Jure Aleksič

  • Jure Aleksič

    22. 12. 2010  |  Mladina 51

    Matjaž Kek: "Sposobni smo več"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikakekb5.jpg

    Če se bo kdo spravil v širši regiji iskati inspirativne like, bo težko našel boljšega od našega nogometnega selektorja. Od popljuvanega in že povsem odpisanega peka do vizionarja, ki mu je uspel najbolj suveren kvalifikacijski ciklus v zgodovini slovenske reprezentance - to je pravzaprav nič manj kot dramaturški lok hollywoodskega filma. Ne spomnim se, da bi bilo kdaj tako lepo biti Slovenec kot takrat, ko je Slovenija zasluženo nagačila ruskega medveda. A naš selektor trenutka, ko je njegov status eksplodiral vse do Olimpa, v nasprotju z dobro staro slovensko navado ni izkoristil za to, da bi svojim dotedanjim pljuvačem priredil en tak manjši Kočevski rog. Nasprotno, izkazal se je za skrajno konstruktivnega, prizemljenega in povezovalnega možaka, ki je vso svojo energijo usmeril v prihajajoče izzive. Tudi zato je slovenska reprezentanca na mundialu osvojila gromozanske štiri točke. Ravno zato je bilo toliko bolj skrb zbujajoče, ko je v teh zadnjih mesecih Matjaž Kek dal par izrazito mračnih intervjujev. Iz njih je bilo moč slutiti, da so vezi med samo reprezentanco in nekaterimi strujami znotraj Nogometne zveze nacefrane huje, kot smo mislili. Ob koncu takega leta, kot nam ga je podarila naša udarna dvajseterica, se sicer delajo feelgood intervjuji, in tudi ta je seveda tak - a začne se vseeno s prevetritvijo trenutnih kolobocij.

  • Jure Aleksič

    18. 11. 2010  |  Mladina 46

    ''Ko se kar naprej bojiš vdihniti''

    Mali dim iz Termoelektrarne Trbovlje (levo) in veliki dim iz cementarne Lafarge (desno)

    Iz ogorčenega Zasavja se je napovedalo celih 17 avtobusov protestnikov in glede na gnečo pred vladno palačo je moral v bližini parkirati kvečjemu kakšen več. Žvižganje in udarno godbo okrog vhoda v vladno palačo tesno zbite trume se je slišalo daleč naokrog. Med transparenti je bilo najti take mogoče malo očitne (Lafarge profitira, Zasavje umira), pa tudi par takih resnično navdihnjenih (Čike kadim, da luft čez...

  • Jure Aleksič

    11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Družba

    Kvantumska ruleta?

    /media/www/slike.old/mladina/ilu_znanost_45.jpg

    To, da si paranoičen, še ne pomeni, da ti niso za petami. Dva petka nazaj me je poklical neki še kar znani slovenski znanstvenik, češ da mi bo po mejlu poslal nekaj linkov o potencialnem koncu sveta. Obstajali naj bi namreč določeni strahovi glede titanskega trkalnika v Švici (LHC), kjer bodo novembra začeli prve resne eksperimente s svinčevimi ioni.

  • Jure Aleksič

    28. 10. 2010  |  Mladina 43

    Žur kot športna panoga

    Udeleženci joga rava med dihalno vajo bastrika (po naše meh), ki deluje kot neke vrste dihalna kava, saj organizem na hitro napolni z energijo.

    Dejansko: joga rave. V vabilu so organizatorji obljubili, da bo to parti brez vsakih drog, saj bodo mlade v ples popeljali s tehnikami dihanja, z jogo in živo glasbo. Namesto ecstasyja jim bodo med premori pripravili osvežujoče vitaminske napitke. Naš um, so razložili, je kot hiša, ki jo je treba, da ostane lepa, sproti redno čistiti. Moderni človek hrepeni po miru, a mir sam na sebi ne more biti dovolj: če imamo...

