• Uredništvo

    31. 10. 2022  |  Politika

    »Nenavadno je, da ministrstvo nima vpogleda v to, kakšne plače imajo ljudje v Sloveniji«

    "Naravnost nenavadno je, da kot ministrstvo za delo nimamo nobenega vpogleda v to, recimo, kakšne plače ljudje v Sloveniji prejemajo, in je zato zelo težko programirati socialno državo. Imamo dostope do nekaterih podatkov ljudi, ki prejemajo invalidnine. Prek Zpiza lahko pridemo do podatkov o ljudeh, ki prejemajo pokojnine, ampak samo do višine pokojnine in prejemnika, ne pa do česa več. Če bi želeli imeti pravično sprogramirano socialno državo, pa bo treba zložiti podatke o dohodkih, podatke o premoženju, podatke o tipih gospodinjstev, o vzdrževanih družinskih članih in tako naprej, da bomo lahko našo socialno državo naredili pravičnejšo."

  • Danes je nov dan

    31. 10. 2022  |  Družba

    Fracking in zombiji

    V zadnjih mesecih so Poljska, Španija in Nizozemska naznanile izstop iz Pogodbe o energetski listini (ECT). Infrastrukturni minister Bojan Kumer je možnost, da iz sporazuma izstopi tudi Slovenija, zaenkrat ovrednotil kot “verjetno”.

  • STA

    30. 10. 2022  |  Politika

    Raziskava / Zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic je v Sloveniji zaskrbljenih več kot polovica vprašanih

    Spremenjen odnos do covida-19 verjetno prispeva k temu, da zaskrbljenost zaradi novega koronavirusa, čeprav je število okužb v državi še vedno visoko, že nekaj mesecev upada, ugotavlja zadnja raziskave Mediane. Na drugi strani je, kot kažejo odgovori anketiranih, zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic še vedno zelo visoka.

  • STA

    29. 10. 2022  |  Politika

    Branko Grims / »Petkov napad je bil zame poskus umora«

    Poslanec SDS Branko Grims v petkovem "strahopetnem in zahrbtnem napadu" pred državnim zborom, ko ga je neznanec porinil po stopnicah, vidi poskus umora. Pričakuje, da bo policija temeljito raziskala dogodek, za katerega krivce med drugim vidi tudi v levosredinskem polu in v osrednjih medijih, ki da ne poročajo o napadih na poslance.

  • Lovro Matič

    31. 10. 2022  |  Politika

    Sedmi krog pekla / Tam je cilj za prave politike države

  • 31. 10. 2022  |  Politika

    Poslanci se v državni zbor niso prišli sončit

  • Franco Juri

    31. 10. 2022  |  Politika

    Lepo te prosim, šef, le do 13. novembra ne tvitaj

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Nov spopad med vladno koalicijo in desno opozicijo

    "Referendumski trojček bo po predsedniških in lokalnih volitvah pomenil nov spopad med vladno koalicijo in desno opozicijo, pri čemer v NSi podpirajo samo referenduma o RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi, referenduma o vladi pa ne, ker da ima vsaka vlada pravico, da si delo organizira tako, kot sama misli, da bo lahko najbolj operativna. SDS bo morala za dosego kvoruma na volišča pripeljati dobrih 339 tisoč volivcev. Ob predpostavki, da je udeležba na referendumih nižja kot na volitvah, izjemo je sicer predstavljal lanski referendum o zakonu o vodah s 46,46-odstotno udeležbo, kar je primerljivo s 51,27-odstotno volilno udeležbo v prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev, bo SDS pred izjemno zahtevno nalogo. Koalicijske stranke, ki se bodo prav tako vključile v referendumsko kampanjo, bodo imele ob angažmaju civilne družbe na videz preprostejšo nalogo, a na predsedniških volitvah jim ni uspelo mobilizirati volivcev za svoja kandidata. Če bodo igrale na karto, da SDS ne bo dosegla kvoruma, se lahko opečejo, se bo pa razpoloženje volilnega telesa najprej pokazalo v drugem krogu predsedniških, nato pa še na lokalnih volitvah."

