• Borut Mekina

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Družba

    Slovenska različica bratomorne vojne

    Izbris je bil, kot ponavljamo zadnje desetletje, dejanje države Slovenije, s katerim je ta 25. februarja 1992 iz registra stalnega prebivalstva izbrisala več kot 25 tisoč ljudi. Čeprav bi ti ljudje, ki niso sprejeli slovenskega državljanstva, morali v novi Sloveniji ostati tujci z ohranjenim stalnim prebivališčem – tako kot so ostali Kitajci ali Nemci –, so postali tujci brez stalnega prebivališča. To pomeni, da so izgubili pravico do pokojnin, do socialnega varstva, do zdravstvene oskrbe, do uporabe številnih javnih storitev …

  • Peter Petrovčič

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Politika

    Nedopustno

    Evropsko sodišče je pritožbo nekdanjega predsednika programskega sveta RTV Slovenija dr. Petra Gregorčiča in drugih nekdanjih vodstvenih delavcev RTV iz kroga SDS zavrnilo kot nedopustno. O zadevi, pravijo evropski sodniki, ne bodo odločali, ker ni na prvi pogled vidnih kršitev človekovih pravic, sploh pa ne, dokler primer ne bo zaključen pred domačimi sodišči in ustavnim sodiščem. To vsebinsko o ustavnosti zdaj veljavnega zakona o RTV še ni odločilo in nič ne kaže, da bo kmalu. Zaradi izločitve kar dveh sodnikov jih v zadevi odloča le še sedem in možnosti za potrebnih pet glasov za veljavno vsebinsko odločitev se zdijo zelo pičle.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Dva leva

    Komentar / Razorožimo jih!

    Najslabše so tiste dileme in alternative, v katerih so vse (realne) možnosti slabše. Predstavljajte si Američane. Kljub temu da niso pozabili, kaj je predstavljal in kako je deloval prostak Trump, bodo demokrati ponovno nominirali Bidna. Nič namreč ne kaže, da se bodo opogumili in rekli – čeprav se tega vsi zavedajo –, da je Biden obupen. A če bodo ob verjetni kandidaturi volivci upoštevali njegovo res bizarno delovanje, bodo Američani vseeno ponovno dobili Trumpa. O. K. Slovenija ni Amerika. K sreči ali na žalost, kakor vam je ljubše. Dilema je zelo podobna. Če se bo kritična javnost spomnila, kako je v vseh treh, zlasti pa zadnjem mandatu deloval Janša, bodo neizogibno morali voliti Antijanšo. Kdorkoli že to bo. A če bodo vztrajali pri Golobu, za katerega se po malem že vsi zavedajo, da je popoln blefer, da je zavozil vse, kar se je zavoziti dalo, bodo trasirali pot Janši ... Dilema je res obupna. Tudi nisem prepričan, da je ponovno iskanje novega obraza dobra ideja, ki bi lahko še enkrat delovala. Vztrajanje pri Golobu in celotni sedanji koaliciji pa je še slabša. Si predstavljate ponovljeno sedanjo zgodbo, kjer bi cirkuško manežo z brezzobimi zvermi še naprej vodil Golob, Tanja Fajon pa bi ostala zunanja ministrica? Katastrofa navznoter in sramota navzven! Ampak, kot rečeno, vsaj za zdaj pozitivne alternative ni na vidiku.

  • Monika Weiss

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Družba

    Popoplavno betoniranje

    Z območij Zgornje Savinjske doline, prizadetih v avgustovskih poplavah, zadnje tedne prihajajo opozorila, da se intervencijska popoplavna sanacija ne izvaja ustrezno, sporna je zlasti obnova cest. Ceste, predvsem na območju občin Ljubno, Luče in Solčava, na številnih mestih utrjujejo z velikanskimi kamnitobetonskimi zložbami na brežinah rek, ki pa bodo vodotoke pohitrile in dolvodno povečale poplavno ogroženost.

  • Luka Volk

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Svet

    Bomo v Sloveniji res opustili gotovinsko poslovanje?