  • Jure Aleksič

    7. 10. 2010  |  Mladina 40

    Radost kot gibalo

    Smejalna dejavnica na svojem višku

    Ko so sredi prejšnjega stoletja novinarju, uredniku in humanistu Normanu Cousinsu zdravniki povedali, da ima neozdravljivo smrtno bolezen vezivnega tkiva, se je odločil, da jim ne bo verjel. Sam sebi je predpisal posebno terapijo. Njen pomemben del je bilo uživanje gromozanskih doz vitamina C. Še pomembneje pa je bilo, da se je ure in ure krohotal naravnost iz trebuha.

  • Jure Aleksič

    23. 9. 2010  |  Mladina 38

    »Zdaj žanjemo to, kar smo klali.«

    Stanko Valpatič in Lučka, ki je pobegnila iz neke mariborske roštiljade.

    Težko se je upreti krožniku sočnih čevapčičev. Še teže je poštenemu umu zanikati, da si človeška rasa že samo za to, kar je storila živalim, zasluži vse, kar prihaja. Paul McCartney je nekoč rekel: Če bi klavnice imele steklene stene, bi bili vsi ljudje vegetarijanci. A mediji na čelu z internetom so ves svet spremenili v eno samo veliko stekleno hišo.

  • Jure Aleksič

    2. 9. 2010  |  Mladina 35

    Fristajlerski avanturist

    /media/www/slike.old/mladina/profilntoko2bpet.jpg

    Če je soditi po linkih, potem je na kolektivno podzavest največji vtis pustil njegov komad Slovenec sem. »Na plaži s pekinezerjem, velik prekratkim penisom, rodilnikom in dvojino,« benti N''Toko o tej tudi v resnici precej nesrečni življenjski obliki. »Najraje bi ustrelil Zorana Jankovića, še raje bi bil na njegovem mestu; vrgel bombo na parlament, ampak kaj če majo not še kaj prostora zame? /...

  • Jure Aleksič

    19. 8. 2010  |  Mladina 33

    Vuk Ćosić

    /media/www/slike.old/mladina/profilvelikavukcosic20100809_6525b5.jpg

    No land's man je njegov osebni moto že od takrat, ko je leta 1991 k nam kot disident pribežal pred crescendom miloševičevskega brezumja. In prav nobeno naključje ni, da mi je dve uri pred tem intervjujem neki z vsemi žavbami namazani žepni tajkun srbskega rodu samo na četrt v šali hrknil: »Vuk Ćosić? Bah, zaradi takih, kot je on, smo izgubili Kosovo! Ne razumem - to so ljudje, ki bežijo pred svojo identiteto.« Ob tej anekdoti se je potem Vuk z mano prav od srca nakrohotal. Njegova kompleksna identiteta spletnega umetnika, političnega marketingarja, new-tech guruja in, če je že ravno treba, tudi malo bullshit artista je mnogo preveč trdna in zdrava, da bi jo zapisal tragičnim debilizmom nacionalizma. Vuk Ćosić se skupaj z divjim svetom informacijske tehnologije spreminja eksponentno, a obenem vsa ta leta ostaja no land's man - postgeografski človek in spletni pionir, ki pravi, da je na svojo generacijo umetnikov ponosen, ker ni razmišljala, kako bi digitalizirala akvarele in haikuje, temveč je raje iskala neke povsem svoje načine izražanja.

  • Jure Aleksič

    22. 6. 2010  |  Mladina 21

    ''Prva prasec in prasica te dežele!''

    Mad Max, Kekec in Billy Idol v eni osebi: Artur Štern kot ultimativni alfa samec

    Pet dni pred veselim dnem sem ga klical po telefonu. Plan A, smo prebrali, je neslavno propadel: čudni čudni ljudje pač niso hoteli masovno plačevati 200 evrov po glavi za deluxe fešto na Obali. Tako me je torej zanimalo, kaj zdaj. Mladina, sem mu razložil, načeloma z veseljem pride na plan B - ampak le, če si lahko obeta vrhunsko bizarijado. »Ti, sigurno, da bodo kaki heci,« mi je prijazno razložil.

