• STA

    13. 12. 2022  |  Svet

    Zelenski / »Seveda gre za zelo visok znesek, vendar so stroški manjši od stroškov morebitnega izpada elektrike«

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob začetku mednarodne konference v Parizu poudaril, da je njen namen pomagati ukrajinskemu ljudstvu prebroditi zimo v luči ruskih napadov na kritično infrastrukturo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da ukrajinski energetski sektor potrebuje približno 800 milijonov evrov pomoči.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Svet

    Uvedba zakona, ki predvideva videonadzor državljanov

    Srbske oblasti na dnevni red ponovno vračajo zakon o policiji, ki predvideva uvedbo sistema videonadzora za samodejno prepoznavanje obrazov, piše spletni portal Radia Svobodna Evropa (RSE). Nevladne organizacije so že ob prvem poskusu uvedbe zakona septembra lani opozarjale, da ogroža pravico do zasebnosti in svobodo gibanja.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Družba

    Iz Hrvaške se je v letu 2021 izselilo več kot 40.000 ljudi

    Iz Hrvaške se je v letu 2021 izselilo 40.424 oseb, med njimi 3700 otrok, so pokazali podatki državnega zavoda za statistiko. Med izseljenci je bila več kot polovica mladih in otrok, med priseljenci pa so bili pretežno starejši lastniki nepremičnin na Hrvaškem in nekvalificirani delavci, piše hrvaški časnik Večernji list

  • Danes je nov dan

    13. 12. 2022  |  Družba

    Terjajmo odgovornost od odgovornih

    Evropska komisija je potrdila zakonitost lanske francoske prepovedi kratkih notranjih letov, ki se jih da nadomestiti z do 2,5-urnim potovanjem z vlakom. Zakonu sta nasprotovala Združenje francoskih letališč in Airports Council International, ki sta tudi sprožila – k sreči neuspešno – revizijo EC. 

  • STA

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Stoletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha

    Pred sto leti se je rodil pesnik Karl Destovnik - Kajuh. Vlada je za Kajuhovo leto razglasila leto 2023. V rodnem Šoštanju so se pesniku poklonili s festivalom v mesecu, ko bi praznoval rojstni dan. Sklepne prireditve se bo danes udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kajuha se bodo danes spomnili tudi v Trstu, TV Slovenija pa bo predvajala film Samo en cvet.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Umrl avtor glasbe za serijo Twin Peaks

    V 86. letu starosti je umrl ameriški skladatelj Angelo Badalamenti, ki je bil najbolj znan po ustvarjanju glasbe za filme režiserja Davida Lyncha, kot sta denimo Modri žamet in Mullholland Drive. Je tudi avtor glasbe za serijo Twin Peaks, za kar je prejel grammyja.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Družba

    Petarde? Ne, hvala!

    Naslednji teden se odprejo vrata najrazličnejših piromarketov. V Zavetišču Ljubljana ravno v tem času sprejmejo več psov, ki zbežijo zaradi poka petard in ostalih pirotehničnih izdelkov. Zato so se letos odločili, da namesto pokanja v naravi ljubiteljem živali raje ponudijo ognjemet, ki ga lahko gledajo kar iz udobja svojega doma.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Koncertna panoga še vedno čuti posledice pandemije

    Koncertna in prireditvena panoga v Nemčiji je po mnenju predstavnikov te panoge še vedno daleč od svoje nekdanje moči pred pandemijo covida-19. Po besedah predsednika Zveznega združenja koncertov in prireditev (BDKV) Jensa Michowa so glavne težave slaba predprodaja vstopnic, visoki stroški produkcije in pomanjkanje osebja.

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    Marta Kos izstopila iz Gibanja Svoboda / »To ni več moja stranka«

    "To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda," je zapisala Marta Kos, nekdanja predsedniška kandidatka, ki je nato od svoje kandidature predčasno odstopila, ter nekdanja podpredsednica največje vladne stranke. Dodala je, da je o tem koraku premišljevala že nekaj časa in da je odočitev sprejela po tehtnem razmisleku. 

  • STA

    12. 12. 2022  |  Politika

    Notranje ministrstvo bo začasno vodila Sanja Ajanović Hovnik

    Predsednik vlade Robert Golob je danes v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je o odstopu premierja obvestila v petek. DZ se bo z njenim odstopom predvidoma seznanil v sredo. Golob ob tem DZ obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

  • IK, STA

    12. 12. 2022  |  Politika

    Andrej Vizjak / Kriminalisti preiskujejo posle ministrstva v času Janševe vlade

    Ministrstvo za okolje in prostor so konec novembra obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, poroča spletni portal Necenzurirano. Po navedbah portala preiskujejo posle, ki jih je prejšnji minister Andrej Vizjak (SDS) sklenil s podjetjem, povezanim z nekdanjim ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem.