    Po zgledu Slovaške, ki je pravico do rabe gotovine že vpisala v ustavo, podobno pa predlaga tudi avstrijski zvezni kancler Karl Nehammer, bi to želeli storiti tudi podporniki združenja Povezani smo, zato so na začetku prejšnjega meseca začeli zbirati podpise za spremembo ustave. Menijo, da vse hitreje drvimo v brezgotovinsko družbo, v »digitalno suženjstvo«, kot zapišejo, v katerem bodo »centralne banke oziroma oblast, vlade držav v vsakem trenutku imele nadzor nad našo lokacijo in nad našimi nakupi in bomo tako še bolj kot danes sledeni in ne bomo svobodni«. So bojazni upravičene?

  • Damjana Kolar

    28. 10. 2023  |  Kultura

    Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

    Med 2. in 5. novembrom bodo v  Slovenski kinoteki potekali Dnevi nemško govorečega filma, tradicionalni pregled sodobne filmske produkcije iz nemško govorečih dežel, ki ga že tretje leto zapored pripravljajo v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom, Goethe-Institutom Ljubljana in Veleposlaništvom Švice. Na ogled bodo najnovejši celovečerni filmi iz Avstrije, Nemčije in Švice. V letošnji program so uvrstili pet igranih celovečercev in en dokumentarni film.

  • Luka Volk

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Družba

    Elite, jedro naroda

    Pred dvema tednoma je v Ljubljani vrata odprl luksuzni kompleks Schellenburg. V »najbolj vrhunskem stanovanjskem projektu v Sloveniji«, kot ga opisuje snovalec in investitor projekta Jože Anderlič, stanovanja dosegajo ceno do 10 tisoč evrov za kvadratni meter. Jasno, Anderlič ne gradi »stanovanj za tiste z minimalno plačo«, kot je dejal v intervjuju za spletni portal Siol. Gradi jih za uspešne poslovneže, za premožnejše kupce – za elito. Brez elite namreč »ni naroda«, pravi, »elita je jedro naroda. Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi, ki ne ve, kam in kako.«

  • Uredništvo

    27. 10. 2023  |  Politika

    »Ne pomnim, kdaj smo imeli v dveh ali treh tednih zgoščenih toliko visokooktanskih dogodkov«

    "Vroča politična jesen je blazna. Ne pomnim, kdaj smo imeli v dveh ali treh tednih zgoščenih toliko visokooktanskih dogodkov, kot so odstavitve in odstopi ministrov. Afere se kopičijo, poleg tega pa še intenzivne notranje turbulence znotraj vladne stranke. Letos si ta zguljeni frazem vroča politična jesen zasluži svoje ime."

  • Kaj naj si mislimo o stranki, ki mimo vseh pravil kaznuje svoje člane?

    Mojca Šetinc Pašek in Robert Pavšič sta, kar je širšo javnost naravnost šokiralo, bila ekspresno izključena. Izpljunila ju je lastna stranka Gibanje Svoboda. Zaradi medijskih napovedi se je tisti dan pričakoval obračun z predsednico parlamenta, ki je potem odstopila zgolj iz »osebnih« razlogov kot podpredsednica stranke, a nihče prav zares ne verjame, da tudi ta odhod nima neprijetne znotrajstrankarske konfliktne zgodovine.

  • Uredništvo

    27. 10. 2023  |  Svet

    »V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči«

    "V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre torej za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči, pri čemer pa bi se, sekundarno, ZDA morale izkazati tudi pri vodenju reševanja ključnih globalnih problemov. Prav slednje pa je lakmusov papir ameriške resnične želje po prosvetljenem globalnem vodenju. Adam Tooze, profesor ekonomske zgodovine na University of Columbia, je pred dnevi briljantno seciral to ameriško proklamirano voditeljstvo. Pokazal je, da to, kar uradni Washington imenuje voditeljstvo, ni združevanje, pač pa strategija gradnje zavezništev in oblikovanja blokov. Torej, ZDA resda želijo organizirati svet, toda namesto da bi ga držale skupaj, ga ves čas delijo na nasprotujoče si bloke."