  • Jure Aleksič

    17. 6. 2010  |  Mladina 24

    Miki Muster

    /media/www/slike.old/mladina/profilvelikamikimusterfotoborutpeterlin.jpg

    Kralj ostane kralj. To je dokazala marljivo obnavljajoča se vrsta, ki je v stripartnici Buch čakala na avtogram. Skeptiki med entuziasti, ki so izdali zbrana Musterjeva dela, so se še zjutraj malo tesnobno držali za glavo, ali bodo sploh kaj prodali. A tisti torek so prodali čisto vse izvode, ki so bili na voljo v prodajalni. Kompletna prva izdaja prvega zvezka je pošla do konca tedna.

  • Jure Aleksič

    10. 6. 2010  |  Mladina 23

    Projekt Venera

    Nosilca projekta med najbolj gorečimi podporniki v Medvodah

    The Venus Project si je globalno prominenco izboril z nastopom v izvrstnem dokumentarcu Zeitgeist: Addendum. Osrednji del filma je posvečen razkrinkanju sistema, katerega pošastnost v resnici krepko prekaša celo razumevanje rednega bralca kvalitetnejšega tiska, Projekt Venera pa je bil v njem predstavljen kot smernica za naprej. Ne gre za vizijo tega, kakšna prihodnost bo, temveč kakšna bi lahko bila.

  • Jure Aleksič

    19. 3. 2010  |  Mladina 10

    Naj jedo potico!

    Baraka v Kočevju, kjer so delavci drgetali in stradali

    Ko je Zima še enkrat zamahnila z repom, je bilo videti, kot bi to storila samo zato, da bi v njih zatrla še zadnje veselje do življenja. Na jutro, ko je spet zapadel sneg, se je enajst gladujočih spet zbudilo v odprti baraki, ki je bila koristna praktično samo za streho. Sneg je potem naletaval tudi čez dan. S kolego Peterlinom sva prišla okrog enih, torej na najtoplejši točki dneva.

  • Jure Aleksič

    18. 3. 2010  |  Mladina 11

    Triumf človeka ribe

    /media/www/slike.old/mladina/profil_martin_strel_b5_20100315_8425.jpg

    »Ko smo bili mulci, je z nami zjutraj treniral v istem bazenu,« se naklonjeno spominja eden starejših članov našega uredništva. »Plaval je v sosednji progi, takrat je moral imeti kakih petindvajset let. Spomnim se, da smo se mulci malo hecali iz njega. Tehniko je imel takrat vsaj na pogled grozno. Videti je bilo, kot da plava dva zamaha naprej in enega nazaj.

  • Jure Aleksič

    4. 3. 2010  |  Mladina 9

    Zmajeva mreža

    Litopunkturni sistem Marka Pogačnika v Vipavi

    »Dva dni po postavitvi kamnov me je začela boleti glava,« je pripovedoval prvi gospod. »To je bilo, ko še sploh nisem vedel, da so jih postavili. Prej nisem imel nikoli takih težav, zdaj pa me že tri tedne močno grabi. Pride in gre. Tudi soseda se pritožuje zaradi podobne bolečine. Pravi, da ji nobena tableta ne prime.« Gospodovo pričevanje ni bilo v ničemer atipično.

  • Jure Aleksič

    21. 1. 2010  |  Mladina 3

    Uspeh ali smrt

    /media/www/slike.old/mladina/profildirlovelika_b520100115_2706.jpg

    »Čang šlang!« zažari v pozdrav mladenka na drugi strani linije - in to je dovolj, da v meni sproži cunami spominov. Preplavi me vonj, dejanski vonj tistih neponovljivih časov, tik preden je staro državo pogoltnilo srce teme. Da, tu so za vedno doma Nadrealisti, tanki, Sir Oliver in Ante Marković. Da, tu ima častno ložo tudi genialno bizarni Džirlo s svojimi legendarnimi v med pomočenimi kondomi King...

