno prepričan, da je to, kar je dobro za Ljubljano, dobro za vso Slovenijo. V času epidemije sva bila v stalnem stiku, tudi on me je poklical, ker ga je zanimalo, kako deluje ta ali oni ukrep. Njegova največja napaka je bila, da je za govornika vlade o epidemiji postavil Jelka Kacina, ki je s svojimi cinizmi ustrahoval ljudi. Nekdanji minister v Janševi vladi Boštjan Koritnik je danes pri nas podžupan, Janez Poklukar je bil dober minister, Zdravko Počivalšek je bil odličen gospodarstvenik in minister, a slab politik, tudi Andrej Vizjak in Jernej Vrtovec sta bila dobra ministra. To sem tudi večkrat javno povedal."

  • Uredništvo

    9. 10. 2023  |  Politika

    »Veleposlanik se ne rodi, do tega vodi dolga pot«

    "Uspešna zunanja politika je kot krvni obtok, vsi pri njej sodelujejo: politični vrh, ministrstva, državljani, organizacije, interesne skupnosti. Zelo pomembna sta koordinacija in sodelovanje. Pri profesionalni diplomaciji obstaja hierarhija, osebna in profesionalna rast potekata prek stopnic. Veleposlanik se ne rodi, do tega najvišjega diplomatskega naziva in odgovornosti vodi dolga pot. Diplomat nabira znanje in izkušnje v različnih službah v ministrstvu in v tujini. Na ta način tudi napreduje v nazivu, zaseda nižje in kasneje višje, odgovornejše, vodstvene pozicije. To je pomembno, ker pri vodenju začutiš težo odgovornosti in si potem kot veleposlanik na terenu opremljen s temi znanji in izkušnjami."

  • Uredništvo

    10. 10. 2023  |  Družba

    Kultura popravljanja

    Po lanski uspešni premieri se re:pair festival, dogodek, ki izpostavlja problematiko potrošništva in spodbuja trajnostni življenjski slog, vrača na dunajske ulice. Letos bo posvečen enemu največjih onesnaževalcev planeta, modni industriji. Glavni namen festivala, ki bo na Dunaju potekal med 13. oktobrom in 5. novembrom, je oživiti in okrepiti kulturo popravljanja. Vsi dogodki v sklopu festivala bodo brezplačni.

  • Uredništvo

    9. 10. 2023  |  Družba

    »Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena«

    "Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je jasna in zapisana v ustavo. Med prebivalci Slovenije uživa večinsko podporo. Je družbeno dejstvo," so v sporočilu za javnost zapisali v Inštitutu 8. marec. Kot odziv na napačno odločitev predsednice republike so v Inštitutu 8. marec skupaj z drugimi organizacijami in posameznicami pripravili pismo podpore ženskam, ki so se uprle tihemu nasilju. V manj kot enem dnevu ga je podpisalo 2500 ljudi.

  • Uredništvo

    8. 10. 2023  |  Družba

    »RTV Slovenija je kot lesena koliba, ki se seseda sama vase«

    "RTV Slovenija je kot lesena koliba, sestavljena iz strohnelih šib, ki se seseda sama vase, medtem ko naokoli divjajo podnebne spremembe. Nikogar ni, ki bi te strohnele šibe zamenjal z drugo kritino ali zabetoniral temelje, da se vsa stvar ne bi nagibala sem ter tja. Ta baraka se ni v stanju spopadati s spremembami okoli sebe, njeni prebivalci pa se ukvarjajo sami s seboj."

  • Uredništvo

    8. 10. 2023  |  Kultura

    »Slovenci imamo izkrivljen pogled na zgodovino«

    "Spraševala sva se, 'zakaj Slovence tako fascinira to ukvarjanje z zgodovino'. Slovenci imamo, tako kot do neke mere vsak narod, izkrivljen pogled na zgodovino. Zgodovino pač pišejo zmagovalci. Zdi se, da gremo Slovenci pri tem še dlje – zgodovino piše zmagovalec, pa še nekdo drug in tretji, dokler ni to samo še zmes nedorečenosti in nejasnosti. S tem se nihče noče spopasti, ker so te teme koristne za ustvarjanje konflikta, ki ves čas tli v ozadju. To je kot klet, v kateri imaš ves čas pripravljeno orodje, ki ti bo morda prišlo prav. Polpretekla zgodovina pri nas je politično orodje, ki nas obremenjuje skoraj na dnevni bazi. Jasno, da bodo nastajali filmi, ki to reflektirajo."

  • Uredništvo  |  foto: Luka Dakskobler

    8. 10. 2023  |  Družba

    FOTO TEDNA / Dovolj čakanja!

  • Uredništvo

    6. 10. 2023  |  Politika

    Odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik 

    Sanja Ajanović Hovnik je odstopila z mesta ministrice za ministrice za javno upravo. Odstopno izjavo naj napisala že v četrtek zvečer, po pogovoru s premierjem Robertom Golobom pa je nato danes tudi dejansko odstopila. Dejala je, da ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

  • Uredništvo

    7. 10. 2023  |  Družba

    »RTV Slovenija ni postala organ za agitacijo in propagando Gibanja Svoboda«

    "Politično vesolje ni sestavljeno iz opozicije in vladajočih. V tem vesolju je še javnost. Novinarstvo ni servis vladajočih ali opozicije. RTV Slovenija ni postala organ za agitacijo in propagando Gibanja Svoboda. Novinarstvo se naslavlja na javnost, na to neoprijemljivo kategorijo, ki je vulgarna pamet, ker javnost pač ni nekaj vidnega, ne more doumeti. In če je to jedro problema, je tudi ključ za razumevanje razlik."

