• Gregor Kocijančič

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Plošča

    Doja Cat ni fenica svojih fenov 

    Doja Cat ni fenica svojih fenov, daleč od tega: zdi se, kot bi jim bila napovedala vojno. Ta boj nekateri vidijo kot legitimno postavljanje po robu toksični fenovski kulturi, drugi pa kot nehvaležno in nespametno udrihanje po tistih, ki so ji omogočili vzpon na vrh. Po nekaj seansah ognjevitega zmerjanja oboževalcev na družabnih omrežjih je na Instagramu v hipu izgubila skoraj pol milijona sledilcev, kar je označila za »zmago nad pošastjo«. Še več: sočasno je skušala razvrednotiti svoj dosedanji opus in nam dopovedati, da so vsi njeni pop megahiti pravzaprav zanič, da so bili le sredstvo za kopičenje bogastva, da se je z njimi načrtno prodala in da smo neumni in plehki, ker smo v njih uživali. Je bil to strel v koleno ali le mojstrsko pritegovanje medijske pozornosti?

  • Marcel Štefančič jr.

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Film

    Bolj ko se Slovenija shizofrenizira, bolj slovensko izgleda

    »Začenjam od začetka,« ponavlja Maja (Mojca Funkl), sveže ločena, nervozna, depresivna psihologinja, ki je hotela »premium življenje«. Hej, mož te je nenehno varal in nikoli ga ni bilo, kakšno premium življenje pa je bilo to, jo vpraša sestra Špela (Vesna Pernarčič), ki bi bila protagonistka, če bi Vzornik bil Prasica. Maja, ki ne mara ne moževega ne svojega priimka, je tako razštelana, da se s sinom Janom (France Mandić), tipičnim Ojdipom (»Midva nikogar ne rabiva«), ki je tik pred valeto, takoj po koncu lockdowna – še v času mask, socialne distance in prepovedanih žurk – iz Ljubljane preseli na podeželsko šolo, kjer začnejo Jana vrstniki takoj maltretirati (celo v reko ga vržejo), a hitro najde »privlačnega« vzornika, mišičastega, muzikaličnega, osamljenega, čudno sterilnega soseda Jana (Jure Henigman), ki mu naglo pokaže, kako »položiš« moškega, in za katerega bi se v kakem drugem filmu slej ko prej izkazalo, da je psycho. Kdo ve, morda tudi je. Vseeno – otroci so itak hujši od njega. Ne more jim konkurirati. Niti jim ne poizkuša. Kmalu izgine. Film ga odpiše. In zanesljivo vam ne bo ušlo, da so na tej šoli, nižji stopnji Razrednega sovražnika (čigar koscenarist je bil Gazvoda), praktično same učiteljice (edinega učitelja igra Luka Cimprič, ki je tako kot Henigman prvič zablestel v Gazvodovem Izletu), kar pomeni, da je vzgoja čedalje agresivnejših in toksičnejših generacij prepuščena ženskam. Moški – šibki, nemočni, mevžasti, strahopetni, neodgovorni – so se očitno razbežali in poskrili, a Vzornik – melodrama medvrstniškega nasilja, razrednega sovraštva in slovenske samomorilnosti – ne skriva, da so edino upanje prav šole.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Uvodnik / Logar se razkrije

    Ta teden je Anže Logar končno začel graditi svojo politično stranko. A ne z odstopom z mesta predsednika sveta SDS, temveč s člankom, ki ga je objavil na spletnem Portalu Plus, mediju, skozi katerega kapital pogosto sporoča svoje želje.

