• STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    Evropa zavrača možnost napotitve vojakov v Ukrajino

    Evropske zaveznice so se zadržano odzvale na izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki v okviru podpore Ukrajini ni izključil možnosti napotitve sil v to državo. Več evropskih voditeljev je zavrnilo možnost napotitve vojakov v Ukrajino, prvi mož Nata Jens Stoltenberg pa je dejal, da zavezništvo nima teh načrtov.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    Rusija / »Pošiljanje vojakov v Ukrajino ni v interesu Zahoda«

    "Pošiljanje vojakov v Ukrajino ni v interesu zahodnih držav," je danes v odziv na besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da je na mizi tudi ta možnost, sporočil Kremelj. Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je še ocenil, da bi bil v tem primeru neposreden konflikt med zvezo Nato in Rusijo neizogiben.

  • Tomaž Lavrič

    27. 2. 2024  |  Politika

    »Sem bik po horoskopu, in če biku pokažeš rdečo krpo, se zažene vanjo«

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    NATO / »Zgodovinski dan za naše zavezništvo«

    Odločitev madžarskega parlamenta o ratifikaciji članstva Švedske v zvezi NATO je pomemben korak k še močnejšemu zavezništvu, je v odzivu na ponedeljkovo ratifikacijo pristopnega protokola Švedske danes sporočil premier Robert Golob. Potezo Budimpešte so med drugim pozdravili tudi v ZDA, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Poljskem.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    Francija ne izključuje napotitve sil v Ukrajino / »Poraz Rusije je nujen za varnost v Evropi«

    Vedenje Rusije postaja vse bolj agresivno tako na politični ravni kot na fronti, je na današnjem srečanju visokih predstavnikov držav v Parizu, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaveznice je ob tem pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Šport in politika / S protestiranjem proti genocidu ne more biti nič narobe

    Košarkarska tekma med Izraelom in Slovenijo v Kopru, druga domača tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, je v času obleganja Gaze odprla staro dilemo o odnosu med športom in politiko. Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je ob tekmi napovedal mirne izraze solidarnosti s prebivalci Palestine. Začetna zahteva je bila sicer postavljena zelo visoko, ki bi pripeljal do odpovedi tekme, zato so še hitreje številni pohiteli z razlago, da morata politika in šport ostati narazen in strogo ločena, kar so še posebej zatrjevali športni navdušenci in uradne organizacije, recimo Košarkarska zveza Slovenije.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Družba

    Novinarstvo postaja vedno bolj nevaren poklic

    Novinarstvo postaja vedno bolj nevaren poklic, zlasti v Gazi, kjer novinarji za poročanje javnosti o dogajanju na terenu plačujejo grozljivo ceno, so danes v Ljubljani na shodu v podporo medijskim delavcem v Palestini poudarili številni slovenski novinarji. V luči tega so pozvali k takojšnjemu koncu pokola novinarjev brez primere.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    Gaza / »Upam, da bomo do ponedeljka imeli prekinitev ognja«

    Ameriški predsednik Joe Biden v okviru pogajanj, ki potekajo, pričakuje skorajšnjo prekinitev ognja v Gazi in upa, da bi se ta lahko začela že v ponedeljek. V primeru dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev, je Izrael po njegovih besedah pripravljen tudi ustaviti ofenzivo v palestinski enklavi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    »Nosili boste odgovornost, če Rusija zmaga v vojni«

    Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je v ponedeljek med obiskom Washingtona republikanskega predsednika predstavniškega doma kongresa Mika Johnsona pozval, naj dovoli glasovanje o predlogu zakona za pomoč Ukrajini, in ga opozoril, da bo nosil odgovornost, če Rusija zmaga v vojni.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Svet

    70-letnega aktivista obsodili zaradi objave kolumne

    Rusko sodišče je danes eno vodilnih osebnosti ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorial Olega Orlova obsodilo na dve in pol leti zapora, ker je kritiziral rusko vojsko in obsodil napad na Ukrajino. Za dejanje je bil sicer oktobra lani že obsojen na plačilo globe v višini 1400 evrov, vendar je tožilstvo nato zahtevalo novo sojenje.

  • Nogometni navijači vseh dežel, združite se!

    Zgražanje, ogorčenje in nenazadnje tudi začudenje po hudih izgredih na nogometni tekmi v Murski Soboti se še ni zares poleglo. Skrajno neprimeren dogodek za športno prireditev so, vsaj na načelni ravni, obsodili vsi ključni akterji. Tako vodilni pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki poudarjajo, da je (skrajni) čas, “da se problema lotimo skupaj z vsemi deležniki. Današnji dogodek je dodaten signal, da je na tem področju potrebna sistemska in celovita ureditev.“ Tudi navijači mariborskega kluba so obsodili eksplozijo pirotehničnega sredstva z učinkom poka. Dogodek je po njihovih besedah zakrivil “le eden, neodgovoren posameznik.”

