• Monika Weiss

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Politika

    Omejitev na dva mandata?

    »Župani, ki verižijo mandate drugega za drugim, so velik problem slovenskega političnega prostora. V dolgih letih vladanja številnim uspe spremeniti politično, poslovno in birokratsko okolje občine tako, da prične služiti interesom njihovih prijateljev, družin in najpomembneje – njihovi ponovni izvolitvi,« poudarjajo v stranki Pirati, kjer želijo s spremembo zakona o lokalnih volitvah omejiti mandat županov na največ dva zaporedna mandata. Do 1. junija bodo skušali zbrati 5000 overjenih podpisov volivk in volivcev, ki so potrebni za vložitev sprememb zakona v zakonodajni postopek.

  • Luka Volk

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Družba

    Šelestenje projektnega denarja

    Pretekli mesec sta dr. Marija Javornik, redna profesorica za didaktiko na mariborski Filozofski fakulteti, in dr. Simon Zupan, izredni profesor za prevodoslovje na tej fakulteti, v Večeru objavila prispevek o domnevno »nekritičnem poseganju v programe ob šelestenju projektnega denarja« na mariborski univerzi. Očitata ji rokohitrsko uvajanje novih (zelenih) študijskih programov in 23 pilotnih projektov, da bi tako upravičila pridobljena sredstva v znesku 26 milijonov evrov iz mehanizma za okrevanje in odpornost. Prepričana sta, »da mora biti vsak poseg v visokošolski kurikulum zelo dobro premišljen«.

  • Zala Kramperšek

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Družba

    Kako kaže e-skirojem?

    Število e-skirojev na slovenskih ulicah se po podatkih Agencije za varnost prometa povečuje, zato bo policija z redarji prihodnje dni nadzirala pravilno rabo e-skirojev. Agencija je v sodelovanju z zavodom Vozim minuli četrtek pripravila tudi prireditev Prihodnost e-skirojev v Sloveniji. Tako je v Sloveniji, drugod pa priljubljenost e-skirojev ni samoumevna. Parižani so se denimo na referendumu, udeležilo se ga je sicer malo ljudi, s skoraj 90 odstotki glasov zavzeli za prepoved izposoje e-skirojev.

  • »Qui si parla solo italiano«

    Če želijo pripadniki slovenske manjšine v Italiji podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja, morajo za pravilno zapisano ime s šumniki doplačati in na nov dokument čakati dlje. Siljenje k rabi izključno italijanskega jezika pa se ne konča le pri tem. Pred tujimi jeziki želijo poslanci vladajoče italijanske stranke Bratje Italije zavarovati tudi italijanski jezik v javni upravi. V skladu s predlogom zakona bi bili javni organi in uradi za rabo izrazov, ki »ne sodijo v italijanski jezik«, lahko kaznovani z globami do deset tisoč evrov.

  • Mala terasa sredi vesolja

    Ko pobrskamo zares globoko, v glasbeni zgodovini najdemo kar nekaj velemojstrov, ki so bili tako pred časom, tako inovativni in izvirni, da svet takrat, ko so ustvarjali, na njihove vizionarske domislice preprosto še ni bil pripravljen, zato so njihova dela utonila v pozabo. A k sreči ne za vselej: radovedneži, ki v zaprašenih arhivih vztrajno iščejo zapostavljene bisere, včasih iz naftalina izmotajo kaj resnično prelomnega in pionirskega; vest se nato razširi med glasbene sladokusce mlajše generacije, ti pa pozabljenim mojstrovinam omogočijo novo življenje.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kolumna

    Negotovost / Ali premier ve, kaj hoče?

    To je bil kozolec desetletja: Robert Golob na POP TV govori o osebnih rečeh, svoji partnerki in otrocih, živalih, nato pa navrže, da reform morda ne bo. A vse do te izjave so bile reforme zanj, za vlado in koalicijo popek sveta. No, pri zdravstveni reformi bomo vztrajali, je rekel, pri drugih pa le, če bomo zanje pridobili ljudstvo.

  • Prva pomoč

    Različne vlade zadnja leta vendarle govorijo o integraciji, o vključevanju tujcev v družbo. Vse, kar imajo tujci tretjih držav (držav zunaj EU) od tega, so vedno novi pogoji za ohranitev pravic v obliki znanja slovenskega jezika – za pridobitev ali ohranitev pravice do bivanja, delavskih, družinskih in socialnih pravic … A čeprav se Slovenija kot država vključevanja tujcev v družbo doslej ni resno lotila, na lokalni ravni obstajajo samonikli primeri dobrih praks. In to celo glede največje in hkrati zapostavljene skupine tujcev – tujih delavcev in njihovih družin.