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Izjava dneva / »Tempo diktirajo populistične politike«

    "Uspeh politik enakosti in predstava, da se naša družba po linearni poti premika proti svetli prihodnosti, sta nekatere zagotovo uspavala. Težava je tudi v tem, da populistične politike zdaj diktirajo tempo in teme, na drugi strani pa so skupine, postavljene ob zid, ki se pogosto zgolj samo še branijo pred tem. Hkrati smo soočeni s krizo zaupanja v znanost in stroko. Prostor za resno razpravo se oži, ker je vse zreducirano na populistični za ali proti. Na eni strani imamo tiste, ki pravijo, da otrok potrebuje očeta in mater, na drugi strani tiste, ki pojasnjujejo, da je zgodba bolj zapletena, da so za otroka pomembni občutek varnosti, stabilno okolje, navezanost otroka na starše … "

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    »Kosila z Janšo bi bila verjetno nekoliko manj mirna kot tista, ki jih je imel s Pahorjem«

    "Odzvala bi se Janševemu vabilu na kosilo, tukaj gre tudi za osnove bontona, bi pa bila ta kosila verjetno nekoliko manj mirna kot tista, ki jih je imel s predsednikom Pahorjem. Predsednik države in vlade morata sodelovati, to je še kako pomembno predvsem v zunanji politiki. Ne smemo si več privoščiti, da bi predsednik države v tujini govoril eno, predsednik vlade pa drugo. To se je že nekajkrat zgodilo. Na to je treba paziti – zunanja politika mora biti usklajena."

  • Uredništvo

    28. 10. 2022  |  Politika

    RTV / Janševa Tarča

    Včeraj je na TV Slovenija v oddaji Tarča gostoval zgolj predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je s tem na javni televiziji v najbolj gledanem terminu dobil samostojni intervju. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Robert Golob vabilo v oddajo Tarča prejel v ponedeljek, kabinet pa je uredniku in voditeljici oddaje Tarča večkrat sporočil, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, in predlagal povabilo katerega od podpredsednikov vlade. Tega ustvarjalci oddaje niso storili. "Predsednik vlade je prejel tudi vabilo za oddajo Odmevi v sredo zvečer in sodelovanje potrdil. Potem ko smo njegovo sodelovanje potrdili, pa je TV Slovenija vabilo v omenjeno oddajo preklicala, češ da predsednika vlade Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS Janez Janša. Pričakujemo, da bo Robert Golob na javni Radioteleviziji Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel nekdanji predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji," so sporočili iz Golobovega kabineta. Gledalke in gledalci pa smo tako včeraj dobili intervju s predsednikom SDS, ki na drugi strani ni imel nikogar iz vladne koalicije. 

  • Stanka Prodnik

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Prisvojitelji

    Ko smo v sredo zvečer zagledali napoved oddaje 24ur zvečer, v katero prihaja Lojze Peterle pojasnit, kakšna krivica se mu je zgodila, ker si ne bo njih deset, ki si že 30 let lastijo zasluge za osamosvojitev, moglo zgraditi muzeja z javnimi sredstvi, nam je postalo kar pošteno slabo. Vedeli smo, kaj nas čaka: Lojze Peterle bo govoril, kako nova vlada in še zlasti ministrica za kulturo Asta Vrečko (ki seveda prihaja iz POP TV in Urošu Slaku mrzke Levice) rušita tekovine revolucije, kako ne spoštujeta bisera slovenske zgodovine, Osamosvojitve, kako poskušata iz ideoloških razlogov uničiti muzej državnosti … Tako je Uroš Slak zadevo tudi zastavil. Tako se je pripravil tudi Lojze Peterle. Asta Vrečko bi morala biti v studiu prikazana kot tista, ki se gre politične pogrome. A se to ni zgodilo. Pa ne zato, ker bi Asta Vrečko zlahka opravila z njima. Ne. Ampak zato, ker je Asta Vrečko umetnostna zgodovinarka. Iz umetnostne zgodovine je tudi doktorirala. Njeni področji raziskovanja sta slovenska in jugoslovanska umetnost v 20. stoletju. Asta Vrečko je tudi kustosinja. Lojze Peterle in Uroš Slak sta tokrat močno podcenila svojo sogovornico. A tudi Asta Vrečko je točno vedela, kam je prišla. Saj vendar ve, kaj se dogaja prvaku Levice in drugim članom te stranke na tistem stolu v studiu POP TV.

