• Koga briga, kdo je ubil Kennedyja!

    John F. Kennedy je Trumpu pokazal pot. Kot veste, so Trumpi država v državi, vesolje zase – njihovi interesi so pred interesi vseh ostalih, tudi pred nacionalnimi interesi. A tudi Kennedyji so bili država v državi, vesolje zase – zanje so veljali zakoni, kakršni so v Botru veljali za družino Corleone: vedno bodi na strani družine! Nikoli se ne obrni proti družini! Zaupali so le drug drugemu. Kot Corleoneji.

  • Dr. Mitja Kaligarič, profesor botanike, biolog  |  Ilustracija: Pri pisanju o ožgani krajini so mediji uporabljali biblične prispodobe – to je bila naravna katastrofa velikih razsežnosti. Zdelo se je, da bo črna podoba krajine z ožganimi drevesi za dolgo zaznamovala Kras. Tudi zaradi skrajne požrtvovalnosti gasilcev, ki so tvegali življenje, in zaradi vsesplošne solidarnosti takrat ni bil čas za teoretiziranje o pomenu in posledicah požara. Zdaj, po dobrem letu, pa je morda prišel čas, da nam zadnji veliki požar na Krasu ponudi trenutek za premislek o kraški krajini in njeni identiteti. Spet se je pokazal goli kamen, skala, ki je v sivi pradavnini Krasu dala ime.

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Komentar

    Kras po požaru

    O požarih najlaže pišemo v času jesenske moče, tako kot o suši pozimi, saj časovna odmaknjenost prida objektivnost in treznost razmišljanja. Požari na Krasu lani poleti so namreč sprožili številna razmišljanja, mnenja, pobude, načrte in že konkretne aktivnosti na požariščih. Zdaj, ko se je to – za prebivalce Krasa nadvse težko – obdobje že nekoliko odmaknilo, je čas, da se ozremo na pogorelo kraško krajino, njeno dinamiko in identiteto, z nekoliko distance in z očmi znanstvenikov, ki se s Krasom ukvarjamo in o njem pišemo. Posebej me je k temu pisanju spodbudil Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru, ki ga je izdelal Zavod za gozdove Slovenije; v njem je vizija Krasa obravnavana zelo enostransko, to pa je spodbudilo poglobljeno razmišljanje botanika in krajinskega ekologa.

  • Uredništvo

    19. 11. 2023  |  Družba

    »Svet informacij se je temeljito spremenil, posebej za tiskane medije«

    "Ljubezen do časopisov in revij mi je ostala vse do danes, čeprav se je svet informacij temeljito spremenil, posebej za tiskane medije. Kljub temu jih prebiram, posebej sobotne priloge, ki so tisto, kar bi morali v glavnem tiskani mediji biti: prinašajo komentarje, mnenja, ozadja, poglobljenost itd. Ponavljanje informacij, ki so dostopne prek interneta, pač nima smisla. Priloge se približajo zapisom v tujih medijih, pri čemer lahko sam to primerjam z Guardianom, ki sem ga donedavna lahko brezplačno prebiral. Žal pa je sedaj brezplačen dostop možen le do trideset člankov mesečno. Zato razmišljam, da bi Guardian poslej tudi sam plačeval."

  • Monika Weiss

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Politika

    Tudi Lobnikar bi si izplačal dopust

    Pred komisijo za administrativne zadeve in imenovanja, ki je stalno delovno telo vlade, je že mesece nerešena vloga bivšega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja za izplačilo nadomestila za neizrabljeni letni dopust. »Vlogo sem oddal ob prenehanju funkcije. Šlo je enostavno za to, da zaradi narave dela nisem mogel na letni dopust in sem bil prepričan, da mi to pripada,« je povedal v sredo in dodal, da je vlogo oddal, preden je računsko sodišče potrdilo spornost teh izplačil. Na vprašanje, zakaj je ne vzame iz obravnave, je dejal, da to ni mogoče, da ne ve, kaj se z njo sploh dogaja, in da od vsega skupaj nič več ne pričakuje.