  • Peter Petrovčič

    1. 12. 2023  |  Družba

    »Si predstavljate, da inšpektor opazi, da gre za hudo mučenje živali?«

    V aktualni številki Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani, smo se pogovarjali z Danušo Štiglic, veterinarsko inšpektorico, ki je nedavno kmetu iz Leskovca pri Krškem odvzela 24 glav živine in sprožila ogorčenje veterinarjev in bes kmetov. Naša sogovornica ne skriva, da je med inšpektorji zagotovo v vrhu po številu odvzemov živali, a dodaja, da ima pred očmi vedno najprej dobrobit živali, kar naj bi bila ne nazadnje tudi glavna naloga veterinarjev. Odlomek objavljamo spodaj, intervju pa si lahko v celoti preberete na tem spletnem mestu ali si priskrbite izvod Mladine, ki je izšla danes,

  • Luka Volk

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    Airbnb / Nepremičninski divji zahod

    Če bi se danes sprehodili po prestolnici, zlasti po središču mesta, bi ob vhodnih vratih hiš naleteli na majhne sive in črne varnostne skrinjice. Na nekaterih vhodih jih je mogoče našteti več kot deset. V teh malih skrinjicah se skrivajo ključi nastanitev, ki jih turisti najamejo na spletnih rezervacijskih platformah, kot sta Airbnb in Booking. V Ljubljani, kjer so cene stanovanj vsako leto višje, vzporedno z njimi pa so vse višje tudi najemnine, so se namreč ponudniki kratkoročnih turističnih najemov močno zažrli v nepremičninski trg. Država jim je zadnje desetletje dovolila ribariti v kalnem, davki so nizki, nadzora nad njimi praktično ni bilo, tako je še danes. A zakaj? Verjetno zato, ker so vsi, ki imajo malo več denarja, želeli sodelovati pri tem lovu na zaslužek. Med njimi so tudi uradniki, politiki, predvsem pa so ta način izkoristili premožni, ki so v času nizkih obrestnih mer iskali boljše naložbe. In zaslužki na področju oddajanja so res izjemni.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Luka Dakskobler

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    Danuša Štiglic / »Na prvem mestu pri mojem delu je vedno dobrobit živali in na to sem ponosna«

    Pogovarjali smo se z Danušo Štiglic, veterinarsko inšpektorico, ki je nedavno kmetu iz Leskovca pri Krškem odvzela 24 glav živine in sprožila ogorčenje veterinarjev in bes kmetov. Težava enih in drugih, pravi, je tudi v tem, da so preveč povezani med seboj, kar veterinarjem otežuje delo, najkrajšo pa potegnejo živali. Oznake, da je bolj aktivistična inšpektorica od večine, se ne brani. Ne skriva, da je med inšpektorji zagotovo v vrhu po številu odvzemov živali, a dodaja, da ima pred očmi vedno najprej dobrobit živali, kar naj bi bila ne nazadnje tudi glavna naloga veterinarjev.

  • Luka Volk

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Počitnikovanje pri družini Grims

    Kot so že konec oktobra prvi razkrili pri Necenzurirano, je poslanec SDS Branko Grims lastnik trinadstropne vile na Bledu, v naselju Zasip, dobra dva kilometra stran od Blejskega jezera, te zelo priljubljene turistične točke. Kupil jo je na javni dražbi leta 2014 za 238.000 evrov, jo v celoti prenovil in preuredil v apartmajski objekt, ki ima danes sedem spalnic, tri kopalnice, kuhinjo, jedilnico in teraso s pogledom na gore. Vilo zdaj njegova družina oddaja v turistične namene pod imenom Family Villa Bled, apartmaje pa oglašuje na spletnih platformah za oddajanje. Na Bookingu je vilo med poletno sezono mogoče najeti za okoli 600 evrov na noč.

  • Borut Mekina

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Zdravniki, ki so pobegnili k zasebnikom, se vračajo

    Napačno zastavljene ukrepe bivšega zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana dobro ponazarja podjetje Studio R. Nekdanji minister Loredan je s svojim tako imenovanim stresnim testom zdravstvo namreč zasul z denarjem. Javna zdravstvena zavarovalnica je že pred tem, zaradi ukrepov ministra Janeza Poklukarja, koncesionarjem družinske medicine plačevala neomejeno glavarino, kar pomeni, da je koncesionar dobival fiksne zneske denarja za vsakega pacienta, brez omejitev. Loredan je k temu dodal še neomejeno plačevanje storitev. Na področju družinske medicine je bilo pred tem število plačanih storitev omejeno s številom pacientov, za katere je bil družinski zdravnik odgovoren. Od Loredanove odločitve pa ne več.