  • Jure Aleksič

    24. 12. 2009  |  Mladina 43  |  Družba

    Demon na minus ena

    /media/www/slike.old/mladina/profildamiravdic38103_jashar_kowalski.jpg

    »I am the devil and I will see you in hell!« renči Damir v otvoritveni sceni svoje drame Most na krvi, in ko skoraj gol ter osvetljen samo od spodaj pumpa skleco za skleco, je dejansko videti kot demon. Tisti - in ni jih malo - ki so se v zadnjih letih zaljubili v značilno zategnjeno čeljust Damirja Avdića, glasbenika, ne bodo imeli nobenega problema, da se sveže zaljubijo še v igralca in dramaturga.

  • Jure Aleksič

    22. 12. 2009  |  Mladina 51

    Pri magu magov

    Maestro v akciji.

    Ko prvič vidiš, kako kak Domančičev učenec z dveh metrov pacienta z močjo misli 'ukrivi' na mestu in ga potem maltene upravlja kot marioneto, si itak rečeš: bah. To je pač samo še ena namještaljka, kajne? Samo še en nateg v od nategov izcuzanem svetu. A potem se zadevi malce posvetiš in v naslednjih par mesecih vidiš, kako Domančićevi fantje ukrivijo vsaj sto ljudi, nakar mirno in brez naporov ukrivijo še tebe...

  • Jure Aleksič

    17. 12. 2009  |  Mladina 50  |  Družba

    Vse vesolje je 'le' igra

    Vili Ravnjak, umetniški vodja mariborske Drame:  »Opažam, da ljudi večinoma motivira iskanje rešitev kakšnih zelo konkretnih težav, bodisi zdravstvenih ali partnerskih ali službenih. Zadnja leta pravzaprav zelo redko srečam koga, ki ima višje cilje – torej ne zgolj konkretno pridobitniške. Je pa seveda res, da je samo trpljenje tisto, ki nas požene v iskanje resnice: zona udobja je v glavnem zona udobnega sna.«

    Ubog je moderni zahodni um, ki apriorno zavrača koncept reinkarnacije. Ubog zato, bi rekel, ker je praviloma ne zavrača na podlagi angažiranega tehtanja argumentov, temveč na podlagi neke otopele nezainteresirane dezinformiranosti. »Če bi me kak Azijec vprašal po definiciji Evrope,« je svojčas zapisal Arthur Schopenhauer, »bi mu bil prisiljen odgovoriti: to je tisti del sveta, po katerem straši...

  • Jure Aleksič

    26. 11. 2009  |  Mladina 47

    Oda Matjažu Keku

    /media/www/slike.old/mladina/il__kek.jpg

    Matjaža sem srečal enkrat samkrat v življenju - in sicer ravno, ko je prevzel vajeti takrat mojega ljubega Maribora Teatanica in sem se tja odpeljal delat reportažo o klubovih zaključnih predpripravah na prvenstvo. Moštvo je prevzel iz rok Bojana Prašnikarja, kar se je takrat zdela in je tudi bila dementna poteza uprave. Menjava se je zgodila skoraj takoj po Prašnikarjevem izjemnem dosežku, torej suvereni...

  • Jure Aleksič

    24. 9. 2009  |  Mladina 38

    Plemenito pleme in žlahtna žlahta

    /media/www/slike.old/mladina/profiltomo_krinar_bk.jpg

    Vztrajna govorica, da je postal svetovni popotnik zaradi neozdravljive bolezni, ne drži. Govorica pravi, da naj bi mu bili zdravniki pri nas diagnosticirali nekaj neozdravljivega, nakar jih je poslal v maloro, sedel na kolo in se s popotovanji pozdravil. A resnica je enako, če ne še bolj zanimiva! Leta 1979 se je iz Nubskih gora dejansko vrnil s smrtonosno boleznijo, ki še danes nima imena.

