• Nogomet / Novo dno 

    Pred vrati je svetovno prvenstvo v nogometu, ki sodi med največje športne dogodke na svetu. Po skoraj sto letih od prvega svetovnega prvenstva in enaindvajsetih izvedbah, bo 22. mundial prvič potekal na Bližnjem vzhodu. Letošnji gostitelj najboljših reprezentanc sveta je Katar. Ta zalivska državica, ki je za približno polovico manjša od Slovenije in ima za polovico več prebivalcev, že nekaj časa buri duhove v športni javnosti, saj se bo ta športni dogodek v zgodovino zapisal, kot eden od najbolj kontroverznih športnih dogodkov.

  • Borut Mekina  |  Ilustracija: Josip Visarjonovič

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Politika

    Ilustrirana biografija Nataše Pirc Musar

    Natašo rodijo 9. maja 1968 v Ljubljani. Otroštvo preživlja v Mekinjah nad Kamnikom, lučaj proč od nekdanjega samostana uršulink. Kasneje bo dejala, da je otroštvo preživela v delavski družini, v kateri ni bilo prostora za luksuz. Že zgodaj spozna, kaj je to trdo delo. Očetu, ki dela v tovarni Titan, pomaga pri spravilu premoga v klet, materi, ki dela na zavodu za zdravstveno zavarovanje, pa s sestro Tatjano, če je le mogoče, pomaga pri vsakodnevni pripravi kosila. Kasneje ji kuha postane tudi hobi. Specializira se v peki slaščic, ki jih s pomočjo silikonskih modelov z veliko natančnostjo in obilo truda sestavlja po več dni.

  • STA

    13. 11. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Pričakujem zmago«

    Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar izide volitev skupaj s podporniki pričakuje v Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah. Vzdušje je že pred začetkom štetja glasov bučno in v pričakovanju zmage, v štabu pričakujejo več kot 150 gostov. "Pričakujem zmago. Prepričana sem, da so ljudje prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam," je dejala kandidatka.

  • Logar s svojim očitnim blefom ni bil prepričljiv

    Anže Logar je bil kot kamuflažni neodvisni kandidat proti koncu kampanje vedno bolj prisiljen v odpoved pretvarjanju glede svojega nestrankarskega pedigreja, saj s svojim očitnim blefom več preprosto ni bil prepričljiv. Ne le široka javnost, konkurentka mu je tudi v drugem krogu dovolj spretno nenehno očitala odvisnost od »šefa« Janeza Janše, njegove stranke SDS in končno vseh podpornikov.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Dva leva

    Komentar / Ime česa je Anže Logar?

    Zame osebno bodo nedeljske volitve bolj kot spopad dveh antagonističnih in konkurenčnih političnih pozicij predvsem svojevrsten skupinski, množični test inteligentnosti. Točneje, politične inteligentnosti volilnega telesa. Na teh volitvah me zares zanima zgolj in predvsem Logar. Bo resnično prišlo do prevare, kot se v teh dneh pogosto opozarja? Ne, nikakor. V tako poenostavljeno tezo je težko privoliti. Če bo izvoljen, bo prišlo kvečjemu do samoprevare volivcev in volivk. In če ga bodo izvolili, ga bodo pač imeli. Ne bo konca sveta. Bo pa to kaj povedalo o volilnem telesu. Pa da ne bo nesporazuma. Z vidika politične kulture ne bi bilo nič narobe, če bi volivci izbrali zvestega Janševega sopotnika ter imanentnega in eminentnega predstavnika janšizma. To morda za marsikoga ne bi bilo prijetno. Priznam, tudi zame ne. A treba bi bilo vzeti v zakup. Tako pač deluje demokracija. Nelagoden pa je občutek, da bi se volivci in volivke lahko samoslepili, da Logar ni (več), kar je vedno bil. Razen v času politične kampanje. O. K. Če bi stopil Logar pred volivce s svojo pristno podobo, s takšno, kot jo je gojil leta, takšno, kot smo jo poznali, nihče, ki je zavezan demokraciji, morebitni zmagi ne bi smel oporekati. Pač, ljudstvo se je odločilo. Ljudstvo je izbralo. In pika.

