Saša Eržen

  • Saša Eržen

    7. 10. 2022  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

    Pralni papir

    Verjetno se je že kdaj zgodilo, da vam je uporabljen papirnat robček, pozabljen v žepu oblačila, s trdovratnimi belimi kosmi onesnažil vso žehto in vam tako zagrenil življenje. Tudi če vam je med člani gospodinjstva uspelo najti pozabljivega krivca, je to bolj malo pripomoglo k pomiritvi, saj je odstranjevanje celuloznih snežink mučno opravilo. Tega je zdaj konec. Tempo, prva nemška znamka papirnatih robčkov, ki sta jo že leta 1929 v Berlinu registrirala brata Oskar in Emil Rosenfelder, je iznašel način, da so njegovi robci postali trpežnejši in zato kljub pranju v pralnem stroju ostanejo celi. Robčki so sicer štirislojni in se na prvi pogled prav nič ne razlikujejo od klasičnih, tudi pretrgamo jih z enako lahkoto. Očitno se njihova supermoč pokaže šele ob stiku z vodo. V multinacionalki, ki izdeluje dotične papirnate robčke, pravijo, da je po novem pralnotesna njihova celotna linija. Nemara pa se lahko iz robčkov za enkratno uporabo – po zaslugi te nove lastnosti – prelevijo celo v takšne, ki jih lahko peremo in sušimo, da postanejo znova uporabni, podobno kot robčki iz blaga.

  • Saša Eržen

    30. 9. 2022  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

    Okosmateno stranišče

    Pametni telefon je postal človekov najboljši prijatelj, zato ni čudno, da ga večina jemlje s seboj celo na stranišče, kjer si z njegovo pomočjo krajša dolgčas med opravljanjem velike potrebe. Posedanje na školjki se zna s telefonom v roki zavleči dlje, kot bi bilo potrebno, in ker je straniščna deska kot sedalo precej neudobna, si lahko zanjo omislite mehko, toplo, kosmato preobleko iz umetnega krzna, ki jo nadanete s pomočjo zadrge; spodnja stran je iz umetnega usnja, tako da je vse skupaj videti šik, tudi kadar preoblečena deska stoji pokonci. Dodatek, ki je videti kot uho plišastega medvedka, je ročaj, namenjen prijemanju, ko želite desko dvigniti. Kadar se odzovete klicu narave s telefonom v roki, vam pri tej plišasti straniščni preobleki sploh ni treba razmišljati, kam boste kasneje – ko boste morali uporabiti toaletni papir in boste nemara potrebovali obe roki – odložili družabnika, saj je prav zanj dodan kosmat žepek, posebej pritrjen z zadrgo. Okosmateno prevleko si lahko nabavite v nekaj različnih barvah, za ovalno ali pravokotno obliko deske. Seveda jo je mogoče in kar nujno prati v pralnem stroju.

  • Saša Eržen

    23. 9. 2022  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

    Ovratnik za ponev

    Yair Reiner je tipični predstavnik vrste homo komfortus, ki teži k ugodju in udobju; rad kuha, nerad pa čisti za sabo. Ko si je nekoč v svoji kuhinji v Brooklynu pripravljal račje prsi, ki so posebej vehementno brizgale mast naokoli, se je domislil iznajdbe, ki bi to preprečila. Prvi primerek je izdelal zase, iz silikona, nato pa Frywall, zid za cvrtje, kot je poimenoval stvaritev, ponudil še ostalemu občestvu. Silikonski stožec je nekakšen podaljšek ponve ali lonca in prestreza kapljice maščobe ter jim preprečuje, da bi pristale na štedilniku. Saj obstajajo posebne mrežaste pokrovke, ki počnejo natanko to, porečeš, draga bralka. Že že, a pokrovka – kot pove ime – hrano, ki se kuha, prekrije, ovratnik za ponev pa ponuja prost dostop do jedi in omogoča mešanje ter obračanje, pa tudi nemoteno izparevanje vode. Na voljo je v treh velikostih in več barvah. Pred kuhanjem ga je treba le postaviti v ponev, ki ji hkrati poveča prostornino, da lahko v njej pripravimo več hrane. To pa še ni vse. Podaljšek za prestrezanje maščobe lahko čistimo kar v pomivalcu, čistega pa zvijemo, da spravljen zavzame kar najmanj prostora.

  • Saša Eržen

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

    Superjahte prihodnosti

    Avstrija morda res ni pomorska velesila, ima pa podjetje, ki je dovolj predrzno, da je za superbogataše zasnovalo hibridne superjahte, ki se spremenijo v podmornice. Gre za podjetje Migaloo iz Gradca, ki ponuja posebna luksuzna plovila za premožneže. Na podmornicah Migaloo notranjost popolnoma prilagodijo željam naročnikov, poleg standardne jahtaške luksuzne opreme, kot so bari in bazeni, ter ekskluzivnih igračk, kot so mini podmornice za šest ljudi, pa svojim lastnikom ponujajo nekaj, česar jim ostale, še tako drage jahte, ne morejo. To je ultimativna zasebnost, saj na globini tristo metrov množice radovednežev ne morejo prodajati zijal, kot počnejo sicer, kadar jim na dopustu pot prekriža prestižno plovilo. Varno potopljena pod morsko gladino in skrita pred pogledi lahko jahta podmornica pluje kar štiri tedne. V dolžino merijo od 72 do 283 metrov, najdražji model naj bi stal več kot dve milijardi dolarjev, najcenejši pol manj. Osrednji, Megaloo M5, bo na površju lahko dosegel hitrost dvajsetih vozlov, pod vodo pa se upočasnil na dvanajst. Bojda bodo izdelali le enega.