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2022  |  Kultura

    Kam za Halloween? / Vodnik po klubskih zabavah

    Ne veste, kam za noč čarovnic? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Marcel Štefančič jr.

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

    Halloween / 14. Noč grozljivk

    19.00 Rez! (Coupez!, Michel Hazanavicius)
    Igralci, ki igrajo v histeričnem filmu o podivjanih zombijih, mutirajo v prave zombije. Leteti začnejo kri, roke in glave, mnogim gre na bruhanje, že neživim, kaj šele nemrtvim, vsi v vsem trapasto in ekscesno pretiravajo – začne se orgija človeškega mesa, do katerega film ne kaže nobenega spoštovanja. Tale rimejk japonske kultne komične grozljivke Smrt v enem kadru (2017) je parodija nizkobudžetnih produkcij, obupanosti zombimanije, filmskega egoizma in narcizma, patetičnih avtorskih kompromisov, umetnosti snemanja, pretencioznosti kadra-sekvence, platformnega kapitalizma, našega užitka v apokaliptični dezintegraciji človeškega telesa, neuničljivosti filma, tega velikega šaljivca in iluzionista, in katarzičnega, transformativnega potenciala groze, gorja in gravža. (ostaja tudi na rednem programu Kinodvora)

  • STA

    30. 10. 2022  |  Družba

    Raziskava / Mladi v Sloveniji nadpovprečni uporabniki konoplje

    Konoplja je najbolj razširjena prepovedana droga v Sloveniji. Slovenski mladostniki pa se po njeni uporabi uvrščajo nad povprečje vrstnikov iz drugih držav, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ob tem opozarjajo, da na številne posledice, povezane z uporabo konoplje, opozarja vse več različnih raziskav.

  • Uredništvo

    30. 10. 2022  |  Politika

    Skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem

    "Giorgia Meloni ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem."

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Politika

    Klemen Boštjančič / »V zadnjih dveh letih se je marsikaj uzakonjalo pod krinko boja s koronakrizo«

    Ko so vsi opozarjali na nujo, da v kriznih razmerah finančni minister postane makroekonomist, se je premier Robert Golob odločil, da bo za finančnega ministra postavil Klemna Boštjančiča, menedžerja in poslovneža, brez izkušenj v javnih financah. Boštjančič je letnik 1972, na ljubljanski Ekonomski fakulteti je diplomiral leta 1996 pri profesorju za področje poslovne ekonomije Marku Jakliču z nalogo »Regulacija konkurence trga bencinskih servisov v Sloveniji«. Sredi leta 2010 je Dnevnik objavil: »Še pred nekaj meseci je bil Klemen Boštjančič širši javnosti neznan gospodarstvenik. V poslovno orbito ga je katapultiralo predsedovanje nadzornemu svetu Vegrada.« V času, ko je vodil ta »najbolj razvpiti nadzorni svet v državi«, se je razkrilo dejansko stanje paradnega gradbinca, ki je hitro, že jeseni 2010, končal v stečaju. V poslovnem svetu je Boštjančič nato krožil do prevzema ministrske funkcije junija letos. Večinoma se je ukvarjal s podjetji v težavah, s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem. Med njegove vodstvene in nadzorne funkcije spadajo članstva v nadzornih svetih Vegrada, Intereurope, Merkurja trgovine, Save Turizma, od leta 2016 do ministrovanja je bil predsednik upravnega odbora večinsko državnega finančnega holdinga Save, ki upravlja strateške naložbe v turizmu. V letih 2011–2012 je vodil Adrio Airways. V njegovem času je država Adrio rešila s 50-milijonsko dokapitalizacijo, a kot končni cilj napovedala njeno prodajo. Leta 2016 je bila Adria prodana nemškemu skladu, oktobra 2019 je šla v stečaj. Boštjančič pravi, da je bolj navajen pravil poslovnega sveta, kjer – v nasprotju s politiko – ljudje ne govorijo v tri dni le zaradi nekega javnega vtisa in ne »vladajo« prek Twitterja. Zelo je naklonjen Robertu Golobu, zaupa mu, pravi, da imamo srečo, ker je ravno on premier.