  • Uredništvo

    7. 10. 2023  |  Politika

    »Robert Golob lovi še zadnji vlak, da ne bi s politične scene odšel kot popoln poraženec«

    "Predsednik vlade Robert Golob z manjšo rekonstrukcijo vlade lovi še zadnji vlak, da ne bi s politične scene odšel kot popoln poraženec. Smelo napovedovane reforme, ki da jih bodo izpeljali, samo na oblast morajo priti, niso prišle še niti na mizo, kaj šele da bi jih začeli uveljavljati. Časa za to, da bi vlada ukrenila kaj res učinkovitega, ni več veliko, po skoraj letu in pol ne more pokazati nič zares otipljivega, pa naj se to še tako trudijo prikazati s političnim marketingom. Zaradi vsega tega ideja o dveh mandatih, o katerih smo spomladi 2022 veliko slišali, danes zveni kot pretiran optimizem brez resnega stika z realnostjo. Če bo šlo tako naprej, bomo že na ta mandat vlade Roberta Goloba lahko gledali zgolj kot na štiriletno javno delo v korist volilnega štaba Janeza Janše."

  • Uredništvo

    6. 10. 2023  |  Kultura

    »Grozljivo se mi zdi, v kakšnem porastu je pri nas družinsko nasilje«

    "Zavedam se pač, da so žrtve umorov, o kakršnih pišem, večinoma ženske. Sicer to lahko zavijemo v fikcijo in dodamo zanimive, fikcijske motive – v Belem volku je šlo za neizmerno ljubezen do ženske in tudi do volkov, ki so antagonistu rešili življenje – vseeno pa skušam ostati na realnih tleh, kar se tiče dejstva, da so storilci večinoma moški."

  • Uredništvo

    6. 10. 2023  |  Politika

    »Prosti pretok ljudi je v primežu nacionalnih egoizmov vedno manj pravica« 

    "Volja po novih zidovih se hitro širi. Večji nadzor na notranjih mejah je te dni napovedal cel kup držav. Res je, da je število migrantov v porastu, res pa je tudi, da so številke obvladljive in niso primerljive s tistim, kar se je dogajalo v času sirske begunske krize. Bolj kot resen problem so migracije poligon, na katerem že dalj časa prosperirajo ksenofobi in populisti. Vse to je mogoče, ker v Evropi nimamo jasnih skupnih mehanizmov, ki bi begunce ščitili in omogočali legalen prihod ekonomskim migrantov, ki jih potrebujemo. Prav zato vsak ravna po svoje, v skupnem kaosu. Tako se eden od temeljnih postulatov združene Evrope počasi, a vztrajno maje. Prosti pretok ljudi je v primežu nacionalnih egoizmov vedno manj pravica in vedno bolj koncesija, ki jo lahko države samovoljno suspendirajo. Na zahodu se ne bo zgodilo nič posebnega. Na nemško-francoski meji bi si težko predstavljali ponovno vzpostavitev policijskih kontrol, prav tako na francosko-belgijski ali pa med državami Beneluksa. Zato pa jih bomo imeli mi na vzhodu. Paradoks je v tem, da bomo na naši strani zidu še zmeraj vsi beli, medtem ko se na drugi strani multietnična raznolikost že desetletja opazi na vsakem vogalu."

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NEUBRANLJIVA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 6. oktobra, dalje, preverite, zakaj ministrico Sanjo Ajanović Hovnik sprašujemo, kam je šel denar. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    »Če se Golob ne bo odrekel ministrici, potem moralno-etični standardi te vlade ne bodo visoki«

    "O Sanji Ajanović Hovnik smo v zadnjih dneh slišali marsikaj. Nekateri jo hvalijo, da je inteligentna, sposobna in delavna, na drugi strani pa je mogoče slišati, da zna biti tudi osorna in arogantna. In prav oblastna aroganca je nekaj, kar so najvplivnejši politični novinci iz vrst Golobove stranke očitno zelo hitro prevzeli od svojih predhodnikov na oblasti. Če bi bila ministrica zmožna sama pri sebi opraviti razmislek o svoji politični odgovornosti, bi že zdavnaj nepreklicno odstopila. Zanašanje na to, da bo politično preživela, če v tem tednu ne bo novih medijskih razkritij, je zmotno. Naključij in dvomov je enostavno preveč, s tako prtljago si ne bi smela več povrniti zaupanja javnosti, kar bo zagotovo vplivalo na njen položaj v pogajanjih s sindikati. Na roko ji ne gre niti odstop generalnega državnega tožilca Draga Škete, ki se je s položaja poslovil zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Koga in kaj torej čaka Sanja Ajanović Hovnik? Če se premier Golob ne bo odrekel ministrici, potem moralno-etični standardi v mandatu sedanje vlade ne bodo visoki. S tem bo poslal jasno sporočilo državljanom, da je politični razred nedotakljiv."

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    Nika Kovač / »Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu«

    "Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena svoboščina. Je možnost, da se vsak svobodno odloči o rojstvu otrok. Ni zapoved. Ni navodilo o ravnanju posameznice. Je možnost svobodne odločitve. Pomembno je, da na to odločitev nihče ne vpliva. Pomembno je, da so informacije o splavu dostopne in transparentne. Pomembno je, da na osebe ob sprejemanju te odločitve nihče ne izvaja pritiska. Neokonzervativna gibanja to redno počnejo. Z molitvami pred bolnišnico. Z oglasi."

  • Uredništvo

    5. 10. 2023  |  Politika

    Premier podprl Saro Štiglic / »Mladi imajo svoje načine izražanja stališč in prav je, da jih pri tem podpremo«

    "Postaviti se za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvih svojih otrok, je dejanje poguma in odraz razumevanja demokratičnih vrednot v naši družbi. Mladi imajo svoje načine izražanja stališč in prav je, da jih pri tem podpremo."