  • Saša Eržen

    9. 9. 2022  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

    Kroktisi

    Na svetu sta dve vrsti ljudi: takšni, ki krokse prezirajo, in takšni, ki so podlegli praktičnosti tega obuvala iz umetne smole. Podjetje iz ZDA, ki dotične natikače izdeluje že dvajset let, je do danes po vsem svetu prodalo nič manj kot 720 milijonov parov originalnih kroksov. Nosijo jih zvezdniki, sprehajajo se po modnih pistah, pandemija jim je šla le na roko ali bolje rečeno na nogo. Za njihovo priljubljenost skrbijo tudi modni dodatki, s katerimi uporabniki lahko zapolnijo luknjičasti zgornji del obuvala in ga tako personalizirajo. Letos pa je v svetu kroksonoscev zavela bizarna modna muha plastičnih mod. Ta se nataknejo na pašček, ki objema peto, in se imenujejo Crocticles; izpeljanka se je rodila iz kopulacije kroksov in testisov, angl. testicles, ime pa lahko ponašimo kot kroktisi. Zakaj bi nekdo hotel, da ga po petah tolčejo plastična jajca, je uganka, a prodaja cveti. Ne izdeluje jih izvorno podjetje, temveč različni zanesenjaki s pomočjo 3D-tiskalnikov, ponujajo pa jih v spletnih trgovinah. Na voljo so v nekaj manj kot dvajsetih barvnih različicah, med katerimi sta tudi srebrna in zlata, ki pa sta trenutno razprodani.

  • Saša Eržen

    2. 9. 2022  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

    Pulover iz ostrige

    Preden se človeštvo popolnoma utopi v plastičnih odpadkih, si bodo podjetja izmislila še prenekateri način za predelavo smeti v nove izdelke in s tem za pranje vesti kapitalistov ter potrošnikov. Reciklirani poliester so na primer v podjetju Royal Robbins poimenovali morska volna, saj vlakna izdelujejo iz plastenk in lupin ostrig. V vsakem puloverju iz kolekcije Westland se v povprečju skriva ena ostriga in deset predelanih plastenk, oboje skupaj pa sestavlja 40 odstotkov oblačila, preostanek je volna, ki jo dajejo ovce pasme merino. Zdrobljene lupine školjk nabavijo pri farmah ostrig na Tajvanu, kjer na leto pridelajo kar 160 tisoč ton lupin; po novem jih bo za 7000 ton manj, ker jih bo toliko končalo v puloverjih. Obe surovini v novem življenju skrbita za funkcionalnost puloverjev: plastenke za to, da se oblačilo ne mečka, se hitro suši in ga je lažje negovati, lupine ostrig pa zagotavljajo mehkobo, dobro izolacijo, odpravljajo statično elektriko in preprečujejo, da bi se razvil neprijeten vonj. Na podoben način izdelujejo tudi pletivo, v katerem poliester iz odsluženih plastenk združijo z reciklirano kavno usedlino.

  • Saša Eržen

    26. 8. 2022  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

    Čepica za banane

    Banane zasedajo četrto mesto na svetovni lestvici kulturno najpomembnejših rastlin, takoj za pšenico, rižem in koruzo, in so v človekovi prehrani najpogosteje zastopano sadje. V tropskih krajih oberejo popolnoma nezrele, da jih lahko z ladjami prevažajo po svetu, nato pa jih pred prodajo v posebnih komorah dozorijo s pomočjo plina etilena. In prav ta plin, ki ga sicer oddajajo tudi same banane, je glavni krivec, da sadeži, ki jih doma predolgo zanemarjamo, postanejo prezreli in porjavijo. Sean Adler si je zato izmislil Nana Hats, pletene čepice za banane, ki jih nataknemo na peclje. Čepice niso le modna muha, vsrkavajo namreč etilen, ki ga oddajajo zrele banane in ki pospešuje tudi zorenje sadja okoli njih. Pod vsako pleteno se skriva še ena, silikonska kapica, ki ima na vrhu magnet; slikovite pletenine same po sebi res niso tako čudodelne, da bi zaradi njih banane ostale dalj časa sveže. Silikonska pokrivala izdelujejo v dveh različicah, standardni za eno do tri banane ter veliki za šop z več kot štirimi bananami. Sicer naj bi enako dobro delovalo tudi to, da peclje ovijemo v plastično ali aluminijasto folijo.

