• Heni Erceg

    Heni Erceg

    15. 12. 2023  |  Mladina 50  |  Hrvaška

    Komentar / Na vzhodu nič novega

    S televizijskih zaslonov v nas spet dan za dnem zrejo velike, preplašene otroške oči. Matere sedijo v avtomobilih, prav tako preplašene, vendar trdno odločene, da bodo otroke odpeljale na varno, ta domnevno varni kraj pa bo kako begunsko taborišče, ki bo kmalu vzniknilo tam, poleg množice drugih, ki že stojijo na Bližnjem vzhodu. »Ne skrivam atomske bombe in moj sin ni terorist, pa vendar so mi porušili hišo,« so besede obupane – če uporabimo brezdušno politično izrazje – nepomembne postranske žrtve, ene od številnih, ki so v Libanonu izgubile življenje ali lastnino v zgolj nekaj dneh brezumnega izraelskega napada na to državo, s katerim naj bi libanonski Hezbolah prisilili k izpustitvi dveh zajetih izraelskih vojakov.

  • Komentar / Dogovorna ekonomika

    Neslavni spor med Medicinsko fakulteto (MF) in ljubljanskim Univerzitetnim kliničnim centrom (UKCL), drama zaradi neplačanega dolga UKCL in grožnje MF o prenehanju opravljanja storitev, se je začasno končal s spravo pod okriljem Univerze v Ljubljani (UL). Tragedije imajo od antičnih časov dva ločena obraza, dramski zaplet in razplet, igre s krivdami in kaznimi, nenavadnimi obrati. In vse to se je razkrilo v institucionalnem trku dveh uglednih javnih zdravstvenih institucij in njihovih vodstev, tokrat celo brez običajnih privatizacijskih strašil. Poslovni in finančni kaos je očitno rdeča nit organizacijskih in poslovnih problemov slovenskega zdravstva, kjerkoli in kadarkoli. Hkrati pa je domačijska logika medsebojnega poslovanja MF in UKCL izvrsten primer ohranjanja zdravstvene »dogovorne ekonomike«. Očitno bo slovensko zdravstvo brez jasnih poslovnih razmejitev in menedžerske odgovornosti še naprej proizvajalo afere in izgube. Ko univerzitetne institucije izgubljajo ugled, se zlomi še zadnji okop družbenega zaupanja. In to je naša tragedija skupnega.

  • Damjana Kolar

    15. 12. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Petkovi in sobotni večeri

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / RAZREDNI BOJ

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. decembra, dalje, preberite, zakaj pišemo o razrednem boju. Več o tem, kako so menedžerji premagali sindikate, dobili davčne olajšave in še državno pomoč, v novi Mladini. Avtor fotografije na naslovnici je Žan Kolman, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    S planetom je konec

    V članku z naslovom Dovolj je stokanja, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinar Ullrich Fichtner piše o zgodbi, ki ji zdaj brez pomisleka verjame veliko ljudi. Slednja pravi: S planetom je konec, kriv je človek, in zatonu, ki se zdaj zdaj lahko sprevrže v propad, se ni mogoče izogniti.

  • STA

    14. 12. 2023  |  Svet

    Putin / »Mir bo, ko bomo dosegli svoje cilje«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je na letni novinarski konferenci poročal o napredku ruskih sil v Ukrajini, kjer bo mir po njegovih besedah mogoč, ko bo Rusija dosegla svoje cilje. Med temi ostaja tudi nevtralen status Ukrajine. Kljub sankcijam in izolaciji Moskve je Putin prepričan v napredek Rusije.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    Izrael / »Nič nas ne bo ustavilo«

    Nič ne bo ustavilo Izraela pri nadaljevanju vojne na območju Gaze, dokler ne bo dosegel zmage, je danes, v času, ko je pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic, izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelski zunanji minister Eli Koen pa je obljubil, da bodo vojno v Gazi nadaljevali "z mednarodno podporo ali brez nje".

  • STA

    14. 12. 2023  |  Svet

    »Gaza brez Hamasa je le iluzija«

    Kakršenkoli načrt za območje Gaze po vojni, ki ne bi vključeval palestinskega gibanja Hamas, je le iluzija, je v sredo posvaril vodja skrajne skupine Ismail Hanije. Raziskava na palestinskih ozemljih sicer kaže, da mu med Palestinci narašča podpora tako na območju Gaze kot na Zahodnem bregu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    »S tem zakonom se resnično premikamo v 21. stoletje«

    "Gre predvsem za posodobitev medijskega razvida. S tem zakonom se tako z ukrepi na področju tehnologije kot tudi vsebinsko resnično premikamo v 21. stoletje. Ni le, da so to neke stvari, ki smo se jih mi na ministrstvu domislili, gre namreč tudi za sledenje evropskim smernicam. Ta zakon sledi tako evropskemu aktu o svobodi medijev, ki bo pravkar sprejet, in pa aktu o umetni inteligenci, torej dvema temeljnima aktoma, ki bosta medije v prihodnje tudi utemeljevala. Ključno je, da se lahko glede transparentnosti lastništva pogleda, kdo je dejanski lastnik, pa tudi pri drugih gospodarskih družbah in kako gre glede oglaševanja."