  • Jure Trampuš

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    Kako RTV Slovenija rešiti iz finančne krize in kako krizi navkljub delati dober program?

    Prejšnji petek je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrade za izstopajoče novinarske dosežke. Dobili so jih najboljši debitanti, mladi novinarji, novinarke, pa fotografi in novinarka TV Slovenija Jelena Aščić za film Sarajevo, 1425 dni groze ter skupina avtorjev serije člankov o spolnem nasilju, ki so izhajali v Dnevniku. Najuglednejšo nagrado, nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva, je prejel nekdanji novinar in komentator Dnevnika Zoran Senković.

  • Stanka Prodnik

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Saj smo vedeli, da nas bo zaradi »navdušenja« nad Eriko Žnidaršič in Tarčo še bolela glava

    S Televizijo Slovenija je res križ. Na tem mestu jo vedno branimo, ko se v njeno delo vtikajo politiki. In ko je treba, branimo tudi oddajo Tarča, Eriko Žnidaršič in njen populizem, njen preprosti žurnalizem, njeno izbiro gostov, ki so vedno znova ljudje iz politike ali njenega obstranja, ker le tako Erika Žnidaršič dobi v studio levega in desnega lopova, ker vsi so isti, vse je enako, vsi korumpirani, vsi pokvarjeni. Ampak ko jo branimo pred politiko in njenim vmešavanjem, je ne branimo zato, ker je dobra voditeljica ali novinarka, ampak zato, ker mora biti novinarstvo avtonomno. Seveda je zato pogosto videti, kot da cenimo njeno delo ali pa oddajo Tarča. Niti ne. Tu in tam naredijo dobro oddajo – oddaja ima kar nekaj dobrih novinarjev –, a vse skupaj je vedno znova populistični rodeo, na katerem nastrada vsak, ki ima kanček moči: ker kdor ima moč, ta je slab, tak je svet Erike Žnidaršič, v katerem pa je ona seveda velika mati Morala.

  • Jure Trampuš

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    RTV / Kako se lahko nekdanji generalni direktor izogne morebitni odškodninski odgovornosti

    V času lomastenja po RTV Slovenija, v času, ko sta jo obvladovala Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič, človeka, ki nista poznala ne novinarske obrti ne načina vodenja tako velikega javnega zavoda, se je pojavljalo veliko vprašanj, ali bosta kot odgovorni osebi pravno odgovarjala za dejanja, ki sta jih storila ali iz nevednosti ali iz neznanja ali naklepno. Njune odločitve so škodile RTV Slovenija, zmanjševale so njen ugled, verodostojnost, to pa je pripeljalo do poslovne škode.

  • Jure Trampuš

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Kako je vlada kar naenkrat našla denar za RTV Slovenija?

    S Kolodvorske je 13. oktobra v kabinet predsednika vlade romal dopis, v katerem je predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič Roberta Goloba pozval, naj, kot določa zakon, vlada zagotovi primerno financiranje za izvajanje javne službe. Med drugim je direktor predsednika vlade opozoril na 30. člen zakona o RTV, po katerem se iz državnega proračuna neposredno financira del narodnostnih programov in programov za slovenske narodne manjšine v sosednjih državah. Po pogodbi naj bi te programe financiral vladni urad za narodnosti. Takšen program na leto stane malo več kot deset milijonov evrov, pri čemer je vlada od leta 2018 vsako leto zagotovila le kakšnih 16 odstotkov potrebnih sredstev. Zato je nastala finančna luknja.

  • Monika Weiss

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Kdo je kriv za inflacijo?

