•  STA

    11. 1. 2023  |  Svet

    Facebook bo tudi v Sloveniji pomagal iskati pogrešane otroke

    Ameriški tehnološki velikan Meta, pod okrilje katerega sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram, v Sloveniji v sodelovanju s policijo uvaja sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok. Slovenija je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo.

  • STA

    11. 1. 2023  |  Svet

    Nalog za aretacijo dveh nekdanjih visokih uradnikov

    Brazilske oblasti, ki želijo kaznovati odgovorne za nedeljski vdor množice v vladna poslopja, so izdale naloga za aretacijo dveh nekdanjih visokih uradnikov. Eden od njiju je Anderson Torres, ki je bil v vladi nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara pravosodni minister in sekretar za javno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    11. 1. 2023  |  Svet

    Princ Harry lovi Harryja Potterja / Knjiga že prvi dan podrla rekorde

    Avtobiografija princa Harryja Spare (Rezerva), ki je v torek prišla na knjižne police, je že prvi dan postala najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini, je sporočila založba Transworld Penguin Random House. Kot so pojasnili, so v torek prodali že 400.000 izvodov knjige v klasični, elektronski in zvočni obliki.

  • Franco Juri

    11. 1. 2023  |  Politika

    Manj socialistično ali manj kapitalistično?

  • STA

    11. 1. 2023  |  Kultura

    Zlati globusi / Kdo je slavil na podelitvi?

    Spielbergova osebna družinska drama Fabelmanovi in irski film Duše otoka sta na 80. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus prejela prvo nagrado za najboljši dramski film oziroma za najboljšo komedijo ali glasbeni film. Filma sta prejela še več drugih nagrad.

  • STA

    11. 1. 2023  |  Kultura

    Johnny Rotten si želi zastopati Irsko na Evroviziji

    Nekdanji frontman skupine Sex Pistols John Lydon, bolj znan pod umetniškim imenom Johnny Rotten, se bo s svojo zasedbo Public Image Ltd potegoval za predstavnika Irske na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, je v ponedeljek sporočila televizijska hiša RTE.

  • Uredništvo

    11. 1. 2023  |  Družba

    »Nebo ne pripada Elonu Musku, ampak celotnemu človeštvu«

    "Starlink pomeni globalni problem. Težava ni to, da imamo v orbiti satelite. Sateliti so darilo človeštvu, saj jih lahko uporabljamo za reševanje ljudi, za spremljanje vremena in tako naprej. Težava je pomanjkanje regulacije v vesolju. Nihče ničesar ne nadzoruje. Zasebne družbe po navadi zasledujejo le dobiček in Starlink je eden izmed takih primerov. Elon Musk je nepredvidljiv, ima svojo vizijo, ki jo poskuša uveljaviti, čeprav podre vse pred seboj. Starlink je njegova naprava za generiranje dobička s prodajo telekomunikacijskih storitev, ki jih niti ne potrebujemo, saj obstaja že veliko drugih rešitev. Vseeno mu je, da bo s tem zastrl nebo z množico satelitov. Nebo ne pripada Elonu Musku, ampak celotnemu človeštvu. Zato mislim, da bi se morali vsi skupaj odločiti, kaj želimo videti na nebu in ali sploh še želimo kje na Zemlji uživati ob temnem nebu. V primeru Starlinka kompromisa ne bo več. Mislim, da Musk ne bi smel imeti privilegija odločanja, kaj se bo zgodilo z našim nebom."

  • 10. 1. 2023  |  Politika

    SDS / »Grims je zaradi napada dobil tudi atipično pljučnico«

    V poslanski skupini SDS so prepričani, da odločitev policije v zvezi z napadom na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani kaže na to, "da se želi fizični napad na poslanca relativizirati izključno zato, ker prihaja iz vrst opozicije". Pri tem opozarjajo, da so posledice napada dokumentirane tudi z zdravniškimi izvidi.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    Stavka bolnikov / Shodi za delujoče javno zdravstvo danes ob 17. uri

    S popoldanskimi protestnimi shodi bo danes ob 17. uri po številnih krajih po Sloveniji potekala t. i. stavka bolnikov. K udeležbi v civilni iniciativi Glas ljudstva pozivajo vse državljanke. Med drugim zahtevajo dostopnejši javni zdravstveni sistem. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je do stavke kritičen.

