• Borut Mekina

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Sanja Ajanović Hovnik / »Morda bi lahko nekatere reforme izvedli hitreje, če bi uporabljali metode prejšnje vlade«

    Sanja Ajanović Hovnik je ena najtesnejših zaupnic predsednika vlade Roberta Goloba. Je soustanoviteljica Gibanja Svoboda in soavtorica njenega programa ter koalicijske pogodbe. Leta 2008, še brez diplome fakultete za upravo, se zaposli v službah državnega zbora, njen karierni vzpon pa se zares začne leta 2012 z ustanovitvijo Pozitivne Slovenije, ko se pridruži Alenki Bratušek. Med letoma 2015 in 2018 je sekretarka njene poslanske skupine, tedaj, ob ustanavljanju Pozitivne Slovenije, pa spozna tudi Roberta Goloba, s katerim po lastnih besedah splete tesne, prijateljske vezi. Danes je kot ministrica za javno upravo odgovorna za eno najtežjih reform: reformo plačnega sistema v javnem sektorju, kar vključuje tudi ureditev plačnih razmerij v zdravstvu.

  • Uredništvo

    14. 5. 2023  |  Politika

    »Od boja in morebitnega prevzema oblasti brez volitev je pričakovati povečanje represije«

    "Od boja in morebitnega prevzema oblasti brez volitev je pričakovati povečanje represije, česar ni treba posebej dokazovati, saj je spomin še živ. Jasen je tudi kadrovski postopek; politično odločanje je vedno nepredvidljivo, ni pa dvoma, da bo prav tako lahkomiselno kot doslej, kaotično in na evropski ravni podrejeno Madžarski ter v konfliktu z EU. Prava presenečenja lahko še vedno pričakujemo na glavnem bojišču desnice, v kulturnem boju. Desnica je na to najmanj pripravljena: zakaj vztraja pri kulturnem boju, ki je vnaprej izgubljen, ni jasno. Vera, da je kulturni boj mogoče dobiti z represijo, je jalova, vendar razkriva fokus napovedane 'končne rešitve': to so mediji. Zato se nima smisla zgražati nad tem obetom, ampak velja razmišljati, kako odgovoriti na takšno norost."

  • Uredništvo

    14. 5. 2023  |  Družba

    »Prevzem oblasti me spominja na nakup stare hiše«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Oglobljeni Vodeb

    Samooklicani psihoanalitik Roman Vodeb si pogosto privošči pripombe tako rekoč na račun slehernika, a nič ga ne moti bolj kot samozavestne ženske. Zato ni čudno, da je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pogosta tarča njegovih mizoginih, seksističnih izjav. Lani oktobra je v oddaji Faktor na TV3 očitno storil korak predaleč, zato mu je policija naložila globo 250 evrov.

  • Uredništvo

    14. 5. 2023  |  Kultura

    »Književnost prek čustev približa preteklost, zgodovina pa razlaga dejstva«

    "V Franciji se več zgodovinarjev ukvarja s temo kolonialne zgodovine in širijo znanje o tem obdobju - vse to je na razpolago v akademskih delih, večja težava pa je seveda z difuzijo teh idej v javnosti. Zgodovinar Pascal Blanchard, denimo, je franoska avtoriteta za kolonialno obdobje. Za druge evropske dežele pa ne morem govoriti: Evropa združuje toliko različnih perspektiv in stališč, da ne upam soditi kar povprek. V šolskih učbenikih so posamezna poglavja seveda namenjena kolonializmu, ampak v tem pogledu lahko veliko naredi tudi literatura. Literatura se lahko dotakne ljudi. Ganilo me je, da so, ko sem predstavljal roman Več kot brat, ljudje pristopali k meni s fotografijami svojih dedov ali pradedov, ki so se slikali s senegalskimi vojaki. Književnost nagovarja spomin naroda in posamezniku prek čustev približa preteklost, zgodovina pa mu, nasprotno, predvsem razlaga dejstva."

  • Odstranite to žensko!

    Situacijo dobro poznate: v družbi nenadoma zasmrdi. In nekdo vzklikne: Kdo ga je »spustil«? Jasno, potem se izkaže, da ga je »spustil« prav ta, ki se je začudeno spraševal, kdo ga je »spustil«.

  • Vseprisotnost umetne inteligence

    Čeprav se zaradi nenadnega vzpona tako imenovane generativne umetne inteligence (ChatGPT in slikarski roboti) zdi, da nas je tehnologija jutrišnjega dne zadela kot strela z jasnega in nas preplavila, je umetna inteligenca pravzaprav že dolgo med nami.

