• Danes je nov dan

    26. 10. 2022  |  Družba

    Stanovanjska kriza se ne bo razrešila sama

    Za dostojno življenje najemnina ne bi smela presegati 30 %, skupni stanovanjski stroški pa 40 % celotnih dohodkov gospodinjstva. A že bežen pogled na oglase za oddajo stanovanj pokaže, da lahko številni najemniki, sploh tisti v Ljubljani, o takšnih cenah le sanjajo. Oseba z minimalno plačo po tem standardu komaj najde ležišče v večposteljni sobi, težave z iskanjem dostopnega bivališča pa imajo celo tisti s povprečno plačo.

  • DK

    26. 10. 2022  |  Kultura

    Kriza je izredni čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče

    V dvorani Nove pošte (SMG Ljubljana) bo 27. oktobra ob 20. uri slovenska premiera predstave Krize v režiji Žige Divjaka, ki je nastala po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing. Predstava o okoljski krizi, ki je svetovno premiero doživela na letošnjem festivalu Bitef, je nastala v koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Maska, Ljubljana), Bitefa (Beograd) in Zadruge Domino (Zagreb).

  • STA

    26. 10. 2022  |  Svet

    Ruski vohun / »Menimo, da pod krinko dela za ruske oblasti«

    Norveška protiobveščevalna služba (PST) je v torek sporočila, da je prijela moškega, osumljenega, da je ruski vohun. Moški, ki naj bi se izdajal za brazilskega akademika, je na univerzi v Tromsu na severu Norveške delal na področju norveške arktične politike in hibridnih groženj. Sodišče mu je odredilo štiritedenski pripor.

  • STA

    26. 10. 2022  |  Svet

    Lov na disidente / Nezakonite kitajske policijske postaje

    Kitajska je od leta 2018 na Nizozemskem nezakonito odprla vsaj dve policijski postaji, katerih cilj je izvajanje pritiska na kitajske disidente, sta danes razkrila nizozemska medija RTL Nieuws in Follow the Money. Skupno naj bi teh postaj po svetu bilo kar 54. Nizozemske oblasti so napovedale, da bodo dejavnosti postaj ustrezno preiskale.

  • Dominik Šik Vukovič

    26. 10. 2022  |  Družba

    Zakaj pozabljamo na zdravje športnikov?

    Sredi oktobra je nogometno upokojitev napovedal komaj 24-letni Enock Mwepu. Ker imajo športniki danes uspešne kariere tudi v poznih tridesetih ali celo pri štiridesetih letih in več, je ta odločitev številne močno presenetila. Razlog za upokojitev tiči v skrbi za zdravje in dobrobit športnika. Zdravniki so pri Mwepu namreč odkrili dedno srčno bolezen, zaradi katere bi lahko nogometaš utrpel srčni zastoj.

  • Uredništvo

    26. 10. 2022  |  Družba

    Lov na čarovnice v Sloveniji in po svetu

    V času pred Nočjo čarovnic je še vedno na voljo posebna Mladinina izdaja v sklopu sekcije ZGODOVINA. Številka ČAROVNICE razkriva zgodovino procesov, ki so obračunavali z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe.

  • IK, STA

    25. 10. 2022  |  Družba

    Sredi Ljubljane fizično napadli Niko Kovač

    Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali v inštitutu. Nika Kovač je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob.

  • RTV Slovenija / Varuhinja raje kot novinarje ščiti politično nastavljeno vodstvo

    Zadnje mesečno poročilo »pravoverne« varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev, ki je prejela mandat z očitno podporo vodstva javnega servisa, ne more biti posebno vsebinsko presenečenje za nikogar; takšna niso bila niti poprejšnja poročila. Zakaj? Marica Uršič Zupan je prišla na RTV Slovenija brez slehernih izkušenj in poznavanja delovanja javne radiotelevizije, na kateri nikoli poprej ni bila zaposlena. Čisto mimogrede je potem v neuravnoteženem Programskem svetu prepričala večino, zato je iz igre izpadla dotedanja varuhinja Ilinka Todorovski.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Politika

    Javno mnenje / Golobova vlada še vedno z več kot 50-odstotno podporo

    Podpora vladi je v oktobrski anketi Mediane za POP TV padla za pet odstotnih točk, njeno delo pa še vedno podpira več kot polovica vprašanih. Delo DZ podpira skoraj 48 odstotkov. Med strankami ima najvišjo podporo Gibanje Svoboda, in sicer 30 odstotkov, sledijo SDS z 18 odstotki glasov, NSi, SD in Levica.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Svet

    Ukrajina / Zelenski zaprosil za 38 milijard dolarjev

    Na konferenci o povojni obnovi Ukrajine v Berlinu se danes vrstijo pozivi, da se mora ta obnova začeti nemudoma, pri njej pa naj sodeluje čim večje število držav in organizacij. Med drugim je k temu pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obenem zaprosil za pokritje proračunskega primanjkljaja v višini 38 milijard dolarjev.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Politika