  • Saša Eržen

    19. 8. 2022  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

    Superge s pivom

    Za klenega pivoljubca verjetno ni hujšega od tega, da je žejen in ima pri sebi pivo, a je to ujeto v podplatu čevlja in ga ni mogoče popiti. Superge Heinekicks, v katerih prosojnem podplatu se pretaka ležak, so tako namenjene predvsem pozerjem. Nastale so, kakopak, z namenom promocije, z njimi pa so pri tvrdki Heineken želeli novo, posebno izdajo piva približati generaciji Z (to je generacija, rojena za milenijci). Za podvig so moči združili z oblikovalcem Dominicom Ciambronejem, ki ustvarja pod vzdevkom The Shoe Surgeon, kirurg za čevlje. Pivo, ki ga promovirajo in s katerim je napolnjeno dno obutve, je blažjega okusa ter vsebuje manj alkohola od njihovega običajnega ležaka, štiri odstotke namesto petih. Z njim nameravajo napolniti le 32 parov šolnov, namenjenih izbrancem na azijskih trgih; najprej bodo do svojih pivskih korakov prišli redki privilegiranci v Singapurju, nato še v Vietnamu, Koreji, Indiji, na Kitajskem in Tajvanu. Za dodaten vtis bodo imele superge na jeziku snemljiv odpirač za steklenice, čeprav je pivo na voljo tudi v pločevinkah. To, da je barva tekočine v podplatu popolnoma enaka barvi urina, pa očitno nikogar ne moti.

  • Saša Eržen

    12. 8. 2022  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

    Motorizirani tiranozaver

    Pred tremi leti smo na tem mestu predstavili napihljivo blazino z dodanim motorčkom za premikanje po vodi, letos pa je evolucija bazenskih pripomočkov dosegla nov mejnik, saj so z motorčkom opremili plavalne obroče za neotroke. Starejši od dvanajst let lahko zdaj po vodi krmilijo napihnjenega motoriziranega samoroga, flaminga ali tiranozavra. Večji ko so otroci, dražje plastične igrače jim je očitno mogoče prodati. Tako kot blazine z motorjem tudi to zbirko nadgrajenih plavalnih obročev – vsakega za nekaj manj kot dvesto evrov – ponuja firma PoolCandy. Ker so obročem nadeli dno, gre v bistvu za mini čolničke, pri katerih je noge nemogoče udobno spraviti v plovilo, zato jih je treba skrčiti ali pa jih dati beštiji za vrat, kot bi jo dejansko jahali. Napihljivež mirno prenese dobrih 110 kilogramov teže, poganja ga 66-vatni motorček, ki je povezan s propelerjem v vodi in ki se upravlja s pomočjo krmilne palice z gumbom. Deluje na baterije tipa D, ki jih poznamo iz časov kasetarjev, za plovbo jih potrebuje kar šest; ob nakupu jih sicer ne priložijo, komplet za popravilo bodočih lukenj pa je vključen v ceno.

  • Saša Eržen

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

    Matadorke

    Veš, da si legenda, ko po tebi poimenujejo res hude modele najkic. Luka Dončić, ki so ga v Madrid s petletno pogodbo zvabili pri rosnih trinajstih, pri šestnajstih pa je postal najmlajši igralec v zgodovini Real Madrida, ki je zaigral v prvi španski ligi, je po svojem vstopu v NBA kmalu začel sodelovati z multikorporacijo Nike. Zanj so ustvarili posebne modele superg Air Jordan 36 Luka; mimogrede, Mike Jordan, ki je prav po zaslugi sodelovanja s firmo Nike postal najbogatejši košarkar na svetu, še danes dobi pet odstotkov od prodaje vsakega para jordank. Dončićev podpis in logotip zdaj nosi še čisto nova linija superg Jordan Luka 1, v kratkem bo dobilo posebno obeležje tudi njegovo špansko obdobje, s supergami Air Jordan 36 El Matador, kar je vzdevek, ki mu ga je zavoljo njegovega sloga obrambe takoj po prihodu nadel nekdo od spremljevalnega osebja moštva Dallas Mavericks. Superge v rdeči barvi s črnimi poudarki – pri nižji različici pa z belino na podplatih – krasi bogat zlat vzorec, saj so ustvarjalci navdih zanje poiskali pri tradicionalnih kostumih bikoborcev. Kupcem bodo matadorke na voljo od zadnjega dne avgusta.

  • Saša Eržen

    29. 7. 2022  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

    Petvation

    Tehnologije, ki omogočajo samodejno prepoznavanje obrazov, vstopajo v svet hišnih ljubljenčkov skozi mala vrata. Na spletni platformi Kickstarter so posamezniki nedavno podprli izdelek z imenom petvation, ki združuje avtomatska vratca za ljubljenčke, umetno inteligenco in infrardečo kamero na vsaki strani vrat. Izdelovali ga bodo na Kitajskem, prvim kupcem pa ga bodo pošiljali oktobra. Biometrično preverjanje lastnikom kosmatincev v kombinaciji z aplikacijo omogoča, da določijo časovni okvir, ko se vrata lahko odprejo, ali pa da na primer v notranjost spustijo samo mačko, psa pa ne. Ko se bo ljubljenček približal pametnim vratcem, bodo ta v trenutku ocenila, ali gre za pravega, in se odprla, ali pa bodo ostala zaprta. Gibanje vratc, ki se dvigajo in spuščajo kot giljotina, bodo nadzorovali občutljivi senzorji, da bodo živali vedno varne. Vse fotografije ljubljenčkov bodo shranjene v sami napravi, ki ne potrebuje dostopa do spleta, ter obljublja, da zasebnost ljubiteljev štirinožcev ne bo ogrožena. Avtomatsko prepoznavanje obrazov pa naj bi delovalo tudi, če mačka v ustih prinese kak ulov, na primer ptiča ali miš.