  • Komentar / Vprašanje miru

    Golobov obisk Ukrajine je minil v dobri evropski maniri, nenapovedan in tajinstven zaradi varnosti, politično pa predvidljiv in vsebinsko prazen. Slovenski politični obiski v Ukrajini imajo predvsem notranjepolitično naravo, namenjeni so bolj domači kot tuji javnosti. Janša je Kijev obiskal pred lanskimi volitvami, Golob ob prvih resnih težavah svoje vlade. Janša je volitve že izgubil, Goloba to verjetno še čaka. Ukrajinska vojna s svojo zamotano strukturo vzrokov in dolgo zgodovino ni politična panaceja za nikogar, ne za vpleteni državi in tudi ne za vse bolj polariziran svet. Zato ti obiski in zaklinjanja na pravično vojno rešitev namesto nujnosti miru potrjujejo banalnost našega zla, celo pietetne zgodbe tod dobijo groteskno naravo. Ko politiki govore in prižigajo sveče, vojaki in ljudje umirajo, družbe razpadajo in svet tone v kaos. Zato je ukrajinsko-ruska vojna zgodovinsko prelomna, vzroki zanjo niso preprosti, še manj so predvidljive posledice. EU je nastala po drugi svetovni vojni ob reševanju nemškega vprašanja. Očitno lahko na pragu tretje svetovne vojne zaradi ruskega vprašanja in opletajoče ameriške hegemonije tudi razpade.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Hrvaška

    Komentar / Muzej mraka

    Taborišče je bilo eno najokrutnejših od vseh, kar jih je hrvaška vojska leta 1992 vzpostavila na ozemlju Bosne in Hercegovine, delovalo je v Mostarju, sedežu paradržave Herceg-Bosne, nedosanjanih sanj o priključitvi zahodnega dela BiH Hrvaški. Pogosto je bilo v taborišču hkrati zaprtih tudi po 6000 civilistov, žensk in otrok, to je bil kraj zverinskega nasilja nad dotedanjimi sosedi, Bošnjaki. Pretepali so jih, stradali, zapirali v samice, sodniki haaškega sodišča so med procesom proti voditeljem Herceg-Bosne slišali pretresljiva pričevanja o mučenju v Heliodromu, o peklu samic, dokazana je smrt vsaj 27 zapornikov iz Heliodroma, ki so jih poslali na delo na prvo bojno črto v Mostarju.

  • Janez Zalaznik

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kultura

    Mojster iluzij

    V amsterdamskem Rijksmuseumu, enem najslovitejših muzejev na svetu, ki v svojih zbirkah hrani številne mojstrovine iz zgodovine likovne umetnosti, je na najobsežnejši retrospektivni razstavi doslej na ogled 27 od 35 še ohranjenih slik, ki jih pripisujejo Janu Vermeerju. Veliko zanimanje za obisk razstave ne preseneča, saj je kultura obiskovanja likovnih razstav v deželah z daljšo umetniško tradicijo precej drugačna kot v domačih logih; a vseeno se ne zgodi prav pogosto, da bi za več mesecev trajajočo razstavo vse vstopnice pošle že v nekaj dneh po odprtju spletnih blagajn. Prav to se je zgodilo z nedavno odprto razstavo tega holandskega baročnega slikarja.

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek, soboto in nedeljo zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / HVALA ZA ROŽE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 7. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da zgolj sajenje rožic ne bo dovolj. Ne zamudite! 

  • Sramota vseh sramot / Na TV Slovenija zamolčali lastno stavko novinarjev

    Da so na TV Slovenija v svojih osrednjih poročilih v torek, torej 4, aprila, zamolčali bistveno dogajanje v lastni hiši, da namreč da novinarke in novinarji javne radiotelevizije celodnevno stavkajo, je bila sramota vseh največjih sramot. Ki odpira vrsto vprašanj, predvsem o organizaciji prihodnjih protestnih shodov in akcij. Začelo se je prvim dnevnikom in nadaljevalo v osrednjem ob 19.00 uri. Pritlehni politični lakaji med novinarji in uredniki, ki so se vmes namnožili, so zagrabili priložnost in demonstrirali, kakšna naj bo politična propaganda po meri stranke SDS – bili so še veseli, da so jim stavkajoči odstopili medijski prostor, kjer lahko vse počnejo po mili volji. Torej tako, kot to počnejo na Nova24TV.

