• Peter Petrovčič

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Politika

    Kako čistijo na ministrstvu za notranje zadeve?

    Konec maja je na predstavitvi pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve nastopila tudi tedaj še kandidatka za notranjo ministrico Tatjana Bobnar. »Za povrnitev nujno potrebnega zaupanja in kredibilnosti tako ministrstva za notranje zadeve in policije bom kot morebitna ministrica za notranje zadeve z ekipo najprej poskrbela za samorefleksijo o delu v zadnjih dveh letih, čeprav se ne obremenjujem s preteklostjo, pa vendar je pomembno, da jo nekako analiziramo, ocenimo, da lahko vrednotimo sedanjost in načrtujemo prihodnost,« je napovedala.

  • Peter Petrovčič

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Politika

    Zakaj je narobe, če se oblast pri pripravi zakonodaje posvetuje z javnostjo?

    Ko se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sestala z direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in napovedala skupne dejavnosti – predvsem na področju preprečevanja diskriminacije in vzpostavljanja enakosti spolov v družbi –, je na desnem političnem polu završalo. Razburjenje je bilo pričakovano, Inštitut 8. marec je ne nazadnje pripravil zakon o odpravi škodljivih posledic Janševe vlade.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Dva leva

    Novinarke niso lokomotive

    Ravno šest mesecev je, odkar se je začela krvava morija v Ukrajini. Dolgo. Predolgo. Nedvomno pa se bo končala. Slej ali prej. Še vsaka se je. To je samo vprašanje volje in cene. Končala se bo, ko bodo vse tri strani za. Ta čas se še nihče, razen ubogih par, ki bežijo s culami iz podrtih domovanj, ne želi niti dogovarjati, kaj šele dogovoriti. Putin živi za vojno, Zelenski živi od vojne, zahodni demokratični svet pa od kar najbolj prolongiranega konflikta, ki domnevno na dolgi rok slabi in izčrpava nasprotno stran v obujeni hladni vojni. Sami vojaški spopadi so se že zdavnaj umaknili z medijskih naslovnic in prvih strani z udarnimi novicami. Vračamo se v neko normalnost, katere sestavni del je morija v Ukrajini. In to pomeni, da vojna resnično lahko traja v nedogled. Vse dokler ne bo zmanjkalo Ukrajincev, ki jih Zahod žrtvuje v vojni svetov …

  • Vanja Pirc

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Politika

    Primer Moderna galerija

    Potem ko je ministrstvo za kulturo prevzela Asta Vrečko, si je kulturni sektor, nad katerim se je njen predhodnik Vasko Simoniti dve leti izživljal, oddahnil. To ni pretiravanje – po arogantnem ministru, ki je akterje v svojem sektorju preziral, ki je vsako kritiko kaznoval, najraje z umikom javnega sofinanciranja, in ki se je pri sprejemanju strokovnih odločitev ničkolikokrat postavil nad stroko, je ekipa nove ministrice z napovedjo, da bo kulturnemu sektorju naklonjena in da se zaveda, da mora ministrstvo delovati predvsem kot njegov podporni servis, hitro pridobila simpatije kulturniške srenje. Še toliko bolj po tem, ko ji je v kratkem času uspelo v katero od najbolj žgočih tematik tudi poseči – nazadnje sta se s predsednikom vlade javno zavezala, da se bo prepotrebna obnova ljubljanske Drame, ki jo je Simoniti onemogočil, nadaljevala. Pa vendar pri nekaterih najbolj problematičnih ostalinah Simonitijevega mandata nova ministrska ekipa ne ukrepa, čeprav bi morala, in to takoj. Najočitnejši je primer Moderne galerije.

  • Monika Weiss

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Družba

    Zakaj ima Ameriška gospodarska zbornica svoj panel?

    V ponedeljek in torek, 29. in 30. avgusta, bo na Bledu potekala uveljavljena mednarodna konferenca Strateški forum Bled (BSF), ki se predstavlja kot projekt vlade Republike Slovenije, ki ga skupaj pripravljata ministrstvo za zunanje zadeve in državni Center za evropsko prihodnost.