  • Saša Eržen

    22. 7. 2022  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

    Plavajoči pingpong

    Pingpong ali namizni tenis so izumili Angleži v začetku 20. stoletja. Takrat se jim verjetno ni niti sanjalo, da bo čez 120 let v Angliji temperatura zraka presegla rekordnih 40 stopinj Celzija, kar se je zgodilo v tem tednu. Vročinski val, ki je preplavil Evropo, ne prizanaša niti našim krajem, in pri takem paležu je seveda najboljše ne početi ničesar. Razen če ste ravno na bazenu, ob morju ali jezeru ter vas valjanje po vodi dolgočasi in bi se raje pomerili v pingpongu. Plavajoča miza za namizni tenis je manjša kot pri klasični različici igre; gre za desko, izdelano iz pene, ki plava na vodi in je na vrhu trdna, da se žogica odbija od površine. Žogice tako ali tako plavajo na vodi, uporabe klasičnih, lesenih loparjev ne priporočajo, v kompletu so zato priloženi plastični in mreža. Med igro je treba stati v plitkejši vodi, ki sega približno do popka, lahko pa si zadevo otežimo tako, da igramo v globoki vodi in moramo pri tem mahati še z nogami. Če bi pingpong želeli igrati zunaj vode, lahko igralno površino postavimo na mizo ali omarico, sicer pa je uporabna tudi kot plavajoči pladenj za pijačo in kak prigrizek.

  • Saša Eržen

    15. 7. 2022  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

    Psi vs. mačke

    So psi boljši ljubljenčki kot mačke ali drži obratno? Zapriseženi pasjeljubci trdijo prvo, zagrizeni mačjeljubi drugo, oboji pa se lahko srečajo ob partiji šaha in pri superiorni uporabi svojih kognitivnih sposobnosti odgovor zakoličijo v prid favoriziranim kosmatincem enkrat za vselej ali pa vsaj do naslednjega spopada na šahovnici. Konvencionalni šahisti bi znali zviška pogledati na figure, ki niso klasične bele ali črne, temveč raznobarvne, predvsem pa v obliki mačk in psov različnih pasem. Izdelane so iz poliestrske smole in ročno barvane. Prav vse, razen kmetov, imajo na glavi pokrivalo, s pomočjo katerega je lažje določiti njihovo vlogo v igri; slednje verjetno sprva vseeno pomeni dodaten izziv, saj igra ni tako pregledna, kot bi bila z običajnimi figurami. Tudi igralna polja niso črna in bela, temveč oranžna in marelična. Klasična ostajajo edino pravila in to, da se podlaga, ki služi kot igralna deska, zloži v škatlo za shranjevanje figur. Igralci lahko, ko pade nasprotnikov kralj, igro zaključijo v slogu in na koncu namesto klasičnega šah-mat vzkliknejo šah-mjav ali šah-hov!

  • Saša Eržen

    8. 7. 2022  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

    Predimenzionirani stol

    Vsak, ki je kdaj sanjaril o stolu, v katerem bi se, čeprav odrasel človek, počutil kot otrok, si lahko omisli velikanski zložljivi stol, ki bo navduševal goste na vsakem pikniku. Tehta deset kilogramov in je visok 165 centimetrov, opremljen pa je s kar šestimi držali za pijačo, po tremi na vsakem naslonjalu za roko; gre za odprtine, opremljene z mrežicami, pri čemer slednje ustrezajo velikosti običajne pločevinke ali manjše plastenke. Ako bi se v sedežu zasedeli za dalj časa, je vsekakor fino, če ste pri tem oboroženi s čim več tekočine – saj veste, poleti je najpomembnejša hidracija, hidracija, hidracija! Če bi udobno pogreznjeni v stol dejansko spili šest pločevink oziroma tri litre piva, se zna pojaviti težava, ko boste hoteli vstati in iti na stranišče, v takem primeru je morda najbolje, če se v stol enostavno še malo uležete, saj dimenzije sedeža omogočajo tudi to. Piknik fotelj zdrži težo 180 kilogramov, tako da lahko v njem mirno sedita dva primerno težka posameznika, tri posameznice ali štirje otroci, naravnost idealen je tudi za siamske dvojčke in zaljubljence.

  • Saša Eržen

    1. 7. 2022  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Hudo

    Osvežilni parazol

    Dežnik očitno namerava postati naš poletni spremljevalec; ne toliko zavoljo dežja kot zaradi vse hujše vročine. Trg marel tako kljub poletni pripeki oziroma prav zaradi nje cveti: ustvarili so parazol s posebno prevleko, ki odbija nevarne sončne UV-žarke, poleg tega pa ima v svojem nedrju vgrajen še ventilator. Ta skrbi za kroženje zraka in proizvaja osvežilno sapico, ki miluje glavo dežnikonosca. Brez skrbi, pričeska uporabnice ali uporabnika je zaščitena, saj območje ventilatorja varuje mrežica in preprečuje, da bi se lasje zapletli vanj. Nekateri dežniki so zložljivi, drugi ne, nekatere različice delujejo na baterije, druge se polnijo prek USB priključka, tretji imajo celo možnost priklopa na plastenko z vodo, da s pomočjo ventilatorja po uporabniku pršijo dež iz drobnih kapljic. Z enim polnjenjem akumulatorja (ali štirimi malimi baterijami) nas bo ventilator hladil nekaj ur, prižigamo in izklapljamo pa ga z gumbom na ročaju. Ker so med vročinskimi valovi pogostejše tudi nevihte, bo dežnik prišel prav v vsakem primeru, saj ščiti tudi pred dežjem. Pravi trivremenski dežnik: za dež, sonce in veter.

