• STA

    9. 1. 2024  |  Politika

    Mariborski župan ni sprejel ponujenega odstopa podžupana

    Mariborski župan Saša Arsenovič ni sprejel ponujenega odstopa podžupana Gregorja Reichenberga, ki je 31. decembra vozil avtomobil v opitem stanju, poroča Večer. Kot je pojasnil, ne želi zmanjševati resnosti in teže podžupanovega prekrška, a se je po tehtnem premisleku odločil, da se zaradi ene napake ne bo odpovedal izjemnemu podžupanu.

  • STA

    9. 1. 2024  |  Svet

    »Kitajska je izstrelila satelit. Prosimo, pazite na svojo varnost.«

    Kitajska je po poročanju tamkajšnjih državnih medijev danes uspešno izstrelila satelit, kar je sprožilo alarm na Tajvanu. Prebivalci otoka so na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila, vendar je premier Joseph Wu pojasnil, da ni šlo za nevarnost napada, temveč zgolj opozorilo pred morebitnimi padajočimi ostanki nosilne rakete.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Svet

    »Kar se dogaja, je nezakonito po izraelskem in mednarodnem pravu«

    Nemška zunanja ministrica je med obiskom na zasedenem Zahodnem bregu, ki je pod palestinsko upravo, pozvala izraelsko vlado k boljši zaščiti Palestincev pred napadi tamkajšnjih judovskih naseljencev in h kaznovanju nasilja.

  • Uredništvo

    8. 1. 2024  |  Politika

    »Od ministrice za pravosodje bi pričakovali, da razume pomen vladavine prava«

    "Slovenski pravni red ne pozna instituta zamika pri uresničevanju odločbe ustavnega sodišča. Ministrica se mora kot pravnica tega dobro zavedati. Težko razumljivo je, da z izgovorom, da gre za kolegijski organ, pritrjuje političnim argumentom vlade, ki se je odločila za nespoštovanje roka, določenega v ustavni odločbi. Sprašujemo se, ali se ob tem zaveda, pri kako nevarnem vzpostavljanju novih standardov sodeluje. Ali torej sporoča, da vsakokratna vladajoča struktura ni zavezana k spoštovanju ustavnih odločb oziroma samovoljno odloča, če in kdaj jih bo izvršila? Od ministrice za pravosodje bi pričakovali, da je znotraj vlade tista članica, ki zagotavlja, da vlada razume pomen vladavine prava in v skladu z njim tudi deluje. Če njeni argumenti na vladi niso slišani, je po naši oceni edina pot, da na nespoštovanje temeljne pravne ureditve Republike Slovenije opozori s svojim odstopom. Le tako lahko zavaruje svojo strokovno integriteto. Sicer njena izvajanja o zavezi vladavini prava ostajajo na zgolj deklaratorni ravni."

  • Uredništvo

    8. 1. 2024  |  Svet

    »Slutim, da se bodo pri nas zgodili fizični spopadi«

    "V državi, ki se ima za evropsko in je celo kandidatka za članstvo v Evropski uniji, si je težko predstavljati tako množične in surove manipulacije z voljo ljudstva, kot so si jih privoščili naši oblastniki. Doživeli smo vse, kar je mogoče doživeti, a bolj kot to vzbuja skrb, kako odkrito in surovo si oblast privošči vse te kršitve. Po mojem je tako odkrito in brutalno manipuliranje z volitvami zgolj odsev tega, da se na oblasti zavedajo, da zanje ne veljajo nobene omejitve."

  • STA

    9. 1. 2024  |  Svet

    Bo Američanom uspelo ponovno pristati na Luni?

    Pristajalni modul Peregrine je v ponedeljek zaradi okvare utrpel večjo izgubo pogonskega goriva. Ostalo naj bi ga le še za približno 40 ur, nato pa bo plovilo začelo nenadzorovano padati, je sporočilo podjetje Astrobotic in dodalo, da njihov cilj sedaj ni več pristanek na Luni, temveč čim bolj se približati Zemljinemu naravnemu satelitu.