  • Polarizirajoči prstani moči

    V začetku septembra bo naše televizijske zaslone začela krasiti najdražja nadaljevanka vseh časov, serija Gospodar prstanov: Prstani moči, ustvarjena po motivih kultnih literarnih uspešnic J. R. R. Tolkiena. To je projekt, na katerega Amazonov studio stavi vse: to naj bi bil paradni konj Amazonove pretočne platforme Prime, s katerim namerava mega korporacija Jeffa Bezosa prevzeti taktirko v pretočnih vojnah in v dobičkonosnem svetu fantazijske fikcije konkurirati HBO-jevi franšizi Igra prestolov, ki te dni predstavlja prvi spin-off rekordno gledane serije, imenovan Zmajeva hiša. Kljub vrtoglavemu vložku v produkcijo je promocija te megalomanske serije izrazito razburkana pot: serija Prstani moči je občinstvo začela razdvajati že dolgo pred predvajanjem prvega dela, z vsakim napovednikom, ki ga Amazon naloži na splet, pa razburi tudi vse več zvestih fenov Tolkienovega Srednjega sveta. Mnogo spletnih godrnjačev se pritožuje, ker je Amazon v zasedbo vključil temnopolte like, kar naj ne bi bilo v skladu z izvornim gradivom, to pa odpira zanimivo vprašanje prevlade bele rase v fantazijski fikciji.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Kolumna

    Dan potem

    Največjo nuklearko v Evropi ali Rusi ali Ukrajinci obstreljujejo z raketami in postaja strateški zastavek v vojni. Obstreljevanje govori o norosti vojskujočih se strani in neverjetni lahkotnosti, s katero svet sprejema to samomorilsko dogajanje, ki se lahko katastrofalno konča tudi zanj.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Hrvaška

    Neka fotografija

    István Bibó je že pred davnimi leti opisoval bedo državic Vzhodne Evrope, vendar ga ni nihče poslušal. Danes so vse te državice le majhne lise na zemljevidu, močne zgolj v nacionalizmu, zato je dobra prav vsaka priložnost, kakšna vojna pa se zdi kot glavni dobitek, kadar si te malčice zaželijo pritegniti več pozornosti. Zdaj recimo državica Estonija resno obračunava z Rusijo, tako da iz svojih mest odstranjuje vsa spominska znamenja v čast Rdeči armadi, kot da je ta pred 80 leti napadla Ukrajino in ni osvobajala Evrope izpod nacizma. Spomenike milijonom padlih rdečearmejcev v Vzhodni Evropi neizprosno odstranjujejo, v Estoniji pa je bil »kaznovan« tudi pisec Maksim Gorki, češ da je bil Stalinov ljubljenec. Eh, Stalinov … Estonci so v protivojnem zanosu celo Nemčiji priporočili, naj stori isto in se loti brisanja antifašističnega spomina, vendar so iz Berlina odgovorili, da jih je v tistih davnih časih prav ta vojska rešila nacizma.

  • Pozitivno presenečenje

    Turizem vedno zbuja pozornost ekonomistov in vznemirja družbene napovedovalce prihodnosti. Globalna pandemijska kriza je zadnji dve leti najbolj prizadela prav turistično dejavnost. Toda njeno toliko želeno in pričakovano oživljanje v letu 2022 so grobo presekale dramatične podnebne razmere in novi politično-ekonomski krizni prelomi. Letos so turistični načrtovalci in deležniki vseh vrst vsaj v Evropi lahko videli, kaj jim prinašajo izjemni vremenski pojavi in vratolomni politiki. Vodilne turistične destinacije so podnebno najobčutljivejše in poslovno sila ranljive. Spreminja se paradigma dosedanje globalne turistične industrije, turistična ponudba in potrošnja se bosta v naslednjih letih radikalno spremenili. Leto 2022 je glede tega preroško. Prilagajanje na globalnem turističnem trgu postaja tekma preživetja. In Slovenija je tu zaradi svoje lege in majhnosti pozitivno presenečenje.