  • Saša Eržen

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

    Vespa za malčke

    Vespa, statusni simbol šminkerjev iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, doživlja preporod, a ne takšnega, kot bi ga morda pričakovali. Pomanjšali so jo in spremenili v električno vozilo, namenjeno predšolskim vespačem in vespačinjam, starim od dveh do petih let oziroma dokler ne presežejo tridesetih kilogramov. Gre za dokaj zvesto repliko klasične vespe, le da ima otroška zadaj dve pomožni kolesi. Na voljo je v petih barvah, izdelana iz plastike in kovine, naprodaj pa v škatli, razstavljena, tako da jo morajo starši sestaviti sami, kar zahteva petnajst do dvajset minut vijačenja. Seveda je mini vespa opremljena s pedalom za plin, ki ga mora otrok pohoditi, da se vozilo premika; ko z njega umakne nogo, se sproži zavora. Opremljena je z lučmi, zvoki, katerih glasnost je nastavljiva, ter USB-vhodom. Ima tudi ključ, s katerim se prižge, ter gumb za počasnejšo ali hitrejšo vožnjo in drugega za vožnjo naprej ali vzvratno. Največja hitrost, ki jo lahko električna mini vespa doseže, je tri kilometre na uro. Ostareli vespači lahko, medtem ko njihovi prestolonasledniki po dvorišču drvijo par kilometrov na uro, med srkanjem džintonika v miru obujajo spomine na lastno mladost.

  • Saša Eržen

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

    Burger ponosa

    V juniju, mesecu ponosa, korporacije svoje izdelke rade družijo z mavrično zastavo, s čimer izražajo podporo LGBTIQ+ skupnosti ter gradijo podobo svoje znamke kot odprte, sodobne in svobodomiselne. Tudi istospolna ljubezen gre skozi želodec, zato Burger King, ki v Sloveniji ne obratuje več, v sosednji Avstriji trenutno ponuja različico legendarnega burgerja whopper, ki so mu dodali pridevnik pride, ponos. Na voljo bo do 20. junija, njegova posebnost pa je, da ga sestavijo z dvema spodnjima ali dvema zgornjima deloma hlebčka – ni znano, ali lahko kupci sami izbirajo, katero od obeh verzij bodo jedli. Podjetje je tudi sponzor letošnje dunajske parade ponosa, ki se je po avstrijski prestolnici vila preteklo soboto, poteza s kruhom, s katero so želeli sporočiti, da so istospolne ljubezni enakopravne, pa je požela buren odziv na družbenih omrežjih. V San Franciscu v ZDA so sicer burger proud whopper izdelali že leta 2014 ter ga označili za »najbolj kontroverzen burger v zgodovini«, pri čemer je bil burger povsem enak kot vedno, edina razlika je bil mavrični papir, v katerega je bil ovit in v katerega notranjosti je pisalo »znotraj smo vsi enaki«.

  • Saša Eržen

    10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Hudo

    Seabreacher

    Zato da bi se počutili kot Tom Cruise alias Maverick v filmu Top Gun, ne potrebujete ne akrobatskega letala, s katerim bi se dvignili v nebo, ne izpita za letenje, temveč le dovolj pod palcem, da si privoščite vodno plovilo, ki se izvorno imenuje seabreacher in je v bistvu gliser, s katerim pa ne letite le po vodi, temveč tudi skozi vodo in nad njo. Navzven je videti kot morski pes, orka, delfin, mečarica, orel ali katerakoli poljubna beštija, ki jo po naročilu kupca naslikajo na trup čolna. Lahko se potopi poldrugi meter globoko, globlje pa tako ali tako ne sme iti, saj kljub vodotesni kabini ne gre za podmornico. Kabina, v kateri sta eden za drugim dva sedeža, je lahko med vožnjo po površini vode sicer zaprta ali odprta. Njegova mašina ima 300 konjskih moči, na vodi doseže hitrost 96 kilometrov na uro, pod vodo največ 40, narejen je za slano in tudi sladko vodo. Akrobatski gliser se lahko cel požene iz vode, pri tem pa še zavrti okoli svoje osi, tako da si v njem dejansko lahko predstavljate tudi, da ste delfin, če vam Cruise slučajno ni simpatičen.

  • Saša Eržen

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Hudo

    Pobiralnik kakcev

    Pse je mogoče naučiti številnih trikov, prav nobeden pa za sabo ne zna pobirati kakcev. Zato sta Stuart Kirby in Helen Morris, brat in sestra, ustvarila poseben pripomoček, ki lastnikom psov pomaga pri pospravljanju iztrebkov za njihovimi štirinožnimi prijatelji. Dooup pooper scooper, kot se plastična naprava imenuje, kakec pobere, ga shrani v poseben prostorček z biorazgradljivo vrečko ter površino, na kateri je ležal, poškropi z razkužilom. Pripomoček je izdelan iz trpežne plastike, iz črnega ohišja pa štrli svetlo zelen ročaj, s katerim poberemo kakec. Za čvrste iztrebke je treba na ročaj pritisniti enkrat ali dvakrat, za bolj zdrizaste malo večkrat. Shramba pobiralnika zadošča za enotedensko količino pasjih kakcev. Primeren je predvsem za lastnike vrtov in teras, deluje tudi na umetni travi. Zaradi velikosti in teže, ki pri nenapolnjenem znaša štiri kilograme, pripomoček ni tako priročen, da bi ga lahko jemali s seboj na sprehode, a se trudijo razviti tudi lažje prenosno verzijo. Ponj se bo treba odpraviti v Združeno kraljestvo, ker jih trenutno zaradi previsokih stroškov ne pošiljajo nikamor drugam.