    Pretekli teden se je v državnem zboru močno zataknilo pri odločanju, kako se bodo v letu 2024 usklajevali socialni transferji. Koalicija je speljala nenavaden manever, ki je šel takole: najprej je finančno ministrstvo predlagalo, da se socialni transferji v letu 2024 sploh ne uskladijo. Nato je vlada sprejela, koalicijske stranke pa so formalno predlagale 70-odstotno uskladitev transferjev z inflacijo. Končalo se je tako, da so koalicijski poslanci izglasovali predlog opozicijskih SDS in NSi, ki zdaj prinaša 100-odstotno uskladitev transferjev z inflacijo. Ob vsem je pomenljiva argumentacija ministra Klemna Boštjančiča. Delno, 70-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo je namreč zagovarjal ne le s prihrankom proračunskega denarja za poplave, pač pa jo je predstavil celo kot pomemben protiinflacijski ukrep. Kdo oziroma kaj zares inflaciji pri nas daje zalet?

  • Luka Volk

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    So mladi v Sloveniji bolj ksenofobni in seksistični kot mladi iz drugih držav?

    Slovenija sodeluje v različnih mednarodnih raziskavah s področja vzgoje in izobraževanja, te preverjajo različne stvari, od bralne, matematične in naravoslovne pismenosti (takšna je mednarodna raziskava PISA) do mnenj mladih o pomembnih družbenih vprašanjih.

  • Muslimanom sekajo glave / Snežičev sovražni govor

    Kako se je javnost odzvala na sovražni govor Roka Snežiča pred Okrožnim sodiščem v Mariboru, kjer je bosanskega novinarja Avda Avdića provociral verbalno in hkrati iz napisom na svoji majici, na kateri je Martin Krpan, ki seka glavo muslimanom?

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Dva leva

    Komentar / Novi pismonoša

    Nikakor ni bilo enostavno prevzeti vodenja države po Janševem razdejanju. Še zlasti, če zmagovalci niso želeli s sanacijo izpeljati še večjega. Tega so se zavedali skoraj vsi – razen samega Goloba. No, sam nisem bil med tistimi, ki bi verjeli, da lahko Golobu zares uspe, torej da vzpostavi dolgoročno stabilno in po demokratičnih standardih sprejemljivo vladavino. Sem pa verjel, da bo tokrat do točke, v kakršni je ta čas še vodilna stranka, preteklo precej več časa kot je na primer pri Cerarju. Najprej zaradi silnega povolilnega šoka Janše, ki je bil za zmago na volitvah in ohranjanje oblasti pripravljen zastaviti prav vse. Ne samo da je skrajno spolariziral in zanetil sovraštvo doma, ampak je tudi razprodajal ugled države v Evropi in svetu. Slovenija je bila dolga poosamosvojitvena leta, kot so ji pokroviteljsko delili komplimente, najboljša učenka, v zadnjem Janševem mandatu pa je prešla v klub evropskih spak (na čelu z Madžarsko in Poljsko), ki imajo probleme z Evropo in s katerimi ima še zlasti probleme Evropa. No, dejansko pa Evropa že dolgo ni več merilo. Celo za tiste, ki smo verjeli v njeno posvečeno mesto in misijo.

  • Jure Trampuš

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Slovenska vojska kupuje nove helikopterje, ki pa so kljub slavospevom neprimerni za reševanje

    V času popoplavne obnove in kozmičnih žarkov, v času, ko je razprava, ali naj se socialni transferji usklajujejo z inflacijo, skorajda razklala vladno koalicijo, si je Slovenska vojska pod poveljstvom obrambnega ministra Marjana Šarca privoščila nakup šestih helikopterjev. In to čeprav je država v zadnjem času že naročila štiri letala za gašenje in še eno dodatno vojaško taktično transportno letalo. Pred podpisom naj bi bila tudi približno 200 milijonov evrov vredna pogodba o nakupu novega sistema protiletalske obrambe.