  • STA

    9. 1. 2024  |  Svet

    Prepoved trgovine s pasjim mesom

    Južnokorejski parlament je danes soglasno sprejel zakon, ki prepoveduje vzrejo, zakol in prodajo psov za meso, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za tradicionalno prakso, ki že dolga leta povzroča delitve v azijski državi.

  • STA

    9. 1. 2024  |  Kultura

    Žižek, Dolar in drugi filozofi v Cankarjevem domu

    V Cankarjevem domu se danes začenja cikel predavanj velikih imen filozofije. Na odrih Linhartove dvorane in Kluba CD se bodo do 29. februarja zvrstila predavanja filozofov Alenke Zupančič, Petra Klepca, Jele Krečič, Roberta Pfallerja, Jureta Simonitija, Slavoja Žižka, Franka Rude in Mladena Dolarja. Brezplačna predavanja se bodo začela ob 19. uri.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Politika

    »Če želimo biti varuhi miru na svetu, potrebujemo evropsko vojsko«

    Italijanski zunanji minister Antonio Tajani meni, da bi morala Evropska unija oblikovati lastno vojsko, ki bi imela vlogo pri ohranjanju miru in preprečevanju sporov. V pogovoru za italijanski časnik La Stampa, objavljenem v nedeljo, je poudaril, da je to predpogoj za učinkovito evropsko zunanjo politiko.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Politika

    »Nisem se predstavljala z izobrazbo, ki je nimam«

    Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić je po tistem, ko je na spletni strani DZ prišlo do napačnega navajanja njene izobrazbe poudarila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot njena izobrazba je bila namreč navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Svet

    »Palestincev ne morejo prisiliti, da zapustijo Gazo«

    Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku v Katarju v nedeljo posvaril pred zaostritvijo razmer na celotnem Bližnjem vzhodu in širitvijo konflikta, kar da bi vodilo v še več negotovosti in trpljenja. Pozval je tudi k zaščiti civilistov v Gazi in izrazil nasprotovanje prisilnemu izseljevanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Svet

    »Pacienti imajo zaradi nevarnih razmer otežen dostop do zdravstvenih ustanov«

    Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v osrednji bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov moralo zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico. Medtem je dobava pomoči na sever Gaze motena že skoraj dva tedna.

  • Uredništvo

    7. 1. 2024  |  Družba

    »Seksualnost ni bila od nekdaj taka, kakršno poznamo«

    V članku z naslovom "Pornografija je bila oblika družbene kritike," ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, se je novinar Sebastian Hammelehle pogovarjal z zgodovinarjem Franzom X. Ederjem, ki pravi, da seksualnost ni bila od nekdaj taka, kakršno poznamo. "Razvoj meščanske družbe v 17. in 18. stoletju je bil osrednjega pomena za spremembe v seksualni kulturi. S poznanstvenjem in liberalizacijo zakonov v razsvetljenstvu so začeli povsem drugače razpravljati o spolnosti, zaščiti in spolnih boleznih."

  • STA

    8. 1. 2024  |  Svet

    Papež pozval k prepovedi nadomestnega materinstva po vsem svetu

    Papež Frančišek je pozval k prepovedi nadomestnega materinstva po vsem svetu, prakso, ko ženska nosi in rodi tujega otroka, pa označil za obžalovanja vredno. V novoletnem nagovoru diplomatom v Vatikanu je papež še dejal, da je nadomestno materinstvo "huda kršitev dostojanstva ženske in otroka", poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Družba

    »Ko so se ujeti vračali iz jame, so ugotovili, da je jama delno zalita«

    Evakuacija petih ljudi, ki so v Križni jami ujeti od sobote popoldne, se bo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana začela okoli 14. ure, vrnitev ujetih na površje pa pričakujejo okoli 16. ure. Verjetno se bodo lahko vrnili s čolnom. Šestan je dosedanji potek reševanja ocenil za dobrega. O ujetih v jami poročajo tudi številni evropski mediji. 

