• Borut Mekina  |  Ilustracija: Tomaž Lavrič

    8. 7. 2022  |  Mladina 27  |  Družba

    Najemnina za le 2,9 evra za kvadratni meter

    Po vsakih volitvah se zamenja garnitura poslancev in s tem tudi najemniki v službenih stanovanjih državnega zbora. V tem mandatu je za službena stanovanja – parlament jih upravlja 49 – zaprosilo 23 poslancev. Stanovanja so v Ljubljani, kjer v zadnjem obdobju tržne najemnine letijo v nebo. A ne za poslanska stanovanja. Za ta tržne razmere in inflacija ne obstajajo, najemnine iz mandata v mandat ostajajo iste. Tokrat bo za največje stanovanje, veliko 68,54 kvadratnega metra, poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj plačeval zgolj 226 evrov mesečne najemnine, kar znaša 3,8 evra za kvadratni meter. Jožica Dergajc, tudi iz Svobode, pa bo za najmanjše stanovanje, veliko 27 kvadratnih metrov, plačevala 142 evrov na mesec.

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Družba

    »Zadnje volitve so pokazale, da Slovenija mogoče vseeno ni tako zelo nezrela demokracija«

    "Všeč mi je, da so zadnje volitve pokazale, da Slovenija mogoče vseeno ni tako nezrela demokracija in da so v naši državi še vedno neki standardi, ki si jih ljudje želijo vzdrževati. Obstaja velika kritična masa ljudi, ki si želijo demokratične družbe, v kateri bi bilo čim manj korupcije in kjer bi profesionalizem lahko zmagoval - in to je težko povoziti. Je pa ta optimizem seveda relativen. Volitve so prišle še pravi čas. Če bi bile leto kasneje in bi SDS v tem času uspelo izpeljati še preostale načrte, bi bile razmere drastično drugačne."

  • STA

    7. 7. 2022  |  Svet

    Evropski parlament za vključitev splava med temeljne pravice EU

    Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave. Resolucijo so v odzivu na prepoved splava v ZDA evropski poslanci sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti ter 38 vzdržanimi.

  • STA

    7. 7. 2022  |  Politika

    Fiskalni svet opozarja na rast porabe

    Stanje javnih financ se še naprej postopoma izboljšuje, za kar je zaslužna visoka rast prihodkov ob hitrem okrevanju gospodarske aktivnosti in umikanju podpor za omilitev posledic epidemije, ugotavlja fiskalni svet. A kot dodaja, se medtem preostali del javne porabe vidno povečuje.

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Politika

    »Bistvo EU je vladavina prava, česar Hrvaška še ni ponotranjila«

    "Nova vlada se vrača k arbitražni razsodbi, a je ne bo poskušala implementirati na način, kot je to počela vlada Mira Cerarja, saj se je pot pravnega pritiska končala v sodnih dvoranah. Bistvo EU je vladavina prava, česar južna soseda še ni ponotranjila, zato v duhu dobrih sosedskih odnosov ni smiselno blokirati Hrvaške na poti v schengensko območje in evrsko skupino, če država izpolnjuje pogoje. Prosti prehod južne meje in skupna valuta bosta olajšali življenje med državama. Slovenski strani pa ne ostane nič drugega, kot da vztrajno blokira vse hrvaške poskuse obiti arbitražno razsodbo, ki se bodo gotovo še pojavljali. Dolgoročno bo arbitražna meja vzpostavljena po naravni poti."

  • LV, STA

    7. 7. 2022  |  Politika

    »Žal je krepitev integritete pri precejšnjem delu nosilcev javnih funkcij še vedno razumljena kot nadstandard«

    Odbor DZ za pravosodje je na včerajšnji seji obravnaval tudi letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in oceno stanja komisije za leto 2021. Predsednik komisije Robert Šumi je ob predstavitvi poročila med drugim opozoril, da je vprašanje krepitve integritete za večino nosilcev javnih funkcij še vedno nadstandard.

