• Uredništvo

    9. 12. 2022  |  Politika

    »Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela«

    "Javno zdravstvo mora imeti upravljavca, ki ve, kaj dela, ima znanje in moč obvladovanja sistema in ve tudi, kaj želi dolgoročno organizirati kot javno zdravstvo. In zna svoja sporočila tudi uskladiti s tem, kar se v javnem zdravstvu realno dogaja. Obljube o lepi prihodnosti in ljudje, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov, ter zasebna zavarovanja proti vrstam – vse to ne gre skupaj. Zato je treba vsaj z nekaj jasnimi sporočili bolje usklajevati realnost, ki jo ljudje občutimo, z vizijo ministra za zdravje, ki bi ji vsi radi verjeli. Brez prepričljivih sporočil se bo zaupanje javnosti zlomilo in potem bo politika za nedelovanje sistema spet začela manipulantsko obešati krivdo za nedelovanje sistema na zdravnike. To je, kot bi vojaški generali ob tem, ko izgubljajo vojno, krivili vojake za svoje napačne odločitve. Zdravniki smo samo delavci v sistemu, in tisti, ki mora znati uporabiti in organizirati naše znanje in zmožnosti, je upravljavec sistema. In to je pri nas edino in izključno politika."

  • Luka Volk

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Družba

    Napad na Plac

    V stavbi, ki jo sicer upravlja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je septembra zaživel nov avtonomni prostor – Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac). Skupina skvoterjev je več let zapuščeni stavbi vdihnila novo življenje, vse odslej tam poteka pester kulturni program, hkrati je bila vzpostavljena tudi ljudska kuhinja, kamor se po obrok lahko zatečejo tisti, ki si ga sicer težko privoščijo. Odnosi med uporabniki prostora in DUTB medtem že od samega začetka niso najboljši. Novembra so od DUTB prejeli opozorilo, da v stavbi bivajo nezakonito in da ob tem nastajajo dodatni stroški – ti naj bi znašali šest tisoč evrov na mesec –, kar 46 domnevnih uporabnikov prostora pa je zdaj na dom prejelo še tožbe zaradi motenja posesti. Med njimi so tudi trije novinarji in fotograf, ki so na območju zgolj opravljali svoje delo, in naključni obiskovalci, toženih pa je tudi več mladoletnih oseb.

  • Uredništvo

    10. 12. 2022  |  Družba

    »Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi«

    "Moramo vedeti, da Virginia Woolf piše, da ni mogla v knjižnico brez spremstva moškega, pa ni živela tako dolgo nazaj. Feminizem je absolutno spremenil položaj žensk v družbi. Ženske imamo še vedno neke svoje omejitve, tudi sama sem jih doživela v tem prostoru. Danes je še vedno težko. Nisem pa človek, ki bi jamral in to poudarjal. Ves čas se je treba boriti proti temu."

  • Največji slovenski filmski zvezdnik

    Ko zagledam Miho Baloha, najprej pomislim, da bo deževalo. Ne brez razloga. Nanj je namreč vedno deževalo – v Veselici (1960), v Plesu v dežju (1961), v Dveh (1961), v filmu Po isti poti se ne vračaj (1965), v Nevesinjski puški (1963). Toda ko ga zagledam, se obenem vedno spomnim tudi na to, kar mu je v Veselici, v kateri je igral invalidnega kurirja, nekdanjega partizana, rekel njegov nekdanji partizanski komandir: »Borit se moraš!« Vsekakor, poziv je bil upravičen – Baloh je bil v Veselici pasiven, zagrenjen, v kot stisnjen, odmaknjen, depresiven. Borec, ki se je nehal boriti. Partizan, ki je izgubil roko – moč, silo, voljo, ambicije, potenco. In to ni bil edini film, v katerem je izgledal tako. Kar pa naj vas ne zavede: za Baloha so bili filmi bojišča. Filmski kadri so bili zanj bojišča. V mnogih kadrih je bil sam – in nobenega dvoma ni bilo, da se bori sam s sabo. S svojimi demoni, s svojimi sencami, s svojo neprilagojenostjo, s svojo antisocialnostjo, s svojo nesposobnostjo identifikacije. Ko je bil sam v kadru, ni nikogar spustil vanj – ali pa blizu. Vso okolico je dobesedno izsesal.

