• STA

    20. 11. 2022  |  Politika

    Županske volitve / V Mariboru v drugi krog Arsenovič in Kangler

    V Mariboru se bosta za županski stolček v 2. krogu volitev potegovala aktualni župana Saša Arsenovič in Franc Kangler. Za Arsenoviča (nestrankarski kandidat) je po delnih neuradnih rezultatih glasovalo 35,85 odstotka volivcev, za Kanglerja (NLS) pa 26,8 odstotka, kaže po 96 odstotkih preštetih glasovnic. Volilna udeležba je bila skoraj 38-odstotna.

  • STA

    21. 11. 2022  |  Svet

    Ali volilna pravica z 18 leti krši pravice mladih?

    Vrhovno sodišče Nove Zelandije je danes odločilo, da sedanja volilna pravica s starostno mejo 18 let krši pravice mladih, zaradi česar je vlada premierke Jacinde Ardern primorana preučiti načrte za znižanje starosti na 16 let. Pobudniki presoje so trdili, da gre za diskriminacijo in kršitev človekovih pravic.

  • Danes je nov dan

    21. 11. 2022  |  Družba

    Beremo

    V prestolnici se je pričel knjižni sejem. Gre za izjemno pomemben dogodek za vse, ki kdaj vsaj obiščejo svet besed, če že ne bivajo v njem za stalno. Na drugi strani iz sveta Številk vemo, da polovica Slovencev ne prebere niti ene knjige na leto. Kljub vsem pobudam smo torej dokaj slabi bralci. 

  • STA

    20. 11. 2022  |  Svet

    Musk Trumpa vrnil na Twitter

    Novi lastnik Twitterja Elon Musk je v soboto zvečer nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa vrnil na družbeno omrežje, potem ko so rezultati njegove ankete pokazali, da to podpira 51,8 odstotkov od okoli 15 milijonov uporabnikov Twitterja.

  • STA

    20. 11. 2022  |  Politika

    Kdo bo novi župan Celja?

    Volivci v Celju so aktualnega župana Bojana Šrota, ki občino vodi že 24 let, na današnjih lokalnih volitvah poslali v drugi krog. Namenili so mu nekaj več kot 47 odstotkov glasov, v drugi krog pa se je uspelo uvrstiti tudi neodvisnemu kandidatu Matiji Kovaču, ki je po več kot 00 odstotkih preštetih glasov prejel dobrih 32 odstotkov glasov.

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Politika

    Politika kot turška ali mehiška telenovela

    "Politika obilneje rodi, če ima stoprocentno angažirano občinstvo. Gre za enak princip, kot ga poznajo in monetizirajo turške in mehiške (ali pač čisto vse) žajfnice. Napetost ne sme popustiti, če se poglavje zaključi brez 'suspenza', je epizoda na poti odmiranja. Zelo podobno je s slovensko politiko. To, čemur pravimo razklanost naroda, ni nič drugega kot logična posledica nenehne konzumacije."

  • STA

    21. 11. 2022  |  Svet

    Patriot / Nemčija ponuja Poljski protiraketni sistem

    Nemška vlada je ponudila Poljski protiraketni obrambni sistem patriot, da bi ji pomagala zavarovati njen zračni prostor, potem ko je prejšnji teden raketa sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine padla na poljsko vas blizu ukrajinske meje in pri tem ubila dva človeka.

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Svet

    Kako se je britanska monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Neugasli plamen Bettina Musall piše o tem, da se je v času vladanja kraljice Viktorije monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje. K temu je odločilno prispeval kraljičin nemški soprog Albert.

  • STA

    21. 11. 2022  |  Svet

    Preložitev višjih stroškov na kupce

    Nemška podjetja višje stroške prenašajo na stranke, a kot ugotavlja münchenski inštitut Ifo, to počnejo počasi in ne v celotnem obsegu. V zadnjih mesecih so na stranke preložili okoli 34-odstotni del višjih cen, do aprila nameravajo odstotek dvigniti na 50, so sporočili iz Ifa.