  • STA

    7. 1. 2024  |  Svet

    Izraelska policija ubila triletno palestinsko deklico

    Izraelska policija je med posredovanjem po napadu z vozilom na eno od kontrolnih točk na zasedenem Zahodnem bregu nenamerno ustrelila triletno palestinsko deklico. Napadalec je s kombijem trčil v vojake, ki so nadzorovali cesto med Jeruzalemom in Ramalo, ti so pa v odgovor sprožili strele in zadeli bližnji avto, v katerem je bila deklica.

  • Uredništvo

    7. 1. 2024  |  Politika

    »To so slabiči, ki morajo imeti vse pod kontrolo, tudi žensko pod sabo«

    "Moški svojo nadoblast uveljavljajo samo takrat, ko se bojijo, da jo bodo izgubili. To so slabiči, ki morajo imeti vse pod kontrolo, tudi žensko pod sabo. Razsvetljeni moški pa ve, da se njihova moškost ne bo zmanjšala, tudi če se bo ženska razcvetela, razprla krila. Tudi če se zjoka in pokaže globoka čustva, ne bo nič manj moški."

  • Uredništvo

    7. 1. 2024  |  Svet

    »To, da je Zahod marginaliziral Hamas, je bila zelo huda napaka«

    "Pri palestinskih volitvah leta 2006 je bilo veliko kontradiktornosti. Mednarodna skupnost, zahodne sile, kvartet (ZDA, EU, Rusija in ZN) in Izrael so volitve podpirali, podpirali so tudi udeležbo Hamasa na njih. A nihče ni pričakoval Hamasove zmage. Moram reči, da tudi mi, ki smo bili tam, tega nismo pričakovali. Videli smo stopnjo udeležbe na volitvah v Hebronu, kjer je imel Hamas močno podporo, nismo pa vedeli, da je takšna udeležba, takšna množica ljudi, ki so podpirali Hamas, pomenila, da bo Hamas zmagal. Vsi smo bili presenečeni. Po volitvah pa so Evropska unija, evropske sile in ZDA podprle Mahmuda Abasa (predsednika države Palestine, palestinske samoupravne oblasti, PLO-ja in Fataha) in Fatah ter skušale marginalizirati Hamas. To je bila zelo huda napaka."

  • STA

    8. 1. 2024  |  Politika

    Mariborski podžupan zaradi vožnje pod vplivom alkohola ponudil odstop

    Mariborski podžupan Gregor Reichenberg je zaradi vožnje pod vplivom alkohola ponudil odstop s funkcije, poroča Večer. Reichenberga so policisti ustavili 31. decembra na Meljski cesti v Mariboru in mu odredili test alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,33 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je nad zakonsko mejo 0,24 miligrama.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Družba

    »Zrak je v času kurilne sezone pri nas velikokrat onesnažen«

    Nacionalni inštitut za javno zdravje svari pred vplivom kurjenja lesne biomase na zdravje. Zrak je v času kurilne sezone pri nas velikokrat onesnažen, zlasti so problematični delci. Pomembno je, da pri pridobivanju toplote ne povzročamo tolikšnih in takšnih emisij snovi v zrak, da bi onesnažen zrak negativno vplival na zdravje ljudi.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Kultura

    »Bil je junak delavskega razreda, ki je utelešal tranzicijskega luzerja – Slovenca«

    V Slovenski kinoteki bo med 12. in 30. januarjem potekal cikel Posvečeno: Peter Musevski, s katerim se bodo posvetili spominu na Musevskega (1965-2020) skozi njegove številne mojstrsko odigrane vloge, od enega prvih nastopov v študentskem kratkem filmu Lojze se je zbudil, tako kot ponavadi do njegove zadnje filmske vloge v celovečercu Zastoj.

  • STA

    8. 1. 2024  |  Kultura

    Zlati globusi / Znani letošnji dobitniki nagrad

    Na 81. podelitvi zlatih globusov je film Oppenheimer osvojil zmago v kategoriji dramskih filmov, Barbie za kinematografski dosežek in zaslužek v kinodvoranah, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je na nedeljski  podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu slavila v kategoriji televizijskih dram.

