• Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Politika

    »Gre za poskus vzpostavitve populizma najslabše vrste«

    "To je morda najnizkotnejša žalitev javnosti doslej, a stvari so še neprimerno hujše. Gre za poskus vzpostavitve populizma najslabše vrste ob podpori osvojenih medijev, povzročitve popolnega kaosa in množične norosti, da bi se potem pojavil rešitelj in naredil red. Rupar bi bil pravočasno odstranjen, varuhi nacifašističnega reda bi se pojavili iz svojih lukenj s palicami, pravi lik pa bi pomiril strasti. Ta goreča želja po množičnosti govori najprej o oslabitvi SDS, ki očitno vlaga ogromno energije in sredstev v logistiko demonstracij. Rezultati bi se morali pokazati na referendumih, ki bi sledili, ko bodo mase zagotovljene. Predlogov za referendume že ni bilo več mesecev, kar pomeni, da v stranki izgubo volivcev jemljejo resno. Ker se v parlamentu ob trenutnem razmerju moči ne da narediti nič, je še najbolje interpelirati vlado in s tem dati priložnost nastopa na velikem odru največji lažnivki in največjemu lažnivcu med poslanci - imena so popolnoma nepotrebna, saj jih vsak prepozna. S tem kradejo čas vladi in parlamentu, kar je sedaj osnovna taktika SDS."

  • Monika Weiss

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Politika

    Logarjeva emancipacija

    Trinajstega aprila je Delo v dveh mesecih in pol objavilo že 12. afirmativni članek o Anžetu Logarju in njegovi domnevno neodvisni politični platformi, tokrat z naslovom Logar bo svojo platformo ustanovil konec pomladi. Istega dne je stranka SDS na spletni strani objavila fotografijo in poslansko vprašanje svojega poslanca Anžeta Logarja o kibernetskem napadu na zunanje ministrstvo. Povsem enako, kot je dan prej objavila poslansko vprašanje svoje poslanke Anje Bah Žibert ali dan kasneje svojega poslanca Jožeta Tanka. Kje torej poteka Logarjeva emancipacija od stranke SDS in obrat k platformi, ki naj bi »povezovala čez politične ločnice«? Ali recimo Logar v državnem zboru vsaj zadnje mesece glasuje drugače kot sinhronizirana poslanska skupina SDS? Ali vsaj po predsedniških volitvah, na katerih je nastopil pod krilatico »nestrankarski kandidat«, redkeje podpisuje skupne zahteve SDS? Ali si recimo upa ostati v dvorani državnega zbora, ko iz nje protestno odide vodja poslanske skupine Jelka Godec z vsemi drugimi poslanci SDS? Koliko se je Anže Logar res oddaljil od SDS in koliko je to le propaganda?

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Dva leva

    Komentar / Cirkus grande Slovenija

    V razne miklavže, božičke, dedke mraze, ko sem bil otrok, nikoli nisem zares verjel in zato se je fascinacija preračunljivo reducirala predvsem na obet daril. Prva stvar, ki pa me je kot otroka zares fascinirala, so bili podeželski cirkusi, ki so od časa do časa prišli v moje mestece in postali središče dogajanja. Cirkus je bil moja ljubezen na prvi pogled. Spomin mi seže kakšnih 65 let nazaj, ko so se pripeljali cirkusanti z nekaj vozovi na lesenih kolesih, ki so jih vlekli konji(!). Menda iz Madžarske. Mišičasti fantje, ki so postavljali tabor in šotorišče ciganskega cirkusa, in postavna dekleta, ki so bila čez dan biljeterke, čistilke, garderoberke, so zvečer očedili sebe in prav te konje, ki so bili čez dan vlečne živali, in se za poldrugo uro ali dve prelevili v zvezde predstave. Prvi veliki profesionalni cirkus z ogromnim šotorom, živim orkestrom nad vhodom v veliko manežo, v kateri so se menjavale točke z akrobati, klovni, dresiranimi zvermi in domačimi živalmi, sem videl leta 1961, ko je v Mariboru gostoval cirkus Busch. Potem sem z leti po drobcih spoznaval in vzljubljal grenko-sladke čare cirkusa in varieteja. Tudi skozi filmsko naracijo. Od Fellinija (Cesta, 1954) do Wendersa (Nebo nad Berlinom, 1987). Zadnji, ki smo si ga z otrokoma družinsko ogledali, je bil sloviti cirkus Moire Orfei. Mislim, da je bilo leta 2004. V središču razkošnega cirkusa niso bile ne strašne zveri, ne smešni klovni, ne drzni akrobati, ampak ona – Moira Orfei.