  • Saša Eržen

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Hudo

    Vodotopne kopalke

    Če boste pred poletjem v dar dobili kopalke, bodite sumničavo previdni. Lahko bi šlo namreč za potegavščino, pri kateri se boste iz oblečenih v kopalke v nekaj minutah prelevili v tako gole, kot vas je rodila mati. Na prvi pogled so videti kot običajne enobarvne moške kopalke, po zaslugi posebne tkanine pa se ob stiku s slano ali sladko vodo postopoma popolnoma razgradijo in kmalu ničesar več ne prepuščajo domišljiji opazovalcev. Letos so se pojavile tudi takšne, ki so izdelane iz poliestra, z nesumljivimi poletnimi vzorčki palm, banan, lam ali morskih psov, pri katerih se v vodi raztopijo le šivi, kopalne hlače pa razpadejo na koščke blaga. Z nekaj brskanja nam splet postreže tudi z žensko različico, vodotopnimi bikinkami. Na družinskem srečanju si lahko s pomočjo hudomušnih vodotopnih kopalk privoščite dežurnega šaljivca, na počitnicah poskrbite za zabavo s partnerjem, idealne so za fantovščine v bazenih, prav pa lahko pridejo tudi za maščevanje nezvestemu soprogu, ki se s tajnico odpravlja na »službeno« pot. Le na eno ne gre pozabiti, če jih bomo podarili – pred prvo uporabo jih nikakor ne smemo oprati.

  • Saša Eržen

    20. 5. 2022  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

    Bazen v morju

    Podjetje FunAir iz Teksasa dela hud biznis s pomočjo zraka. Tega seveda obdajo s plastiko in prodajo bogatašem, lastnikom jaht, ki niso dovolj velike, da bi imele bazen, zato si ob svojem plovilu omislijo napihljivega. Najmanjši meri pet krat pet metrov, notranjost, ki je namenjena plavanju, je seveda malo skromnejša, na željo kupca pa ga izdelajo v katerikoli velikosti. S pomočjo priložene električne tlačilke so bazeni pripravljeni v petnajstih minutah do pol ure. Napihljivi rob dopolnjuje mreža, ki jahtaše ščiti pred meduzami ter ostalim morskim življem in skrbi, da neveščih ali od koktajlov omamljenih plavalcev tokovi ne bi odplaknili na odprto morje. K vsakemu bazenu sodi tudi lestev iz vrvi, petičneži pa ga lahko dopolnijo s pravimi napihljivimi stopnicami, po katerih elegantno zlezejo iz vode, z napihljivim toboganom, s pomočjo katerega se z vrha jahte zadrsajo v morje, ali napihljivo plezalno steno, po kateri splezajo iz morja in se potem spet poženejo vanj. Poglavje zase je napihljivo igrišče za golf z umetno travo na jahti, plavajočim otočkom z zastavico na morju ter žogicami, narejenimi iz hrane za ribe, da se v vodi v nekaj dneh razgradijo.

  • Saša Eržen

    13. 5. 2022  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Hudo

    Pametni pingpong

    »Na srečo niso vsi ljudje tako neumni, da bi hoteli biti za vsako ceno pametni,« je pred več kot šestimi desetletji zapisal češki avtor Jan Werich. A časi se spreminjajo, danes smo opremljeni s pametnimi telefoni, pametnimi urami, pametnimi televizorji, pametnimi avtomobili, pametnimi hladilniki, kmalu pa tudi s pametnimi loparji za namizni tenis. Ti prihajajo iz Nemčije in so v celoti narejeni v Evropi, na voljo bodo od letošnjega avgusta. Janova pametni pingpong lopar je na prvi pogled povsem običajen, lesen, njegova igralna površina je prekrita z gumo priznanega proizvajalca. Bistvo se skriva v notranjosti ročaja; ta ima poleg prefinjenega senzorja gibanja vgrajeno tudi umetno inteligenco oziroma mini računalnik. Lopar tako zaznava vsak zamah, meri smer, vrsto, natančnost in hitrost udarcev, postreže s statistiko ter sporoča povratne informacije v realnem času – vse to kakopak s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Za analizo igre in izboljšanje tehnike igralcem tako ne bo več treba gledati posnetkov, z dosežki pa se bo po zaslugi inovacije mogoče kar sproti hvaliti na vseh možnih družbenih omrežjih.

  • Saša Eržen

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

    Sončna maska

    Sončna očala s polariziranimi stekli so lahko za ljudi okoli nosilca očal neprijetna, saj tisti, ki jih nosi, dobro vidi sogovornike, slednji pa ne morejo videti njegovih oči; namesto tega zrejo le v svoj odsev v zrcalnih steklih. Nevšečnost je zdaj do skrajnosti potencirana pri polariziranih sončnih očalih, ki segajo čez ves obraz. Nastala so, kakopak, med pandemijo, pred približno letom dni, in na prvi pogled spominjajo na vizir, s katerim so svoj obraz pred virusom ščitili predvsem zdravstveni delavci. Vizirska zrcalna sončna očala so na voljo v različnih izvedbah: modrikasti, zelenkasti, rdečkasti, oranžkasti, srebrnkasti ... Naslon za nos je mogoče odstraniti, tako da lahko pod sončnim vizirjem nosimo celo očala z dioptrijo. Ker gre za sončna očala, seveda odbijajo UV-žarke, ščitijo pa še pred dežjem, prahom in morebitnimi kapljicami, ki letijo iz ust sogovornikov. Glede na to, da prekrivajo ves obraz ter izpod njih gledata le delček čela in brade, precej otežujejo prepoznavanje posameznikov, ovirajo pa tudi neverbalno sporočanje, ki ga razbiramo iz obrazne mimike.