  • Komentar / Kje se začne in konča premierjeva zasebnost

    Ima javnost pravico vedeti, s kom se druži predsednik vlade Robert Golob zasebno ali celo s kom je intimen? Odgovor bi načeloma moral biti silno preprost: ravno njegova pravica do zasebnosti mu jamči, da interesa javnosti po razkrivanju tovrstnih informacij ni mogoče navesti. Vsakomur med nami, tudi tako imenovanim absolutno javnim osebnostim z vrha družbene pojavnosti, splošna medijska in pravna regulativa ponuja vso zaščito pred radovednimi državljani. Utemeljeno zanimanje javnosti za podatke, ki so primarno zasebne narave, lahko nastopi šele pod posebnimi pogoji, na primer takrat, ko bi politik plačeval račune za svoje prijatelje ali prijateljice z javnim denarjem. S kom si predsednik vlade deli posteljo in kaj počne intimno, mora ostati stvar njegove čisto privatne sfere, če se je tako odločil.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    Mladi zdravniki / »Zbiranje pred zdravstvenimi domovi je žaljivo«

    V organizacija Mladi zdravniki Slovenije o današnji stavki bolnikov menijo, da je zbiranje pred zdravstvenimi domovi žaljivo. Tam namreč delajo zdravstveni delavci, ki javnega zdravstvenega sistema še niso zapustili, ob tem pa opravljajo še delo vseh, ki so odšli. Opozarjajo, da "za delovanje zdravstva niso odgovorni zdravniki, ampak politiki, ki o njem odločajo".

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar v pogovoru z Zelenskim / »Slovenija polno podpira Ukrajino«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je včeraj po telefonu prvič pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta je predsednici čestital ob imenovanju na položaj, Sloveniji pa se je zahvalil za pomoč in podporo v boju proti ruskim silam. Pirc Musar je izrazila priznanje za pogum tako vodstvu Ukrajine kot njenim prebivalcem.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    Konec napetosti / Minister za zdravje se je opravičil županu Ljubljane

    Pri predsedniku vlade Robertu Golobu sta se včeraj sestala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković, ki sta v minulih dneh obstala vsak na svojem bregu glede reševanja primarnega zdravstva v Ljubljani. Srečanje je bilo uspešno, saj sta zgladila napetosti. Minister se je Jankoviću tudi opravičil.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    Tajne dokumente našli tudi v nekdanji Bidnovi pisarni

    Odvetniki predsednika ZDA Joeja Bidna so sporočili, da so v pisarni, ki jo je pred leti uporabljal kot podpredsednik ZDA, odkrili nekaj zaupnih dokumentov, ki so jih poslali Nacionalnim arhivom. Tam za dokumente sploh niso vedeli, ampak so vseeno pravosodno ministrstvo ZDA zaprosili, naj zadevo razišče.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Vse je popolnoma uničeno«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek poročal o stalnih in vse hujših ruskih napadih na ukrajinsko mesto Soledar, le 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti. Obe mesti sta trenutno še pod ukrajinskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Nika Kovač / »Če to drži, je poslanec Grims lagal«

    Spodaj v celoti objavljamo javno izjavo direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač, ki se je odzvala na novico, da naj do fizičnega napada na poslanca SDS Branka Grimsa ne bi prišlo. 

  • STA

    10. 1. 2023  |  Politika

    »Zadevo bomo raziskali in našli ljudi, ki so financirali napad«

    Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v ponedeljek po srečanju z guvernerji obljubil, da bodo našli in kaznovali vse, ki so organizirali in financirali napad privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara na vladna poslopja v prestolnici. Skupno so oblasti aretirale že približno 1500 domnevnih udeležencev izgredov.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Politika

    Napad na Grimsa / Policija: »Fizičnega stika ni bilo«

    Policija je ugotovila, da ob napadu na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani ni prišlo do fizičnega stika med njim in napadalcem, poroča portal N1. Policisti nadaljujejo iskanje neznane osebe, ki so jo posnele kamere, saj ravnanje vsebuje elemente prekrška, so pojasnili. Grims je takoj po napadu trdil, da ga je razumel kot poskus umora.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Svet

    Združeni narodi / Leta 2021 umrlo pet milijonov otrok pred petim letom starosti

    Po ocenah Združenih narodov je leta 2021 pred petim letom starosti umrlo približno pet milijonov otrok. V tem obdobju je umrlo tudi 2,1 milijona otrok in mladostnikov, starih od pet do 24 let, kar pomeni, da vsake 4,4 sekunde umre otrok ali mladostnik, razkriva danes objavljeno poročilo Medagencijske skupine ZN za oceno umrljivosti otrok (UN IGME).

  • Uredništvo

    9. 1. 2023  |  Politika

    »Minister za zdravje ima predolg jezik«

    "Minister za zdravje ima predolg jezik. Njegovo namigovanje, da naj bi župan Janković želel prodati dve enoti ljubljanskega zdravstvenega doma, ker stojita na dragocenem zemljišču, je huda obtožba, ki si je minister, če je minister za zdravje in ne minister za gostilniške šanke, ne bi smel privoščiti. Ali je v njegovi špekulaciji morda kaj resnice, sploh ni pomembno. Pomemben je postopek, s katerim želi minister slovenske republike diskreditirati župana slovenskega mesta (ki je, ne mimogrede, koalicijski partner ministrove stranke v tem istem mestu). Imenuje se osiranje, to pa se redi na javnemu življenju znanih namigih, da ljubljanski župan kot kakšen verižni trgovec z nepremičninami v mestni lasti živi od provizij v teh poslih."