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Levica / »Zdaj je pravi čas, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje odpravimo«

    "Trditev zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, je zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov. Zavarovalnice namreč iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS. Vse, za kar gre privatnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno,"

  • STA

    6. 4. 2023  |  Družba

    »Mnogi Romi v šoli niso sprejeti«

    Položaj Romov pri nas je glede na druge države EU relativno dober, obstajajo pa tudi področja, ki jim bo veljalo posvetiti več pozornosti, pred svetovnim dnevom Romov opozarjata predsednik zveze Romov Jožek Horvat Muc in direktor urada za narodnosti Stanko Baluh. Pri tem izpostavljata področja izobraževanja, zaposlovanja in varnosti.

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Kultura

    Bolj realistična in aktualna slika moškosti v današnjem času

    "Res je, da sem se pri snovanju Jezdecev delno zgledoval po Golih v sedlu, vendar pa nisem hotel ponavljati njihovega modela. Zato sem hotel pokazati tudi drugačno obliko moškosti, bolj ranljivo, bolj čustveno, bolj kompleksno. Anton in Tomaž nista tipična junaka filma ceste. Nista neustrašna in samozadostna. Sta dva mlada fanta, ki se še iščeta in spoznavata. Ki imata svoje strahove in dvome. Menim, da je to bolj realistična in aktualna slika moškosti v današnjem času. Jezdeca je film, ki se zaveda svoje dediščine, ampak jo tudi problematizira. Je film, ki ne slavi samo svobode, ampak tudi odgovornost."

  • STA

    5. 4. 2023  |  Družba

    Raziskava / Prebivalci katerih držav najslabše ocenjujejo svoje zdravje?

    Slovenija je po samooceni zdravja državljanov pod svetovnim in evropskim povprečjem. Svoje zdravje namreč pozitivno ocenjujeta manj kot dve tretjini prebivalcev, ugotavlja mednarodna raziskava, v kateri je sodelovala tudi Mediana. Prebivalci Slovenije slabše kot leto poprej ocenjujejo tudi svojo telesno pripravljenost, težo in razpoloženje.

  • STA

    6. 4. 2023  |  Svet

    Zahteva za takojšen preklic prepovedi dela Afganistank

    Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo od talibanskega režima zahteval takojšen preklic prepovedi dela Afganistank za Združene narode v Afganistanu. Prepoved je obsodil kot kršenje neodtujljivih temeljnih človekovih pravic žensk.

  • STA

    6. 4. 2023  |  Kultura

    Na odru bo stal Miha Kralj in ne njegov hologram

    V Kinu Šiška bo zvečer nastopil Miha Kralj, ki velja za pionirja slovenske elektronske glasbe. Legendarni glasbenik, ki so ga nekoč oklicali za jugoslovanskega Jean-Michela Jarreja, bo premierno predstavil svojo dolgo pričakovano novo ploščo Parallel Mirror, prvo po skoraj 40 letih. Nastajala je šest let.

  • Peter Petrovčič

    5. 4. 2023  |  Politika

    Kateri ustavni sodniki bodo izločeni od odločanja o usodi RTV Slovenija?

    Usoda osrednjega javnega medija je v rokah ustavnega sodišča. Vprašanje pa je, katere sodnice in sodniki bodo o tem sploh odločali. Po tem, ko je bil že na začetku od odločanja izločen dr. Rok Čeferin, so na ustavnem sodišču prejeli predloge za izločitev še treh drugih sodnic oziroma sodnikov.

  • Marcel Štefančič / Zato nas je jebeno več – ker imamo prav

    Spoštovani! Pa začnimo v Rusiji. Ruskega mladeniča pred drugo svetovno vojno pošljejo v gulag. Njegova mati čez dvajset let dobi telegram, da naj ga počaka na železniški postaji. Ko stopi z vlaka, takoj plane v njegov objem. Sin se čudi: »Mama, kako si me prepoznala po vsem tem času?« Mati odvrne: »Po plašču.«

  • Uredništvo, RTV

    5. 4. 2023  |  Politika

    Stavka na RTV / »V to luknjo bomo padli vsi, in v to luknjo bo padla tudi naša demokracija«

    "Pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev v devetih mesecih niso prinesla prav nobenega napredka, še več – od začetka stavke se razmere na RTV-ju zaostrujejo. Med pogajalsko skupino stavkovnega odbora in vodstvom RTV še vedno zeva globok prepad pri razumevanju novinarske in uredniške avtonomije in profesionalnih standardov. Zato glede stavkovnega sporazuma s trenutnim vodstvom ne moremo in nismo zbližali stališč," je na torkovem shodu pred stavbo RTV povedala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković.