  • Vanja Pirc

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Kultura

    Kaj lahko gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu Sloveniji prinese na dolgi rok?

    Frankfurtski knjižni sejem je v nedeljo zvečer zaprl vrata in s tem se je izteklo tudi častno gostovanje Slovenije na tej prireditvi, ki velja za najpomembnejši knjižni sejem na svetu. Potem ko so bile priprave na slovensko gostovanje še pred letom dni tako zelo zavožene, da so se organizatorji sejma poigravali z mislijo, da bi bilo predstavitev naše države najbolje odpovedati, direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boos ob izteku letošnjega sejma ni skrival navdušenja nad tem, kako se je razpletlo. »Seveda so bile zapletene tako priprave kot tudi izvedba, za obe strani je bila situacija zahtevna, toda rezultat je bil izvrsten,« je povedal v intervjuju za časnik Delo.

  • Jure Trampuš

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Družba

    Sami Khatib / »Brez pravičnosti ne bo miru«

    Dr. Sami Khatib v Bejrutu trenutno sodeluje v raziskavi o kritični teoriji o globalnem jugu, prej pa je delal na berlinski Freie Universität. Doktoriral je z disertacijo o figuri mesijanskega v razmišljanju Walterja Benjamina. Bil je tudi eden od organizatorjev simpozija o pomenu in delu tega nemškega filozofa in judovskega teoretika. Simpozij je potekal v palestinski Ramali in je, kot so takrat zapisali novinarji, »deloval kot čudež« – že to, da je sploh bil in da je potekal brez incidentov, je bilo pomembno. Takšnih čudežev ni več. Na Bližnjem vzhodu znova poteka vojna, v trenutku, ko je nastajal intervju, so Izraelci grozili, da bodo z vojsko zasedli Gazo.

  • N'toko

    N'toko

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Žive meje

    Komentar / Kje je dno?

    Naj vojne v okolici delujejo še tako oddaljeno in še tako nepovezano z našim okoljem, imajo vedno vpliv tudi na notranjo politiko naše države. Z ruskim vdorom v Ukrajino se je na primer začelo prestrukturiranje celotnega evropskega energetskega sistema. Zneski na položnicah in v trgovinah so zrasli, ponudniki pa za navijanje marž niso potrebovali drugega izgovora kot: »Saj veste, Ukrajina …« Seveda je ta vojna poskrbela tudi za takojšnje povečanje obrambnih izdatkov, kakršno v mirnih časih ne bi bilo mogoče, številne druge reforme pa so zastale. Vojna se ni zgodila v političnem in gospodarskem vakuumu, povsod po Evropi je pomagala pospešiti procese, ki so že tako ali tako potekali. In dokler ti procesi koristijo interesom vladajočih razredov, se tudi vojne nikomur ne mudi končati.

  • Gregor Kocijančič

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Družba

    Spotify kot bankomat

    Nedavno poročilo švedskega časnika Svenska Dagbladet razkriva, da naj bi bile številne kriminalne združbe, s katerimi imajo na Švedskem vse več težav, krvavi denar, med drugim pridobljen s preprodajo prepovedanih drog in umori po naročilu, prale prek Spotifya, vodilne platforme za pretakanje glasbe. »Spotify je postal bankomat za tolpe,« je novinarjem povedal anonimni vir iz švedske policije.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Kolumna

    Komentar / Tiho?

    Zdi se, kot da povsod okoli nas divjajo ali tlijo vojne. Nekakšna katarza, ki je sledila veliki moriji druge svetovne vojne in v kateri so rekli vojni »nikoli več«, je pozabljena, vojne znova postajajo sprejemljivo sredstvo za doseganje ciljev. Nanje se navajamo kot na življenje s covidom. A virus je mutiral v nedolžnejše oblike, vojne pa kvečjemu nasprotno.