  • Saša Eržen

    22. 4. 2022  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

    Lesena utež

    Na prvi pogled bi težko uganili, da lesena ročna utež, ki je videti kot hlod, ki ga je obdelal glodavec, prihaja iz Japonske. Bobrova utež, izvorno beaver dumbbell, je videti kot manjše zglajeno ter na sredini obglodano deblo; nekaj, kar bi dejansko lahko povzročili živalski zobje. V resnici so uteži zasnovali v tokijskem studiu Plus-D, izdelujejo pa jih na otoku Hokaido. So ročno narejene, izrezljane iz lesa, ki ga daje posebni japonski jesen. Krasi jih dodatek v obliki izrastka oziroma krajše veje, da se odložene ne kotalijo. Ker posamezna tehta le pol kilograma, bi ob morebitni uporabi teh uteži večjo posledico kot na mišicah občutili na denarnici, ki jo en sam kviht olajša za približno 150 evrov. Verjetno so oblikovalska polena primerna za vsakdanjo rabo predvsem za tiste, ki prenesejo le blago obremenitev, pa seveda za nastopače, ki se radi obdajo s posebnimi predmeti in malo pokvihtajo med delom v pisarni. Lahko bi jih tudi nosili v roki med rekreativno hojo in tako povečali intenzivnost vadbe, a polkilogramsko utež zlahka posnemamo, če imamo v roki plastenko, napolnjeno s pol litra vode.

  • Saša Eržen

    15. 4. 2022  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Hudo

    Tigrov zrezek

    Pride tak dan, ko človeka prime, da bi odprl pivo in na žar vrgel tigrov zrezek. Ker je ravno tigrovo leto. Ali pa levji burger. Ker gre svet tako ali tako v maloro. Če nisi nikoli poskusil kralja živali, si sploh jedel meso? Tigrov zrezek, polpet iz leva, zebrini suši zvitki, žirafina krača ter olje iz slona, vse našteto dejansko obstaja, a ne prihaja iz savane, temveč iz laboratorija. Delčke tkiv, iz katerih ustvarijo meso, odvzamejo divjim, zdravim živalim, ki še naprej srečno živijo v Afriki, odvzete celice pa nato nahranijo z aminokislinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini in minerali, da lepo rastejo. Pod blagovno znamko primeval foods, prvinska, prvobitna hrana, naj bi najnovejšo modno muho v svetu karnivornega dela človeštva prej ali slej ponujali tudi v supermarketih. Preden pa bo tigrov zrezek dejansko zacvrčal pri vas doma, zna preteči še kar nekaj časa; eksotično mesovje, vzgojeno v laboratoriju, bo najprej na voljo v nekaterih restavracijah, ozaljšanih z Michelinovimi zvezdicami, ter izbrancem, ki ga bodo lahko v prihodnjih mesecih preizkušali na posebnih dogodkih v New Yorku in Londonu.

  • Saša Eržen

    8. 4. 2022  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Hudo

    Korona jagode

    Kljub svojemu imenu, ali pa nemara prav zaradi njega, pivo corona tudi v zadnjem letu ostaja na samem vrhu najbolj cenjenih znamk piv na svetu. Asociacija na novi virus, ki se je sprva zdela tako usodna, da so lastniki blagovne znamke v prvih mesecih leta 2020 objavili razglas, v katerem so izjavili, da njihovo pivo nima nič skupnega z izbruhom novega virusa, je imela očitno več pozitivnih kot negativnih učinkov. Prepoznavnost imena je v času svetovne pandemije kvečjemu še narastla, ugled je ostal neomajan. Ne le pivo, tudi jagode si ime delijo z najslavnejšim virusom. Jagode sorte korona, ki prihaja iz Nizozemske, so temno rdeče, odlikujejo jih enotna oblika, aromatičen okus in visoka produktivnost. Slovijo tudi po svoji odpornosti; »korona je močna sorta in zato ni dovzetna za bolezni«. Njihova edina slabost je ta, da imajo – v nasprotju z istoimenskim virusom – precej kratek rok trajanja. Zato so bolj kot za valjanje na policah trgovin primerne za neposredno prodajo pridelovalcev kupcem ali za to, da jih odjemalci sami oberejo, kot je to navada ponekod v tujini. Še najbolje, da jih posadimo doma, nemara prav kot suvenir na korona čas.