  • Luka Volk

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Politika

    »Revščina je izbira politike«

    Pogosto slišimo, da je Slovenija ena najbolj egalitarnih držav na svetu. To praviloma drži. Dohodkovna neenakost je med najmanjšimi v Evropski uniji in stopnja tveganja revščine je razmeroma nizka. Kljub temu je po podatkih slovenskega statističnega urada (Surs) pod pragom revščine lani živelo 251 tisoč ljudi. Tveganju revščine je izpostavljena vsaka druga samska ženska, starejša od 65 let, vsaka peta enostarševska družina in vsak deseti otrok v Sloveniji. Na stopnjo tveganja revščine v državi pomembno vplivajo socialni transferji, kot so denarna socialna pomoč, varstveni in otroški dodatek, različne subvencije ter štipendije za dijake in študente. Brez njih, piše v poročilu vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj, bi bila ta dvakrat višja.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Dva leva

    Komentar / Bingodemokracija

    Sem imel že nekaj časa idejo, da bi napisal kakšno kozerijo o srečelovu, ki bi lahko zamenjal volilni ritual. Da bi premierov in vlad ne prinesla (po)volilna aritmetika na temelju distribucije volilnih glasov, ampak žrebanje. Pač, nekakšna bingodemokracija! Pa so me z idejo prehiteli razposajeni šaljivci iz t. i. Katedrale svobode.

  • Matic Gorenc

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Politika

    Nesmiselni predlog

    Predstavniki organizacije Katedrala svobode so predlagali reorganizacijo vlade; po spremembah naj bi jo sestavljalo osem ministrov, vodil pa naj bi jo ali Janez Janša ali Milan Kučan ali Anže Logar ali Borut Pahor. Izzivalni predlog desnega združenja intelektualcev in nekdanjih politikov nima nobene resnične možnosti za uspeh, mu je pa uspelo pritegniti pozornost javnosti.

  • Peter Petrovčič

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Politika

    Vračilo koronskih glob

    Državni zbor je oktobra sprejel zakon o popravi krivic iz obdobja epidemije. Namenjen je vračanju glob, ki so bile ljudem naložene v času kaznovalne histerije. Veljati bo začel konec novembra, vračila plačanih glob bodo samodejna, prve informativne izračune pa naj bi upravičenci začeli prejemati januarja.

  • Jure Trampuš

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Svet

    Po ugibanjih o revoluciji in kontrarevoluciji je katoliška cerkev doživela evolucijo

    Pred dvema tednoma se je v Vatikanu končala »sinoda o sinodalnosti«, torej posvetovanje o prihodnosti katoliške cerkve, ki naj bi odgovorilo na vprašanje, kako naj se cerkev odzove na izzive sodobnosti, na modernizacijo, sekularizacijo, pluralizem idej na eni strani in svoj preživeti ustroj na drugi.

  • Vanja Pirc

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Svet

    »Palestina bo svobodna«

    Amsterdam je gostil mednarodni festival dokumentarnega filma IDFA, a letošnja izvedba je največ pozornosti zbudila s protestom, ki je potekal ob odprtju festivala, še toliko bolj zaradi odziva organizatorjev nanj. IDFA, največji festival dokumentarnega filma, občinstvu redno približuje najaktualnejše teme, do številnih so se organizatorji z leti tudi sami opredelili. Pri sedanjem stopnjevanju izraelsko-palestinskega spora pa so se, za marsikoga presenetljivo, zavili v molk. To je tri kulturne delavce spodbudilo, da so ob odprtju na odru razgrnili napis »Od reke do morja – Palestina bo svobodna«, simbol palestinskih prizadevanj za samostojno državo.

  • Uredništvo

    18. 11. 2023  |  Svet

    Kako se otresti tesnega objema ZDA?

    "Resnični izziv zahodnega sveta je veliko bolj praktičnega in preživetvenega značaja, saj vključuje iskanje načina, kako bi se države v prihodnje lahko izognile eksistenčnemu pritisku, ki so ga ZDA na katerokoli državo »odpadnico« pripravljene izvesti v hipu, ko pokaže najmanjše znake umikanja podpore geopolitičnim interesom ZDA. Ključno geopolitično vprašanje današnje dobe je, kako se otresti tesnega objema ZDA, ki tako rekoč za katerokoli državo pomeni bodisi objem življenja bodisi objem smrti. Situacija v Gazi, kakorkoli grozovita, zahodnemu svetu ponuja priložnost, da s složnim, koordiniranim in solidariziranim nastopom odpora globalni hegemoniji ZDA raziskuje možnosti alternativnega svetovnega reda."

  • Borut Mekina

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Družba

    Novinarje Večera bodo tokrat posodili mariborskemu županu

    Pri Večeru je zaposlenih 53 novinarjev in urednikov z več desetletji delovnih izkušenj. Njihovega nakopičenega znanja, pomembnega za identiteto Štajerske in tudi za razvoj države, ni mogoče nadomestiti, niti z umetno inteligenco ne, se pa kljub temu zdi, da so v Mariboru vse bolj nadležna skupnost, katere največja vrednost so nepremičnine, v katerih tipkajo, ali pa njihov molk.