  • »Ko je pandorina skrinjica enkrat odprta …«

    »Umetna inteligenca je prihodnost, ključ do nje pa ima Slovenija,« se glasi naslov članka, ki ga je Forbes objavil pred šestimi leti, govori pa o tem, da ustanove, kot sta Institut Jožef Stefan in Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, tudi v globalnem kontekstu razvoja umetne inteligence niso zanemarljive sile. Čeprav se v zadnjih letih na tem področju tektonski premiki dogajajo predvsem v tujini, so zanje vseeno odgovorni tudi nekateri slovenski znanstveniki in znanstvenice. Ena takšnih je Sanja Fidler, vodilna strokovnjakinja za računalniški vid in strojno učenje, ki deluje kot docentka na Univerzi v Torontu in je poleg tega vodja oddelka za umetno inteligenco pri podjetju NVIDIA, vodilnem proizvajalcu grafičnih vmesnikov in matičnih plošč ter eni od glavnih gonilnih sil pri razvoju umetne inteligence. Za Mladino je spregovorila o svojem delu in etičnih vprašanjih, ki se pri tem postavljajo, pri čemer poudarja, da gre za »njena osebna mnenja, ki niso nujno mnenja podjetja NVIDIA«.

  • Monika Weiss

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Ekonomija

    Draga hrana

    V zadnjem letu se je najbolj podražil sladkor, in sicer za 55,4 odstotka, nato ovčje in kozje meso za 30,1 odstotka, sveže posneto mleko za 29,6 odstotka, riž za 29 in krompir za 27,7 odstotka, sir in skuta za 25,1 odstotka ter sveže ali ohlajene ribe za 25 odstotkov, povzema glavne podražitve v skupini »Hrana in brezalkoholne pijače« Matevž Postrašija iz Oddelka za statistiko cen na Statističnem uradu RS. V omenjeni skupini – eni od dvanajstih, zajetih v izračun inflacije – so se od aprila lani sicer podražili vsi izdelki, izjema je le zamrznjeno sadje, ki se je pocenilo za 1,4 odstotka. Večina izdelkov se je podražila za več kot 10 odstotkov, dobra polovica za več kot 15 odstotkov.

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Kultura smrti? Kultura življenja?

    Na četrtem shodu Ruparjevih upokojencev je Pavel Rupar, bivši poslanec SDS, tržiški župan in zapornik, ki se danes predstavlja kot glas upokojencev, zganjal, kakor je to opisal filozof dr. Boris Vezjak z mariborske Filozofske fakultete, »najhujšo in najbolj primitivno retorično propagando v novejši slovenski zgodovini«. Med drugim je predsednico države Natašo Pirc Musar pozval, naj odslovi eno svojih svetovalk, Biserko Marolt Meden, dolgoletno borko za pravice starejših in bivšo predsednico Srebrne niti, ki v predsedničinem uradu danes zaseda položaj svetovalke za družbene dejavnosti. Dejal je, da ta »namesto predlogov za dobro in dolgo življenje predlaga zakon o evtanaziji«. V mislih je imel zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, za katerega v Srebrni niti zdaj zbirajo podpise pred vložitvijo zakona v zakonodajni postopek.

  • Borut Mekina

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Kozarec je poln in prazen

    Ko se je na začetku aprila koalicija odločila za nadomestitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s prispevkom v višini 35 evrov, ki bi ga pobirala javna zavarovalnica ZZZS, v ospredju ni bilo vprašanje solidarnosti. Koalicija je v parlamentarni postopek tedaj vložila stari zakon – še iz vlade Marjana Šarca – po eni strani, da bi preprečila napovedano podražitev dopolnilnih zavarovanj, očitno pa tudi zato, da bi prehitela namero gibanja na čelu s Pavlom Ruparjem. Ta je namreč nameraval v parlamentarni postopek vložiti populistični zakon, s katerim bi dopolnilno zavarovanje zgolj ukinili, ne glede na posledice za javnofinančni sistem.

  • Peter Petrovčič

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    (Ne)očiščeni represivni aparat

    Gibanje Svoboda Roberta Goloba se je na oblast zavihtelo tudi z obljubo, da bo represivnemu aparatu – policiji in spremljajočim službam na notranjem ministrstvu – povrnilo ugled in vlogo, ki naj bi jo policija imela v (najbolj) demokratičnih ureditvah. Da torej policija ne bo več osovražen državni organ, orodje v rokah oblasti brez nekdanjega dokaj velikega zaupanja javnosti, ampak bo spet predvsem »v službi ljudi«. Leto kasneje se zdi, da se je proces demokratizacije policije povsem ustavil, še preden se je zares dobro začel.