  • Saša Eržen

    1. 4. 2022  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Hudo

    WC-robot

    Čiščenje WC-ja je tako ogabno, da je včasih veljalo za kazensko opravilo, danes pa obstaja robotska roka, ki namesto človeka opravi tudi to umazano delo. Giddel je prvi prenosni robot na svetu, ki samostojno očisti straniščno školjko; uporabnik ga mora le namestiti na poseben nastavek, vključiti ter po končanem procesu izključiti in odstraniti. Z vrtljivo krtačko očisti notranjost, rob in težje dostopno površino pod njim, desko in pokrov pa bo treba še naprej čistiti ročno. Primeren je tako za okrogle kot ovalne oblike školjk in ima antimikrobno ohišje, zato se pri delu ne bo okužil z bacili, ga je pa vseeno priporočljivo sem in tja obrisati ter zamenjati krtačko. Polni se na posebni postaji, na kateri počiva, kadar ni v službi. Ima enoletno garancijo, v laboratorijskih pogojih pa je tri leta čistil tri stranišča, preden je dokončno omagal. V nedavni objavi na Instagramu ga proizvajalec, severnoameriško podjetje Altan Robotech, posebej priporoča majhnim podjetjem, ki nimajo denarja za najem čistilnega servisa, zdravnikom na klinikah, starejšim občanom, ki jih tarejo zdravstvene težave, ter zaposlenim mamam. Emancipacija slej ko prej pride tudi do stranišč.

  • Saša Eržen

    25. 3. 2022  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Hudo

    Obrv

    Oči pred močnim soncem običajno zavarujemo s sončnimi očali, kapo s šiltom oziroma ščitkom ali slamnikom. Če nimamo nič od naštetega, lahko s priprtimi očmi le nemočno mežikamo, medtem ko se izpostavljamo sončnim žarkom; slednje naše telo nujno potrebuje že zato, da ustvari vitamin D in hormon melatonin. Od letošnjega poletja pa si bomo lahko za zaščito omislili posebna sončna očala brez stekel in pravzaprav tudi brez okvirjev; sestavlja jih le nekakšna strehica, ki jo nataknemo na nos in zataknemo za ušesa ter meče senco čez oči. The brow, obrv, kot se novotarija imenuje, ima pred sončnimi očali kar nekaj prednosti: barve ostanejo nepopačene, vidimo oči sogovornika in tudi če z njimi na nosu na soncu preživimo dalj časa, se nam – v nasprotju s sončnimi očali – na koži okoli oči ne bodo oblikovali neposončeni kolobarji, prav tako se pod njimi koža ne poti nič bolj kot sicer. Plastične obrvi tehtajo le devetnajst gramov, oblikovali so jih na Nizozemskem, izdelujejo jih v Italiji, navdihnili pa naj bi jih »indijanski predniki«, ki so si oči pred soncem zastrli z iztegnjeno dlanjo, prislonjeno k obrvem.

  • Saša Eržen

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Hudo

    Miza za v banjo

    Sproščujoča kopel je pol zdravja, zato so Japonci za vse, ki obožujejo dolge kopeli, izdelali poseben pokrov za kad, ki jo uporabljamo kot odlagalno površino, medtem ko se namakamo v banji. Deska, ki se pretvarja, da je miza, ima na eni strani vrezano odprtino za glavo, povsem na drugem koncu pa dve odprtini za roki, in že na prvi pogled ni namenjena delu s prenosnim računalnikom, temveč le sprostitvi, branju, pitju ter prehranjevanju. Poleg tega da lahko na njo odložimo kozarec, skodelico, steklenico, krožnik, knjigo ali kozmetične pripomočke, pod sabo zadržuje topel zrak in tako poskrbi, da se voda v banji ne shladi prehitro. Naprodaj je v treh različnih velikostih, širine 70, 75 ali 80 centimetrov, in treh barvnih različicah: rožnati, rumeni ali modri, vselej z velikimi belimi pikami. Po pikah sicer slovi tudi japonska umetnica Jajoi Kusama, a s tem izdelkom, poimenovanim bathtable, ni povezana. Kad-miza je dolga 59 centimetrov in tehta kilogram do dva, pri čemer je ne gre preveč obložiti, razen če lahko računamo na pomoč od zunaj, ko se bomo odločili za zaključek kopanja.

  • Saša Eržen

    11. 3. 2022  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Hudo

    Leningrajski velikan

    Ruska invazija na Ukrajino je sprožila bojkot, za katerega se zdi, da, tako kot vojna, presega razum. V slovenskem podjetju, ki vam sadike izbranih rastlin dostavi na dom, začasno ustavljajo prodajo vseh sadik, ki so kakorkoli povezane z Rusijo. »Odločitev je odločil« direktor in ustanovitelj podjetja, kot so tavtološko zapisali na svoji spletni strani. Direktor ocenjuje, da je takšnih rastlin okoli petdeset. Sibirske borovnice sort kamčatka in leningrajski velikan naj bi nemudoma umaknili iz prodaje, čeprav ju je prek spletne strani še vedno mogoče naročiti. Leningrad se sicer že tri desetletja imenuje Sankt Peterburg, oznaka ’sibirske borovnice’ pa je le tržno poimenovanje za kamčatski kovačnik, nekateri jim rečejo tudi haskap jagode. Pri dotični firmi ponujajo še ducat različnih sort sibirskih borovnic, ki očitno zaradi imen, kot so amphora, blue velvet, duet, karina, nimfa itd., niso sporne. Obljubljajo, da bodo sadike, ki so zaradi človeških norosti padle v nemilost, profesionalno vzdrževali še naprej, »saj niso krive za nastalo situacijo«. Lahko bi jih vseeno prodali in izkupiček namenili beguncem iz Ukrajine ali tistim, ki so ostali v vojni.