  • N'toko

    N'toko

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Žive meje

    Komentar / Katar-za

    Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu je naš srednji sloj postavilo pred navidezno moralno dilemo. V mesecih pred prvenstvom so se z vse večjo pogostnostjo nizali članki o grozljivem številu tujih delavcev, umrlih na katarskih gradbiščih, in hudih kršitvah človekovih pravic, ki si jih privošči nazadnjaški kraljevi režim. Vse glasneje se je govorilo o Fifini mafijski korupciji, podmiznih kupčijah, kraji javnega denarja … Netflix je o tem posnel celo serijo. Zahodni potrošnik je bil torej postavljen pred vprašanje: ali sem slab človek, če vseeno gledam prvenstvo in v njem uživam? Ali bi mi moralo biti nerodno, da že vse leto kričim o moralni dolžnosti, da se odpovemo vsemu, kar na daleč smrdi po Rusiji ali Kitajski, zdaj pa gledam Andreja Stareta v TV-studiu, okičenem z dekorjem zalivske teokracije? Bi mi moralo biti pri tem nerodno? Bi moral razmisliti o vrednotah naše družbe ali, bog ne daj, celo o svoji lastni vlogi v svetu?

  • Damjana Kolar

    10. 12. 2022  |  Kultura

    Film tedna / Korzet

    V Kinodvoru bo od 14. decembra na ogled kostumska drama Korzet v režiji Marie Kreutzer, ki predstavi nov pogled na življenje priljubljene avstrijske cesarice Elizabete. Igralka Vicky Krieps je za prepričljivo upodobitev priljubljene Sisi v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko v sklopu Posebni pogled.

  • STA

    9. 12. 2022  |  Politika

    Odhajajoči celjski župan Šrot še vedno zaposluje

    Na spletni strani celjske občine je bil v zadnjem hipu pred slovesom župana Bojana Šrota in prihodom njegovega naslednika Matije Kovača objavljen zaposlitveni oglas za zaposlitev protokolarnega delavca za nedoločen čas, danes poroča Večer. Na celjski občini so za STA pojasnili, da je ta zaposlitev del kadrovskega načrta občine.

  • STA

    9. 12. 2022  |  Svet

    Brezplačni kondomi za mlade

    V Franciji bodo kondomi v lekarnah za mlade med 18. in 25. letom starosti z novim letom brezplačni, je v četrtek napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Poteza, s katero želi francoska vlada zmanjšati število neželenih nosečnosti, sledi predhodni uredbi o brezplačni kontracepciji za ženske, mlajše od 25 let, ki je v veljavo stopila letos.

  • Gregor Kocijančič

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Svet

    »Ne ubijalskim robotom!«

    Čeprav se zdi, da prizor protestnikov, ki držijo transparente z napisom »Ne ubijalskim robotom!«, sodi v kakšen znanstvenofantastičen film, se je to ta teden resnično dogajalo na ulicah San Francisca.

  • Luka Volk

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Svet

    Digitalni velikani

    Evropski odbor za varstvo podatkov opozarja, da oblačne storitve nekaterih ponudnikov, predvsem tistih, ki podatke obdelujejo zunaj EU, pogosto niso v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Eden takih ponudnikov je ameriški tehnološki velikan Microsoft, ki v oblačni storitvi Office 365 ponuja vse svoje najbolj priljubljene programe, med njimi program za urejanje besedil Word in program za obdelavo razpredelnic Excel, pa tudi odjemalca elektronske pošte Outlook. Gre za sila uporabno reč, zato ni nič nenavadnega, da jo uporabljajo tudi v precejšnjem delu javnega sektorja, najočitneje prav v šolstvu. Pa je to res varno?