  • Uredništvo

    18. 11. 2023  |  Družba

    »Mladi imajo danes večje težave«

    "Naša generacija je imela še to srečo, da družba ni bila tako tekmovalna, kot je danes. To je bil tudi čas za neko čisto življenjsko iskanje in nabiranje izkušenj ter modrosti tudi zunaj akademskega sveta. Če si šel študirat neko drugo stvar in si potem presedlal, to ni bilo nekaj tako neverjetnega in si bil potem lahko uspešen tudi v drugem študiju. Zdi se mi, da imajo danes mladi večje težave. Recimo, če hočeš biti mladi raziskovalec, se gleda, kako hitro si študiral, dosti manj se upoštevajo "luknje" oziroma jih gledajo na slabši način, kot se je to včasih. Mislim, da je dobro, da poskusiš stvari, seveda pa je dobro, da potem te stvari tudi dokončaš, tudi za svoje lastno zadovoljstvo, in greš naprej. Mirno sem si zamišljala, da če me bo nekaj zanimalo, se bom tistega lotila, čeprav bi se potem lahko izkazalo, da ni rešitev za vedno. Vsekakor pa se mi je zdel pomemben ta optimizem oziroma radovednost."

  • Luka Volk

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Svet

    Švedska je opomin, kako pomembno je negovati javno šolstvo 

    Za Švedsko je bil do začetka devetdesetih let značilen dobro urejen sistem javnega šolstva, danes pa približno 15 odstotkov osnovnošolskih otrok in 30 odstotkov srednješolcev obiskuje tako imenovane svobodne šole – šole, ki jih vodijo zasebniki, tudi ogromne družbe, a so v celoti financirane z javnim denarjem. To pa, ugotavljajo Švedi, prinaša številne težave. Podjetjem, ki vodijo šole, je več kot do blaginje učencev do – dobička. Posledice so očitne: mednarodne primerjave znanja kažejo zniževanje izobraževalnih standardov na Švedskem, neenakost med učenci, ki obiskujejo zasebne šole, in učenci, ki obiskujejo javne šole, pa je vedno večja. Kot poroča britanski časnik The Guardian, se je šolska ministrica Lotta Edholm odločila, da bo na tem področju izpeljala temeljito reformo.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Srečno naključje

    Od 21. novembra bo v Kinodvor na ogled film Srečno naključje. v katerem se režiser Woody Allen poklanja Parizu in francoski kinematografiji. Petdeseti film Woodyja Allena je komična refleksija o tem, kako usoda in sreča krojita naša romantična razmerja.

  • Politični pritisk na Večer je nedopusten

    »Galerija Gosposka je podjetje, ki uspešno posluje že od leta 2006. Poleg gostinsko-hotelirske dejavnosti se ukvarja tudi z razvojem nepremičnin in oddajo le teh. V poslovnem delu zgradbe Galerija Gosposka so v preteklih 16 letih ustvarjala že mnoga tako lokalna kot mednarodna podjetja in se veselimo novih najemnikov,« nam je odgovorila županova žena Katja Arsenovič, direktorica Galerije Gosposka.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Hrvaška

    Komentar / Rasizem elite

    Večinoma radi mislimo, da so rasisti, fašisti manj izobraženi ljudje z družbenega obrobja, na katere se ni vredno ozirati preprosto zato, ker so zgolj žolčna manjšina, družba v celoti pa je na srečo zdrava. A od časa do časa kako doživetje oziroma vsakdanja stvarnost to mnenje postavi na laž in dojamemo, da je gojišče zla in nestrpnosti – danes do migrantov, včeraj do Srbov ali Judov – prav osrednji, kultivirani in izobraženi del Hrvaške, ki ga spodbuja ali njegovo početje dopušča vrh politične oblasti s tem, da odpor do tiste peščice preostalih Srbov ohranja do danes. Njegove grobe izraze vidimo celo v najvišjem državnem telesu – parlamentu. V njem se desničarski podleži spravljajo na tiste tri predstavnike srbske manjšine in jih vztrajno razglašajo za teroriste, s katerimi vladajoča stranka sklepa koalicijo, kar je hkrati njihov edini resni očitek HDZ. Intelektualni zastavonoše te skupine, profesorji na fakultetah, vzgojitelji mladih, si v osrednjih oddajah na HTV – tej zastrupljeni propagandni izpostavi vladajoče stranke – privoščijo gnusne rasistične napade na migrante, od katerih jih veliko živi in dela na Hrvaškem, a so še naprej moteči dejavnik, teroristi, polljudje, ki kazijo podobo supremacijske belske Hrvaške.