  • Stanka Prodnik

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Je slovensko res boljše? Ups.

    Naslov prispevka ponedeljkovega Tednika, da uvažamo slabo hrano iz tujine, svojo dobro pa izvažamo, je bil že tako razkrivajoč, tako narodnjaški, da smo vedeli, kaj nas čaka: eno veliko sprenevedanje in dušebrižništvo. A seveda se mu že zato nismo mogli upreti. In voditeljica Jelena Aščić je prispevek v tem duhu tudi napovedala: »Bomo v Sloveniji jedli v prihodnosti le še perutnino iz Brazilije, govedino iz Poljske in svinjino iz Madžarske?«

  • Jure Trampuš

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Kučan ne podpira rušitve Spomenika revoluciji

    Precej običajno je, da v času revolucionarnega zanosa padajo spomeniki prejšnjega režima. Ob prihodu demokracije so tako v državah Vzhodne Evrope množično odstranjevali sovjetske spomenike. Tega ikonoklazma je bilo v Sloveniji nekaj, a vseeno manj, navsezadnje v Velenju še vedno stoji kip Josipa Broza - Tita, narejen po izvirniku hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića, le da je velenjska različica, postavljena leta 1977, v nadnaravni velikosti. Tudi zato je nepričakovana poteza prvega predsednika Slovenije Milana Kučana, hkrati zadnjega voditelja Komunistične partije Slovenije, ki je več kot 30 let po demokratizaciji podvomil o smiselnosti monumentalnega kipa Draga Tršarja, posvečenega revoluciji, ki še danes stoji na ljubljanskem Trgu republike.

  • Uredništvo

    13. 5. 2023  |  Politika

    »Le še vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo na ministrstvu odločili za predčasno razrešitev Aleša Vaupotiča«

    "Da so Alešu Vaupotiču na mestu direktorja Moderne galerije šteti dnevi, je bilo dovolj jasno že vsaj od lanske jeseni, ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko javno poudarila, da vodstvo te ustanove ne uživa več njenega zaupanja. To sporočilo je bilo za tukajšnje kraje skorajda nenavadno neposredno, pa vendar je bilo v njem tudi nekaj 'diplomatske' zadržanosti – Vaupotič, ki ga je na ta položaj leta 2021 v spornih okoliščinah imenoval prejšnji minister Vasko Simoniti, namreč kakega izrazitejšega zaupanja sedanje garniture na Maistrovi bržkone sploh nikdar ni imel, kot tudi ne podpore širše stroke ter pretežnega dela zaposlenih v samem zavodu, s katerimi je bil vse od svojega prihoda v bolj ali manj odkrito sovražnih odnosih in ki so že pred več kot letom dni zahtevali njegov odstop zaradi slabega vodenja in neprimernega odnosa do sodelavcev. Ali rečeno drugače: v opisanih razmerah, ko je bil pod drobnogledom vsak njegov spodrsljaj, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo na ministrstvu odločili (oziroma našli dovolj trdne razloge) za njegovo predčasno razrešitev – ter s tem nadaljevali postopek 'sanacije' škode, ki jo je s svojim ciničnim lomastenjem po krajini slovenske kulture povzročila vlada Janeza Janše."

  • Borut Mekina

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Predsednica Pirc Musar z Madžari tudi o njihovem medijskem vmešavanju

    Predsednica države Nataša Pirc Musar si je za prvi uradni obisk kakšne tuje države izbrala sosedo Madžarsko. V Budimpešti se je sestala s predsednico države Katalin Novák, srečala se je tudi s premierom Viktorjem Orbánom in predsednikom parlamenta Lászlom Kövérjem. Iz uradnih sporočil in s tiskovnih konferenc ob zaključku sestankov so sicer vela, kot veleva diplomatski protokol, pozitivna sporočila.

  • Uredništvo

    13. 5. 2023  |  Družba

    »Današnji čas je v marsičem prelomen«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Peter Petrovčič

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Sojenje peterici, obtoženi posilstva 15-letnice

    Na dan sojenja petim fantom, ki jim tožilstvo očita, da so posilili mladoletno dekle, je bil pred ljubljansko sodno palačo napovedan shod v podporo obtoženim posilstva, ki se ga je sicer udeležilo le nekaj njihovih bližnjih. Drugačen, bolj množičen pa je bil odziv javnosti na spontanem shodu proti kulturi posilstva.