  • Danes je nov dan

    9. 12. 2022  |  Družba

    Strojna inteligenca, človeška življenja

    Danes je nov dan je ena od 192 organizacij in posameznikov, ki so ta teden pozvali EU, naj zaščiti migrante, begunce, prosilce za azil in osebe brez statusa pred negativnimi posledicami strojne inteligence. Nekateri vidiki tehnološkega napredka lahko prinesejo boljšo kakovost življenja in učinkovitejši dostop do javnih storitev, vendar je strojna inteligenca tudi orodje pretiranega nadzora in targetiranja predvsem marginaliziranih skupin. 

  • Monika Weiss

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika

    Ekološki obrat?

    Eno večjih presenečenj na nedavnih lokalnih volitvah so doživeli v občini Kanal ob Soči. Kandidatko stranke SD in dosedanjo županjo Tino Gerbec je v drugem krogu premagal Miha Stegel. Ta, sicer podjetnik z več kot 50 zaposlenimi, je v lokalnem okolju zadnja leta pridobil zaupanje ljudi s številnimi prizadevanji za izboljšanje življenjskih razmer na tem območju, močno zaznamovanem z industrijo. Ustanovil je civilno pobudo občanov občine Kanal ob Soči Danes, ki je pomembno okrepila prizadevanja, v katera je tam že leta vključeno društvo Eko Anhovo. Med ključnimi so uzakonitev enakih vrednosti za izpuste iz sežigalnic in sosežigalnic (zdaj te lahko izpuščajo več nevarnih snovi) ter uvedba stalnih in verodostojnih meritev kakovosti zraka.

  • Monika Weiss

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Politika

    Narave ni niti v imenu

    Na nedavnem trojnem referendumu so bili potrjeni vsi trije vladni zakoni – o RTV, dolgotrajni oskrbi in vladi. Najmanjšo podporo je prejel zakon o vladi; podprlo ga je 398.518 volivk in volivcev ali skoraj 44.300 manj kot zakon o RTV. Proti zakonu so se ob nevladnih organizacijah, ki delujejo v javnem interesu varovanja okolja in ohranjanja narave, tik pred referendumom postavili ugledni strokovnjaki ter (ponovno) poudarili nestrinjanje, da se v novem skupnem ministrstvu za okolje, podnebje in energijo združijo področje energetike in upravni postopki, v katerih se presoja okoljska sprejemljivost investicij. Pred čim natančneje svarijo in kako upravičeno? Bo vlada Roberta Goloba pri načrtovani »solarizaciji Slovenije« odprla iskren dialog s stroko, ki poziva k dialogu?

  • DK

    10. 12. 2022  |  Kultura

    Družba novodobnih tajkunov

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo danes, 10. decembra ob 20.00 premiera psihološkega trilerja Neznanec, ki je nastala po motivih igre Inšpektor na obisku (An Inspector Calls) avtorja Johna Boyntona Priestleyja. Igro je za oder priredila Barbara Hieng Samobor, tudi režiserka uprizoritve. Po besedah dramaturginje Eve Mahkovic sta v predstavi prepoznavna dva žanra: kriminalka in družinska drama.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Kolumna

    Komentar / Spopad, odstop, nelagodje

    Po vrsti Janševih volilnih porazov se je zdelo, da utegne na desnici priti do večjih premikov. A z ostrim konfliktom med Golobom in Bobnarjevo se bolj tresejo tla na levi sredini. Ministrica je odstopila, Golob se zdi ta čas zmagovalec, a dogajanje ni končano in utegne vplivati na vso slovensko politiko. Najprej si na hitro oglejmo desnico.

  • Komentar / Šport?