  • Komentar / Palestinsko vprašanje

    Politične metafore imajo posebno vlogo v zgodovinskih naracijah, svojo morebitno poetiko redno spreminjajo v človeške grozote. Tako naj bi bil 7. oktober 2023 nekakšna izraelska različica ameriškega »11/9«. Hamasov spektakularni teroristični napad na Izrael je dejansko samo eden od zločinskih korakov v stoletju sporov in krvavih vojn med Judi in Palestinci. Tu se razkrivajo beda evropskega kolonializma, povojna dvojna merila ameriške hegemonije in neverjeten judovski obrat od žrtve do agresorja. Ultimativna tragičnost izraelsko-palestinskih spopadov tiči v nelegalnosti in nelegitimnosti izhodiščne izraelske okupacije Palestine, mednarodni politični iluziji sobivanja dveh držav. Od tod arabsko plačevanje grehov evropskega antisemitizma in vedno večja družbena patologija izraelskih oblasti. Arabsko-judovska koeksistenca je tu nemogoča, nenavadna vloga psihopatske države nevzdržna. Zato so doslej propadle vse diplomatske rešitve, Izrael pa vidi končno rešitev v sistematičnem genocidu Palestincev. Holokavst je tokrat v judovskih rokah.

  • Vanja Pirc

    27. 10. 2023  |  Mladina 43  |  Kultura

    Ženske prihajajo

    Ko se je priznana vizualna umetnica in profesorica umetnosti Duba Sambolec leta 1971 vpisala na študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in je bila nanj tudi sprejeta, je že zgolj s tem postala ena od pionirk med slovenskimi kiparkami. Bila je namreč del prelomne generacije, v kateri so bile na šest razpisanih mest poleg treh študentov sprejete tri študentke. Šele dobrega četrt stoletja po ustanovitvi akademije so na tej študijski smeri sprejeli takšno »množico« žensk, da so pomenile kar polovico generacije.

  • Damjana Kolar

    27. 10. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    26. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / RESNIČNOSTNI ŠOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. oktobra, dalje, preverite, kaj je najtežja naloga predsednika vlade Roberta Goloba. Ubraniti se mora namreč očitkov Tatjane Bobnar o vmešavanju v delo policije ter ubraniti ministra Marjana Šarca in njegov sumljivi razpis za snemanje vojaškega resničnostnega šova. Avtorja fotografij na naslovnici sta Uroš Abram (Marjan Šarec, Tatjana Bobnar) in Borut Krajnc (Robert Golob), za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • STA

    25. 10. 2023  |  Družba

    Rupnika, obtoženega zlorab, sprejeli v koprsko škofijo

    Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika, ki so ga zaradi obtožb zlorab redovnic izključili iz jezuitskega reda, so kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo, poroča katoliški spletni portal Silere non possum. Po navedbah slovenskega katoliškega tednika Družina so na koprski škofiji to potrdili.

  • STA

    25. 10. 2023  |  Svet

    V Evropi vse več rasizma

    Temnopolti prebivalci Evropske unije se soočajo z vse več diskriminacije na podlagi barve njihove kože, ugotavlja danes objavljena raziskava Agencije EU za temeljne pravice (FRA). Izmed 13 držav unije, kjer so prebivalce afriškega porekla spraševali o njihovih izkušnjah, so največ rasizma občutili intervjuvanci iz Nemčije in Avstrije.

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Politika

    Je Slovenija obsojena na janšizem in antijanšizem?

    "Poldrugo leto po prelomnih volitvah z množično udeležbo se razmere v slovenski politiki dramatično zaostrujejo. Medtem ko je spomin na grozečo zadnjo vlado pod okriljem SDS vse bolj oddaljen, vodilna parlamentarna stranka Gibanje Svoboda pospešeno izgublja zaupanje med ljudmi. Stranka zaradi burnih notranjih iger postaja vse bolj problematična akterka na domači politični sceni in stopa na pot samouničenja po vzoru predhodnic, ki so tik pred volitvami nastale od zgoraj navzdol, da bi premagale Janeza Janšo."