  • Luka Volk

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    Razcvet vojaške industrije pri nas

    Marko Peljhan je soustanovitelj podjetja C-Astral, ki izdeluje majhne brezpilotne sisteme. V poletnem intervjuju za Bloomberg Adria je opisal poslovni rezultat, ki ga je podjetje doseglo lani. »Z vidika prihodkov smo zrasli za 262 odstotkov, kar pomeni, da smo imeli 4,67 milijona prihodkov iz poslovanja. Prihodki od prodaje pa so s poldrugega milijona narasli na 4,07 milijona. Dobiček se nam je povečal z 90 tisoč na skoraj 400 tisoč evrov.« Kako je to mogoče? Prestrukturirali so podjetje, pravi, ga reorganizirali in veliko vlagali. »Drugi razlog pa je, da je celotna panoga zaživela zaradi vojne v Ukrajini.«

  • Peter Petrovčič

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Koliko javnih sredstev dobijo društva za varstvo živali in zakaj?

    Ko je veterinarska inšpekcija odvzela 24 živali, so kmečke stanovske organizacije ob podpori politične desnice preusmerile pozornost na nevladne organizacije, ki skrbijo za varstvo živali. Te naj bi bile zdaj, pod vlado Roberta Goloba, deležne velikodušnega financiranja.

  • STA

    1. 12. 2023  |  Družba

    Svetovni dan boja proti aidsu / Po svetu je lani živelo 39 milijonov ljudi, okuženih z virusom HIV

    Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Naj skupnosti vodijo! in izpostavlja ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na virus HIV in na globalno zdravje. Za zaustavitev svetovne pandemije je še vedno najpomembnejše testiranje na okužbo s HIV in s tem zgodnejše odkrivanje, ki omejuje prenos okužbe.

  • Monika Weiss

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Politika

    Prvoborec / Guvernerju inflacija viša plačo

    Kako ob slovenski inflaciji, ki je med državami z evrom nadpovprečna, ravna Banka Slovenije, prvi varuh finančne stabilnosti v državi? Kaj počne, da bi bila inflacija nižja in bi krilatica ECB »Skrbimo, da so cene stabilne, vaš denar pa varen« dejansko veljala tudi v Sloveniji? »Spremembe ukrepov denarne politike redno sporočamo v Izjavi guvernerja po monetarni seji Sveta Evropske centralne banke. Zadnja izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB s komentarjem aktualnih razmer v zadnjem odstavku pojasnjuje tudi odmik inflacije v Sloveniji od povprečja evrskega območja,« so nam odpisali.

  • Vanja Pirc

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Svet

    Bo Applova Siri govorila slovensko?

    Prejšnji teden je vladno obravnavo dočakala težko pričakovana novela zakona o javni rabi slovenščine in ministri so jo potrdili in poslali v parlamentarni postopek. To je nov korak predvsem z vidika pritiska na multinacionalke, ponudnice informacijskih tehnologij, ki so doslej zavračale prevode operacijskih sistemov in uporabniških vmesnikov za svoje elektronske naprave v slovenski jezik. Pri tem so se sklicevale na to, da morajo znotraj EU upoštevati le zakonodajo države članice, v kateri imajo sedež, a primeri dobre prakse kažejo, da so pritiski mogoči tudi prek različnih vzvodov v zakonodajah posameznih držav članic.

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Rdeče nebo

    V Kinodvoru bo od 5. decembra na ogled film Rdeče nebo, neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi, ki je režiserju Christianu Petzoldu prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu. Drugi del trilogije, ki sledi pravljični Undine, je celovit utrinek poletnih počitnic, v katerem so študenta literature in fotografije ter skrivnostna mladenka in reševalec iz vode priče usodni moči naravnih sil.

  • Monika Weiss

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Svet

    Multinacionalke bodo končno plačale davek 

    Poslanke in poslanci bodo ta mesec po nujnem postopku sprejemali zakon o minimalnem davku. Gre za zakon, s katerim bo tudi pri nas uvedena nova obdavčitev velikih skupin, ki je plod pogajanj 138 držav v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in skupine G20. Države so dogovor o uvedbi minimalne 15-odstotne stopnje davka od dohodkov pravnih oseb po večletnih prizadevanjih dosegle leta 2021, z njim želijo ustaviti ravnanje multinacionalk, ki dobičke preusmerjajo iz držav, kjer ti nastajajo, v davčne oaze. Na ravni EU je bila vsebina dogovora lani decembra prelita v direktivo, ki bo v naš pravni red prenesena z zakonom o minimalnem dohodku. Datum, do katerega mora biti prenos opravljen, je 31. december letos.