  • Uredništvo

    12. 12. 2022  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »V takih trenutkih je treba poslušati svojo vest«

    Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora (DZ) in podpredsednica Gibanja Svoboda, je v javnem pismu na spletni strani stranke zapisala, da so jih obtožbe o tem, da se na notranjem ministrstvu oziroma policiji dogajajo politični pritiski, pretresle. "Prvič zato, ker smo se vsi, združeni v Gibanju Svoboda, borili proti političnim pritiskom nad državnimi nadzornimi organi in organi pregona, drugič pa zato, ker so prileteli kot strela z jasnega. Pred tremi tedni, ko je v državnem zboru potekala seja v zvezi z interpelacijo notranje ministrice, na kateri so koalicijski poslanci na preizkušnjo postavili tudi svojo integriteto, ni o političnih pritiskih, ki naj bi se dogajali še celo pred izvolitvijo te vlade, nihče vedel nič," je poudarila Urška Klakočar Zupančič.

  • STA

    11. 12. 2022  |  Svet

    Podpredsednica Evropskega parlamenta v priporu zaradi suma korupcije

    Tožilstvo v Bruslju je sporočilo, da bodo v okviru preiskave suma korupcije nadalje pridržane in obtožene štiri osebe, med katerimi je tudi grška evroposlanka in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili. Dodali so, da je bila v soboto izvedena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, Belgijca Marca Tarabelle.

  • 11. 12. 2022  |  Politika

    Milan Kučan / »V diktaturi volk izbere, katero ovco bo pojedel. V demokraciji pa ovce izberejo, kateri volk jih bo pojedel.«

    "Pred dnevi sem sodeloval na pogovoru, na katerem je bil osrednji gost naš prvi predsednik Milan Kučan. Na odru je povedal staro šalo, kakšna je razlika med diktaturo in demokracijo. V diktaturi volk izbere, katero ovco bo pojedel. V demokraciji pa ovce izberejo, kateri volk jih bo pojedel. Ko so se zadnji teden skoraj vsi ukvarjali s Tatjano Bobnar in Robertom Golobom, je v zraku viselo tudi to vprašanje. Ali na vsakih volitvah res zamočimo do te mere, da izberemo volka, ki nas kasneje simbolno poje? Ali se res morajo vsi oblastniki preleviti in zamenjati dlako? Bomo res samo uboge ovce, vdane v usode ..."

  • STA

    12. 12. 2022  |  Svet

    Državljani rajha orožje kupovali na Hrvaškem

    Skrajno desno gibanje Državljani rajha, ki je bilo pred dnevi tarča obsežne operacije nemške policije zaradi domnevnega poskusa državnega udara v Nemčiji, je orožje za svoje teroristične akcije pred nekaj leti kupovalo na Hrvaškem, eden od domnevnih članov gibanja pa je tam tudi živel, je včeraj poročal hrvaški Jutarnji list.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Svet

    Aleksandar Vučić / »Srbe pozivam, naj bodo mirni in ne nasedajo na provokacije«

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer po zasedanju sveta za nacionalno varnost, sklicanem zaradi nevarne eskalacije na večinsko srbskem severu Kosova, pozval k zadržanosti. "Pozivamo k miru, pogovorom ter k nenapadanju pripadnikov Kforja in Euleksa,"je sporočil in zatrdil, da je Srbija sprejela vse ukrepe za zaščito domovine.

  • STA

    11. 12. 2022  |  Svet

    Medvedjev / »Rusija razvija nove vrste orožja«

    Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je danes dejal, da Rusija pospešuje proizvodnjo orožja nove generacije, da bi se "zaščitila pred sovražniki v Evropi, ZDA in Avstraliji", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem sicer ni navedel podrobnosti o novih vrstah orožja.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Politika

    EU / Ukrepi v podporo ženskam, protestom in zavrnitvi smrtne kazni

    Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da bodo zunanji ministri članic unije danes sprejeli dodatne sankcije proti Iranu zaradi zatiranja protestov in pošiljanja dronov Rusiji. Glede potrditve novega paketa sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini pa se morajo članice še uskladiti, je povedal.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Politika

    Biden in Zelenski / Krepitev zračne obrambe

    Ameriški predsednik Joe Biden se je v nedeljo pogovarjal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, pri čemer se je zavezal k nadaljnji podpori Washingtona tej v vojni razdejani državi. V luči ruskih raketnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo bodo imela prednost prizadevanja za krepitev ukrajinske zračne obrambe, so sporočili iz Bele hiše.