  • Uredništvo

    5. 4. 2023  |  Politika

    RTV / »Naj režemo kable? In potem?«

    "Že leto in pol tu opozarjamo, da se dogaja nekaj, kar je za pojmovanje demokratične države nezaslišano, političnostrankarski prevzem medija. Današnja stavka, današnje informativne oddaje najbolje kažejo, da je proces končan, da lahko novinarji in uredniki, ki se niso pridružili stavkajočim, sami uredijo in naredijo večino informativnih oddaj. Mi pa stojimo tu in še kar naprej opozarjamo na novinarske standarde in spoštovanje demokratičnih načel pri vodenju javnega RTV-ja, čeprav nimamo občutka, da bi nas v resnici kdo slišal."

  • STA

    5. 4. 2023  |  Politika

    SDS ostro proti evtanaziji

    V SDS so se na vložitev pobude za začetek zbiranja podpisov pod predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja odzvali s pojasnilom, da ostro nasprotujejo evtanaziji. Menijo, da gre za občutljivo temo, ki od celotne družbe zahteva široko in temeljito razpravo, medtem ko je bil omenjeni predlog pripravljen v ozkem krogu posameznikov.

  • STA, uredništvo

    4. 4. 2023  |  Svet

    Trumpu grozi več kot sto let zapora

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump (76) je po uri postopka zapustil poslopje kazenskega sodišča države New York na Manhattnu po tistem, ko se je predal zaradi kazenske ovadbe ponarejanja poslovnih dokumentov v povezavi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem odnosu. Trumpa, prvega nekdanjega predsednika ZDA s kriminalno obtožnico, v najslabšem primeru čaka več kot sto let zaporne kazni. Obtožnica mu med drugim očita »orkestracijo sheme« za identificiranje in kupovanje negativnih informacij za povečanje svojih volilnih možnosti. Naslednje zaslišanje je predvideno 4. decembra.

  • STA

    5. 4. 2023  |  Svet

    Stoltenberg / »Nato bo Ukrajini stal ob strani, dokler bo treba«

    Ministri držav članic zveze Nato so na včerajšnjem srečanju z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo jasno povedali, da zavezništvo ostaja zavezano politiki odprtih vrat, je po srečanju komisije Nato-Ukrajina povedal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je povabil na julijski vrh Nata v Vilniusu.

  • STA

    5. 4. 2023  |  Politika

    »Demokracija je povedala svoje«

    Finska premierka Sanna Marin je danes napovedala, da bo septembra odstopila s položaja predsednice socialdemokratske stranke (SDP), potem ko je ta na nedavnih parlamentarnih volitvah doživela poraz. Stranka se je namreč uvrstila na tretje mesto in s tem izgubila položaj najmočnejše parlamentarne stranke na Finskem.

  • STA

    5. 4. 2023  |  Svet

    Je umetna inteligenca nevarna? / Biden: »To bomo še videli. Lahko se zgodi.«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek povedal, da še ni jasno ali je lahko umetna inteligenca nevarna, vendar pa je tehnološka podjetja pozval, naj zagotovijo varnost svojih izdelkov, preden jih dajo na voljo za javno uporabo.

  • Uredništvo

    4. 4. 2023  |  Kultura

    Hrana ni samoumevna, zasluži si spoštovanje, zato z njo ravnajmo kot z muzo

    Z natečajem za najboljše plakate ob dnevu brez zavržene hrane sta Lidl Slovenija in TAM-TAM Inštitut s partnerji pozvala oblikovalce k zasnovi družbeno odgovornih plakatov, ki bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane in spodbujali k pozitivnim spremembam. V Plakatni galeriji TAM-TAM bo v aprilu na ogled širši izbor finalnih plakatov, prispelih na natečaj.

  • STA

    5. 4. 2023  |  Družba

    »Starši morajo zagotoviti, da se otrok dobro pozdravi, preden se vrne v vrtec ali šolo«

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal smernice za vključitev otroka v vrtec ali šolo po preboleli nalezljivi bolezni. Pri preprečevanju okužb v vrtcih in šolah je ključna vloga staršev, ki morajo zagotoviti, da se otrok dobro pozdravi, preden se vrne med vrstnike, so poudarili na NIJZ.