  • Uredništvo

    17. 11. 2023  |  Družba

    Ali bi ta orodja lahko postala avtonomna in mogoče celo imela zavest?

    "Z umetno inteligenco se odpira zelo veliko vprašanj, malo sem se ukvarjala s tem na začetku, predvsem s filozofskimi vprašanji v smislu, kako so ti sistemi narejeni, kakšna je primerjava s tem, kako ljudje razmišljamo, ali bi taki sistemi lahko imeli zavest, ali lahko rečemo, da mislijo ... To so bila vprašanja, ki jih je odprl že Alan Turing, nato pa še test s kitajsko sobo. Ampak zdaj smo na drugi strani dobili ta orodja, imamo strojno učenje, ki temelji na indukciji in verjetnostnih sklepanjih. Vsaj za mojo generacijo se zdi, da je težava v tem, da mislimo, da so to objektivna orodja. A v javnost je prišlo zavedanje, da ta orodja niso objektivna, ampak so naučena na podatkih, ki so jim bili podani. Ti podatki so sami po sebi že lahko pristranski, morda kdo želi z njimi manipulirati, lahko pa so pristranski zato, ker smo bili ljudje pristranski v določenem obdobju, ko smo bili ti podatki zajeti. Tu imamo dvoje vprašanj, na eni strani neki pogovor o regulaciji (čisto pragmatično, kako bomo ta orodja uporabljali), na drugi pa ali bi ta orodja lahko postala avtonomna in mogoče celo imela zavest."

  • STA

    17. 11. 2023  |  Družba

    YouTube / »Omogočili bomo zahtevo za odstranitev vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco«

    YouTube je ta teden napovedal, da bo uporabnikom kmalu dovolil, da zahtevajo odstranitev tistih objav, ki so nastala s pomočjo umetne inteligence, a to ni nikjer navedeno in so objavljena kot dejanski posnetki. Prav tako naj bi platforma poslej zahtevala, da bodo videoposnetki z realistično, a "sintetično" vsebino posebej označeni.

  • Komentar / Širitev EU?

    Evropska komisija je v začetku novembra 2023 pompozno napovedala nov širitveni projekt EU, ki ga bo okvirno sprejel evropski svet sredi decembra. Postopna širitev EU velja v njeni zgodovini za politično-ekonomsko uspešnico, še posebej po razpadu socialističnih držav na vzhodu Evrope. Nov širitveni paket naj bi pomaknil meje EU na vzhodu, zapolnil stare vrzeli na Balkanu in odprl nove poti v Zakavkazju. Prinesel naj bi nekakšno končno zaokrožitev EU, »naravni horizont« njene politične geografije. Predsednica von der Leynova ga razume kot krovni projekt svoje »geostrateške komisije«. EU s širitvijo ponuja nekakšno splošno zdravilo za nakopičene probleme prihodnjih članic, hkrati pa poglablja svoje. Širitveni paket naj bi prinesel odrešujočo revitalizacijo EU, toda ogrozi lahko tudi njen obstoj. Poteka v povsem novem geopolitičnem okolju, na pragu ukrajinsko-ruske vojne, tudi tragične usode Palestine, nevarnega spopada med ZDA, Kitajsko in Rusijo. Zato bolj kot doslej odpira vso blasfemičnost tega nedokončanega zgodovinskega projekta.

  • Gregor Kocijančič

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Knjiga

    Kakršen gospodar, takšen pes

    Knjigo Imena slovenskih psov, nedavno izdano pri založbi ZRC SAZU, je Marko Snoj, dr. jezikovnih znanosti, etimolog in slovaropisec na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, posvetil »bitjem, ki nam krajšajo čas in podaljšujejo življenje«. Publikacija, ki jo avtor opisuje kot »spomenik živalim, ki so se pred 15.000 leti ali več odločile živeti v podrejenem in brezpogojnem sožitju s človekom«, je nastala na pobudo njegove žene Alenke, ki je, kot je dr. Snoj povedal v pogovoru za Mladino, »vsaj duhovna soavtorica knjige, če ne še kaj več«. Rekla mu je: »Iz vsake stvari narediš slovar, zakaj ga ne bi še iz psov.« In tako je tudi storil.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    17. 11. 2023  |  Mladina 46  |  Kolumna