  • DK, STA

    8. 1. 2024  |  Kultura

    Od kod nam pravica, da sodimo?

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGl) bo danes, 8. januarja, ob 15. uri premiera uprizoritve Pohorski bataljon, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Poslednja bitka Pohorskega bataljona se je namreč končala pred natanko 81 leti – 8. januarja 1943 ob 15. uri. Režiser Jernej Lorenci, ki je z dramaturgom Dinom Pešutom in ekipo tudi soavtor besedila, je uprizoritev v izhodišču naslonil na zgodbo zadnjih dni Pohorskega bataljona.

  • Borut Mekina

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Družba

    Nobena novica ni zastonj

    Kaj je naredil novoizvoljeni poljski premier Donald Tusk po porazu populistične stranke Zakon in pravičnost (PiS)? S katero uvodno potezo je začel razgrajevati prejšnjo oblast? Za začetek je odpustil vse vodilne pri javnih medijih, ki so v času vladavine stranke PiS veljali za pristranske v prid vlade. S položajev je odstavil direktorje in upravne odbore televizije, radia in tiskovne agencije PAP. Potem ko je predsednik Poljske Andrzej Duda, ki velja za zaveznika stranke PiS, vložil veto na zakon Tuskove vlade, ki bi državnim medijem zagotovila subvencije, pa se je novi minister za kulturo odločil kar za likvidacijo televizije, radia in tiskovne agencije.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    Uvodnik / Rušenje Goloba

    Naj za začetek kar ponovimo, kar smo zapisali ob odločitvi premiera Roberta Goloba, da zamenja Tatjano Bobnar: šlo je za politično neumno odločitev, na premiera so vplivali ljudje, ki ves čas spletkarijo, ki so torej po načinu razmišljanja bliže Janši. Takrat je bilo jasno, da mu bo ta obračun škodoval, ker pač ljudem ni nikoli všeč, če se premieri vmešavajo v delo in kadrovanje v policiji.

  • Novo poganstvo

    Ljudje tudi v brezbožnem svetu korporativne kulture hrepenijo po nevidnih silah, ki naj bi jim razložile nerazložljivo, jim pokazale pot in se namesto njih odločale, kadar na pomembna vprašanja ne najdejo odgovorov. Prav v svetu podjetništva in tudi politike se presenetljivo veliko mogotcev zanaša na newageevske kvaziduhovne prakse; energije, čakre, tretje oko, avrični obroči, vraževerje, astrologija, numerologija, okultizem, bela magija, čarobna moč kristalov in podobne zadeve lahko imajo pomembno vlogo tudi denimo pri trošenju javnega denarja in političnih odločitvah, ki zadevajo vse nas, ali pri pomembnih korporativnih dejanjih, ki poganjajo gospodarstvo. Pa še zdaleč ne le v tujini, denimo v Južni Koreji, kjer se direktorji velikih korporacij pred pomembnimi poslovnimi odločitvami radi posvetujejo s prerokovalci in šamani, ali na primer v Silicijevi dolini, kjer tech-bro velikani množično stavijo na transcendentalno meditacijo, mikroodmerjanje psihedeličnih drog in modrosti vzhodnjaških gurujev. Ne, veščine sodobnih šamanov so v poslovno in politično srenjo prodrle tudi pri nas: od nekdanje podpredsednice vlade in evropske komisarke, ki se je notranje odpirala med obredno hojo po žerjavici, prek nekdanje ministrice za finance in državne sekretarke, ki je duhovne nasvete našla pri »belem magu«, vodji sektaške »civilne duhovne šole morale«, do najbogatejše Slovenke, ki se pri poslovnih odločitvah zanaša na astrologijo in pomembne posle sklepa le, kadar so planeti in zvezde ugodno poravnani.