  • Komu bi prepustili regulacijo umetne inteligence – demokraciji ali diktatorju?

    Nedavno je novice iz Gaze za hip ali dva zasenčila presenetljiva novica, da je upravni odbor superzvezdniškega tehnološkega podjetja OpenAI, najslavnejše tovarne umetne inteligence, graditelja »splošne superinteligence« (ki naj bi koristila »celotnemu človeštvu«), stvarnika klepetalnega robota ChatGPT, nepričakovanega globalnega megahita, odpustil izvršnega direktorja Sama Altmana, soustanovitelja podjetja OpenAI in čudežnega dečka umetne inteligence, trenutno verjetno njenega najvplivnejšega carja. Nenadna odstavitev je povzročila pravi triler, saj je 700 zaposlenih pri tem podjetju napovedalo odhod: če gre Altman, gremo tudi mi!

  • Matic Gorenc

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Svet

    Elon Musk toži Švedsko

    Stavka, s katero so se švedski sindikati uprli Tesli in traja že več kot mesec, se stopnjuje. Podjetje, ki se trmasto upira ustanovitvi sindikata, zdaj toži Švedsko zaradi domnevnega onemogočanja delovnega procesa.

  • Matic Gorenc

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Družba

    Okoljsko sporna oglasa sta nastajala tudi v Sloveniji

    Okoljsko sporna oglasa avtomobilskega podjetja Toyota – videoposnetek in plakat, ki so ju v Združenem kraljestvu prepovedali – sta bila posneta v Sloveniji, v strugi Save Dolinke in na ljubljanskih ulicah. Še vedno se sicer ne ve, kdo je dovolil snemanje oglasa, v katerem se dvotonska vozila vozijo po eni izmed najlepših slovenskih rek.

  • Marcel Štefančič jr.

    1. 12. 2023  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Film

    Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu

    V groteski Sanjski scenarij – alias Dream Scenario – povsem neatraktivni profesor zoologije, ki ga igra Nicolas Cage, nenadoma ugotovi, da vsi sanjajo o njem. Ne ve, zakaj. Ne ve, kako. Toda – prišel je v sanje človeštva. Postal je sanjski. Ko prideš v Severno Korejo, kjer ista družina vlada že več kot 70 let, začneš slej ko prej sanjati o Kimu – Il Sungu, Il Džongu ali Džong Unu. Ali pa o vseh treh hkrati. Ne moreš mimo njih. Povsod so. Na vsakem koraku. Na plakatih in fotografijah – v kipih. V nadnaravni velikosti. Tudi fotografiraš jih lahko le v nadnaravni velikosti – v celoti. Ne smeš fotografirati le njihovih nog – ali le njihove glave. Prepovedano!

  • Komentar / Bizarnost

    Bizarnost je v politiki absurdov nadgradnja tragikomičnosti, ena od čudaških meja antagonizmov političnega populizma. V sferi političnega deluje celo kot točka preloma, ko politika najbolj očitno stopi iz votlega v prazno, njeni prazni označevalci pa dobijo realno podobo, četudi groteskno. Kravje politične kupčije so ondan končno dosegle dejansko govedo, potopljeno v blato deževne jeseni. Zvezdni prah pa se je kakšen dan kasneje naselil v glasovalne naprave slovenskega parlamenta pri sprejemanju proračuna … Temelj politike je najprej v produkciji nerazumevanja, šele potem v proceduralni (ne) sposobnosti doseganja konsenza. Oboje je postalo del letošnjega sprejemanja proračunov za obdobje 2024–2025. V njem se zrcalijo dramatičen padec legitimnosti vladajoče koalicije, zagate njene ekonomske politike in razvojni problemi države. Vrnitev političnega nihilizma pa je danes zelo tvegano početje. Akutne politične krize in morebitnih novih volitev si Slovenija preprosto ne sme privoščiti.