    Komentar / Temne lise kontinuitete

    Zoran Janković je bil svojčas kandidat za novi premierski obraz. Premier po neumnem ni postal, čeprav so volivci zanj in njegovo Pozitivno Slovenijo množično glasovali, pač zato, ker je veljal za veliko menedžersko ime in branik pred zmago Janeza Janše. Kakšen premier bi bil, ne vemo, ljubljanski župan pa je že majhno večnost in v tej funkciji star, dobro znan obraz.

  • Damjana Kolar

    17. 11. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    16. 11. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / PRAVA SMER

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 17. novembra, dalje, pišemo o pravi smeri. Golobova koalicija pomembne družbene težave namreč uspešno rešuje, javnomnenjsko podporo pa izgublja pri političnih spletkah. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • STA

    16. 11. 2023  |  Politika

    Protikorupcijska komisija sedmim ministrom izdala opomine

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila prekrškovne postopke, ki jih je zoper sedem ministrov vodila zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja. V vseh sedmih postopkih, ki so pravnomočno zaključeni, je ministrom izdala opomine.

  • STA

    16. 11. 2023  |  Svet

    Erdogan / »Izrael je teroristična država«

    Turški predsednik je v sredo še okrepil kritiko Izraela, ki ga je označil za "teroristično državo". Kritičen je bil tudi do podpornikov Tel Aviva na Zahodu, ki da podpirajo njegova dejanja na območju Gaze. Izjave je podal pred petkovim obiskom v Nemčiji, kjer se bo sestal s kanclerjem Olafom Scholzem.

  • STA

    16. 11. 2023  |  Svet

    Med Američani padla podpora Izraelu

    Večina Američanov se zavzema za takojšnje premirje med palestinskim skrajnim gibanjem Hamas in Izraelom v Gazi, čeprav vlada predsednika Joeja Bidna temu nasprotuje skupaj z Izraelom, kaže anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos. Ugotavlja tudi, da je podpora Izraelu med Američani padla.

  • STA

    16. 11. 2023  |  Svet

    »Ne bomo trpeli islamistične propagande in do Izraela sovražnega ščuvanja«

    V Nemčiji so danes izvedli obsežne racije proti islamistom, ki naj bi podpirali gibanje Hezbolah. Primarna tarča je bil Islamski center v Hamburgu, skupno pa je policija preiskala 54 objektov v sedmih zveznih deželah. Posredovanje spada v okvir prizadevanj države, da zajezi porast antisemitizma, ki se je okrepil po začetku vojne v Gazi.

  • Uredništvo

    16. 11. 2023  |  Družba

    Kljukasti križ na vratih Judovskega centra v Ljubljani

    Na vratih Judovskega centra na Križevniški ulici v Ljubljani so neznanci narisali kljukasti križ oziroma svastiko in jo enačili z Davidovo zvezdo, ki sicer krasi tudi izraelsko zastavo. Inštitut 8. marec, ki je na družbenih omrežjih objavil fotografijo omenjenega incidenta, je ob tem zapisal, da je enačenje verskih skupnosti z ravnanji zločinskega režima "nedopustno in sporno". "Nesprejemljivi so tudi tovrstni zapisi na vratih Judovskega centra v Ljubljani," so še pridali v inštitutu. 

  • Uredništvo

    16. 11. 2023  |  Politika

    »Identiteta Slovenije se ni izvorno vzpostavila na integraciji, ampak na dezintegraciji« 

    "Vsakršno snovanje migracijskih politik je v Sloveniji težko, saj se identiteta države izvorno ni vzpostavila na integraciji, ampak na dezintegraciji – razlikovanju od Jugoslavije in Jugoslovanov. Prehod iz teme v svetlobo se išče že desetletja, vse od konca balkanskih vojn, prihoda prvih skupin beguncev z Bližnjega vzhoda in obdobja pred svetovno finančno krizo, ko je, tako kot danes, v Sloveniji močno primanjkovalo delavcev. Šele desetletje pozneje so politične okoliščine prvič privedle do poskusa celovitejšega oblikovanja migracijske politike. A prišlo je novo mračno obdobje epidemije, ko so se meje zapirale, migracijska strategija Janševe vlade pa se je osredotočala predvsem na deportacije tujcev."