    Robert Golob / »Nekatere spremembe bi lahko dosegli v pol leta«

    Na prvem posvetu vrha peterice parlamentarnih strank o morebitnih ustavnih spremembah in spremembah volilne zakonodaje se je po navedbah predsednikov vseh petih pokazalo, da je soglasje o nekaterih možno. Kot je napovedal premier Robert Golob, bi nekatere spremembe, denimo glede ustavnega sodišča in imenovanja sodnikov, lahko dosegli v pol leta.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Družba

    Gripa in covid-19 / Dnevi množičnega cepljenja

    Zdravstveni dom Kranj ta teden pripravlja tri dneve množičnega cepljenja, ki bodo namenjeni zaščiti pred sezonsko gripo, hkrati pa bo možno tudi cepljenje proti covidu-19. Cepljenje bo potekalo od srede do petka, in sicer znova v kranjski vojašnici, kjer so potekala že množična cepljenja proti covidu-19.

  • Uredništvo

    24. 10. 2022  |  Politika

    Na TV Slovenija prihaja voditeljica s Planet TV

    Na TV Slovenija s Planet TV prestopa voditeljica Valentina Plaskan. Slednja je to potrdila na spletno stran časnika Delo. Valentina Plaskan je na Planet TV urednikovala in vodila pogovorno oddajo Osebno z Valentino Plaskan, pred tem pa je na omenjeni komercialni televiziji tudi vodila informativno oddajo. Vodila in pripravljala je tudi predvolilno oddajo Slovenija Izbira, sicer pa je redna sodelavka Radia Slovenija, in sicer satirične oddaje Radio Ga-Ga. 

  • STA

    25. 10. 2022  |  Svet

    »Skušajo utišati vsakogar, ki se upira njihovim krajam – podjetja, politike, posameznike«

    Ameriški pravosodno ministrstvo je v ponedeljek vložilo obtožnico proti dvema kitajskima obveščevalcema zaradi poskusa podkupovanja državnega uradnika ZDA, da bi prišla do informacij o kazenski preiskavi proti kitajskemu podjetju Huawei. Obtožena sta poskusa oviranja preiskave.

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Politika

    »Janšev radikalizem stranko SDS priklepa na omejen domet«

    "Janšev radikalizem oziroma radikalizem trdnega jedra stranke stranko SDS priklepa na omejen domet. Ta je sicer zagotovljen, ne glede na vse afere, saj je njihovo volilno telo zaradi propagande zelo zvesto in organizirano. Logar pa je pokazal, da bi domet lahko bil večji, če bi stranka postala bolj konzervativno sredinska. A mislim, da se to v doglednem času ne bo zgodilo, to je bila le igra. Kadar koli je Logar prejel zoprna vprašanja o tem, zakaj se ni bolj glasno distanciral od stranke SDS oziroma zakaj sploh je njen član, če se tako pogosto z njo ne strinja, je bil njegov tihi odgovor ta, da ima lojalnost prednost pred izražanjem lastnega prepričanja."

  • STA

    25. 10. 2022  |  Svet

    Joe Biden: »Imamo nižjo stopnjo inflacije od skoraj vseh držav na svetu«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek demokratskim aktivistom zatrdil, da lahko stranka kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih anket zmaga na kongresnih volitvah v ZDA 8. novembra, če jim bo uspelo spraviti svoje volivce na volišča.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Svet

    Nemčija: »Ukrajino bomo še naprej podpirali – gospodarsko, politično in vojaško«

    Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes nepričakovano obiskal Kijev in Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti Rusiji. Kot je dejal, se veseli srečanja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, izrazil pa je tudi občudovanje poguma in nepopustljivostjo Ukrajincev, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Politika

    »Zmaga Nataše Pirc Musar je tudi v interesu Roberta Goloba«

    "Nataša Pirc Musar, če želi zmagati, ne more računati zgolj na podporo Milana Kučana in Danila Türka. Za slednjega je leta 2007 delala močna mreža strank z vzpenjajočo se SD na čelu. Zato bo v prihodnjih dneh pomembno, kako bo velika zmagovalka parlamentarnih volitev, stranka Gibanje Svoboda, pristopila do Pirc-Musarjeve. Njena zmaga je tudi v interesu Roberta Goloba, sicer se lahko ponovi politična drama izpred dvanajstih let, ko je tedanji predsednik vlade Janez Janša dva dni po porazu Peterleta zagrozil celo z morebitnim odstopom, ker je razumel razplet volitev tudi kot velik vladni poraz. Prav zato gre tudi na letošnjih predsedniških volitvah za premeten poskus rehabilitacije janšizma. To je politike, ki je bila 24. aprila že poražena."

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Družba

    »Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč«

    "Ves čas eliminiramo, na koncu bomo eliminirali sebe. Slišati je morbidno, a če bomo nadaljevali tako, bomo nezaželeni še sebi ... Številni umetniki in intelektualci vse bolj poudarjajo, da naše družbe potrebujejo novo utopijo. Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč, v politiki strahu ni prostora za različna mnenja. Da, nujne so nove utopije, moramo se spraševati, kakšen svet želimo, kaj bi sploh radi počeli z njim."