  • Jure Trampuš

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Družba

    Kako je živeti v golobnjaku?

    Kdor se spomni lanskega predvolilnega časa, se spomni tudi ogorčenja, s katerim so pripadniki tedanje vladne garniture opisovali zbirko satiričnih pesmi Svetlane Makarovič Vladavina muh. Bila naj bi neokusna, vredna prezira, širila naj bi sovražni govor in žalila oblastnike. V resnici jim je, res ne prijazno, zgolj nastavljala ogledalo. Politična satira pač nikoli ne more biti posebej prijazna, vedno pa mora v ozadju, tako pesnica Svetlana Makarovič, prižgati »majceno luč«. Lahko ima tudi mehko ali manj mehko šapo, a brez majhne hudobije prave satire ni.

  • Peter Petrovčič

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Družba

    Zakaj mediji ne smemo razkriti identitete nepravnomočno obsojenega kmeta, ki je kršil okolijsko zakonodajo?

    Pred dnevi so v Društvu novinarjev Slovenije opozorili na »nesorazmeren in neupravičen poseg v pravico javnosti do obveščenosti« nekaj sodišč, ki so z začasnimi odredbami več medijem preprečila objavljanje osebnih podatkov storilca okoljskega kriminala, ki je bil na prvi stopnji obsojen, a sodba še ni pravnomočna. Kaj to pomeni za poročanje medijev o sodnih postopkih in za obveščenost javnosti o tej temi?

  • Uredništvo

    22. 4. 2023  |  Družba

    »Informativni program nacionalne televizije je zmeraj bolj podoben fuzbal tekmi«

    "Informativni program nacionalne televizije je v zadnjih treh letih zmeraj bolj podoben fuzbal tekmi. Izrazi kot uravnoteženost, pluralnost in objektivnost so zgolj paravan za spopad, poln drsečih štartov, prekrškov s hrbta in drugih manevrov iz bogate plejade umazanih potez. Od leve proti desni napadajo rdeče-modri, od desne proti levi belo-rdeči."

  • Uredništvo

    22. 4. 2023  |  Družba

    »Prepričujejo nas, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev«

    "Raziskujem in preverjam različne marketinške strategije, ki jih korporacije, politika, tehnokapitalistični vojni stroji preko medijev ponujajo kot rešitve iz okoljskih in drugih problemov, v katerih smo se znašli. V tem trenutku nas na primer prepričujejo, da so električni avtomobili edina inovativna ekološka rešitev, ekonomična alternativa mobilnosti, ki je povsem neproblematična za okolje."

  • Damjana Kolar

    22. 4. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Nekega lepega jutra

    V Kinodvoru bo od 25. aprila na ogled film Nekega lepega jutra, v katerem režiserka Mia Hansen-Love po filmu Bergmanov otok nadaljuje z avtobiografskimi motivi – tokrat spregovori o soočanju z boleznijo svojega očeta. V zgodbi o žalovanju in slutnji nove ljubezni, se tako kot v resničnem življenju, prepletajo minevanje in porajanje, bolečina in radost, izguba in upanje.

  • Dora Trček

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Družba

    Pogovorimo se o bolečih menstruacijah

    Menstruacija je v javnem diskurzu pogosto tabu tema, pojem, ki ga poimenujemo z drugimi skovankami, da se počutimo manj nelagodno, včasih neznosna menstrualna bolečina, drugič je nekaj, s čimer naj bi se osebe, ki jo doživljajo, enostavno sprijaznile. A ravno o tej bolečini, ki jo neredko spremljajo še glavoboli, prebavne težave, slabost, bruhanje, utrujenost in omedlevica, se v zadnjih mesecih govori toliko kot morda še nikoli poprej.