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Svet

    »Teh morebitnih političnih prevratov nas mora biti strah«

    "Teh morebitnih političnih prevratov v demokracijah, kot prihodnje leto grozi v ZDA, nas mora biti strah. Kajti ko bo skopnel prostor demokracij, nam Rusija, Kitajska, Egipt, Izrael, Sudan, Savdska Arabija, Iran, Čad, Belorusija in Afganistan ne bodo pomagali, da si priborimo nazaj morda največjo vrednoto, da naš glas šteje. ZDA se med pomanjkljive demokracije uvrščajo že vrsto let, največja grožnja za tamkajšnjo demokracijo pa je po ocenah oddelka za raziskave in analize skupine Economist politična in kulturna polarizacija. Te so poleg Trumpa in njegovih sledilcev še kako vešči številni politični hujskači v Evropi in njeni okolici."

  • STA

    14. 12. 2023  |  Svet

    »Ne smemo dovoliti, da se tem otrokom odvzame prihodnost«

    Okoli 468 milijonov otrok je lani odraščalo na konfliktnih območjih, je v novem poročilu danes opozorila humanitarna organizacija Save the Children. Najbolj nevarne države za otroke so bile leta 2022 Demokratična republika Kongo, Mali in Mjanmar. Ob tem bi lahko letos število otrok, ki odraščajo na konfliktnih območjih, še naraslo, ocenjujejo.

  • Uredništvo

    14. 12. 2023  |  Družba

    Nagrajeno slovensko podjetje

    V torek, 12. decembra, je WCFA (World Communication Forum Association) DAVOS razglasil zmagovalce DAVOS Communications Awards za leto 2023. Družbo ELES je kot zlatega zmagovalca v kategoriji Učinkovito komuniciranje korporativnih zadev razglasil predsednik žirije Arun Sudhaman: "ELES, operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja prejme prvo nagrado za vzorne komunikacijske strategije, ki premoščajo vrzeli med energetsko industrijo in širšo javnostjo," je poudaril Sudhaman.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Politika

    »Prostora za elitizem, ki bolne, revne, stare in nemočne pušča ob strani, ni in ga ne sme biti«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v prvem nagovoru DZ izpostavila izzive, ki čakajo Slovenijo. Kot je dejala, je treba za ohranitev ugleda države krepiti njeno konkurenčnost in odpornost ter jo spoštovati, ne pa se prepuščati pastem notranjih razprtij in medsebojnih delitev. Za to pa potrebujemo zanesljivo ter odgovorno vlado in DZ, meni.

  • STA

    12. 12. 2023  |  Družba

    »Nekaterim se zdi samoumevno, da je center Ljubljane za bogate«

    Skoraj petina ljubljanskih tržnih stanovanj, zgrajenih po letu 2015, je naložbenih, kaže nova preiskava Oštra. Lastniki novih stanovanj v mestnem središču prebivajo le v vsakem petem.

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Družba

    Kje dejansko končajo odpadki, ki jih ločujemo?

    V članku z naslovom Skrivnostna pot odpadkov, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinarjii spletnega portala Oštro Maja Čakarić, Matej Zwitter in Klara Škrinjar pišejo o tem, ko so različne odpadke opremili s sledilnimi napravami in nekatere odvrgli pravilno, druge nepravilno. Nato so spremljali njihovo pot.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    »V Sloveniji ima zakonito orožje nekaj več kot 45.000 ljudi«

    V Sloveniji ima po podatkih ministrstva za notranje zadeve (MNZ) zakonito orožje nekaj več kot 45.000 ljudi, ki ima v lasti nekaj manj kot 160 tisoč kosov orožja. Prevladujeta lovsko in športno orožje, v zadnjih letih pa se povečuje zanimanje za nabavo orožja za varnost, so zapisali na MMC RTV Slovenija.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    Ursula von der Leyen / »Ukrajini moramo dati tisto, kar potrebuje«

    Poleg naše politične podpore Ukrajina potrebuje tudi trajno finančno pomoč, je v današnjem nagovoru v Evropskem parlamentu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pred četrtkovim začetkom vrha voditeljev članic EU v Bruslju je predstavila štiri področja, ki naj bi jih zajemala revizija večletnega finančnega okvirja EU.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    Odmik od uporabe fosilnih goriv / »Svet je moral najti novo pot«

    Predstavniki držav na podnebni konferenci ZN v Dubaju so danes soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič v zgodovini vključuje tudi fosilna goriva. Dogovor sicer ne vsebuje njihove popolne odprave, temveč poziv k odmiku od njihove uporabe.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    Izrael naj bi začel poplavljati predore Hamasa pod Gazo

    Izraelska vojska je začela testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljalo palestinsko gibanje Hamas, so v torek poročali ameriški mediji. V nekatere predore naj bi napeljali morsko vodo, da bi ugotovili, ali je metoda primerna za obsežnejše uničenje podzemnega sistema. Ta naj bi bil sicer dolg okoli 500 kilometrov.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Politika

    Slovenija pozvala k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi

    Predstavnica Slovenije je v torek po sprejetju resolucije Generalne skupščine ZN o Gazi v obrazložitvi glasu za resolucijo povedala, da je humanitarno premirje edini način za konec človeškega trpljenja, fizičnega uničenja in kolektivne travme v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    »Odstop našega ozemlja Rusiji bi bila norost«

    Predsednika ZDA in Ukrajine Joe Biden in Volodimir Zelenski sta v torek na novinarski konferenci po srečanju v Beli hiši znova poudarila, da je nadaljevanje ameriške pomoči Kijevu nujno za uspeh v vojni proti Rusiji. Biden je pri tem opozoril, da bodo v primeru ruske zmage ogrožene vse zahodne demokracije.

