• STA

    15. 12. 2022  |  Svet

    »Milijone otrok čaka težka zima v mrazu in temi«

    Zaradi stalnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo v Ukrajini skoraj vsak otrok, približno sedem milijonov njih, nima stalnega dostopa do elektrike, ogrevanja in vode, je v sredo opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Otroci niso izpostavljeni samo hudemu mrazu, ampak se tudi ne morejo učiti prek spleta.

  • STA

    15. 12. 2022  |  Svet

    Boris Johnson / Od odstopa zaslužil že več kot milijon evrov

    Nekdanji britanski premier Boris Johnson od odhoda z vrha vlade služi velike vsote kot govornik. Kot izhaja iz novih podatkov o dodatnih zaslužkih britanskih poslancev, se mu je doslej s honorarji za govore na računu nabralo več kot milijon funtov (približno 1,12 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    15. 12. 2022  |  Svet

    TikTok / Veliko varnostno tveganje, zanj ni prostora na vladnih napravah 

    Senat ZDA oziroma zgornji dom ameriškega kongresa je v sredo sprejel predlog zakona, ki zveznim uslužbencem prepoveduje uporabo aplikacije TikTok kitajskega podjetja ByteDance na napravah v vladni lasti. S to potezo želijo ameriške oblasti zatreti kitajska podjetja zaradi bojazni, povezanih z nacionalno varnostjo, poroča agencija Reuters.

  • Danes je nov dan

    14. 12. 2022  |  Družba

    Tvoja »odločitev«

    Pod pretvezo svetovanja in pomoči osebam v stiski zaradi nenačrtovane nosečnosti spletno mesto Ženska odločitev izvaja propagando proti splavu. Platforma je na prvi pogled videti informativna, predstavlja pa Googlov tretji zadetek ob iskalnem nizu “splav da ali ne” in celo prvega ob nizu “odločitev za splav”. Se ne razumete s partnerjem? Otrok vaju bo povezal! Vas skrbi, da boste samohranilka? Morda čez 3 leta srečate sanjskega moškega!

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / »Morda sicer to ni bilo maslo Rosvite Pesek, a rekla ni prav nič«

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 33. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala in primerjala informativni oddaji Odmevi in 24ur zvečer. Zmaga je šla oddaji 24ur zvečer.

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »Erika, čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca, ki je o TV voditeljici Eriki Žnidaršič in oddaji Tarča zapisal sledeče: "Erika, to je vaša dediščina. To ste si sami ustvarili in sami vedno znova oživljali. Za vas je bila bizarnost nekaj, kar vam je navidezno dvigovalo rejtinge, prepoznavnost in ste postali predmet polemik. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, jih soočali s strokovnjaki ali pa genialci, tem bolj ste uživali. Uživali prav v nemoči slednjih, ki jim ni nič pomagalo, da so si mislili svoje, saj so jih bedaki vedno preglasili in uživali v navideznih zmagah."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    »Janez Janša je spremenil Slovenijo«

    "Janez Janša je spremenil Slovenijo. Uspelo mu je vsiliti svoj slog in svojo agendo v domačo politiko in na novo orisati nacionalni prostor. Začelo se je pri uvajanju tem, kot so korupcija, nepotizem, udbomafija in politično kadrovanje. Vsa devetdeseta so njegovi časopisi vztrajno gojili te argumente, dokler niso priplavali tudi v osrednje medije. Polemika, ki se je vnela, je zastrupila politični prostor. Logika, ki se je vzpostavila, je: 'Če oni pišejo o nas, bomo mi pisali o njih.' V dvomilijonski državi, kjer se glavni igralci poznajo že skoraj od otroštva, zelo lahko izveš vse o vseh in nemudoma najdeš resnične in pravljične povezave med različnimi akterji. Rezultat je neprijetno politično okolje, v katero težko vstopiš, če nisi prisiljen. Prav zato imamo danes to, kar imamo, in prav zato namesto pravih politikov leva sredina iz volitev v volitve vozi nove in nove vajence, ki sanjajo, da bi postali Drnovškovi dediči."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    »Golob je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo«