  • Monika Weiss

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Družba

    Res javni interes?

    Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v zadnjih mesecih preverjali, ali Društvo za otroke, očetovstvo in resnico – DOOR dejansko izpolnjuje pogoje za status nevladne organizacije v javnem interesu na področju družine, po neuradnih podatkih naj bi društvo status izgubilo. V sredo so v zvezi s tem na ministrstvu odgovorili, da zadeve za zdaj ne morejo komentirati, na društvu pa so potrdili, da so februarja od ministrstva prejeli dopis za preverbo izpolnjevanja pogojev.

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    Predsednik vlade / »Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube«

    "Nalog in potreb ljudi je ogromno, na pot, ki nas čaka, pa stopamo s polno odgovornostjo, Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate. To je pomemben zasuk v načinu komuniciranja in se ga bomo držali, dokler se ga bomo lahko. Ljudje pričakujejo, da bomo delali za prihodnost, in ne, da bomo spali na lovorikah iz preteklosti."

  • Uredništvo

    21. 4. 2023  |  Politika

    »Ali želi Slovenija prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo?«

    "Slovenija bi z uspešno kandidaturo dobila sedež v edini mednarodni organizaciji, kjer se za skupno mizo še naprej pogovarjajo vse globalne velesile, ki se že dolgo ne morejo več zediniti niti glede dejstev, kaj šele njihovih interpretacij – ZDA, Kitajska in Rusija. Sedež v Varnostnem svetu ZN, ki izvaja naloge globalnega policista, pomeni sodelovanje v ključni debati mednarodne skupnosti ta hip, ki se zvaja na vprašanje: Kako preprečiti, da ZDA in Kitajska, ki sta vse bolj vkopani v svoji poziciji, sveta ne povlečeta v tretjo svetovno vojno? Če s kandidaturo uspe, bo pred Slovenijo odločitev, ali želi v svetu delovati kot dobro naoljen glasovalni stroj ZDA ter prispevati k unipolarni viziji sveta, v kateri je prostor za eno samo velesilo. Alternativno se slovenska diplomacija lahko odloči za obuditev svoje davno uspavane globalne zavesti in podporo agendi globalnega juga, ki poskuša razvojni zaostanek nadomestiti v povezovanju z vsemi razpoložljivimi partnerji, tudi s tistimi, ki jih zahod v črno-beli viziji sveta slika kot maligne."

  • Nasledstvo kot resničnostni šov

    Ponedeljkovi večeri so te dni vrhunec tedna, saj je to čas, ko se na televizijskih zaslonih pojavijo nove epizode satirične serije Nasledstvo televizije HBO, ene največjih mojstrovin sodobne TV-produkcije, ki so ji, žal, šteti dnevi: četrta sezona je tudi njena zadnja. Serija te dni prahu ne dviguje zgolj zaradi napetih zapletov v mojstrsko napisani zgodbi, temveč tudi zato, ker so na plan prišli namigi, da niti ni tako izmišljena, kot smo mislili. Nobena skrivnost ni, da nadaljevanka, ki spremlja disfunkcionalno družino medijskega mogotca Logana Roya, navdih deloma črpa iz resničnosti: njen ustvarjalec Jesse Armstrong vztraja, da je dinastija Roy bolj ali manj izmišljena, a je za časnik The New York Times priznal, da je vseeno delno zamišljena na podlagi tega, kar je znano o družinah milijarderjev, kot so Summer Redstone, Conrad Black in Robert Mercer, največ navdiha pa črpa iz življenja Ruperta Murdocha, razvpitega predsednika korporacije Fox Corp., ki nadzoruje skoraj 40 odstotkov medijskega prostora v Združenih državah Amerike.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kolumna

    Komentar / Koliko gorjače?