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Družba

    »Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe«

    "Prepoznala sem, da se na tem majhnem koščku zemlje dogaja nekaj velikega: popolnoma napačno soočanje Evrope s spremembami, ki jih ni mogoče ustaviti. Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe. Evropa noče razumeti, da so migracije dejstvo. Prišel je račun za vse vojne in ekološke katastrofe. Migrirajo ljudje od Kirgizije do Maroka in podsaharske Afrike. Zdaj prihajajo tudi begunci s Kube. Lahko se pogovarjamo o tem, ali smo za ali proti, ampak zdaj je že prepozno. Vprašanje je le, kaj storiti. Jasno je, da se na mejah izvršuje maltretiranje lokalnih prebivalcev, uničuje se gospodarstvo, uničuje se narava, obenem pa poteka fizično maltretiranje, mučenje, zloraba migrantov. To je dobrodošlica, ki jim jo izreka Evropa. Žica pa je simbol vsega, kar se dogaja."

  • STA

    7. 7. 2022  |  Politika

    Zelenski bo v petek nagovoril državni zbor

    Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bo v petek prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance ter druge vabljene visoke goste, so danes sporočili iz državnega zbora.

  • STA

    7. 7. 2022  |  Svet

    Johnson bo odstopil kot vodja konservativcev in do jeseni vztrajal kot premier

    Britanski premier Boris Johnson bo danes odstopil kot vodja britanskih konservativcev. S tem bo odprl pot svojemu nasledniku na položaju predsednika vlade, na katerem naj bi sicer vztrajal do jeseni, poroča BBC.

  • STA

    7. 7. 2022  |  Politika

    Programski svet RTV Slovenija bo razpravljal o kandidatih za direktorja televizije

    Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes na izredni seji obravnaval predlog generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, naj poda predhodno soglasje k imenovanju na mesto direktorja nacionalne televizije za oba prijavljena kandidata, tako Patrika Grebla kot Uroša Urbanijo. Končno odločitev bo sprejel sam, je napovedal.

  • Danes je nov dan

    7. 7. 2022  |  Družba

    Nobelovo nagrado za nemir prejme ...

    Leta 2019 je Nobelovo nagrado za mir prejel etiopski premier Abiy Ahmed, in sicer za svoja prizadevanja za mir z Eritrejo ter reševanje tamkajšnjega mejnega konflikta. Če nekoliko karikiramo, bi lahko Ahmed v slovenski politiki igral vlogo trenutnega predsednika republike, ki se po prsih tolče kot idejni oče arbitražnega sporazuma.

  • LV, STA

    7. 7. 2022  |  Svet

    Na srečanju zunanjih ministrov G20 tudi Lavrov

    Na Baliju se bo danes začelo dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov skupine G20, ki se ga bo udeležil tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov. Zasedanje je sicer priprava na vrh skupine, ki ga bo Indonezija kot letošnja predsedujoča organizirala novembra.

  • STA

    7. 7. 2022  |  Svet

    Število lačnih na svetu se je lani povečalo na 828 milijonov

    Najnovejše poročilo Združenih narodov o stanju varnosti preskrbe s hrano v letu 2021 opozarja, da svet nazaduje v prizadevanjih za odpravo lakote in podhranjenosti. Število ljudi, ki se sooča z lakoto, je namreč leta 2021 naraslo na 828 milijonov, za kar strokovnjaki krivijo podnebne spremembe, številne konflikte in pandemijo.

  • STA

    7. 7. 2022  |  Svet

    Skupina ministrov naj bi Johnsona pozvala k odstopu

    Skupina ministrov v vladi britanskega premierja Borisa Johnsona se je po poročanju britanskih medijev napotila na Downing Street, da bi ga pozvala k odstopu, potem ko se v zadnjih dneh sooča z valom ministrskih odstopov, ostrimi kritikami in znaki, da podpora konservativni stranki znatno upada. Za zdaj se zdi, da Johnson ne namerava odstopiti.

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Družba

    »Ljudje lahko govorijo različne jezike, imajo različne navade in so jim všeč različne stvari, vendar to ne določa, ali so dobri ali slabi«

    "Kot otrok sem želela postati detektivka. Odraščala sem v jugoslovanski republiki Sloveniji kot pripadnica madžarske narodnosti v dvojezični družini in okolju, tako da diplomatski poklic vendarle ni bil naključje. Tesno je povezan z okoljem, iz katerega izhajam in kjer sem odraščala, na stičišču treh-štirih kultur in jezikov, poleg slovenske in madžarske tudi hrvaške in avtrijske. Doma smo govorili madžarsko, z Goranom, prvim prijateljem iz soseščine, sem se pogovarjala v slovenščini, naslednji sosedje s tremi sinovi pa so bili iz Bosne. Tako je bil moj prvi nauk iz otroštva, da lahko ljudje govorijo različne jezike, imajo različne navade in so jim všeč različne stvari, vendar to ne določa, ali so dobri ali slabi. Naučila sem se sprejemati raznolikost."