    "Civilizacijska norma je, da premier ponudi nedvoumna pojasnila. Ne nazadnje je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo. Upravičeno smo pričakovale tudi umiritev javnega diskurza. Lingvistična analiza javnih nastopov do zdaj tega ne potrjuje. Morda je to priložnost, da perpetualni iskalci političnega odrešitelja vendarle dojamejo, da upravljanje države ni enako upravljanju podjetja. Da policija in druge državne institucije niso notranje organizacijske enote podjetja, v katerih menjuješ ekipe po navdihu, z uporabo rekrutacijskih in selekcijskih tehnik poslovnega sveta. Če si res želimo vrhunsko in stabilno državo, potrebujemo na eni strani visoko etične državnike in državnice, ki znajo upravljati državo, in na drugi strokovno upravljane podsisteme, ki so varni pred politikanstvom. Postavimo javni interes in skupnostno dobro pred ozko strankarsko ali celo zasebno, osebno."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Kultura

    Prihodnost bo feministična, ali pa je ne bo!

    Na Novi pošti v sezoni 2022/2023 poteka proces, ki raziskuje seksualni užitek kot osnovno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Ustvarjalke raziskujejo teme, kot so boleči spolni odnosi in vaginizem, soglasje, seksualni užitek žensk s hendikepom, alternativne seksualne prakse ter zgodovina spolne vzgoje v Jugoslaviji. Nastal bo niz predavanj-performansov, ki se bodo oktobra 2023 povezali in razvili v celodnevni dogodek.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Politika

    Odstop ministrice / Tatjana Bobnar za zdaj ne gre k Nataši Pirc Musar, temveč v Tacen

    DZ se je danes seznanil z odstopom Tatjane Bobnar, s čimer ji je prenehala funkcija ministrice za notranje zadeve. V obrazložitvi odstopa v DZ je izpostavila, da je sleherni dan delovala v skladu z zaprisego, ki jo je dala pred pol leta. "Moje vrednote in načela so vseskozi isti in se tudi v zadnjem mesecu niso spremenili," je dejala.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Politika

    Protest / Januarja protestni shod zaradi podcenjujočega odnosa vlade 

    Vlada nima enakega odnosa do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v primerjavi z zdravstvom, zato se je glavni odbor Sviza v torek odločil za zaostrovanje aktivnosti za sklenitev stavkovnega sporazuma. Prvi korak je protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev 14. januarja v Ljubljani, je za STA dejal Branimir Štrukelj.

  • STA

    13. 12. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar Borutu Pahorju / »Vračilo odlikovanj ni primerno dejanje«

    Novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar je v odzivu na vračilo odlikovanj zlati častni znak svobode šestim "akterjem slovenske osamosvojitve" na Twitterju zapisala, da bi jim sama vrnitev odlikovanj omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna. Ob tem je napovedala, da bo država pod njenim vodenjem usmerjena v prihodnost.

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Najbolj nenavaden literarni večer vseh časov / Šopek srčnic za gospo Tatjano Bobnar

    Danes, v sredo, 14. decembra, ob 18. uro bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal "najbolj nenavaden literarni in protestni večer vseh časov; da izrazimo solidarnost z gospo Tatjano Bobnar". 

  • STA

    13. 12. 2022  |  Svet

    Evropska komisija »zelo zadovoljna« z napredkom v Sloveniji v času Golobove vlade

    Evropska komisija je potrdila, da je bilo v Sloveniji v zadnjih šestih mesecih na področju vladavine prava narejeno zelo veliko, je po zasedanju Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju danes dejal državni sekretar na MZZ Marko Štucin. Pred Slovenijo je še veliko dela, vendar si bodo prizadevali za nadaljevanje reform, je dodal.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    Zelenski / »Za nobenega otroka, ki lahko umre od skrite ruske protipehotne mine, ni miru«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru novozelandskem parlamentu mednarodno skupnost danes zaprosil, naj pomaga njegovi državi pri odstranjevanju min in drugih neeksplodiranih sredstev, ki po njegovih besedah onesnažujejo območje, ki je po površini enako velikosti Kambodže ali Urugvaja.