  • Uredništvo

    11. 12. 2022  |  Politika

    »To je še hujše od tega, da jih je fasala neka ministrica«

    "Ministrici bi morali ploskati, saj razume, česar premier ne želi razumeti. Levica in Socialdemokrati so se ob tem delali, da se jih napad na policijo ne tiče, za njih in tudi za kakšne častivredne poslance Svobode, vse tiste naivne fizike in boksarje, ki so bili v parlament naplavljeni zaradi antijanšizma, je spor med premierjem in ministrico le obžalovanja vreden interni prepir. S tem so sporočili, da je slovenska policija pač strankarski fevd, zato naj se z njim ukvarja lokalni grof. V resnici je obžalovanja vreden le njihov oportunizem, ko so se zavoljo solidarne prihodnosti njihove vlade in njihovih položajev pripravljeni odreči načelom, s katerimi so si izborili oblast. To pa je še hujše od tega, da jih je fasala neka ministrica in jih bo kmalu fasal še en direktor: v tla bolščijo in čisto nič rdeči niso pri tem."

  • Danes je nov dan

    12. 12. 2022  |  Družba

    Padla je vlada

    Vladne spletne strani so v petek dopoldne iz še neznanih razlogov doživele izpad. Skoraj zagotovo ne gre za to, da bi pozabili podaljšati domeno, zato izkoristimo priložnost za kratek pogovor o spletni varnosti.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Svet

    Hrvaška / Petina deklet žrtev spolnih zlorab

    Na Hrvaškem je po ocenah strokovnjakov 20 odstotkov deklet na nek način žrtev spolnih zlorab, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina opozorili udeleženci simpozija na temo spolnih zlorab. Povečano število spolnih zlorab beležijo v nekaterih regijah, posebej v sisačko-moslovačkem okrožju, Medžimurju in v varaždinskem okrožju.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Družba

    Študija / Evropski gozdovi vse bolj pod pritiskom podnebnih motenj

    Evropski gozdovi so vse bolj pod pritiskom podnebnih motenj, je ena glavnih ugotovitev nove študije, ki jo je izvedlo večje število raziskovalnih organizacij iz vse Evrope. Ti so se lotili preučevanja podnebnih vplivov v zadnjih 70 letih, v vsem tem obdobju pa zaznali njihovo znatno povečanje, so sporočili iz Evropskega inštituta za gozdove.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Kultura

    Hegel, ženska in feminizem

    Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je danes začela tridnevna mednarodna konferenca z naslovom Hegel, ženska in feminizem: Logika in politika spolne razlike. Sodelujoči se bodo posvetili vprašanju ženske v kontekstu Heglove filozofije.

  • STA

    11. 12. 2022  |  Svet

    Zdravstvo / Z novim pristopom deklici uspešno pozdravili raka

    Britanski zdravniki poročajo o uspehu pri zdravljenju hude oblike levkemije, pri čemer so prvič uporabili pionirski pristop pri razvoju novega zdravila. 13-letna britanska najstnica je tako postala prva bolnica, ki so ji pozdravili levkemijo z novo tehnologijo za urejanje celic T. Njeno zdravstveno stanje se je izboljšalo, o raku pa ni več sledu.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Svet

    Zapira se knjigarna s knjigami v arabščini

    Največja specializirana prodajalna knjig z Bližnjega vzhoda v Evropi, ki so jo leta 1978 odprli v Londonu, bo zaprla svoja vrata. V knjigarni Al Saqi Books za zaprtje krivijo dvig cen knjig v arabskem jeziku in "škodljiv" učinek brexita na njihovo poslovanje.

  • STA

    12. 12. 2022  |  Kultura

    LUX 2023 / Kateri film bodo nagradili evropski gledalci?

    Za nagrado občinstva lux 2023 se bodo potegovali filmi Alcarras, Burning Days, Blizu, Trikotnik žalosti in Will-o'-the-Wisp, so razkrili v soboto ob podelitvi evropskih filmskih nagrad. Vseh pet nominirancev bodo podnaslovljene v 24 uradnih jezikov EU predvajali v kinih po Evropi, gledalci pa bodo lahko zanje glasovali do 12. junija.

  • Franco Juri

    12. 12. 2022  |  Politika

    Osvobojeni

  • Tomaž Lavrič

    12. 12. 2022  |  Politika

    Majhna država velikih ljudi

  • Tomaž Lavrič

    12. 12. 2022  |  Politika

    Golobi ne marajo preglasnega bobnanja