  • STA

    6. 7. 2022  |  Svet

    Evropski poslanci podprli umestitev jedrske energije in plina med zelene dejavnosti

    Evropski poslanci so na današnjem glasovanje podprli vključitev jedrske energije in plina v t. i. taksonomijo, s čimer so podprli opredelitev jedrske energije in plina kot prehodni zeleni dejavnosti, ki naj bi olajšali zeleni prehod. Predlog je močno razdelil članice in javnost, kar se je pokazalo tudi pri glasovanju.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Svet

    Von der Leyen: »Pripraviti se moramo na popolno ustavitev dobave ruskega plina«

    Evropska unija se mora po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pripraviti ne le na zmanjšano dobavo plina iz Rusije, ampak tudi na morebitno popolno ustavitev. Kot je opozorila danes v Evropskem parlamentu, ruski predsednik Vladimir Putin energijo očitno uporablja kot orožje, zato se moramo pripraviti tudi na to možnost.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    Ustavno sodišče o zlorabi zakonodajnega referenduma

    Pravnica Bruna Žuber opozarja, da ustavno sodišče pri presoji dopustnosti referenduma upošteva doktrino zlorabe zakonodajnega referenduma. Med pokazatelje zlorabe šteje tudi zahteva za razpis referenduma z namenom odložitve uveljavitve nekega zakona ali primer, ko je jasno, da predlagatelj z referendumom ne more uspeti.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike

    Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v torek imenoval nacionalno skupino za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike, ki jo bo vodil Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Prva navodila za obravnavo covidnih pacientov v zdravstvenem sistemu bodo po besedah ministra v zdravstvu prejeli v četrtek.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    Državno odvetništvo kot le deklarativno avtonomen organ

    Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po sestanku z generalnim državnim odvetnikom Jurijem Groznikom izrazila zadovoljstvo nad projekti, ki jih je začel v svojem mandatu. Opozorila je, da je državno odvetništvo le deklarativno avtonomno, v praksi pa je zakonsko vezano na navodila države, to želijo v zakonodaji odpraviti.

  • LV, STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    Po mnenju Pravne mreže za varstvo demokracije možnost referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih vprašljiva

    V Pravni mreži za varstvo demokracije ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih poudarjajo, da je ta sicer pravica pobudnikov, a se ob tem postavlja vprašanje, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Po ustavi namreč predmet referenduma ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    Sodišče odpravilo globe zoper udeležence dobrodelne prireditve OKS v hotelu Union

    Okrajno sodišče v Ljubljani je ustavilo več postopkov o prekršku, s katerimi je zdravstveni inšpektorat udeležence dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije oglobil z več sto evri kazni, ker niso nosili mask. Po mnenju sodišča v zakonu o nalezljivih boleznih ni bilo zakonske podlage za sprejem odloka, ki je zapovedoval nošenje mask.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Politika

    V tekmo za predsednika tudi glasbenik Gregor Bezenšek

    Glasbenik Gregor Bezenšek z umetniškim imenom SoulGreg Artist je danes tudi uradno predstavil svojo kandidaturo za predsednika republike. Kandidiral bo s podpisi volivcev, nastopil bo s sloganom Za ljudi do neba. Funkcijo predsednika republike želi modernizirati in preseči delitve, krepitev slovenske zavesti pa doseči tudi skozi slovensko glasbo.

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Politika

    »Poslanci mnogih strank nimajo časa za tisti del službe, kjer se javno sooča in odloča«

    "Ko sem ta teden prebrala, da je predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič na seji navedla imena poslancev, ki so brez opravičila izostali, in požela bes, ne le SDS, ki res ne zna drugega, kot da zganja cirkus, ampak tudi SD, sem se spremenila v smejočo limono."