  • Monika Weiss

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Družba

    Vsi Urbanijevi džakuziji

    Na Inšpektoratu za okolje in prostor potrjujejo: leta 2020 smo prejeli »precej obsežno informacijo o posledicah gradbenih del na Veliki planini«, zaradi navedb »številnih sumov kršitev tako okoljskih kot gradbenih predpisov« pa je bila prijava »evidentirana tako pri gradbeni kot okoljski inšpekciji«. Med drugim so bili obveščeni o gradnji podzemnih rezervoarjev za vodo in sumu, da lastniki koč zanje nimajo potrebnega gradbenega dovoljenja. Eden teh lastnikov naj bi bil Uroš Urbanija, zdajšnji direktor Televizije Slovenija, ki je pod bivšo Janševo vlado opravljal vlogo direktorja vladnega urada za komuniciranje. In stanje dve leti pozneje, novembra 2022? »Inšpekcijski postopek na gradbeni inšpekciji še ni bil uveden.«

  • Borut Mekina

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Družba

    Osvobodimo RTV

    Gledalci, ki so minuli teden pred televizijskimi sprejemniki čakali rezultate predsedniških volitev, so lahko v najbolj napetem trenutku, v uvodnem delu Dnevnika na RTV, prvič videli prispevek Ane Ave Gajić, ene iz skupine novinarjev in novinark, ki so v zadnjem obdobju prišli na nacionalko. Gajićeva, ki se sicer ukvarja še z marketingom ter oglaševanjem in ki je svojo kariero leta 2007 začela kot telo in obraz slovenskega Playboya, je z enega od volišč v slogu družabne kronike poročala, kako je »Sašo« zaklenil vrata: »Sašo, preverite, da bodo vrata res zaklenjena,« ga je opomnila in se hihitala: »Sašo, a imate ključe,« mu je sledila, medtem ko je Sašo z njimi rožljal pred živčnimi gledalci.

  • Kako in kdaj so pacienti izgubili zdravnike?

    Skupina podpisnikov – med njimi nekaj zdravnikov –, združenih v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo, je pretekli teden objavila poziv družinskim zdravnikom. Pri tem so se sklicevali tudi na primerjave s tujino – a korektno navedene trditve o številu prebivalstva na zdravnika v tujini ne zajemajo tudi drugih pomembnih podatkov, ki bistveno vplivajo na delo zdravnikov in na stanje, v katerem se je znašla Slovenija. Stvari so namreč kompleksnejše, imajo svojo zgodovino, predvsem pa ne upoštevajo dosedanjega vloženega truda družinskih zdravnikov za izboljšanje razmer, ki pa kljub obljubam in zagotovilom večinoma ni bilo uresničeno. Posledica je sedanje stanje.

  • Stanka Prodnik

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Gre še nižje

    Dobro, zlopamtila na Mladini se spomnijo vseh eskapad Vide Petrovčič v zadnjih tridesetih letih. Pač, po osamosvojitvi je Vida Petrovčič postala državotvorka, niti ni mogla skrivati, kako zelo obožuje te mačote, ki so nas rešili, na prvem mestu v njenem srcu pa je bil pogosto Janez Janša. Stala mu je ob strani, ko je začel boj zoper stare direktorje, stala mu je ob strani, ko se je začel boj zoper udbomafijo. In ko je leta 1994 Janša moral zapustiti drugo Drnovškovo vlado, ker je kot minister za obrambo prekoračil svoja pooblastila – njegova posebna enota je pretepla policijskega sodelavca, čeprav vojska ne sme nikoli poseči v civilno sfero –, je Vida Petrovčič na prvem programu TV Slovenija s solzami v glasu in očeh spremljala prenos iz državnega zbora in nam sporočala, da je – konec sveta. No, v mesecu za tem jo je še bolj odneslo, nismo vedeli več, ali je protestnica ali novinarka, vse skupaj je prestopilo vsakršno mejo dobrega okusa.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Uvodnik / V pasti

    Desetega junija letos se je v odziv na rast cen pogonskih goriv na Twitterju oglasila nekdanja ameriška veleposlanica na Danskem Carla Sands. Čeprav je več let kot Trumpova izbranka živela v danski prestolnici København, je Američanom »prijazno« pojasnila, da je na Danskem še težje živeti kot v ZDA – tako so ubogi Danci prisiljeni kolesariti, ker si že srednji razred ne more privoščiti avtomobila.

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Politika

    »Janša se je iz odrešenika preobrazil v Judeža«

    "Janševi privrženci, med njimi je mnogo takih, ki so v starem režimu v montiranih procesih doživeli krivice, gradijo na predstavi Janše kot odrešenika sveta, ki je vstal od mrtvih, potem ko so ga sile zla pribile na križ in usmrtile. V tem sentimentu je bilo vedno zrno resnice in upravičenosti. Toda Janša se je medtem za mnoge izkazal pod drugačnim obrazom in se iz odrešenika preobrazil v Judeža, ki ga več ne zanima nikakršna resnica, temveč le srebrniki. Na začetku, ko je obrat postajal vse bolj očiten, je med privrženci in nasprotniki bilo veliko besednih vojn in vsakdo od njih je tedaj pri sebi še uspeval zadrževati argument in svojo resnico."