  • Uredništvo

    14. 12. 2022  |  Politika

    Policija / »Ne pristajamo na diskreditacije policistov varnostnikov«

    Na Policiji so v sporočilu za javnost opozorili, da se v zadnjih dneh pojavljajo "številni neupravičeni in pavšalni očitki na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito" in poudarili, da Policija od samega začetka, "kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade", z njo korektno sodeluje. "Ne pristajamo pa na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito," so izpostavili. 

  • STA

    13. 12. 2022  |  Svet

    Podkupnine poslancem / V preiskavi korupcije v parlamentu EU zasegli 1,5 milijona evrov 

    Na domovih zdaj že nekdanje podpredsednice Evropskega parlamenta, Grkinje Eve Kaili in nekdanjega evropskega poslanca, Italijana Antonia Panzerija je belgijska policija zasegla kar 1,5 milijona evrov, poročanje belgijskih medijev povzema italijanska tiskovna agencija Ansa. Dvojica je v priporu, ker naj bi prejemala podkupnine od Katarja.

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko je Joc Pečečnik povedal resnico, Uroš Slak pa ni dojel

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 24. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala informativno-pogovorno oddajo Ena na Ena na POP TV. V njej je voditelj Uroš Slak gostil podjetnika Joca Pečečnika. 

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    ZDA bodo Ukrajini poslale raketne sisteme

    Ameriška vlada dokončuje načrte za napotitev obrambnih raketnih sistemov patriot v Ukrajino, kar naj bi naznanila že ta teden, poroča televizija CNN. Načrt mora potrditi obrambni minister Lloyd Austin.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    Zračni napadi v Kijevu / »Zdaj je pomembno, da ostanemo v zakloniščih in na varnih mestih«

    V središču ukrajinske prestolnice Kijev je bilo v zgodnjih jutranjih urah po besedah župana Vitalija Klička znova slišati eksplozije, oglasil se je tudi alarm, ki opozarja na zračne napade, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinska vojska je ob tem sporočila, da so sestrelili več brezpilotnih letalnikov iranske izdelave.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Politika

    Ameriške predsedniške volitve / Republikanski volivci niso naklonjeni vnovični kandidaturi Trumpa

    Novo predsedniško kandidaturo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa podpira 31 odstotkov republikanskih volivcev, 61 odstotkov pa bi raje volilo koga drugega, ugotavlja zadnja anketa časopisa USA Today. Trumpove politike so večini sicer še vedno všeč, vendar so naveličani afer v povezavi z njim.

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    Se ta vlada spreminja v Kmetijo?

    "Že pred pomladnimi volitvami je Golob, ko je še letel, preden je kot najstnik zapadel v slabo družbo in si v navalu ihtave samovolje zlomil krilo, omenjal ime bodočega ministra za zdravstvo, Danijela Bešiča Loredana. Ni bilo treba biti hudo pameten za svarilo: Bešič Loredan je recept za katastrofo. Danes jo imamo. Osem mesecev po volitvah smo od ministra dobili naslednje: še hitrejši razpad osnovnih zdravstvenih pravic, neodpravo dopolnilnega zavarovanja, nedostojno solzavost namesto dostojne pietete ob nesrečni zamenjavi celjskih pacientov in posnetek njegove druge plati, agresivnega, manipulativnega obračunavanja z Zemljičem. Ki nam ga je skušal prodati kot »čvrsto moško zdravniško debato«! »Čvrsto«? Kaj vraga je čvrstega v tuljenju, tem bednem znamenju frustriranca? »Moško«? Kaj vraga dela to zahojeno mačo pojmovanje moškega v 21. stoletju v slovenski vladi? »Zdravniško«? Kaj vraga ima minister-zdravnik zasebno »debatirati« s sindikalistom-zdravnikom, če so v teku uradna pogajanja? Se ta vlada spreminja v Kmetijo? Se."