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Kultura

    »Založništvo je vselej tudi politično. Že sam izdelek – knjiga – je političen.«

    "Slovenski projekt zame ni trajal pet dni, ampak najmanj tri ali štiri leta – in za vse nas bo še trajal. S slovensko ekipo smo se pogovarjali o številnih projektih, ki si jih še želimo izpeljati skupaj. Seveda so bile zapletene tako priprave kot izvedba, za obe strani je bila situacija zahtevna, toda rezultat je bil izvrsten. Zdi se, da je bilo vse skupaj načrtovano, orkestrirano, kajti vse je sovpadlo – problematika otvoritvenega govora Slavoja Žižka in podelitev nagrade za mir Salmanu Rushdieju. Poudarjala sta isto, a z drugimi besedami: na eni strani filozof, na drugi pisatelj."

  • STA

    26. 10. 2023  |  Svet

    Biden opozarja Izrael / »To je prilivanje olja na ogenj«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ima Izrael pravico do obrambe po krvavih napadih skrajnega palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra, vendar mora storiti vse za zaščito palestinskih civilistov na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    26. 10. 2023  |  Kultura

    Zakaj mlade generacije ne morejo zares narediti koraka naprej

    V Cineplexxu v Ljubljani bo drevi kinematografska premiera filma Poslednji heroj Žige Virca. Kot je režiser povedal za STA, je film črna komedija, ki slovensko polpreteklo zgodovino obravnava skozi perspektivo današnjega časa in današnjih težav predvsem mladih, ki si ustvarjajo družine in si želijo urediti dom.

  • DK, STA

    25. 10. 2023  |  Kultura

    Ko si stojita nasproti resnica in fikcija

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo, danes ob 20.00 premiera prve slovenske uprizoritve drame Razpoka britanske avtorice Rrose Sélavy. Psihološki triler, v katerem si stojita nasproti resnica in fikcija, je režiral Jan Krmelj.

  • STA

    26. 10. 2023  |  Kultura

    Pet bilijonov čikov 

    Morja po vsem svetu so polna plastičnih odpadkov, med katerimi so najpogostejši cigaretni ogorki, opozarja društvo Smetumet z razstavo 5 bilijonov čikov, ki jo je v sodelovanju s Pomorskim muzejem Sergeja Mašere v sredo odprlo v razstavišču Monfort v Portorožu. Razstavljena so dela sedmih ustvarjalcev, sestavljena iz morskih odpadkov.

  • STA

    25. 10. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon / »Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo«

    Po premierjevi napovedi o rekonstrukciji vlade v SD izpostavljajo, da so z dogajanjem v koaliciji v zadnjih tednih nezadovoljni. "Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo," je dejala predsednica SD Tanja Fajon. V stranki bodo resno premislili, kaj pomeni drastično nižanje števila resorjev, več pojasnil pričakujejo ob srečanju prvakov koalicije.

  • STA

    25. 10. 2023  |  Politika

    »Mnogi, kot na primer Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu, o samostojni državi le sanjajo, mi jo imamo«

    Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti je premier Robert Golob državljane v poslanici pozval k praznovanju tega pomembnega dne in negovanju spomina na vse zaslužne za samostojno državo. Pri tem je poudaril, da se žal načelo suverenosti, ki velja za eno ključnih načel mednarodnega prava, danes kljub zavezam krši.

  • Golob / »Janša tega filma ne bo videl«

    Predsedniku vlade in stranke Gibanje Svoboda nič ne gre po načrtu. Podpora njegovi vladi in stranki konstantno pada, reform ni od nikoder, brez občutka za politično analizo in prognostiko menjuje ministre hitreje kot umazane srajce, brez da bi jim povedal, zakaj, očitki o nepravilnostih, korupciji in politizaciji, recimo policije, se kopičijo in gomilijo. Po izpovedi Tatjane Bobnar nekaj dni nazaj so dejansko grozljivi. Tokrat pa se je lotil še grobega odstranjevanja članic in članov svoje stranke. Vse v upanju, da mu bo šlo bolje!