  • Luka Volk

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Politika

    Kriza identitete

    Vsaka manj uveljavljena politična stranka, ko ji enkrat uspe prestopiti parlamentarni prag, tvega, da se bo v zgodovino zapisala kot muha enodnevnica – da bo odslužila mandat, morda dva in nato po spletu okoliščin razpadla ali pa na volitvah dobila ljudsko nezaupnico. Razlogi, zakaj se to zgodi, so različni. Nekatere generične stranke novih obrazov, ki praviloma nastanejo tik pred volitvami, so vsebinsko izpraznjene, še preden zasedejo mesto v parlamentu, spet druge postanejo žrtev notranjih razprtij ali se preprosto ne znajo prilagoditi spremenjenim razmeram. Gre za nemalokrat viden pojav, to se je v preteklosti že zgodilo Zaresu in SMC, pred kratkim navsezadnje tudi strankama Alenke Bratušek in Marjana Šarca. V parlamentarni konstelaciji tako danes prevladujejo stranke z močnim političnim zaledjem – SD, SDS in Nova Slovenija –, poleg tega se je, pa čeprav zgolj za las, skupaj s političnim novincem Gibanjem Svoboda v parlament že tretjič zapored uvrstila tudi Levica. Te tako ne moremo več oklicati za mlado, vendar stranki, ki je pred osmimi leti prvič prestopila parlamentarni prag in v slovenski politični prostor vnesla povsem novo govorico, danes grozi nekakšna kriza identitete.

  • Peter Petrovčič

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Politika

    Zapornice se bodo dvignile

    Prejšnji teden je evropski parlament podprl vstop Hrvaške v schengensko območje, ki naj bi se zgodil že na novega leta dan, s tem pa naj bi državna meja z južno sosedo, kot smo jo poznali doslej, nehala obstajati. Hrvaška od Slovenije pričakuje to, kar je Slovenija po vstopu v schengen pričakovala (in dobila) od Avstrije in Italije – odprtje in prost prehod skupne meje. Pa se bo to res zgodilo? In ko se enkrat dokončno bo, kaj se bo zgodilo s policisti, ki so delali na meji in so bili posebej za to delo zaposleni v policiji?

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Politika

    »Anže Logar je bil tako izjemen igralec, da je prepičal tudi tiste, ki ga ne bi nikoli volili«

    "Ja, Anže, od poletja naprej si bil izjemen igralec. Tako dober, da si prepričal tudi tiste, ki te ne bi nikoli volili. Prepričal tiste, ki verjamejo, da obstaja neka sredina, neki žlahtni konservativizem in neka iskrena nezadovoljna veja največje stranke. Ja, Anže, mnogi so bili prepričani, da se rojeva nekaj novega. Da ti odpiraš nova vrata, kot si se izrazil ob koncu priznanja svojega poraza."

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Družba

    »Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV«

    "RTV Slovenija razpada pred očmi javnosti in nadaljevanje strankarsko motiviranih procesov vodi v njeno razgradnjo. Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV, ki bo živa z vidika produkcije medijskih vsebin, a mrtva z vidika javnega in javnosti. To je tudi nevarnost za državo. Vprašanji nujnega postopka in takojšnjega prenehanja mandata postavljata zahtevna pravna vprašanja, na katera so opozorili pravni in ustavni strokovnjaki. Dejstvo je, da so prehodne določbe pri zakonu iz leta 2005 skoraj enake kot pri tej noveli. Imamo torej že podobno izkušnjo."

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Družba

    V Sloveniji ni rasizma?

    "Sodobni populistični recept v boju za kulturno hegemonijo je jasen. V enačbo je najprej treba dati nekaj moralne zaskrbljenosti glede 'naših otrok', vse skupaj pa začiniti še z nekaj nacionalizma, saj ta tleči ogenj dokončno spremeni v požar. Resnica ni pomembna, pomembna so »dejstva«, ki to resnico skonstruirajo – najprej na družbenih omrežjih. Piko na i nato postavi domnevno utišana večina, ki končno dobi svoj glas. V ZDA je to vlogo prevzelo gibanje Parents Defending Education, ki se sicer predstavlja kot združenje zaskrbljenih staršev, ki želijo zaščititi šole pred škodljivimi aktivističnimi agendami, a so v resnici zgolj satelitska organizacija konservativnih mrež, ki izdatno financirajo njihovo delovanje. Podobnost z domačimi gibanji zaskrbljenih staršev okrog izmišljene teorije spola ni naključje, tako kot niso naključje populistični napadi na znanstveno raziskovanje."