  • Jure Aleksič

    10. 9. 2009  |  Mladina 36  |  Politika

    Bizarna igra slepca in prašiča

    Slepi fotograf Evgen Bavčar, ki se je celo življenje boril tako za slovensko kulturo kot za pravice slepih, sedaj pa pravi, da se točno dvesto let po Braillu slovenska sodišča požvižgajo tako na njegovo osnovno človeško dostojanstvo kot na njegovo invalidsko specifiko.

    Sprva smo se namerili napraviti njegov profil - torej daljši portret njegovega lika in dela - a smo ugotovili, da je Evgen Bavčar danes tako globoko ranjen človek, da se v takih pogovorih težko skoncentrira na karkoli, kar ni v zvezi s procesom. Ko sem mu predlagal, naj bralcem za začetek pove svojo dolgo in barvito življenjsko zgodbo, je samo odmahnil z roko: »Moja življenjska zgodba...

  • Jure Aleksič

    3. 9. 2009  |  Mladina 35

    Moja publika je Absolutni Nič ... In jaz njegova!

    /media/www/slike.old/mladina/profil_zivadinov_b5.jpg

    Z Draganom sva se nazadnje videla pred par leti, ko sem mu po pošti po pomoti poslal pornofilm. Pred tem sem ga bil srečal na ljubljanskih ulicah, in kot se Dragan ob takih srečanjih pogosto s celim bitjem navdušuje nad nečim, kar bo v mainstreamovsko zavest prišlo šele čez kakega pol leta, je takrat vzhičeno žuborel o dokumentarcu Darwin''s Nightmare.

  • Jure Aleksič

    20. 8. 2009  |  Mladina 33  |  Družba

    Halo Bing?

    /media/www/slike.old/mladina/profil_maksimalnodusan_cunjak__2_b5.jpg

    Kolikor toliko redni pohajkovalci po ljubljanskih ulicah ga vsaj na videz itak že poznajo: droben suhljat lik iz Alana Forda, vedno v gibanju, ponavadi na kolesu - antikvarski tajkun na patroli med dobičkonosnimi franšizami. Danes ima po vsej Sloveniji nič manj kot deset antikvariatov, prej je prodajal na premični stojnici, ki je praviloma stala blizu Name ali na Čevljarskem mostu.

  • Jure Aleksič

    23. 4. 2009  |  Mladina 16

    Vedno izberem najtežjo pot

    /media/www/slike.old/mladina/kung_fu_zelo_velika20090419_8146.jpg

    » Ti, pa si prepričan, da pride k nam prav ta konkretni Zmaj in ne kak mlajši trenažnik? « sem pisal kolegu Peterlinu in elektronsko mi je odvrnil: » Ja, ja - to je ta nindža s posnetka, on pride! « Posnetek, o katerem sva govorila, je bil fascinantni desetminutni klip z YouTuba, ki mi ga je bil pripel na zadnji mejl.

  • Jure Aleksič

    16. 4. 2009  |  Mladina 15

    \"Pa saj to je, kot če bi mi domov prikotalila sod vina!!!\"

    »Ogromno sem potoval, a na koncu me ni po raznih Moskvah in Bangkokih zanimalo čisto nič drugega kot piratske tržnice ... To je bilo zame, kot da bi vstopal v hram.«

    Nedavno so v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru odprli razstavo Razočarala me je Lara Croft, ki je posvečena slikam iz računalniških iger. Pomembna je zato, ker je pri nas prvič, da se je to na vsakem koraku podcenjevano področje tudi uradno postavilo v kontekst visoke umetnosti. Eden od gonilnih motorjev razstave je bil Milan Kleč, markantna figura z ljubljanskih ulic, plodovit pisatelj in dobitnik nagrade Prešernovega sklada za književnost. Vštric z dogodkom je izšel tudi njegov zadnji roman King Kong, ki popisuje njegovo dolgoletno zasvojenost z igrami, o čemer je pisal tudi že prej, v romanu Zaključna špica. V kulturnih redakcijah raznih televizij slovi po tem, da mu sploh nima smisla več niti reči za intervju, ker ga za televizijo prav gotovo ne bo dal; za Mladino je privolil v sekundi. Pogovor z njim je bil potem brutalno iskrena, pa vendar neznansko osvežujoča izkušnja.