  • STA

    26. 8. 2022  |  Kultura

    Veliko povpraševanja za Satanske stihe

    Prodaja Satanskih stihov Salmana Rushdieja je po napadu na avtorja v New Yorku v začetku tega meseca skokovito narasla. The Guardian poroča, da se je roman ponovno znašel na uradnih britanskih lestvicah najbolj prodajanih knjig, založba Vintage pa je naročila ponatis, da bi zadovoljila veliko povpraševanje.

  • Primer Dušan Smodej

    V Mladini že od leta 2011 v kulturnem snopiču izhaja rubrika Portret. Namenjena je različnim slovenskim ustvarjalcem, predvsem umetnikom. Med portretiranci prevladujejo mladi ljudje, ki šele začenjajo svojo pot. To je tudi eden od njenih glavnih namenov – predstaviti mlade avtorje. Nekateri so pravkar izdali prvi glasbeni album, drugi prvi kratki film, nekdo je naredil izjemno zbirko drobnih ilustracij, spet nekdo serijo grafik, tu je plesalka, ki je odšla v tujino, mlada režiserka ali pa reperka. Uredništvo poskuša najti te talente, predstaviti svojemu bralstvu te ljudi, njihovo delo in sicer kratko življenjsko pot. A skoraj vsem portretirancem je nekaj skupno, čeprav tega ne izrečejo, novinarji pa tega tudi ne napišejo: težko se prebijajo s svojim delom.

  • STA

    26. 8. 2022  |  Kultura

    Poziv k ponovnemu odprtju Ruskega kulturnega centra v Ljubljani

    Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je vlado znova pozvalo k ponovnemu odprtju Ruskega kulturnega centra v Ljubljani. Kot so zapisali, je ruska agresija na Ukrajino prizadela Evropo in tudi Rusijo. Dodali so, da sta umetnost in kultura skupni vsem - Evropi, Ukrajini in Rusiji.

  • Petja Grafenauer

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Kultura

    Roman Uranjek

    Dvajsetega avgusta 2022 so se pod enim od umetniških del, ki jih je na profilu na Facebooku vestno objavljal izjemni akademski slikar Roman Uranjek, začeli pojavljati izrazi sožalja in po Ljubljani so zabrneli telefoni in vsa druga komunikacijska sredstva, brez katerih si danes ne znamo več predstavljati življenja. Kmalu je bila vest potrjena. Romana Uranjeka, soustanovitelja in člana mednarodno najbolj uveljavljenega slovenskega umetniškega kolektiva, ni več.

  • Lara Paukovič

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Kultura

    S trebuhom za kruhom

    Digitalizacija in z njo razmah družbenih omrežij sta povzročila, da se nam načini komunikacije, ki so bili za, denimo, naše starše in stare starše povsem vsakdanji in sprejemljivi, naenkrat zdijo nepredstavljivi. Za pisanje pisem si je bilo treba vzeti čas in najti prostor, da te ni nihče zmotil, včasih je to trajalo več dni. Potem so k naslovniku, če je bil ta na drugem koncu sveta, potovala nekaj tednov, mesecev, vmes so se lahko izgubila in nemogoče je bilo vedeti, kaj se je z dopisovalcem ali dopisovalko, posebej, če je šlo za ljubljeno osebo, zgodilo. Ima drugega? Je umrla?

  • Damjana Kolar

    26. 8. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    25. 8. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PODTAKNJENCI

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je ilustriral nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Več o tem, sporno imenovani posamezniki, ki so na položaje prišli zaradi strankarske pripadnosti, tam ostajajo tudi v prihodnje, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 26. avgusta, dalje. #Mladina34

  • Izpolnjeni so pogoji za razrešitev Uroša Urbanije

    Na generalnega direktorja smo zaradi pritiskov in groženj na voditelja Sašo Krajnca in urednico Vesno Pfeiffer naslovili poziv, da po svojih pristojnostih začne postopek za razrešitev direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije. V novinarskih sindikatih namreč menimo, da so izpolnjeni pogoji za razrešitev Uroša Urbanije po 54. členu Statuta.