    Marko Radmilovič je pretekli teden v svoji rubriki na Radiu Slovenija Zapisi iz močvirja bistrovidno opisal razliko med janševskimi in liberalnimi mediji: prvi naskakujejo in rušijo samo liberalne vlade, svojih nikakor, liberalni mediji pa rušijo oboje, Janševe in levosredinske vlade. A vlade niso enake; Janševe so do ljudstva sovražne, liberalne pa »samo« nesposobne. In ko liberalni mediji rušijo liberalne oblasti, pomagajo vračati Janšo na oblast. Ergo: liberalni mediji naj liberalne vlade – to manjše zlo – z vsemi močmi podpirajo.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Hrvaška

    Komentar / Dekanja fašistka

    »Leto za letom opozarjamo, kako nesmiselno je, da je 22. junij dan antifašizma in državni praznik. Mnenje temelji na kopici zgodovinskih dejstev. Bridka resnica je, da je gozd Brezovica postal veliko povojno morišče, kjer je bilo ubitih približno 6000 ljudi, za njihovo smrt pa ni nikoli nihče odgovarjal. Tam se 22. junija 1941 ni zgodilo prav nič, le skupina siških komunistov je zaradi razveljavitve pakta med Nemčijo in Rusijo prestrašena pobegnila v gozd. To je zamolčano dejstvo … Zahtevati je treba ustanovitev komisije, ki naj se loti raziskovanja zločina v Brezovici, s tem pa bi bil izpolnjen tudi prvi pogoj za odpravo dneva antifašističnega boja.«

  • Monika Weiss

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Družba

    Napoved »rahlega« znižanja cen

    Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije so bile lani v prestolnici, ki narekuje trende na slovenskem nepremičninskem trgu, 2203 prodaje stanovanj, kar je skoraj petina manj kot leto prej, ko jih je bilo 2699. Čeprav je bilo poslov manj, so se prodajne cene lani dodatno znižale; s predlanske sredinske ravni 3500 evrov so se že v prvem polletju pomaknile do rekordnih 4000 evrov za kvadratni meter. Zadnje mesece cene stanovanj stagnirajo, analitiki Geodetske uprave pa ne izključujejo niti rahlega znižanja.

  • Urbanizacija v koridorjih javnega prometa

    Trajnostnost je že nekaj desetletij ena od glavnih konceptualnih razvojnih usmeritev sodobne družbe. Spričo velikega vpliva, ki ga ima trajnostni pristop na rabo naravnih virov in podnebne spremembe, vse bolj prežema tudi gradbeno dejavnost. Raste pa tudi zavedanje, da za trajnostno gradnjo še zdaleč ne zadoščata le energetska učinkovitost stavb in uporaba naravnih materialov ter da tudi vgrajevanje fotovoltaičnih panelov in vožnja z električnimi avtomobili sama po sebi ne bosta prinesla odločilnega preloma. Prvi korak je treba storiti že pri usmerjanju gradnje in z njo povezane infrastrukture, predvsem prometne. Torej s trajnostnim pristopom v urbanizmu in umeščanju v prostor. A kakšen naj bo ta urbanizem oziroma prostorsko načrtovanje? Vemo, da je treba z naravnimi viri ravnati kar se da skrbno, varovati kmetijske površine ter dobro ohranjena in ekosistemsko pomembna naravna območja. Dejansko je prav ves prostor na zemeljski površini omejen naravni vir in naj bi ga, če ga že pozidamo, čim bolje izkoristili ter s tem zagotovili racionalno izrabo spremljajoče infrastrukture. Iz tega razmisleka izhajata zavračanje razpršene gradnje v obliki enodružinskih hiš, redko raztresenih po pokrajini, ter načelo zgoščanja že urbaniziranih območij. Trajnostni prostorski razvoj pa bi vendarle moral ponuditi tudi bolj celostne odgovore, kako graditi mesta.

  • Je kdo rekel zadruga?