  • Monika Weiss  |  foto: Luka Dakskobler

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Družba

    Jonas Sonnenschein / »Ne zavedamo se, na kako ranljivem območju je Slovenija in koliko je na kocki«

    Dr. Jonas Sonnenschein (rojen leta 1984) je leta 2019 doktoriral na Univerzi v Lundu na Švedskem, kjer je do nedavnega tudi predaval na Inštitutu za industrijsko okoljsko ekonomijo. V doktorski disertaciji je zeleno rast in razogljičenje preučeval z vidika političnih ciljev, ukrepov in vedenjskih mehanizmov, v zaključnih ugotovitvah pa je poudaril zlasti premajhno velikopoteznost in odločnost pri ukrepanju.

  • Stanka Prodnik

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Pričevalci in Spomini

    Treba se je spomniti, kako sta sploh nastali oddaji Pričevalci in Spomini – oddaji namreč še zdaleč nista enaki in izhodiščna namena avtorjev Jožeta Možine in Janeza Lombergarja ne bi mogla biti bolj različna. Oddaja Pričevalci je namreč čista politična in ideološka propaganda, je del lažiranja zgodovine, ki jo Jože Možina počne iz političnih razlogov. Gre celo pogosto ne samo za opravičevanje, ampak promocijo sodelovanja z nacizmom, za relativizacijo druge svetovne vojne, morije, za relativizacijo iztrebljanja Slovencev s strani nacizma – vse to zaradi ideoloških potreb Možinovega političnega vzornika Janeza Janše. A najhujša pri oddaji je zloraba ostarelih pričevalcev in njihovih otrok, ljudi, ki jih je vojna iz različnih razlogov zaznamovala, nemalokrat postavila na napačno stran. A teh ljudi, pričevalcev, ne gre obsojati. Grozljivo je, da so bile s to oddajo še enkrat zlorabljene njihove pretekle stiske, odločitve, odločitve njihovih prednikov, podložene z dejanskimi in zlaganimi krivicami ter politično in versko propagando, pri čemer pa se njim samim dozdeva, da so končno lahko povedali svojo zgodbo. Ti ljudje dejansko živijo v bolečini. Kako je lahko neki človek tako brez srca, da te ljudi spet zlorablja, je edino relevantno vprašanje pri tej oddaji.

  • Luka Volk

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Politika

    Janez Janša / Slovenski Don Kihot

    Rdeče-črna koalicija, koalicija med največjima strankama v državi, SDS in SD, ki se je tu in tam pokazala na lokalni ravni in znotraj javnih gospodarskih sistemov, a nikoli zares na državni ravni, naj bi po novem pomenila vrhunec politične kulture. K temu zadnje čase pozivajo tudi predstavniki gospodarskih združenj.

  • Meka korporativnega poganstva

    Ob prah dvigajočih zamenjavah, ki so konec novembra prevetrile upravni odbor podjetja OpenAI, glavnega igralca pri razvoju umetne inteligence, je časnik The Atlantic poročal o nenavadnem početju Ilye Sutskeverja, enega od soustanoviteljev in glavnih razvijalcev pri podjetju ter glavnega pobudnika nenadne odstavitve direktorja Sama Altmana, ki je na koncu spodletela. Ob poplavi teorij in špekulacij, ki so skušale pojasniti kaos v štabu podjetja, se je pojavila vest o novem skrivnostnem modelu umetne inteligence, ki naj bi bil velik korak proti razvoju »umetne splošne inteligence« (AGI), (za zdaj hipotetične) superinteligentne digitalne entitete, ki je dolgoročni cilj tehnooptimističnih razvijalcev. Po anonimnih pričevanjih uslužbencev naj bi se bil Sutskever pri tem vedel kot ezoterični »duhovni vodja«. Nekemu lokalnemu umetniku naj bi bil dal po naročilu izdelati leseni kip, ki je simboliziral primitivno različico umetne inteligence, v pisarnah podjetja jo je zažgal in skupaj s peščico sodelavcev somišljenikov v obrednem tonu vzklikal: »Začutite AGI! Začutite AGI!«