  • Jure Aleksić

    26. 3. 2009  |  Mladina 12

    Kdo je čefur?

    Fužinska mladina

    Beseda čefur je na nek način duhovni bratranec besede peder, saj je natanko toliko problematična, kot je uporabna: totalno. Res je, da je beseda peder vmes prerasla ozke konotacije v službi homofobičnih izbruhov, a je zato zdaj kvečjemu še toliko bolj problematična in uporabna. Na eni strani imamo upravičen resentiment legebitrovske skupnosti nad dejstvom, da se vse bedno, šibko in ničvredno (''pedrsko'') leta...

  • Jure Aleksič

    12. 2. 2009  |  Mladina 6

    Facebook za telebane

    /media/www/slike.old/mladina/il_facebook.jpg

    Po še eni zmerno zanimivi igri usode me je šef z idejo za članek klical dva dni po tem, ko sem se bil že sam od sebe registriral na Facebooku. Če bi mi še kak mesec prej kdo napovedal, da bom to storil tako kmalu, bi ga označil za prvoklasnega lipeta. Priznam namreč, da sem imel dolgo časa tisto tipično stališče tipičnega neuporabnika Facebooka, ki gre strumno v ritmu črevesja nekako takole: Pa kaj kurac se grejo...

  • Jure Aleksič

    5. 2. 2009  |  Mladina 5  |  Kultura

    »Ker normalnost - to me pa RES ne zanima!«

    Boštjan Slatenšek: njegova glavna ambicija je nekoč delati dokumentarce, ki bodo tako idejno kot produkcijsko primerljivi s katerimikoli na svetu.

    Z Boštjanom sva se nazadnje pogovarjala pred kakim letom dni, ko so na televiziji vrteli njegov dokumentarec Prgišče žalosti. Pogovora se živo spomnim zato, ker sem ob tistem dokumentarcu, kolikor vem, zadnjič jokal - in sicer ob posnetkih zoglenele gmote mesa, ki jo je Boštjan dve uri pred smrtjo intervjuval v neki afganistanski bolnišnici.

  • Jure Aleksič

    18. 12. 2008  |  Mladina 51

    Aktivni družbeni kritik

    /media/www/slike.old/mladina/kovacic__9053.jpg

    Jani Kovačič ostaja Mladinin naravni zaveznik. Naši prihodnji številki, torej božični, bo priložen plošček z naslovom Vošč in kolede. Na njem bo deset komadov, ki po mnenju zgorajpodpisanega predstavljajo avtorjev najboljši material od Asfaltnih otrok naprej. Plošča, ki jo je Jani posnel v sodelovanju s Slovenia United Orchestra, Grupo občanov in JK Quartetom, je bila navdihnjena s trenutno politično situacijo - najbolj pa z grozljivim dejstvom, da 'imamo v Evropi novo otoško državico'. O Bledu govori tudi otvoritvena pesem Božična, v kateri kot impersonatorja z mitraljezom po dolini udarita Jure Godler in Tilen Artač. Vse skupaj je samo še en opomnik, da bi Janija, če bi se pisal Kovačin, brez nadaljnjega šteli med štiri velike slovenske IN-e.

  • Jure Aleksič

    4. 12. 2008  |  Mladina 49

    ‘Bencin je atavizem!’

    Roman Sušnik pred svojim lepim predelanim APIS-om

    Seminar s krovnim imenom Čevelj - Čista Elektronska Vozila za Ekološko ozaveščene LJudi - se je na Štefanu tokrat zgodil drugič in udeležba se je v enem letu približno podvojila. Kar je lep podatek, če upoštevamo, da je bila vstopnina. Serijo kar dvanajstih krajših predavanj je z morda najbolj inspirativnim izmed vseh začel gospod po imenu Andrej Pečjak, ki je dva serijska bencinska avtomobila v električni...