    Leta 2019 je v barcelonski delavski četrti Sants kot odgovor na gospodarsko in stanovanjsko krizo zrasla sodobna stanovanjska zadruga La Borda. Ljudje so imeli dovolj; dovolj naraščanja cen stanovanj, dragih posojil, nestabilnih najemnih razmerij, izrinjanja ljudi iz domov, da bi se stanovanja oddajala turistom, in neznosnih dolgov. Vse bolj krutemu poblagovljenju domov in prelaganju bremena stanovanjskih stisk na posameznike so se uprli tako, da so se organizirali, zavzeli za svoje pravice in začeli skupnostno reševati težave – s stanovanjskim zadružništvom.

  • Vanja Pirc

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    V ravnovesju z naravo

    Če kje še vedno hranite udobne nihajne stole s sedalom in naslonjalom iz ratana, spletenega v mrežasti vzorec z drobnimi luknjicami – stole, na kakršnih so pred približno štirimi desetletji obedovali v številnih slovenskih gospodinjstvih –, je morda čas, da jih prinesete z zaprašenega podstrešja ali iz kleti in spet namestite v kuhinjo oziroma jedilnico. Ratan je po letih nezanimanja zanj, ko se je obdržal le še na trpežnih balkonskih sedežnih garniturah, zadnja leta namreč dočakal veliko vrnitev. Lahki prožni les tropske vzpenjavke se danes bohoti na več predmetih za opremo domov kot kadarkoli doslej, denimo na elegantnih lučeh, posteljnih vzglavjih, ličnicah predalov in vratih omar, okrasnih loncih za rože, predelnih stenah.

  • Vesna Teržan

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    Dekarbonizacija in dekolonizacija

    Že pred dvema letoma, na 17. mednarodnem arhitekturnem bienalu, je bila v ospredju problematika našega sobivanja na planetu, torej sodelovanje vseh ključnih akterjev ter arhitektura kot socialna komponenta in družbeno nadvse relevantna tema. Na letošnjem, ki bo potekal od 18. maja do 26. novembra, se bodo poleg tematiziranja uspešnega ali manj uspešnega sobivanja ukvarjali še z nekaj zanimivimi temami: nestabilnostjo in polarizacijo današnjega sveta, procesi dekolonializacije in dekarbonizacije, torej zmanjšanjem ogljičnega odtisa v luči skupnega delovanja vseh akterjev na planetu. Poudarek bo na poskusu spreminjanja pogleda na svet in tudi iskanju rešitev za probleme, ki jih povzročajo podnebne spremembe. Tako se zdi, da bodo sama arhitektura in njene strukture v prostoru v drugem planu. Ambiciozna je tudi želja organizatorjev, da bi spodbudili uresničitev vizije sodobne, zelo raznolike in vsevključujoče družbe.

  • Janez Zalaznik

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    O svetlobi, pogledih in preseganju

    Prihodnjo sredo bodo v Narodni galeriji odprli razstavo, ki so jo naslovili Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra. Na njej bodo obiskovalcem predstavili 43 grafik holandskega baročnega mojstra Rembrandta, enega najodličnejših slikarjev v zgodovini evropske umetnosti, a tudi virtuoznega risarja in grafika. Z dobrim ducatom del drugih avtorjev pa bodo pokazali še na vpliv, ki ga je imelo njegovo delo na sodobnike in kasnejše umetnike, med drugim na Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa.

  • Vesna Teržan

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    V peklu antropocena

    Kako je z našo prihodnostjo? Bo prišla? Je že tukaj ali pa smo jo že zamudili? Bomo lahko vstopili vanjo ali nas bodo steklena vrata za vedno zadržala tukaj, v tem peklu antropocena, kot imenujemo sedanjo geološko dobo – dobo, katere začetek se ujema z začetkom usodnega človekovega vpliva na planet in s tem tudi na podnebne spremembe?