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Družba

    Nika Kovač Urošu Urbaniji / »Se vam to ne zdi nekoliko partijsko?«

    "Gospod Urbanija, sama sem generacija rojena leta 1992. Ne poznam partijskega režima. Vseeno pa mi je nekaj stvari čudnih. Se vam ne zdi čudno, da je človek, ki je bil zadolžen za vladno komuniciranje, postal direktor televizije. Se vam ne zdi čudno, da je piarovka takratne največje vladne stranke postala urednica programa?"

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Politika

    Kdaj bo Ljubljana najlepše mesto na svetu?

    "Urbanistična politika je vedno tudi politična gesta. Če v ožjem Parizu že leta izginjajo stare stanovanjske soseske z vzdržno najemnino, ki jih nadomeščajo draga stanovanja in sedeži podjetij, to pa spremlja vsesplošna draginja, je jasno, da ekonomski pritisk opravlja tudi politično delo. Ljubljana je prvi del pariške zgodbe z urejanjem prometa in javnimi površinami kar preskočila, mi imamo rdeče alarme merilcev onesnaženja, da otroke na hitro zapremo v hiše. A s podivjanimi cenami enako uspešno selekcionira prebivalstvo. Ljubljana bo najlepše mesto na svetu, ko ga bo zapustil zadnji samozaposleni, 'minimalec', študent, brezdomec in večna kritikasterica."

  • Danes je nov dan

    18. 11. 2022  |  Družba

    Zgledi vlečejo

    Goske, ki so v zadnjih tednih postale prava maskota ljubljanskega Štepanjskega naselja, so kljub ugibanjem in skrbem domačinov preživele Martinovo, česar pa ne moremo trditi za 366 vozniških dovoljenj v državi. Ta so namreč v sklopu strateško tempirane policijske akcije Slovenija piha 0,0 splavala po mladem vinu. 

  • Monika Weiss

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Ekonomija

    Dvolični guverner

    Na nedavnem dogodku Banke Slovenije z naslovom »Povezave med ekonomskimi politikami in finančno stabilnostjo« je guverner centralne banke Boštjan Vasle javnost trdo posvaril pred nevarnostjo inflacije: »Inflacijsko spiralo lahko poženejo višje plače, te prinesejo višje cene ter znova in znova višje plače oziroma cene.« Guverner je bil jasen: pretirani dvigi plač so nevarni in lahko močno spodbudijo inflacijo. Zato smo Banko Slovenije vprašali, ali oziroma kako se z inflacijo usklajuje plača samega guvernerja – ali se na Banki Slovenije držijo načela, ki se ga mora po njihovem mnenju družba.

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Svet

    Kraljestvo sredi kaosa

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Kralji iz Hannovra Johannes Saltzwedel piše o tem, da so bili prvi trije vladarji iz Nemčije vse prej kot geniji, kljub temu pa se je Velika Britanija v času njihovega vladanja razvila v velesilo.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2022  |  Kultura

    Film tedna / Trikotnik žalosti

    Od 23. novembra bo v Kinodvoru na ogled film Trikotnik žalosti. Brezkompromisna satira, v kateri režiser Ruben Östlund razgali plehkost modnega sveta ter odpre prostor obračunu med kapitalizmom in komunizmom, je prejela zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

  • STA

    18. 11. 2022  |  Politika

    Orban / »Sankcije EU proti Rusiji so korak v smeri vojne«

    Madžarski premier Viktor Orban je danes znova ostro kritiziral politiko EU do Rusije in jo označil kot "zelo nevarno". Sankcije, ki jih EU uvaja proti Rusiji, so namreč po njegovem korak proti vojni. Zatrdil je še, da ne bo dovolil dodatnega zadolževanja EU, s katerim želi ta v prihodnjem letu financirati 18 milijard pomoči Ukrajini.

  • Dekofeinizirani Trump

    Nekaj smešnega se je zgodilo na poti v forum – Donald Trump je izgubil na volitvah, ne da bi sploh kandidiral. Ne, Trump na vmesnih – kongresnih, guvernerskih ipd. – volitvah sam ni kandidiral, toda kandidiralo je ogromno republikancev, ki jih je podprl in blagoslovil. Zvečine so bitke z demokratskimi protikandidati izgubili. Še huje: Trumpovi – ali pa trumpizirani – kandidati so izgubili tiste ključne, usodne, odločilne bitke, s katerimi naj bi se tehtnica prevesila na republikansko stran.

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Svet

    Ponovna vzpostavitev monarhije 

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Zmaga parlamenta Dagmar Freist piše o tem, da se je ponovna vzpostavitev monarhije pod Karlom II. in Jakobom II. sprevrgla v veliko razočaranje. Nezadovoljstvo je izbruhnilo v "slavni revoluciji".