  • Uredništvo

    26. 2. 2024  |  Politika

    »Tokratna stavka je predvsem politični akt« 

    "Predsednica države ima prav v svojem javnem stališču, da pri Fidesovih stavkovnih zahtevah pogreša »zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem« in 'za druge zdravstvene delavce'. Tu lahko na račun Fidesa dodamo vsaj še tri očitke: prvič, za svoje 'legitimne stavkovne pravice', torej višje plače – to je edino, kar jim je od zahtev še ostalo – se nikoli, ampak res nikoli ne bori, ko je na oblasti vlada Janeza Janše, kar nakazuje, da utegne biti Fides Janšev neposredni politični podizvajalec; drugič, še več, Janši niso nasprotovali niti, ko je ta neupravičeno, neutemeljeno in nestrokovno posegal globoko v zdravstveni sistem v času covida; in tretjič, zdravniki so v tistem času očitno v zameno za molk dobili rekordne 'covidne plačne dodatke' v že prav nesramnih višinah. Vse to vodi do sklepa, da je tokratna Fidesova stavka predvsem politični akt in se je kot takšen že zelo zgodaj izpel in scela izrodil."

  • Uredništvo

    27. 2. 2024  |  Družba

    »Gre za orkestrirano zadevo«

    "Prva stvar, ki jo želim povedati, je ta, da gre najprej seveda za orkestrirano zadevo. To pa trdim iz zelo preprostega razloga, ker sem to izjavo dal pred enim mesecem, natančneje pred petimi tedni in za ta medij je izjavo dal tudi eden od akterjev tega podpisanega pisma, zato mislim, da so se vsi zavedali te izjave že več kot pet tednov in se nato v nekem trenutku namenoma odločili sprožiti to kampanjo in to gonjo. Mislim, da v tej izjavi ni bilo nič takega, kar bi zaslužilo takšno reakcijo. Mislim, da je šlo za neko enostavno širše sprejeto odločitev o tem, da je treba pač mene napasti. Osebno mislim, da se je to zgodilo zaradi kakšnih mojih drugih izjav, kot so izjave, ki so se zgodile na parlamentarni komisiji oziroma preiskovalni parlamentarni komisiji in v mnogih drugih rečeh."

  • STA

    27. 2. 2024  |  Kultura

    Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji

    V Atriju ZRC v Ljubljani bo v petek, 1. marca ob 18. uri potekal pogovor o knjigi Naše znanstvenice. Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji, na katerem bodo sodelovale: Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU), urednica knjige, in avtorice prispevkov: Manca G. Renko (ZRC SAZU), Nives Ličen (Filozofska fakulteta UL), Nada Kraševec (Kemijski inštitut), Barbara Vodopivec (ZRC SAZU). Dogodek bo povezovala Tita Mayer (Val 202).

  • Uredništvo

    26. 2. 2024  |  Kultura

    Dunajski model socialnih stanovanj

    V Muzeju novejše zgodovine Celje bo od 29. februarja do 14. aprila na ogled razstava Dunajski model socialnih stanovanj, ki je nastala v sodelovanju med Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana, Muzejem novejše zgodovine Celje in organizacijo Wiener Wohnen, ki deluje pod okriljem mesta Dunaj. Razstava bo s spremljevalnimi dogodki predstavila  dunajsko stoletno tradicijo uspešnega modela gradnje socialnih stanovanj.

  • STA

    27. 2. 2024  |  Kultura

    To so bili neki lepši in srečnejši časi

    V Galeriji Photon bodo danes, ob 19. uri odprli  pop-up razstavo srbskega fotografa Dragana Teodorovića - Zeke z naslovom To je bilo neko lepše i srećnije vreme (To so bili neki lepši in srečnejši časi) in predstavili istoimensko monografijo. Teodorović - Zeko že več kot 40 let spremlja skupine jugoslovanske rock scene in ustvarja spomine z njihovih koncertov.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Golob za novo ministrico za pravosodje predlaga nekdanjo ministrico 

    Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Anketa / Imajo volivci dovolj strankarskega »cincanja« Anžeta Logarja?

    Po zadnji javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan predsednico SD Tanjo Fajon potisnila na rob političnega preživetja. Volivci pa imajo po poročanju POP TV očitno dovolj strankarskega "cincanja" Anžeta Logarja, prva na lestvici je namreč spet predsednica Nataša Pirc Musar.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Družba

    »Napake v zdravstvu je pomembno priznati«

    Kirurg z Onkološkega inštituta Ljubljana Erik Brecelj je v oddaji Prvaki tedna na Radiu Slovenija dejal, da so napake v zdravstvu za bolnika nedopustne, vendar tudi človeške. Pomembno je, da jih zdravniki ne skrivajo in sprejemajo ukrepe za njihovo preprečevanje v prihodnje, je poudaril. Glede stavke Fidesa pa upa na začetek pogajanj v tem tednu.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Ob nezadostnem številu zdravnikov bodo ti lahko razporejeni v izmensko delo

    Vlada je pred 1. marcem, ko se bodo postopoma začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Na njihovi podlagi bodo lahko denimo direktorji javnih ustanov zdravnike razporedili v izmene, izvajalci nujne medicinske pomoči pa bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta.