  • STA

    12. 11. 2022  |  Politika

    Robert Golob / »Danes ni nikomur več nerodno povedati, da prihaja iz Slovenije«

    Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je v nagovoru članom kongresa izpostavil do zdaj opravljeno delo. Prepričan je, da lahko po pol leta vodenja vlade na prehojeno pot gledajo s ponosom, med dosežki pa izpostavlja vrnitev miru in dostojanstva državljanom. To je po njegovih besedah predpogoj, da bo njihova zgodba trajna.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    Uvodnik / Janševa zmaga

    Čeprav so ankete javnega mnenja teden dni pred volitvami nakazovale spodobno prednost Nataši Pirc Musar pred zmagovalcem prvega kroga Anžetom Logarjem, v nedeljo zvečer, po zaprtju volišč, presenečenje ni izključeno. Anže Logar je namreč močan kandidat. To se zdi presenetljivo glede na zelo jasen odklon večine javnosti do stranke SDS, izkazan tudi na parlamentarnih volitvah letos spomladi. Logar je namreč dejansko drugi človek SDS, Janša le redko komu tako zaupa kot Logarju. Ob sebi ga ima ves čas in Logar mu enako zvesto stoji ob strani v dobrih in tudi slabih časih.

  • STA

    13. 11. 2022  |  Svet

    Eksplozija / »Storilci tega podlega napada bodo razkriti«

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem nagovoru obsodil "podli napad", kot je označil današnjo eksplozijo na obljudeni ulici Istiqlal v Istanbulu. Po njegovih navedbah je pri tem umrlo šest ljudi, 53 pa je ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Politika

    »SDS deluje totalno in brez vsakršne časovne komponente«

    "Da SDS deluje totalno in brez vsakršne časovne komponente, dokazujejo tudi trije referendumi, ki jih je sprožila. Predvsem je absurden referendum o zakonu vladi, ker se v SDS ne strinjajo s tem, kako naj se organizira vlada, ki je bila izvoljena po aprilskih volitvah, na katerih je bila SDS poražena. Devalvacija instrumentov opozicije, ki jih ima na voljo, je očitno del premišljene, brezčasne, totalne vojne v okviru parlamentarnih in ustavnih pravil."

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Družba

    Dragan Petrovec / »Sovraštvo je močno, če ne najmočnejše povezovalno čustvo«

    Zdi se, da stvari uhajajo izpod nadzora. Neznanci na ulicah napadajo politične aktiviste in aktivistke, zmerjajo jih, jih porivajo. Enako delajo s poslanci in poslankami. Pišejo jim grozilna pisma, na družbenih omrežjih grozijo njim in njihovim otrokom, grožnje prejemajo tudi druge znane osebnosti, denimo novinarji in novinarke. Kakšni so pravi razlogi za razrast sovraštva, kdo ga spodbuja, kako ga ustaviti?

  • Monika Weiss

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Politika

    Bodo stanovanja gradili tuji »veleposestniki«?

    Zaradi pomanjkanja javnih najemnih stanovanj je nujno pospešiti njihovo gradnjo, glede tega pa naj bi med strankami sedanje koalicije veljal velik konsenz. Nemudoma je treba pripraviti načrt za reševanje stanovanjske krize in si prizadevati za konkretni cilj, to je zagotoviti 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030, se zavezujejo v koalicijski pogodbi. Minister za finance iz Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič pa je v nedavnem intervjuju za Mladino razkril, da je naklonjen ideji, da bi najemna stanovanja v Sloveniji gradili zasebni institucionalni investitorji, saj bi s tem odvzeli finančno breme državnemu proračunu: »Zagovarjam idejo, in tudi v Evropi so to države že dokazale, da pri teh projektih ni potrebno, da je vse financirano le iz javnih sredstev ali iz proračunskega denarja. Tega niti nimamo dovolj.« A njegovi »rešitelji«, torej institucionalni investitorji oziroma »veleposestniki«, ki po Evropi oddajajo več sto tisoč najemnih stanovanj, so v nekaterih delih Evrope obravnavani kot del problema in nikakor kot rešitev.