    Svetovno prvenstvo v nogometu 2022 v Katarju bo ostal zapisan v športni zgodovini Fife kot eden najbolj protislovnih športnih dogodkov. Nogomet je nedvomno najbolj razširjen in priljubljen svetovni šport, nogometna svetovna prvenstva običajno zasenčijo tudi olimpijske igre. Politični zapleti z izbiro Rusije 2018 in Katarja 2022 so zadnje desetletje naplavili številne korupcijske škandale. Nogomet je že zdavnaj postal politično športno orodje, ki ga poganja moč kapitala. Očitno je oboje v Katarju doseglo neprimerljiv vrhunec. To je nedvomno z naskokom najdražje in najbolj čudaško svetovno prvenstvo vseh časov. Katar je v vseh pogledih izjemen in hkrati nadvse poseben prireditelj nogometnega prvenstva. Fifa je z njim dosegla nov mejnik svoje športne in kapitalske izprijenosti. Katar pa je z nogometom želel pridobiti vpliv in veljavo. Nogomet je tukaj zgolj most med želenimi političnimi cilji in domala neomejenimi ekonomskimi možnostmi. Dokaz več, kako kapital že desetletja brezkompromisno obvladuje politične in športne spektakle.

  • Jaša Bužinel  |  foto: Uroš Abram

    9. 12. 2022  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Portret

    Ana Pupedan / Pivški godci, ena izvirnejših poosamosvojitvenih rock formacij

    Danes obstaja le malo slovenskih bendov, ki bi jih sestavljali pravi godci – taki, ki lahko nonšalantno igrajo celo noč in iz pesmarice kadarkoli potegnejo blues, rock ali punk klasike, ljudske pesmi, Beatle ali svoje zimzelene hite. Mednje zagotovo spada pivški fenomen Ana Pupedan, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja. Karizmatični kvartet, ki ga sestavljajo Simon Avsec na vokalu, Boštjan Požar na kitari, Marko Doles na bobnih in Peter Žnidaršič na basu, velja za eno naših bolj izvirnih poosamosvojitvenih rock formacij.

  • Damjana Kolar

    9. 12. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Peter Petrovčič

    8. 12. 2022  |  Politika

    Policistovo poročilo o političnih pritiskih

    Pred dnevi je premier Robert Golob od prvega moža policije Boštjana Lindava zahteval pojasnila o morebitnih političnih pritiskih nanj in na policijo. Dobil je tako poročilo notranje ministrice kot v. d. generalnega direktorja policije.

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAKAJ ŽE?

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Živulovič (Bobo), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. decembra, dalje, razkrivamo ozadje odstopa ministrice za notranje zadeve in posledice, ki lahko zaradi tega sledijo za Golobovo vlado. Ne zamudite! #Mladina49

  • STA

    7. 12. 2022  |  Politika

    Ministrica v odstopu / »Depolitizacije policije se ni mogoče lotiti s pristopi, ki so sprva pripeljali do politizacije«

    Odhajajoča ministrica Tatjana Bobnar bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Policija pa bo preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, so dodali.

  • Danes je nov dan

    8. 12. 2022  |  Družba

    Zasuk v kulturi

    Pri nas vlada prepričanje, da ustvarjalci živijo na veliki nogi, saj jih financira država. A nedavna raziskava in vidni primeri izkoriščanja razkrivajo drugačno sliko. V sektorju prevladujejo slabo plačane prekarne zaposlitve, delavci težko pokrivajo stroške dela, vsak drugi razmišlja o menjavi poklica. 

  • STA

    7. 12. 2022  |  Svet

    V tem primeru bo Rusija uporabila jedrsko orožje 

    Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru na letnem zasedanju kremeljskega sveta za človekove pravice dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, če bo napadena. Ob tem je zahodne medije in organizacije obtožil protiruske nastrojenosti ter ocenil, da se bo vojna v Ukrajini verjetno zavlekla, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    7. 12. 2022  |  Politika

    Ameriška veleposlanica v Ljubljani / »Moj mandat je zasenčila vojna v Ukrajini«

    Odnosi med Slovenijo in ZDA so trdni in močni, je v pogovoru za STA dejala ameriška veleposlanica v Ljubljani Jamie L. Harpootlian in izpostavila odlično sodelovanje tako s prejšnjo kot s sedanjo vlado. Veseli se tudi sodelovanja z novo predsednico Natašo Pirc Musar, odhajajočemu predsedniku Borutu Pahorju pa se je zahvalila za njegovo delo.