  • STA

    25. 10. 2022  |  Družba

    Harvey Weinstein / »Bale so se, da bi jim lahko uničil kariero, če bi prijavile njegovo dejanje«

    Harvey Weinstein je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč ter vpliv v Hollywoodu in jih strašil s koncem njihovih karier, če bi se mu uprle, je v ponedeljek na sodišču v Los Angelesu ob začetku novega sojenja filmskemu mogotcu navedlo tamkajšnje tožilstvo. Porotniki bodo med procesom, ki naj bi trajal dva meseca, zaslišali osem domnevnih žrtev.

  • STA

    24. 10. 2022  |  Politika

    »Janšev« muzej se ne ukinja, temveč združuje 

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v današnji izjavi glede usode Muzeja slovenske osamosvojitve poudarila, da se muzej ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Z združitvijo bo nastal nov muzej. Ime novega muzeja še ni znano.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Svet

    George Floyd / Policisti priznali krivdo za kazniva dejanja

    Na državnem sodišču Minnesote je v ponedeljek krivdo za sodelovanje pri aretaciji, v kateri je maja 2020 umrl temnopolti George Floyd, priznal drugi od treh kolegov nekdanjega policista Dereka Chauvina, obsojenega na več kot 20 let zapora. Alexander Kueng je priznal krivdo za sodelovanje pri nenamernem uboju in bo moral v zapor za tri leta in pol.

  • STA

    25. 10. 2022  |  Kultura

    Dobitnik bookerja / »Prosim, da ne posredujete piratskih verzij knjige«

    Letošnji dobitnik prestižne britanske literarne nagrade booker šrilanški pisatelj Shenan Karunatilaka je prek družabnih omrežij pozval javnost, naj ne deli neoriginalne in ilegalne spletne verzije njegove knjige The Seven Moons of Maali Almeida, ki kroži po Šrilanških omrežjih.

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Družba

    Darovanje krvi kot temelj humanosti razvitih družb

    TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije razpisuje 15. Plaktivat – natečaj za družbeno odgovoren plakat, z namenom spodbujanja in ozaveščanja o pomenu darovanja krvi kot temelja humanosti razvitih družb. Rok za prijave je 1. december 2022 do 24. ure.

  • Danes je nov dan

    25. 10. 2022  |  Družba

    Ženske, življenje, svoboda

    Po Iranu divjajo najbolj množični protesti zoper režim doslej, ki jih je sprožil brutalen uboj dvaindvajsetletne Kurdinje Jine Mahsa Amini. Moralna policija jo je pretepla, ker ji hidžab ni dovolj pokrival las. Irankam, ki so nato začele sežigati hidžabe, pa so se na ulicah pridružili še drugi; pripadniki vseh etničnih skupin, ver in družbenih razredov. Režim s protestniki kruto obračunava; ubili naj bi jih že več kot 200, med njimi tudi najstnike. Po svetu si v znak solidarnosti strižejo lase in organizirajo shode

  • STA

    24. 10. 2022  |  Svet

    Velika Britanija / Sunak bo v torek imenovan za novega premierja

    Urad predsednika vlade v Londonu je po navedbah BBC danes potrdil, da bo Rishi Sunak v torek dopoldne po srečanju s kraljem Karlom III. uradno prevzel položaj predsednika vlade Združenega kraljestva, potem ko je danes ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss, ki je odstopila prejšnji četrtek.

  • IK, STA

    24. 10. 2022  |  Politika

    Milan Kučan: »Rezultat prvega kroga predsedniških nikakor ni poraz vladajoče koalicije«

    Nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je pred predsedniškimi volitvami javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč in jih je prepričala, da za svojimi stališči in vrednotami tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati.

  • uredništvo Mladine

    23. 10. 2022  |  Politika

    Anže Logar in Nataša Pirc Musar v drugi krog

    V drugem krogu presedniških volitev se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar je po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnicah prejel približno 34 odstotkov glasov, Nataša Pirc Musar pa približno 26 odstotkov. Drugi krog predsedniških volitev je predviden za 13. november. 

  • STA

    23. 10. 2022  |  Politika

    Predsedniške volitve / »Leva sredina se je razkropila na tri kandidate, ki pa imajo v seštevku večino«

    Analitik Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da v drugem krogu predsedniških volitev teoretično bolje kaže kandidatki leve sredine Nataši Pirc Musar, a odločila bo volilna udeležba. Ocenjuje, da če bo volilna udeležba taka kot je bila v prvem krogu, so njene možnosti visoke, če pa bo nižja, je razplet volitev vprašljiv, je dejal za STA.

  • STA

    23. 10. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar: »Prišel je čas za prvo žensko predsednico«

    Po oceni predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar bo šlo v drugem krogu, v katerem se bo po delnih izidih današnjih volitev pomerila z Anžetom Logarjem, zagotovo za spopad vrednot. Kot je dejala, se bo v drugem krogu veliko bolj morala pokazati razlika med njo in Logarjem, ki mu je že čestitala za zmago v prvem krogu.