  • Uredništvo

    13. 5. 2023  |  Politika

    »Tako kot vsi drugi imajo tudi kmetje pravico protestirati«

    "Tako kot vsi drugi imajo tudi kmetje pravico protestirati in v tem ne vidim nič slabega. Prav je, da opozarjajo na zadeve, ki jih je mogoče izboljšati. Strateški načrt skupne kmetijske politike so začeli pripravljati bistveno prej, kot je mandat nastopila ta vlada. To delo smo prevzeli 1. junija lani in morali smo dokončati pogajanja z evropsko komisijo (EK). Ta je k predlogu načrta, ki ga je Slovenija v Bruselj poslala decembra 2021, dala kar 244 pripomb. Zato ga je bilo treba precej popraviti. Pripravljamo se že tudi na njegovo spremembo, ki jo bo prav tako treba uskladiti z evropsko komisijo, da bodo pridelovalci lažje vstopali v ukrepe."

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Dvanajstega ponoči

    V Kinodvoru bo 18. maja ob 20.30 premiera detektivskega trilerja Dvanajstega ponoči režiserja Dominika Molla, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec. V projekcijo nas bo z uvodom pospremila publicistka in pisateljica Agata Tomažič.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Dva leva

    Komentar / Trg revolucije

    Ne, ideja o tem, da je za več varnosti prebivalstva treba okrepiti moštvo policistov, ni ne nova ne originalna. Ko so leta 2005 jezni in gnevni mladeniči in mladenke, pretežno predstavniki druge ali tretje generacije nevidnega ljudstva iz degradiranih, etnično mešanih predmestij, zakurili kresove upora v večjih francoskih mestih, jih je takratni notranji minister Sarkozy označil za izmečke. Predsednik Chirac, ki je sprva kar poniknil in se pritajil, je šele čez nekaj dni nagovoril narod, a ni napovedal pričakovanih korenitih socialnih reform ter pomoči za blaženje kritičnega položaja, ampak kot kratkoročni ukrep uvedbo policijske ure, na daljši rok pa nove, številčnejše policijske enote. Nič torej o vzrokih, še manj o sanaciji, le interventno gašenje požarov je obljubil. In prav nič ne čudi, da srbski predsednik Vučić, glede na njegovo politično zgodovino, v urah in dnevih po srbskih tragičnih dogodkih ne zmore razsodnih besed, ampak obljublja v nekaj mesecih napotitev kar 1200 (tisoč dvesto!) policistov v srbske šole. Da pa se z enakimi »preventivnimi« ukrepi, brez kakršnekoli realne osnove, spopada slovenska šolska in politična oblast, je naravnost škandalozno. Slovenske šole gotovo potrebujejo pomoč. A ne v uniformah, še manj v orožju.

  • Uredništvo

    12. 5. 2023  |  Politika

    »Predsednica lahko svoj mandat definira le skozi vlogo moralne avtoritete, ki pa si jo mora šele zgraditi«

    "Zaradi politikov novega kova je pričakovati, da bo slovenska politika postala še bolj dinamična, za nekatere bolj zanimiva, za druge pa zgolj banalna. Ljubljanski župan je namreč že ob prvem pozivu, naj začasno ustavi gradnjo kanala C0, odvrnil predsednici, da se to niti slučajno ne bo zgodilo. Kako daleč bi lahko šla v tem primeru Nataša Pirc Musar, ni jasno, njene pristojnosti na izvršni strani oblasti so nikakršne, zato lahko svoj mandat definira le skozi vlogo moralne avtoritete, ki pa si jo mora kot predsednica republike – ta je v slovenskem primeru izvoljena neposredno in zato opremljena z višjo stopnjo legitimnosti, kakor če bi jo volili v državnem zboru – šele zgraditi."

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Družba

    Blagoslavljamo vsevprek, od novih cest in pločnikov do šol in predorov

    Na 1. maj, praznik dela, ko se na ljubljanskem Rožniku cedi pivo in pečejo čevapčiči in na vsakem griču gori kres, je tudi praznik svetega Jožefa Delavca. Tako so se pri kapeli sv. Vida v bližini Bukovniškega jezera na ta dan tudi letos zbrali kmetje in delavci ter pri sveti maši prosili za blagoslov pri delu. Podobno so motorne konjičke aprila, pred začetkom sezone, v Mirni Peči dali blagosloviti zagreti motoristi na zdaj že tradicionalnem vseslovenskem blagoslovu motorjev in motoristov. Kakopak, gre za tradicijo.

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Inštitut 1. maj

    Socialdemokrati zapuščajo prostore na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani, v dosedanjih prostorih stranke pa bo po novem deloval možganski trust Inštitut 1. maj, ki si prizadeva »postati nosilec akademsko-razpravljalnih, izobraževalnih in raziskovalnih aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru javnih razprav o prihodnosti socialdemokratske misli«. Novembra sta ga ustanovila predsednica stranke Tanja Fajon in njen generalni sekretar Klemen Žibert.