  • STA

    25. 2. 2024  |  Svet

    »Če Ukrajina izgubi, potem nas ne bo več«

    Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je dan po drugi obletnici začetka ruske invazije na njegovo državo, sporočil, da je v tem času bilo ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov. Gre za prvo javno navedbo števila ukrajinskih žrtev od leta 2022. Zelenski je ob tem sporočil, da je od pomoči Zahoda odvisno, koliko več žrtev bo imela Ukrajina.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Svet

    »To bi bil smrtni udarec za humanitarno pomoč v Gazi«

    Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes opozoril, da bi obsežna izraelska vojaška operacija na Rafo zadala smrtni udarec programom pomoči v Gazi, kjer humanitarna pomoč prebivalstvu ostaja popolnoma nezadostna. Guterres je obžaloval, da Varnostni svet ZN kljub njegovim pozivom za končanje prelivanja krvi v Gazi ni ukrepal.

  • STA

    25. 2. 2024  |  Svet

    Novi shodi proti skrajni desnici in rasizmu

    V Avstriji potekajo novi shodi proti skrajni desnici in rasizmu. Udeleženci shodov v več kot 30 krajih po državi sledijo zgledom iz sosednje Nemčije. Proteste v obeh državah je sprožilo razkritje tajnega sestanka skrajnih desničarjev v Potsdamu novembra lani, ki se ga je udeležil tudi vodja avstrijskega identitarnega gibanja Martin Sellner.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Svet

    Palestinski premier podal odstop

    Palestinski premier Mohamed Štajeh je danes predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade. Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu, poročajo tuje tiskovne agencije. Abas je odstop že sprejel.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Svet

    Prisilen umik civilnega prebivalstva

    Izraelska vojska je predstavila načrt za evakuacijo civilistov z območij spopadov v Gazi, je danes sporočil urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Podrobnosti o tem, kako in kam bodo civilisti premeščeni, niso podali. Vojska je ob tem predstavila tudi operativni načrt za kopensko invazijo na Rafo na jugu enklave.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Svet

    Pred izraelskim veleposlaništvom se je protestno zažgal vojak

    Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je po poročanju ameriških medijev izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Svet

    »Sabotaža plinovodov je bila namerna«

    Danska policija je danes sporočila, da zaključuje preiskavo o sabotaži plinovoda Severni tok leta 2022, ki povezuje Rusijo in Nemčijo. Kot je pojasnila, ni zadostne podlage za nadaljevanje postopka. Danska je tako sledila Švedski, ki je končanje preiskave naznanila v začetku februarja. Kremelj se je na napoved Danske odzval kritično.

  • Uredništvo

    25. 2. 2024  |  Družba

    RTV / »V programskem svetu nimamo več političnih nastavljencev«

    "Depolitizacija je izvedena na način, za katerega smo si zelo prizadevali v tistih dveh letih desnega prevzema RTV Slovenija. Torej nimamo več v programskem svetu političnih nastavljencev s politično agendo in političnimi stiki. Izgubili so vpliv. To je zelo pomembno. Vemo, kako je bilo v prejšnjih časih, ko so dobivali uredniki direktna navodila svetnikov, ko se je uredniška politika oblikovala nekje drugje oziroma izven naših pisarn. Vendar po prvih mesecih, odkar sem na direktorskem položaju, se potem sprašujem, kaj depolitizacija pomeni, če je tvoje preživetje še vedno politično odvisno od vladne pomoči. Čutiti je osvobojenost nekega ozemlja, osvobojenost od politike, ampak še vedno smo njihovi talci v smislu, da stabilno financiranje na noben način ni zagotovljeno. Z reorganizacijami, varčevanji, s tem, da postrgamo vsak košček, ki je ostal, bomo še nekaj časa zdržali, potem pa se bo razgalila situacija, kje smo, če ustanovitelj ne ukrepa. Noben javni medij v Evropi namreč danes ne deluje s sredstvi, ki jih je imel na voljo leta 2012. Samo RTV Slovenija. In seveda se to pozna."

  • Uredništvo

    25. 2. 2024  |  Družba

    »Zadnjih 15 let lahko govorimo o neoliberalizmu vseh političnih strank«

    "Tudi če je na začetku še obstajal konsenz glede nekakšne socialdemokratske tranzicije, pa lahko zadnjih petnajst let govorimo o neoliberalizmu vseh političnih strank. Na eni strani Janša, desničarji in katoliška falanga, ki servirajo patriarhalne in etatistične ideologeme, na drugi pa liberalna struja, ki še vedno vzdržuje neke reference na toleranco, identitetno politiko in tako naprej. Za vsem tem pa vsekakor stoji nekakšna nova zveza med neoliberalizmom in nacionalizmom. To je zdaj že druga ali tretja faza tranzicije."

  • STA

    26. 2. 2024  |  Kultura

    Evrovizija / Izrael namignil na možnost izstopa

    Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji - Evropska radiodifuzna zveza (EBU) - zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč politično. Pevka Eden Golan naj bi maja v Malmöju na Švedskem nastopila s pesmijo October Rain.