  • Peter Petrovčič

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Politika

    Odkriti rasizem slovenske javne uprave

    »V trenutku, ko sem prišel v to državo, sem postal migrant s srbskim potnim listom, imigrant iz ne-EU države, ki mu sistem z vsemi silami poskuša otežiti položaj in pokaže, da tu ni ne zaželen ne potreben,« pravi Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki doma in v tujini navdušuje predvsem z družbenokritičnimi uprizoritvami. Nikjer se to na sistemski ravni ne kaže bolj kot v državnem ali upravnem aparatu, v postopkih pred državnimi institucijami, upravnimi organi. Različna obravnava državljanov in tujcev v teh postopkih je tako dolgoživa, zakoreninjena in očitna, da bi morali govoriti o sistemski ksenofobiji, če ne celo o sistemskem, celo odkritem rasizmu te javne uprave.

  • Komentar / Na RTV Slovenija ne sme več nastopiti niti predsednik vlade

    Ali smo tako daleč in je RTV Slovenija politično ugrabljena do takšne mere, da na njej ne sme nastopiti niti predsednik vlade? Odgovor je enostaven: res je, smo tako daleč. Je za to malce kriv tudi sam, ker ni storil vsega glede depolitizacije tega zavoda, ki jo je napovedal kot svoj prvi korak po začetku mandata? Odgovor je enostaven: res je malce kriv tudi sam.

  • Vasja Jager

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Politika

    Zmeda, napake in zlorabe

    Čakalne dobe veljajo za ključni kazalnik dejanske zmogljivosti slovenskega zdravstva. Glede na skrb zbujajoče uradne podatke so te zmogljivosti iz leta v leto manjše, zdravstveni sistem pa pred zlomom. Zato je skrajšanje čakalnih dob kot eno osrednjih prednostnih nalog poudarila še vsaka vlada v tem tisočletju.

  • Zala Kramperšek

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

    Osvajalski puff bar

    Zadnje leto so se elektronske cigarete »za enkratno uporabo« na svetovnem, pa tudi na slovenskem tobačnem trgu pojavile v novi obliki – ta se imenuje puff bar. V slovenščini bi novemu izdelku lahko rekli cigaretna ploščica, ime namreč izhaja iz poimenovanja za energijske prigrizke v obliki ploščic, tako pa se imenuje tudi elektronska cigareta za enkratno uporabo vodilnega proizvajalca. Puff barov ni treba polniti s tekočino ali polnili različnih okusov in nikotinom, kot velja za elektronski cigareti juul in IQOS ali druge nadomestne rešitve za kadilce. Nova različica vejpa je že pripravljena za kajenje, njena baterija zmore določeno število vpihov, po izpraznjenju pa jo uporabnik zgolj odvrže med odpadno elektronsko opremo. Zaradi preproste rabe in zelo široke palete različnih moči in okusov so nove napravice za vejpanje takoj postale priljubljene, vendar njihovi učinki na zdravje še niso dovolj raziskani.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Dva leva

    Komentar / Človek v šipi

    V predsedniški kampanji je Janša doživel največje mogoče ponižanje. Morda celo večje, kot je bil zgodovinski aprilski poraz. Namreč, ob Logarjevi etapni zmagi se ni smel z njim javno poveseliti, stopiti pred kamere in dvigniti njegove roke v šampionski drži: češ, poglejte ga, moj kandidat! Zvečer, ko so po štabih odpirali penino, je bil tako rekoč ilegalec. Zatajen, zanikan, prikrit. Kamere so ga ujele zgolj v temačni ulici pred štabom in za motnimi steklenimi vrati v prostoru štaba. Hja, človek v šipi!