  • Javno pismo

    6. 7. 2022  |  Družba

    »Ko je vroče, se Ljubljana spremeni«

    Spoštovani župan Zoran Janković! V Sloveniji se zaključuje eden od najzgodnejših vročinskih valov v zgodovini. Vročinski valovi so v zadnjih desetletjih v Evropi povzročili več smrti kot katerikoli drug ekstremen vremenski dogodek, še posebej močno pa prizadanejo mesta. Tudi Ljubljana se v obdobju ekstremne vročine segreje hitreje kot podeželje, ponoči pa se manj ohladi. V prihodnjih letih bodo vročinski valovi v Ljubljani še pogostejši, temperature pa višje.

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Politika

    »Predsednika republike se ne izbere na predsedniški tekmi«

    "Predsednika republike se ne izbere na predsedniški tekmi. Pa čeprav pogosto slišimo tovrstno izrazje, kakor da bi šlo za povsem nezaznamovan pojem. To ni tekma. Niti tekmovanje. Še manj bitka. To so volitve. Ne gre za to, kdo bo zmagal, ampak za to, kdo bo izvoljen. Če govorimo o volitvah kot o tekmi, jih s tem zvedemo na nižjo raven od te, ki jim pripada. Pri tekmovanju si vsak tekmovalec želi zmage, pri volitvah pa si vsi želimo spregovoritve ljudstva. Če na tekmi častimo zmagovalca, pri volitvah častimo – volitve. Ta pomisel me spomni na običaj v spodnjem domu britanskega parlamenta, ki veleva, da novoizvoljenega predsednika tega zbora dobesedno zvlečejo na govorniško mesto. Kakšna tekma neki. No, pa tudi, če že nimamo kralja, za katerega bi po definiciji vedeli, da si svojega služabništva ni izbral sam, lahko konec koncev lepe pravzore glede ponižnega odnosa do ljudstva najdemo v ustoličevanju karantanskih knezov, takrat sicer z obratno dinamiko: s klofuto novemu knezu."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Družba

    »Država sama ne more, včasih pa celo noče pokriti vseh potreb družbe«

    "Tisti, ki delo nevladnih organizacij označuje kot grožnjo, nagajanje in podobno, ne razume ali namerno zanika, da država sama ne more ali včasih celo noče pokriti vseh potreb družbe ter da za to potrebuje nevladne organizacije. So področja, kjer država v celoti odpove, na primer pri pomoči revnim, obnemoglim, žrtvam nasilja v družini. Nekatere oblike pomoči nevladne organizacije nudimo v dogovoru z državo, ostale pa financiramo iz evropskih, drugih in tudi lastnih sredstev. Sistem dostopa do javnih sredstev pa je enak kot za podjetja, ki za državo gradijo bolnišnice, ceste ali drugo infrastrukturo. Država daje v podizvajanje tisto, česar ne zna ali ne zmore sama. In enako kot podjetja moramo tudi mi izkazovati strokovnost, doseči zastavljene cilje, dokazati smotrno porabo sredstev ..."

  • STA

    6. 7. 2022  |  Svet

    ZDA potrdile odškodnino po krivem zaprtim zaradi terorizma

    Pravosodno ministrstvo ZDA je v torek privolilo v izplačilo odškodnine šestim moškim, ki so jih po terorističnih napadih 11. septembra 2001 brez dokazov aretirali in zaprli zaradi suma terorizma. V newyorškem zveznem zaporu so z njimi nato postopali surovo, čeprav z napadom Al Kaide niso imeli nič.

  • STA

    6. 7. 2022  |  Svet

    Tožilka v Georgii izdala poziv za zaslišanje Trumpovih zaveznikov

    Tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je v torek izdala poziv za zaslišanje zaveznikov nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi pritiskov na državne uradnike, naj spremenijo izid predsedniških volitev novembra 2020. Poziv je med drugimi dobil republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

  • Danes je nov dan

    6. 7. 2022  |  Družba

    Solidarnost z delavskim bojem!

    Medtem ko so podjetja v trgovinski dejavnosti lani ustvarila 1,3 milijarde evrov dobička, se delavke in delavci v panogi zaradi nizkih plač pogosto znajdejo celo na pragu revščine. Poleg tega se soočajo z nedopustnimi pogoji, saj so zaradi pomanjkanja kadra vse bolj obremenjeni, ne smejo hoditi na malico, ponekod pa jim prepovedujejo tudi letne dopuste.