  • Je odgovorni urednik Siola namerno namigoval na spolno usmerjenost TV voditelja?

    Je odgovorni urednik portala Siol namerno namigoval na spolno usmerjenost voditelja TV Dnevnika Saše Krajnca, morda s končnim ciljem, da bi ga v javnosti po tej poti diskreditiral? Živimo v družbi, kjer je spolna usmerjenost in opredelitev še vedno lahko stvar javne kompromitacije?

  • Danes je nov dan

    25. 8. 2022  |  Družba

    Dolga leta nič, potem pa javni linč

    Še eno javno razkritje spolnih zlorab dokazuje, da so nasilneži povsod. Umetniška, kulturniška in intelektualna srenja se, ko se za nasilneža izkaže kdo od njih, znajdejo v zadregi. A če so šovinistična svinja, pedofil, spolni nasilnež in naci lahko Picasso, Polanski, Fabre in Heidegger, je gotovo kriv tudi kdo, ki se nas je dotaknil tukaj in zdaj; umetnik, javni intelektualec ali pa zgolj kdo, ki se je zasmejal naši šali na otvoritvi razstave.

  • Uredništvo

    25. 8. 2022  |  Politika

    »Robert Golob bo moral poskrbeti za to, da bo slovenska javnost potešena«

    "Razplet aprilskih volitev je edino mogoče interpretirati na način, da si velika večina državljanov in državljank želi normalizacijo družbe in življenja. V opozicijski SDS z napovedmi o seriji referendumov seveda vidijo zadeve drugače in bodo naredili vse, da se toksičnost ozračja dvigne do skrajne ravni, s čimer bi morda uspeli s tečajev vreči koalicijo. To je sicer imanentni cilj vsake opozicije, a dejstvo, da nenapisanega pravila o stotih dneh miru ne spoštujejo, je zgovorno. Nova stranka (oziroma prej gibanje kot stranka) Gibanje Svoboda je pravšnja tarča, ker gradijo na predpostavki, da se bo ponovila zgodba SMC. Notranje razklani in polni dvomov Socialni demokrati bodo morali hitro poskrbeti za umno vodenje in notranjo trdnost, v Levici pa za to, da jih kompromisi ne bi iztirili. Krizna obdobja in izredne razmere so čas preizkušnje in akcije. Največje breme pa leži na predsedniku vlade Robertu Golobu, ki bo moral poskrbeti za to, da bodo poslanci koalicije zadovoljni, koalicijski partnerji zadovoljeni, slovenska javnost pa potešena."

  • Uredništvo

    25. 8. 2022  |  Svet

    »Putinov cilj, po katerem se bo Zahod odrekel Ukrajini, se ni obnesel«

    "Prihajajoči jesenski in zimski meseci bodo težki. V šestih mesecih vojne je EU pri sprejemanju najpomembnejših odločitev glede Rusije – kljub soliranju in izsiljevanju madžarskega premiera Viktorja Orbána – uspelo ohranjati enotnost. Podpora Ukrajini v javnem mnenju je še vedno trdna. Izjema je pravzaprav le levičarsko in desničarsko obrobje. Putinov cilj, po katerem se bo Zahod odrekel Ukrajini, ko bo postala očitna cena vojne in sankcij, se ni obnesel."

  • IK, STA

    23. 8. 2022  |  Politika

    Voditelja TV Dnevnika ob koncu oddaje v živo podprli novinarski kolegi

    Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija brezpogojno podpira urednico in voditelja osrednjih informativnih oddaj Vesno Pfeiffer in Sašo Krajnca in nasprotuje vsakršnim pritiskom na zaposlene, so zapisali. Zavračajo trditev, da urednica in voditelj nista sposobna hitrih odzivov, saj njihove izkušnje z njima in bogat arhiv dokazujejo nasprotno.