  • Uredništvo

    29. 10. 2022  |  Politika

    »Ali ni že čas, da enkrat prepoznaš, da to niso več tvoji časi?«

    "Skratka, ali ni že čas, da enkrat prepoznaš, da to niso več tvoji časi. Časi, ko smo se tresli pred zunanjim in notranjim sovražnikom. Časi, ko je tvoj notranji minister v imenu boja proti virusu in protestnim kolesarjem na ceste pošiljal robokope in vodne topove. In mimo so časi, ko so volilci še nasedali tvoji preobrazbi. Preobrazbi, ki jo tako vneto in vdano posnema Anže Logar. Nenadoma prijazna ovca, ki nima nič s teboj, tvojo stranko, preteklostjo in odločitvami tvoje zadnje vlade, katere sestavni del je bil. Nenadoma je doživel totalno izgubo spomina. Absolutno delitiranje."

  • Uredništvo

    29. 10. 2022  |  Politika

    »Slovenski volivci imajo še vedno radi 'perpetuum mobile' zamenjav obrazov«

    "Slovenski volivci imajo še vedno radi 'perpetuum mobile' zamenjav obrazov. To so druge zaporedne predsedniške volitve, na katerih je v drugi krog prišel kandidat brez izkušenj v državni politiki. V averziji do strankarske politike, ki je v zrelih državah temelj demokracije, saj ji daje resnost, profesionalnost, in 'filtre' pred populizmi vseh vrst, je magična beseda še vedno 'neodvisnost' četudi lažna."

  • Borut Mekina

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Politika

    RTV / Na referendumu obkrožite »ZA«

    Ta teden se začenja referendumska kampanja pred 27. novembrom, ko bomo na pobudo SDS za približno šest milijonov evrov odločali o prihodnosti treh zakonov. Zakona o vladi, s katerim naj bi po prepričanju SDS v Sloveniji dobili nerazumno veliko vlado s preveč ministri – mimogrede, koronski dodatki, ki so jih razdelili pod prejšnjo vlado, bi zadostovali za okoli 16 tisoč enoletnih ministrskih plač. Poleg tega bodo državljani morali odločati o zakonu o dolgotrajni oskrbi. V vladi Janeza Janše so namreč sprejeli ta zakon, pri tem pa niso določili načina financiranja. Ker manjka 600 milijonov evrov, želijo v vladajoči koaliciji uveljavitev zakona odložiti. In končno bomo na referendumu odločali tudi o prihodnosti novele zakona o RTV, ki so jo vložile koalicijske stranke, napisale pa so jo večinoma civilnodružbene organizacije, denimo Pravna mreža za varstvo demokracije.

  • 28. 10. 2022  |  Svet

    Posebna številka Mladine / Zgodovina britanske monarhije

    Izšla je posebna številka Mladine o zgodovini britanske monarhije. Na voljo je pri vseh prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. Avtor naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. 

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2022  |  Kultura

    Film tedna / Rez!

    V Kinodvoru bo od 31. oktobra dalje na ogled film Rez!, režiserja Michela Hazanaviciusa, ki je odprl letošnji festival v Cannesu.  Gre za prisrčno trapasto parodijo na zombijevske grozljivke in hkrati poklon filmski obrti. 

  • Luka Volk

    28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

    Napad na Niko Kovač je napad na kritične glasove

    Predstavljajte si, da se sprehajate po kraju, v katerem ste odraščali, tam ste hodili v šolo, obiskovali obšolske dejavnosti, recimo dramski krožek ali atletiko, morda ste večino časa preživeli skriti med knjigami v lokalni knjižnici. Gre za kraj, kjer ste se prvič zaljubili, spletli prva trdna prijateljstva, nekatera od njih skrbno ohranjate še danes, druga so sčasoma izzvenela. Zdaj pa si predstavljajte, da ste v tem kraju, kjer ste se leta počutili varne, prisiljeni vsak trenutek dneva gledati čez ramo, se bati, kaj vam bo kdo rekel, bog ne daj, kaj storil. To ni življenje, ki bi si ga kdorkoli želel, tudi ni življenje, ki bi ga komurkoli privoščili.

  • Uredništvo

    28. 10. 2022  |  Družba

    »Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo«

    "Na Twitterju in na drugih omrežjih je postalo normalno biti agresiven, nevljuden ter na kratko in ostro izraziti svoja mnenja. Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo in skušamo izraziti svoje mnenje na šokanten način."