  • Vanja Pirc

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Kultura

    Zakaj je bila protivojna slika Miriam Cahn razumljena kot upodobitev pedofilije?

    V uglednem pariškem razstavišču Palais de Tokyo si je še vse do nedelje, 14. maja, mogoče ogledati retrospektivno razstavo ene najbolj priznanih švicarskih vizualnih umetnic Miriam Cahn. Danes 73-letna umetnica, katere dela hranijo številni najuglednejši muzeji sodobne umetnosti, se že vseskozi osredotoča na žgoča družbena vprašanja, od neenakosti med spoli do onesnaževanja okolja, od vojn do nasilja. O teh temah govorijo tudi dela na pariški razstavi, kjer jih je na ogled približno 200, a le eno je sprožilo tako burne odzive, da je o tem, ali bi ga bilo treba umakniti izpred oči javnosti, odločalo sodišče.

  • Uredništvo

    12. 5. 2023  |  Družba

    »Če se vam zdi srhljiv ChatGPT, vas bo AutoGPT odpihnil«

    "ChatGPT ima zmožnost haluciniranja. To pomeni, da združi dve stvari, ki sta kot samostojni enoti podatkovno pravilni, ko pa ju združimo, podata napačno informacijo. In temu pravimo halucinacija, zato moramo biti previdni. Ravno zato je tako zelo pomembno, da se ne zanašamo na prvi podani odgovor, ampak naredimo pregled podanih odgovorov, jih uredimo in ponovno preverimo njihovo točnost. In tudi to je del tega postopka."

  • Monika Weiss

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Plačila članom strateških svetov

    Informacije, da je članstvo v vladnih strateških svetih donosen posel – v javnosti krožijo celo trditve o zneskih nekaj tisoč evrov – držijo. Plačila za delo v strateških svetih, katerih člane imenuje predsednik vlade, so določena s sklepom, ki ga je vlada sprejela že 1. februarja 2007, v času premiera Janeza Janše. Po tem sklepu pripadajo članom in članicam svetov sejnine v višini 86 evrov neto ter predsedujočemu in namestniku v višini 143 evrov na sejo, v nekaterih primerih je predvideno povračilo potnih stroškov. To pripada le članom sveta, ki imajo stalno prebivališče zunaj kraja seje strateškega sveta, in le, če stroški presegajo znesek sejnine. Sklep predvideva tudi plačilo avtorskega honorarja v višini 150 evrov neto za člane in članice strateškega sveta, ki v dogovoru s predsednikom ali predsednico sveta za posamezno vsebinsko vprašanje pripravijo pisna strokovna mnenja oziroma poročila.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Kolumna

    Komentar / Spoj patologij

    Nasilje je nalezljivo; če v Srbiji ne bi bilo prvega pokola, se morda ne bi zgodil niti drugi. Blazno dejanje enega lahko v podobnem umu drugega sproži podobno blaznost. Toda ali živijo te izgubljene duše v normalnem okolju? In ali je to sploh pomembno?

  • Komentar / Fiskalna kriza ZDA

    Zgornja meja zadolževanja in fiskalni prepad sta del ameriške fiskalne metafizike, ki na polovici leta 2023 dobiva dramatične politične razsežnosti. Oboje razkriva sistemsko in razvojno fiskalno krizo ZDA, ki postaja velik ameriški in globalni politično-ekonomski problem. V unipolarnem svetovnem redu z ZDA kot vodilno silo v sveti aliansi z EU vse ameriške težave postajajo tudi problem »zahodnega sveta«, torej tudi naša zadrega. ZDA so podobno politično-ekonomsko krizo doživele leta 2012, sredi velike finančne in ekonomske krize. Toda sedanja je usodnejša – zaradi prihajajočih ameriških volitev in nove hladne vojne na mednarodni ravni. Povečanje zgornje meje zadolževanja postavlja ZDA v vedno večjo fiskalno negotovost in lastno finančno zanko. Na drugi strani je vojaški del proračuna zunaj političnih spopadov. Američani so politično enotni edino glede političnih bitk in ekonomskih vojn za ohranitev svoje globalne dominacije, vse drugo je lahko predmet notranjih dogovorov in kompromisov. Toda »zahodni svet« je politično odvisen od te žlahtne ameriške ekonomske gnilobe in v tem je težava. Zato je ameriška fiskalna esenca naša usodna eksistenca.