  • Urbanija naj nemudoma odstopi s položaja, za katerega ni primeren 

    V Aktivu MMC RTV Slovenija izražamo polno solidarnost s kolegoma v informativnem programu televizije Sašo Krajncem in Vesno Pfeiffer. Njuno pojasnilo o zapletu glede objave nenapovedanega prispevka o odzivu direktorja televizije Uroša Urbanije na zapis v Mladini je prepričljivo in celovito, medtem ko izjavo Urbanije, da kolega nista kos delu, ki ga opravljata, ocenjujemo kot poskus ustrahovanja in izraz posmeha njima, zavodu in javnosti.

  • STA

    24. 8. 2022  |  Svet

    V Nemčiji bodo javne prostore lahko ogrevali na največ 19 stopinj

    V Nemčiji bodo od septembra javne prostore lahko ogrevali na največ 19 stopinj, tam, kjer delavci opravljajo naporno fizično delo, pa bo ogrevanje omejeno na 12 stopinj, je danes sklenila nemška vlada. S tem naj bi porabo plina v Nemčiji zmanjšali za dva odstotka, a gospodarski minister Robert Habeck opozarja, da jih čaka še dolga pot.

  • STA

    24. 8. 2022  |  Politika

    Golob: »Končno se vračamo v šolo v normalnih razmerah«

    Predsednik vlade Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta na današnji tradicionalni konferenci ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju izpostavila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih tem v šolstvu.

  • STA

    24. 8. 2022  |  Svet

    Ukrajina danes obeležuje dan neodvisnosti

    V Ukrajini danes obeležujejo 31. dan neodvisnosti, potem ko se je država leta 1991 osamosvojila od nekdanje Sovjetske zveze. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem v luči ruske invazije v svojem nagovoru obljubil, da se bodo "borili do konca", z vsega sveta pa se vrstijo čestitke in izrazi podpore Ukrajini.

  • STA

    24. 8. 2022  |  Politika

    Macron: »Že nekaj let živimo konec tega, kar bi lahko imenovali izobilje«

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes Francoze posvaril, da se začenja novo obdobje, ko bo konec izobilja in brezskrbnosti in se bo treba čemu tudi odpovedati. "Priča smo veliki spremembi," je dejal in izpostavil dve veliki krizi, vojno v Ukrajini in sušo.

  • STA

    23. 8. 2022  |  Svet

    Ukrajina obtožuje Rusijo nezakonitih posvojitev ukrajinskih otrok

    Ukrajina je danes obtožila Rusijo, da organizira nezakonite množične posvojitve ukrajinskih otrok z zasedenih območij v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    24. 8. 2022  |  Politika

    Biden napovedal skoraj 3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

    Ameriški predsednik Joe Biden je danes, ko mineva natanko šest mesecev od začetka ruske invazije in ko v Ukrajini obeležujejo 31. dan neodvisnosti, napovedal skoraj 3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    23. 8. 2022  |  Politika

    Golob: »Novinarji bodo tudi naprej prehajali v politiko. To ni problem.«

    "Nobene težave nimam s tem, da nadzirate oblast. Bom pa povedal dve stvari. Meni je res težko, da je javna pohvala kogar koli nekaj, kar se obsoja. Meni je to nezaslišano. Jaz bom še naprej hvalil ljudi, za katere bom ocenjeval, da si pohvalo zaslužijo. Ker če bi malo več hvalili tiste, ki so to zaslužijo, bi bili boljša družba. Pa tudi, če je to novinar, ki ga pohvalimo. To je prvo. Drugo: novinarji ves čas prehajajo iz novinarstva v politiko, odkar imamo parlament. Tudi mi imamo dve poslanki, ki sta bili novinarki. Sta odlični poslanki. Verjamem, da bodo novinarji tudi naprej prehajali v politiko. To ni problem. Veste, kaj je huje? Ko politika prehaja v novinarstvo. Ko politika zlorabi – na primer – institucijo, v kateri smo danes, in tja nastavlja politike, ki sploh niso novinarji. To pa je točka, ki ji je treba narediti konec. In ji bomo."