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    Kitajska / »Po ukinitvi obveznega testiranja je primere covida-19 nemogoče spremljati«

    Potem ko so kitajske oblasti prejšnji teden opustile politiko ničelne tolerance do covida-19, testiranje pa v večjem delu države ni več obvezno, je postalo nemogoče spremljati dejansko število primerov, je danes sporočila kitajska nacionalna komisija za zdravje (NHC). Število okužb v državi medtem narašča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    13. 12. 2022  |  Politika

    »Putin bi zelo rad spodkopal enotnost EU«

    "Kar zadeva covid in rusko invazijo, je Unija dokazala, da je rasla in zrasla v geopolitično entiteto, skupaj z največjim notranjim trgom. Sposobna je bila sprejemati ključne odločitve s hitrostjo, ki je doslej nihče ni pričakoval. In če pogledate skupen odziv, enotnost v doseganju ciljev, politično in humanitarno podporo, gospodarsko pomoč in tudi vojaško podporo Ukrajini med krizo in vojno na našem kontinentu, je EU dokazala, da je kos izzivom in lahko doseže zastavljene cilje."

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    Število zaprtih in ubitih novinarjev znova naraslo

    Trenutno je po vsem svetu pridržanih rekordnih 533 novinarjev, kaže najnovejše letno poročilo o nasilju nad novinarji, ki ga je danes objavila organizacija Novinarji brez meja (RSF). Tudi število ubitih novinarjev se je letos ponovno povečalo, in sicer na 57, še 65 novinarjev je talcev, 49 pa pogrešanih.

  • STA

    14. 12. 2022  |  Svet

    J. K. Rowling / »Kot žrtev spolnega napada vem, kako pomembno je, da imajo žrtve možnost podpore«

    Avtorica Harryja Potterja Joanne K. Rowling je ustanovila organizacijo za pomoč žrtvam spolnega nasilja. Beira's Place (Beirino mesto) je odgovor na veliko povpraševanje žensk po zgolj ženski podpori, je pojasnila pisateljica. Brezplačna pomoč bo namenjena vsem ženskam na območju Edinburga, ki so doživele spolno nasilje ali zlorabo.

  • 14. 12. 2022  |  Svet

    Papež Frančišek / »Imejmo bolj skromen božič. Kar prihranimo, pošljimo ukrajinskemu ljudstvu.«

    Papež Frančišek je danes pozval, naj ljudje porabijo manj za božična darila in praznovanja ter privarčevani denar raje darujejo prizadetim prebivalcem Ukrajine, ki je opustošena od vojne. Ukrajinci trpijo zaradi mraza in lakote, je opozoril papež na današnji splošni avdienci v Vatikanu.

  • Danes je nov dan

    14. 12. 2022  |  Družba

    Ideje za darila

    Decembrska obveza medsebojnega obdarovanja ni le gonilo kapitalistične norije in popolna zatopljenost posameznikov v opoj potrošništva, je tudi neprijetno razgaljenje razrednih razlik – na eni strani obsceno bogastvo, na drugi trpka revščina.

  • DK, STA

    13. 12. 2022  |  Kultura

    Borbe za enakopravnost med moškimi in ženskami so zgolj ena od bitk feminizma 

    V Slovenskem mladinskem gledališču bo v petek, 16. decembra ob 19.30 premiera predstave po besedilu Simone Semenič žbam! v režiji Vita Tauferja. Po njegovih besedah se besedilo, ki ga je opisal kot izjemno duhovitega, ukvarja s temeljnimi današnjimi temami, "vozli tega trenutka, ko enostavno pretekli odgovori ne zadoščajo". V predstavi ne dajejo odgovorov, ampak razpirajo vprašanja, "vprašanja, ki si jih zastavlja skupina žensk, ki je prišla v neko klet, da bi premislile svoje temeljne težave s svetom, možmi, družino, a pogoj da bi to opravile, je, da se s tega sveta izločijo".

  • Uredništvo

    14. 12. 2022  |  Svet

    Taksiji na električni pogon

    Mesto Dunaj in Gospodarska zbornica mesta Dunaj sta zdržila moči pri okoljsko prijaznim oblikah mobilnosti.  Z namenom zmanjšanja škodljivih izpustov bodo od leta 2025 dovoljenje za taksi prevoze prejela le vozila, ki ne bodo proizvajala ogljikovega dioksida. V ta namen sta mesto in gospodarska zbornica pripravili novo shemo finančne pomoči v skupni vrednosti sedem milijonov evrov.