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Kultura

    »Film praktično nima moči. Ne bo rušil državnih sistemov in ne spreminjal sveta«

    "Mislim, da film praktično nima moči. Ne bo rušil državnih sistemov in ne spreminjal sveta. Če v mraku kinodvorane v usodi nekoga vidite zrcalo svoje usode, če v nekomu lahko prepoznate sebe, potem vam lahko zelo pomaga, takrat lahko enostavno doživite svojo malo katarzo. Mislim, da bi moral film milimeter po milimeter spreminjati ljudi, ne skupin. Če film pripoveduje zgodbo, ki se gledalca nekje dotakne, ta zgodba ostane z njim. Zato mislim, da je občinstvo tako zelo pomembno in sem pristaš kinematografov. Mislim, da je škoda, da se delajo filmi, ki niso za kino. Ker v tem trikotniku med menoj, platnom in gledalcem pravzaprav živi film. In če dam gledalcu možnost, da s tem platnom odide, da ima neko svojo misel, nekaj, kar ga spodbudi k nečemu, to je največ, kar lahko film da."

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Politika

    »Volilna nedelja ni praznik. Je delovni dan«

    "Volilna ali referendumska nedelja je v demokratični ureditvi delovni dan. Je dan, ko ljudje, ki izvajajo oblast ljudstva, dežurajo. Delovna opravila sicer niso pretirano dolgotrajna, a predpostavljajo, da nekaj malega postorimo. Referendumska ali volilna nedelja v demokratični ureditvi ni edini dan v tednu, mesecu ali letu, ki zahteva nekaj dela. V demokratični ureditvi se ljudje ukvarjajo s političnimi vprašanji. O njih razpravljajo. Če menijo, da so reči zavile s prave poti, podpisujejo peticije. Oglašajo se v pismih bralcev ali na svetovnem spletu. Lahko mirno protestirajo. Ali pa se udeležujejo političnih praznovanj. Demokracija predpostavlja nekaj zavzetosti. Nekateri hodijo na sestanke političnih strank, drugi se udeležujejo razprav v gibanjih, gremijih, bolj ali manj uglednih salonih in debatnih krožkih. Demokracija predpostavlja, da ljudje bolj ali manj intenzivno spremljajo družbeno dogajanje. Referendumski ali volilni dan v demokraciji sicer ni najbolj intenziven delovni dan. Je pa to delovnik, ki povzroča največje učinke."

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Tako je Biden zapravil naslednje predsedniške volitve 

    "Če je ameriške volilce najbolj skrbela predvsem inflacija in visoke cene goriv in če imajo cene goriv močan vpliv na inflacijo, ki se je še okrepil po začetku vojne v Ukrajini, potem je Bidnova administracija aktivno pripomogla k slabšim volilnim rezultatom demokratov. Če bi se namesto za aktivno spodbujanje vojne v Ukrajini ter za rigorozne sankcije, ki so povečevale negotovost na trgih in dvignile cene goriv, odločila za bolj miroljuben pristop, bi najbrž dosegla boljši rezultat na volitvah. Če bi se namesto pošiljanja orožja v Ukrajino zavzela za čim hitrejšo mirno rešitev vojne, demokrati najbrž ne bi izgubili večine v kongresu. Grozi tudi republikanski prevzem večine v senatu, o čemer se bo odločalo decembra v drugem krogu senatnih volitev v Georgiji."

  • Pot do spet velike Amerike

    Ameriške vmesne volitve – alias midterm elections – so vedno veselica, karneval, freakshow in teater krutosti – republikancem pa se itak povsem zmeša. Iz njih udarijo neprebavljena preteklost, ekstremnost in lunatičnost. Na vmesnih volitvah kakopak ne volijo le kongresnikov in senatorjev, temveč tudi guvernerje in celo šerife. No, v severnokarolinskem okrožju Columbus so republikanci mirno podprli ponovno kandidaturo eksplicitno rasističnega Jodyja Greena, nekdanjega šerifa, ki je bil pred kratkim prisiljen odstopiti prav zaradi svojega rasizma – na dan so prišli posnetki, na katerih se je slišalo, kako je leta 2019 razlagal, da bo vse temnopolte policiste odpustil, ker tem »črnskim prascem« ne more zaupati. Ja, rasisti črncem ne morejo zaupati. In ja, to očitno velja tudi za republikance – črncem ne morejo zaupati. Zato niti ne preseneča, da so republikanske oblasti v nekaterih zveznih državah, recimo na Floridi, v Teksasu in Georgii, pred volitvami uzakonile »volilno policijo«, ki naj bi skrbela za red in varnost na voliščih – kar seveda spominja na rasistične čase (na čase »Jima Crowa«), ko je policija na voliščih tako nadlegovala in zastraševala črnske volivce, da niso mogli niti upali oddati svojega volilnega glasu. A kot rad reče Donald Trump, oblikovalec republikanske agende – to so bili časi, ko je bila Amerika »velika«.