  • STA

    13. 12. 2023  |  Svet

    Biden / »ZDA podpirajo Izrael, a varnost nedolžnih Palestincev je še vedno zelo zaskrbljujoča«

    Izrael je pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic zaradi vojne na območju Gaze. Med najglasnejšimi so ZDA, ki veljajo za glavno podpornico Izraela, zdaj pa so kritične, češ da je izraelsko bombardiranje Gaze kot odgovor na napade skrajnega gibanja Hamas neselektivno. Avstralija, Kanada in Nova Zelandija pa so pozvale k prekinitvi ognja.

  • STA

    12. 12. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Dogajanje v Gazi predstavlja napad na človečnost«

    Splošna deklaracija človekovih pravic je dokument, ki ljudi še vedno navdihuje, da si vselej prizadevajo za svobodo, enakost in dostojanstvo vseh, je na slovesnosti ob 75. obletnici od sprejetja deklaracije v Ženevi dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je opozorila, da človekovih pravic še vedno ne uživajo vsi enako.

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa«

    "Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa. Jaz sem človek, tako kot vsak drug. Kot sem vam povedala, sem odločitev o tem, da odstopim z mesta podpredsednice stranke Gibanja Svoboda, sprejela s težkim srcem, ampak v dobro stranke, predvsem v dobro države in tudi v dobro funkcije, ki jo opravljam. Ker ne želim, da pade kakršna koli senca dvoma na to funkcijo. Zato mislim, da je ta odločitev bila pravilna in da je bila tudi zrela. To je to, kar vam v bistvu lahko odgovorim. Dejstvo pa je, da je zadeva za nami in ne vpliva na naše državljanke in državljane tako kot druge bolj pereče stvari, o katerih se moramo danes pogovarjati."

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Kultura

    »Najprej moraš imeti sosede, da jih lahko začneš sovražiti«

    "Človeška izkušnja, zgodovina in želje obstajajo v protislovjih. V Ameriki je veliko pozitivnih reči. Obstajajo pa tudi stoletja sistematičnega rasizma in republikanci, ki rušijo demokratični sistem. Ksenofobija in rasizem se dogajata v točki stika, v stičišču. Najprej moraš imeti sosede, da jih lahko začneš sovražiti. Če nimaš sosedov in so vsi okoli tebe takšni, kot si ti, boš začel sovražiti na drugih osnovah. Če so okoli tebe sami Slovenci in ni Bosancev ali drugih migrantov, se bodo vedno našli ljudje, ki sovražijo sosede."

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Nemogoče je biti svoboden, če si reven in zaskrbljen za preživetje«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pravnici Katarini Bervar Sternad podelila priznanje za delo na področju človekovih pravic. Njeno delo zaznamuje predanost sooblikovanju družbe, ki dosledno spoštuje človekove pravice, pri tem pa teče maraton prek ovir in padcev, a odločno in z jasnim ciljem, so v uradu predsednice zapisali v utemeljitvi.

  • Tomaž Lavrič

    12. 12. 2023  |  Politika

    Gdo je zato kriu?!

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Janši je pri prevzemu RTV Slovenija dvakrat spodletelo«

    "Janši je pri prevzemu javnega servisa dvakrat spodletelo in če se pošalim, tako kot se Borut Pahor šali iz nas že trideset let, je ta knjiga priročnik za politične začetnike, kako ne prevzeti RTV Slovenija," je v knjigi o političnem prevzemu RTV Slovenija med letoma 2020 in 2023 zapisal filozof in politični komentator dr. Boris Vezjak. Njegova knjiga je v elektronski obliki prosto dostopna na spletu, in sicer si jo lahko brezplačno naložite na tem spletnem mestu (Desant na RTV Slovenija). 

  • Tomaž Lavrič

    12. 12. 2023  |  Politika

    Zdravko Počivalšek / »Ko so rekli, da plešejo, nisem vedel, da bo breakdance«

  • STA

    12. 12. 2023  |  Kultura

    Slovenijo bo na Evroviziji zastopala Raiven

    Slovenijo bo na na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije 2024 zastopala pevka Raiven, je na današnji novinarski konferenci razkrila RTV Slovenija. Izbrali so jo izmed več kot sto prijavljenimi na razpis. Pevka bo nastopila na evrovizijskem tekmovanju, ki ga bo med 7. in 11. majem prihodnje leto gostilo švedsko mesto Malmö.