  • Komentar / V lastnem močvirju

    Politična farsa z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem je dosegla na začetku aprila 2023 vrhunec, tragedija zmešnjav s prostovoljnim in obveznim zavarovanjem pa je stara dobri dve desetletji. Dejansko nimamo klasičnih zavarovalnih produktov treh zasebnih zavarovalnic in tudi javna ZZZS ni prava zavarovalnica, temveč bolj neprofitni sklad. V tem institucionalnem kaosu in »narobe svetu« zdravstvenega financiranja ni mogoče vzpostaviti dobrih, pravičnih in racionalnih rešitev. Sedanja vladna preusmeritev plačil od zasebnih zavarovalnic v javno zdravstveno blagajno je zgrešena, politično nevarna, ekonomsko pa tvegana. Dejansko košarica predlogov zdravstvenih zakonov ne prinaša niti pravih niti dobrih rešitev, stopnjuje pa probleme. Na tej točki se je leta 2019 razbila Šarčeva vlada. Golobova pa je padla na limanice orkestrirane opozicije in se potaplja v lastnem močvirju vodenja sprememb. Politično je vlada spet delovala gasilsko in reaktivno namesto strateško in proaktivno. In to postaja ob obletnici volilnega zmagoslavja Svobode usodni problem zaletavega Golobovega vodenja države.

  • Damjana Kolar

    21. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine: ČRNI MESECI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 21. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o črnih mesecih vlade Roberta Goloba. Avtor fotografije na naslovnici je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Tokrat tudi arhitekturna priloga Bivanje, v kateri obravnavamo izgorelost nepremičninskega trga in še mnogo več zanimivega, poglobljenega in aktualnega branja.

  • STA

    20. 4. 2023  |  Politika

    Janša / »Golobova vlada ne bo zdržala mandata«

    Interpelacija vlade v DZ se je po 14 urah razprave zaključila brez sklepov, a s pozivom predsednika SDS Janeza Janše, naj se vlada "vzame v roke". Janša je po koncu interpelacije tudi ocenil, da vlada ne bo zdržala do konca mandata. Premier Robert Golob pa je sklenil, da se je v razpravi pokazala razlika med sedanjo in preteklo vlado.

  • Če si volivci ne želijo vrnitve Janše, bi morali Goloba opozarjati na napake in ne molčati 

    Državljani leve politične usmerjenosti se velikokrat pritožujejo, da je desna volilna baza vodljiva, iracionalna in nekontrolirana. Še zlasti paradigmatsko omenjajo stranko SDS in jo večkrat prikazujejo kot čredo na sledi svojemu pastirju ali celo kot amorfno množico brez svojih stališč, gnetljivo na tisoč načinov, ki vneto skandira svojemu vodji. Toda ali je takšna stereotipizacija upravičena v tem, ko predpostavlja, da nam je izrisala nesimetrično sliko med politično levo in desno usmerjenimi posamezniki, kjer so prvi razsvetljeni in racionalni, drugi pa ne? Mar res obstaja kakšna značilna razlika v kognitivnem profilu enih in drugih?

  • STA

    20. 4. 2023  |  Svet

    Robert Kennedy mlajši napovedal kandidaturo za predsednika ZDA

    Robert Kennedy mlajši, kontroverzni nečak v atentatu ubitega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je v sredo napovedal, da bo prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah v ZDA. "Napovedujem svojo kandidaturo za demokratsko nominacijo," je 60-letnik, čigar možnosti za uspeh so sicer omejene, dejal svojim podpornikom v Bostonu.

  • Uredništvo

    19. 4. 2023  |  Politika

    Golob / »Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu«

    "Trije zakonski predlogi področju zdravstva so v uradnem postopku. Zakon o digitalizaciji, Zakon o ZZZS-ju in Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja imajo en sam cilj. Da bodo ljudje končno vedeli, kje konča njihov denar v zdravstvu. Hočemo zagotoviti popolno preglednost. Vsi lobiji, kar jih je v Sloveniji, se bojujejo z vsemi silami proti temu, da se zagotovi preglednost porabe denarja. Zato ker gre za skoraj pet milijard evrov, ki se danes porabljajo popolnoma netransparentno."