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Mit v službi angleške krone

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Junak in odrešenik Stefan Berg piše o tem, da je bajeslovni kralj Artur plod domišljije nekega duhovnika – mit v službi angleške krone.

  • Luka Volk

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Družba

    Inšpekcijski nadzor ugotovil, da je Nova24TV spodbujala nasilje in sovraštvo

    Inšpekcijski nadzor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) je ugotovil, da je televizijski program Nova24TV s komentatorsko oddajo Kdo vam laže?, ki je bila predvajana konec junija, kršil zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ko je spodbujal nasilje in sovraštvo do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja.

  • Luka Volk

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Družba

    Slovenska tvitosfera

    Programer Marko Plahuta se ljubiteljsko ukvarja z raziskovanjem medijske krajine in družabnih omrežij, zlasti slovenskega dela Twitterja. V svoji bazi hrani podatke tako rekoč celotne slovenske tvitosfere, z analizo teh pa pogosto prihaja do zanimivih spoznanj.

  • Matic Gorenc  |  foto: Črt Piksi

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Družba

    V novem skvotu

    Na prvo septembrsko soboto, sončen dan ob izdihljajih poletja, se je na Linhartovi cesti 43 v ljubljanski četrti Bežigrad, v prostoru, ki je bil včasih menza gradbenega podjetja, zbralo okoli sto ljudi. Njihov cilj: ustvariti nov prostor.

  • Stanka Prodnik

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Ko transspolnost dobi obraze, imena in starše, ni prostora za primce

    Seveda bi se bilo neprimerno zabavneje še naprej ukvarjati z muzejem osamosvojiteljev in razburjenjem, ki ga je med zaslužnimi, ki si že 30 let postavljajo spominske table in kipe, izzvala odločitev ministrice za kulturo Aste Vrečko, da se tega država ne bo šla, ker gre za amaterski, politični in ideološki projekt, ki nima nič z zgodovino in ohranjanjem zgodovinskega spomina. No, televizije so zgodbo zagrabile, sploh ker Nova Slovenija in SDS napovedujeta interpelacijo zoper ministrico. Je pa zabavno, Asta Vrečko in tudi direktor nesojenega muzeja Željko Oset sta iz Šentjurja pri Celju, od tam je tudi Igor Grdina, ki agitira za muzej osamosvojitve, za županjo Šentjurja pa kandidira tudi prva dama SDS Jelka Godec.

  • Peter Petrovčič

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Politika

    Inšpektor za posebne naloge

    Policija je bila eden od državnih organov, ki so bili v času vlade Janeza Janše najbolj grobo zlorabljeni za politične namene vladajočih strank, predvsem SDS. To se je navzven videlo, ko so policisti najbolj represivno pritisnili na moteče kritične glasove, ki so na ta ali oni način javno opozarjali na naraščajočo vladno avtokracijo, kršenje ustave in zakonov, kadrovanje in korupcijo. Pa navsezadnje tudi, ko je na desetine za boj z množicami oboroženih policistov varovalo sestanek vrha SDS v neki gostilni v Marezigah. Manj vidno je bilo, kar se je dogajalo navznoter, v policiji sami. Predstavljamo primer »inšpektorja za posebne naloge«, ki je zbiral informacije o sodelavcih, tudi o sedanji ministrici za notranje zadeve, in zoper njih pisal kazenske ovadbe.

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Francoski Angleži

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Družinska tragedija Georg Bönisch piše o tem, da sta bila Rihard Levjesrčni in Ivan Brez dežele dva izmed sinov Henrika Plantageneta. Žal so bili nenehno v sporu.

  • Uredništvo

    11. 11. 2022  |  Politika

    Robert Golob / »Covid-19 se je zlorabljal za ustvarjanje neke psihoze v celotni slovenski družbi, danes tega ni več«

    "Veseli me, da nam je uspelo pomiriti ozračje v družbi. Covid-19 se je zlorabljal za ustvarjanje neke psihoze v celotni slovenski družbi, danes tega ni več, ne glede na to, da je bolezen še vedno med nami. Obvladovanje epidemije je v celoti prevzela stroka, ne več politika. Ni več politične zlorabe bolezni, s ciljem uvajanja represije."