  • Uredništvo

    9. 1. 2023  |  Politika

    »Glavni problem policije niso politični ukazi«

    "Marsikatera potrebna kadrovska poteza v policiji je bila zakonito speljana in gotovo bi jih sledilo še nekaj. Nedvomno na pomembnih mestih v policiji še vedno delajo ljudje, ki so resnično umazali sebe in policijo z nesorazmernimi ukrepi in ki so pokorno in brezkompromisno izpolnjevali vse ukaze politike. Razumem politično potrebo po preprostih rešitvah in odgovorih. Težava je v tem, da so preprosti odgovori redko pravilni. Resničnost je nagnjena k temu, da je bolj zapletena, kot bi si večina želela. Menim pa, da niso glavni problem policije politični ukazi. Večji problem je v sami policiji in njenih šefih pri pokončnem vztrajanju pri strokovnosti in zakonitosti. Zaradi želje ostati na solidno plačanem položaju na generalni policijski upravi ali regijskih policijskih upravah so mnogi počepnili, ker so se tam znašli bolj po zaslugi politike in ne svojega znanja. Zato tak položaj postane slepilo, ki se ga redko kdo uspe ubraniti. In ker je to enako na vseh nivojih, gre sistem v smeri vzdrževanja pričakovanega vtisa in ne pričakovanega poslanstva policije."

  • STA

    10. 1. 2023  |  Svet

    Zlati globusi / Največ nominacij za film Duše otoka

    Združenje tujih dopisnikov Hollywooda bo v prenosu ameriške televizije NBC danes po krajevnem času 80. po vrsti podelilo filmske in televizijske nagrade zlati globus. Z največ nominacijami na podelitev prihaja irska črna komedija Duše otoka, ki bi lahko prejela osem kipcev, s šestimi nominacijami ji sledi znanstvena fantastika Vse povsod naenkrat.

  • STA

    10. 1. 2023  |  Kultura

    Google najbolje pozna naš notranji svet

    V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera plesno-gledališke predstave, ki sta jo avtorja Jernej Potočan in Filip Štepec naslovila Medtem ko mi Spotify po meri ustvarja playlisto z naslovom Moodymix. V predstavi "nagovarjata čas, v katerem Google brskalnik najbolje pozna naš notranji svet", so vsebino predstave povzeli v PTL.

  • Danes je nov dan

    10. 1. 2023  |  Družba

    Učimo se drug od drugega

    Lani nismo rešili sveta, a to ne pomeni, da na področju preprečevanja podnebnih sprememb in okoljske pravičnosti ni bilo pomembnih zmag. Daleč stran od zahodnih kamer so jih mnogo dosegli staroselci.

  • Tomaž Lavrič

    9. 1. 2023  |  Politika

    Borut Pahor / »Čudovito se mi zdi, da sem odlikoval gospoda, ki se na vse načine dela norca iz mene«

  • Uredništvo

    9. 1. 2023  |  Kultura

    Krvodajalstvo / Resnična grozljivka je, ko ni krvi

    Od 13. januarja do 9. februarja bo v Plakatni galeriji TAM-TAM na ogled izbor plakatov, prijavljenih na 15. mednarodni natečaj Plaktivat – Krvodajalstvo, ki ga je zavod TAM-TAM Inštitut razpisal v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije. Namen natečaja je bil spodbujanje in ozaveščanje o pomenu darovanja krvi.

  • IK, STA

    9. 1. 2023  |  Politika

    Pred stavko pacientov / »Javni zdravstveni sistem razgrajujejo zasebni interesi«

    V iniciativi Glas ljudstva so pred torkovo stavko pacientov poslancem koalicije predali stavkovne zahteve. Predstavnik iniciative Jaša Jenull je ob tem poudaril, da stavka ni uperjena proti vladi pač pa se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. V Levici so ob tem napovedali, da se bodo udeležili torkovega shoda v Ljubljani.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Svet

    EU obsoja odločitev Republike Srbske, da Putinu podeli odlikovanje

    Evropska unija je danes obsodila odločitev predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu podeli odlikovanje. Kot je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano, bodo države članice razmislile o nadaljnjem ravnanju.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Družba

    V zdravstveni in babiški negi podpirajo stavko bolnikov

    Sindikat delavcev v zdravstveni negi in zbornica zdravstvene in babiške nege - zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov podpirata napovedano stavko bolnikov za ureditev razmer v zdravstvu. Poudarila sta pomen urejenega javnega zdravstva, sindikat pa je pozval tudi k preprečitvi privatizacije zdravstva.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Svet

    Slovenski arheolog razkril, da je majevski koledar star več kot 3000 let

    Nova študija kaže, da je majevski koledar v resnici mnogo starejši, kot so domnevali. Starodavni koledar morda izvira že iz leta 1100 pred našim štetjem, kar je več stoletij prej, kot je bilo ocenjeno doslej. Za prelomno odkritje, ki je bilo objavljano v reviji Science Advances, je zaslužen slovenski arheolog Ivan Šprajc, so sporočili z ZRC SAZU.