  • STA

    8. 12. 2022  |  Svet

    VIDEO / Podnebni aktivisti z barvami zamazali vhod operne hiše 

    Podnebni aktivisti iz skupine Ultima Generazione (Zadnja generacija) so včeraj z barvami zamazali vhod v znamenito milansko operno hišo La Scala. Protestna akcija je potekala zgodaj zjutraj pred večernim odprtjem nove sezone z opero Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Petroviča Musorgskega.

  • STA

    8. 12. 2022  |  Kultura

    Eme ne bo, Slovenijo bo na Evroviziji zastopala skupina Joker Out

    Slovenijo bo na tekmovanju za pesem Evrovizije maja prihodnje leto zastopala skupina Joker Out, je na današnji novinarski konferenci razkrila RTV Slovenija. Letošnjega predstavnika so izbrali neposredno, izbira pa glede na trenutno priljubljenost zasedbe ni bila težka. Peterica se bo na evrovizijski oder v britanski Liverpool podala po zmago.

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Politika

    Balkan kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati

    "Balkan se je z dolgoletnih opisov kot območja migrantskih žepov spet vrnil na radar Evropske unije kot območje, ki se ga ne sme več zapostavljati. Še pred meseci so Berlinski proces, Odprti Balkan in nazadnje tudi novoustanovljena Evropska politična skupnost delovali kot obvodi polnopravnemu članstvu zahodnobalkanskih držav v Evropski uniji. Toda gospodarsko-politične iniciative različnih botrov (Nemčije, ZDA in Francije) v na novo odkritem evropskem interesu za Zahodni Balkan sedaj ponujajo podobo nečesa, kar dopolnjuje širitveni proces, katerega glavno domačo nalogo morajo s svojimi reformnimi prizadevanji še vedno opraviti v regiji. Z vse tesnejšo navezavo držav na Evropsko unijo na področjih, ki so državljanom Balkana pomembna že sedaj, sedemindvajseterica daje največ, kar v tej fazi pristopnega procesa poleg razvojne predpristopne pomoči in ob vedno znova močnih zagotovilih za širitev lahko ponudi. Možnost izobraževanja na evropskih univerzah, prosto prehajanje regionalnih meja z osebnimi izkaznicami, medsebojno priznavanje diplom, pa tudi znižanje stroškov gostovanja v telekomunikacijskih omrežjih so pridobitve za regijo, ki jih zmorejo opaziti tudi državljani."

  • Uredništvo

    7. 12. 2022  |  Kultura

    Ali najboljši v kulturi Slovenijo že zapuščajo?

    "Dejstvo, da so slovenski kulturni menedžerji in menedžerke tako zaželeni, zaželene v tujini, je po eni strani spodbudno in laskavo, po drugi pa za majhna okolja, kakršno smo, tudi nevarno. Lahko pomeni, da bodo najboljši odšli. Da že odhajajo? Kdo bo ostal? Obenem pa bomo počasi tudi mi morali trg dela v kulturi odpreti. A najprej bo morala kultura spet pridobiti družbeno veljavo, ki jo je imela še pred desetletjem."

  • STA

    8. 12. 2022  |  Svet

    Državljani rajha / Skrajna desnica v porastu

    Skrajno desno gibanje Državljani rajha, ki je bilo v sredo tarča obsežne operacije nemške policije, je že dolgo na radarju varnostnih organov. Kot navaja poročilo nemških obveščevalcev iz junija letos, gibanje šteje okoli 21.000 ljudi, ki jih družijo revizionistične ideje in zavračanje trenutne ustavne ureditve, njihovo število pa še narašča.

  • STA

    7. 12. 2022  |  Družba

    Google / Kaj smo letos v Sloveniji največkrat iskali?

    Teme, ki so bile v Sloveniji v letu 2022 med najbolj iskanimi na spletnem iskalniku ameriškega podjetja Google, so bile evropsko prvenstvo v košarki, supervolilno leto in razmere v Ukrajini, je sporočila komunikacijska agencija Grayling.