  • Peter Petrovčič

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Politika

    Referenduma ne bo

    Izteka se rok za vložitev pobude ustavnemu sodišču, da bi to dokončno odločilo, ali bomo o izenačitvi pravic istospolnih parov s heteroseksualnimi znova odločali na referendumu. Tokrat ne bi glasovali o odločitvi politike, da te pravice izenači, pač pa kar o odločitvi ustavnega sodišča. Vodja svete vojne proti gejem in lezbijkam Aleš Primc pa je po drugi strani vseeno prepričan, da bodo volivci dobili priložnost in še v tretje vzpostavili diskriminacijo, ki jo je ustavno sodišče poleti odpravilo.

  • 12. 11. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Moja Vesna

    V Kinodvoru bo od 21. do 27. novembra na ogled film Moja Vesna, celovečerni prvenec v Avstraliji živeče slovenske režiserke Sare Kern, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesni za najboljšo režijo in glavno žensko vlogo. Gre za zgodbo o desetletni deklici, ki se ne more soočiti z mamino smrtjo in se po najboljših močeh trudi ohraniti načete družinske vezi. 

  • STA

    11. 11. 2022  |  Kultura

    Ihanov roman Karantena / »Cerkvena freska epidemije covida-19«

    V Cankarjevem domu so včeraj predstavili roman Karantena imunologa in pisatelja Alojza Ihana. Ihan je v romanu zgodbo treh prijateljev prestavil v kaotično obdobje začetkov epidemije covida-19. A roman ne govori le o karantenah ob okužbi z virusom, pač pa tudi o nekaterih človeških zgodbah, ki so v karantenah preživele desetletja.

  • Vanja Pirc

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Družba

    Nedopustni poseg v svobodo izražanja

    V starem jedru Ljubljane se je v nedeljo, 6. novembra, odvil umetniški dogodek v sklopu koncertnega cikla Jazz klub Mezzoforte. Ker je šlo za dogodek na prostem, je umetnik Žiga Pilih ob glasbeni spremljavi, za katero je tokrat poskrbel kontrabasist, svoj, performativni del izvedel tako, da je s kredo pisal družbeno kritična sporočila po javni površini. Na Šuštarskem mostu je denimo izrazil podporo Avtonomni coni Rog, kjer je do njene nasilne izselitve s strani občine deloval tudi sam. Zavzel se je proti sežigalnici, ki ji je mestno vodstvo naklonjeno, okoljevarstveniki pa ne. Pred mestno hišo pa je napisal »Rekviem za prašiča Napoleona«. S tem je spomnil na Orwellovo klasiko Živalska farma, v kateri se živali rešijo človeške nadvlade in živijo v slogi, dokler se prašiči nasilno ne povzdignejo nad ostale in postanejo enako kruti kot ljudje. Zaradi teh napisov, narejenih s kredo, mu je mestno redarstvo izreklo globo v višini 208,65 evra.

  • Jure Trampuš

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Politika

    Muzej narodne revolucije

    Ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala, da bo ukinila pod Janševo vlado ustanovljen Muzej osamosvojitve in ga pridružila že obstoječemu Muzeju novejše zgodovine Slovenije, je nastal vihar. Napovedani so bili protesti, razpravlja se o interpelaciji, pojavljajo se besede o zlorabi in obračunu. Kar je bilo pričakovano. Osamosvojitev je pri nas razumljena kot nekaj svetega, brezmadežnega, nedotakljivega, kot udejanjenje tisočletnega sna stoterih generacij Slovenk in Slovencev, ki so si že od kralja Sama dalje želeli živeti v samostojni in demokratični državi. Na tem mitu o sveti osamosvojitvi so zrasli politiki, nekatere politične stranke pa iz njega črpajo ideološke korenine. Zato je drugačen pogled na osamosvajanje, zapišimo: drugačen pogled na strokovno in muzejsko predstavitev zgodovine nastanka slovenske države, za nekatere napad na eksistenco.

  • STA

    11. 11. 2022  |  Politika

    Anketa Večera in Dnevnika / Nataša Pirc Musar in Anže Logar že skoraj izenačena

    Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na nedeljskih predsedniških volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba - nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja.