• Borut Mekina

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Družba  Za naročnike

    Smo pripravljeni?

    Prvi letošnji meteorološki podatki napovedujejo še eno poletje, v katerem bodo posledice globalnega segrevanja morda celo očitnejše kot lani. Izmerjene temperature so bile prejšnji teden, kot so sporočili iz agencije za okolje (Arso), rekordne na skorajda vseh merilnih mestih od Osilnice do Kredarice. Dosegli smo najzgodnejšo »tridesetico« v zgodovini merjenja, 7. aprila so v Osilnici že namerili 30 stopinj. Celo noči so bile tako tople, da so se ponekod že približale tropskim vrednostim – to je večerni temperaturi, višji od 20 stopinj. Že zgodaj spomladi tako doživljamo posledice podnebnih sprememb: »poletne« viharje aprila, vetrolom. Kako smo pripravljeni na novo vroče poletje?

  • Monika Weiss

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Družba  Za naročnike

    Zakaj zaposleni ne morejo soupravljati bank?

    Slovenske vlade so v zadnjem desetletju dokončno prodale večino poslovnih bank. Njihovi večinski lastniki so zdaj tuje banke in tuji skladi. V nobeni izmed bank se lastniki niso odločili, da bi zvišali raven soupravljanja zaposlenih, a tudi zaposleni v bankah – vseh je skoraj 8000 – ne izkoriščajo pomembnega vzvoda soupravljanja družb, v katerih delajo. V tako rekoč nobeni od slovenskih bank se zaposleni niso organizirali v svete delavcev in prek njih imenovali svojih predstavnikov v nadzorne svete in s tem tudi sami – tako kot v starejših kapitalističnih državah – začeli dejavneje sodelovati v skrbi »za dolgoročno stabilnost in razvoj« kot protiutež lastnikom bank, ki jih zanimajo predvsem donosi in dividende. Po dostopnih podatkih imata svet delavcev za zdaj le dve banki, NLB in Unicredit, zaposleni pa imajo svoji predstavnici le v nadzornem svetu NLB. Nasprotno je brez predstavnikov v nadzornem svetu približno 2300 zaposlenih druge največje banke, ki pravkar nastaja z združitvijo SKB in NKBM in je v lasti madžarske banke OTP. Zakaj so zaposleni v bankah tako nedejavni in kaj bo, če ustavno sodišče odloči, da imajo delavci bank pravico tudi do delavskih direktorjev, torej do predstavnikov v upravi?

  • Matic Gorenc

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Družba  Za naročnike

    V Ljubljani vse manj otrok

    Zadnja leta starši v Ljubljani opažajo, da je v vrtcih manj in manj otrok. Skupine so v posameznih enotah vse manjše, ponekod so kakšno celo ukinili, vsak mesec se kdo odseli, otrok pa zapusti ljubljanski vrtec. Vendar prebivalstvo hkrati ves čas narašča. Kje so torej otroci in zakaj jih je v glavnem mestu vse manj?

  • Arne Vehovar, arhitekt

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Družba  Za naročnike

    Simbol

    Ljubljanski Trg republike je simbol. Že v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je bil po načrtih Edvarda Ravnikarja zasnovan kot simbol nove, napredne države. Kljub spremembam, ki so se dogajale med dvajsetletno gradnjo, je ohranil pomen novega središča mesta Ljubljana, ki združuje vse državotvorne funkcije. Stolpnici, prvotno namenjeni državni upravi, sta bili zaradi težav s financiranjem dograjeni s pomočjo državne banke (Ljubljanska banka) in državnega visoko tehnološkega podjetja (Iskra). Tako so bili na enem mestu združeni politika, gospodarstvo in kultura.

  • STA

    11. 4. 2024  |  Družba

    Prevare na Instagramu in TikToku

    Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaznala povečano število objav mladih spletnih vplivnežev (influencerjev) na družbenih omrežjih, predvsem na Tiktoku in Instagramu, v katerih ponujajo različne sheme, ki naj bi prinašale velike dobičke. Svetuje previdnost, saj gre najverjetneje za prevaro.

  • STA

    10. 4. 2024  |  Družba

    Cene nepremičnin v Sloveniji še vedno rastejo

    V letu 2023 se je na slovenskem nepremičninskem trgu že drugo leto nadaljeval trend upadanja kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, medtem ko so cene še naprej rasle. Letos bi se lahko visoka rast cen po mnenju Geodetske uprave RS še upočasnila in ponekod bi se lahko cene celo znižale. Hipnega velikega padca cen sicer ni pričakovati.

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    »Te nove družbene pojave bo treba najprej razumeti in jih nato tudi ustrezno naslavljati«

    "Slovenija velja za izrazito varno državo, ki so ji primeri množičnega ekstremnega nasilja tuji. Kljub temu pa varnostnim organom ni oziroma vsaj ne bi smelo biti tuje podajanje varnostnih ocen tveganja in pripravljanje ter sledenje protokolom za tovrstne varnostne dogodke. Ponedeljkov odziv na domnevno anonimno grožnjo na spletu, ki jo je neznani avtor kmalu umaknil, je bil izjemno zmeden. Posamezne policijske postaje so po povsem nejasnem ključu o grožnji obveščale nekatere šole, drugih ne, nekateri ravnatelji teh šol so nato obveščali tudi starše, drugi ne …"

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / VROČE POLETJE

    V petek izide nova Mladina! V 15. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 12. aprila, opozarjamo, da prihaja poletje, ki bo vroče in nepredvidljivo. Smo pripravljeni? Za naslovnico sta tokrat poskrbela Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Gašper Lešnik (fotografija). 

  • STA

    10. 4. 2024  |  Družba

    Na nekaterih šolah nekoliko manj učencev, ponekod okrepili varovanje

    Pouk na šolah poteka kot običajno, so ravnatelji več osnovnih šol pojasnili za STA. Na nekaterih šolah so zaradi nedavne grožnje z nasiljem okrepili varovanje. Poleg tega so se učitelji z učenci pogovarjali o aktualnem dogajanju in morebitnih strahovih. Na nekaterih šolah je predvidoma zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno.

  • Uredništvo

    10. 4. 2024  |  Družba

    Duhovnik, ki je pridigal odvrnitev od kapitalizma

    V članku z naslovom Krivoverski razredni boj, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Stefan Hunglinger piše o tem, da so latinskoameriški duhovniki, denimo Leonardo Boff, pridigali odvrnitev od kapitalizma; Joseph Ratzinger, poznejši papež, pa je to obsodil kot herezijo

  • STA

    9. 4. 2024  |  Družba

    Bodo stavkali tudi policisti?

    Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je soglasno sprejel odločitev, da se preoblikuje v stavkovni odbor, je za STA povedal predsednik sindikata Rok Cvetko. Razlog je nekonsistentnost in neresnost vladne pogajalske skupine v pogajanjih za drugi steber, torej zaposlenih v državni upravi. Cvetko ne izključuje napovedi stavke.

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Stavka Fidesa in upor proti centrom za sprejem migrantov imata isto politično zaledje«

    "Dva relativno množična, glasna in samozavestna upora imata kar nekaj skupnih točk na svoji poti 'po svoje': to sta stavka Fidesa in upor proti centrom za sprejem migrantov. Oba imata isto politično zaledje, ne ozirata se na odgovornost do širše skupnosti, oba posegata po popolnoma pervertirani obliki demokracije. V primeru sovraštva do migrantov, zasnovanega na lažnih novicah in na sovražnem govoru iz centra, ki z uporniki upravlja, ni nobenega razloga za odpuščanje, češ da nimajo pravih informacij ...

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    Teorija o evoluciji, ki jo je Cerkev obsodila za krivoversko

    V članku z naslovom Počutim se, kot bi priznal umor, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Johann Grolle piše o tem, da je s teorijo o evoluciji, ki jo je Cerkev obsodila za krivoversko, Charles Darwin ovrgel svetopisemsko zgodbo o stvarjenju – in pobožni soprogi Emmi povzročil hude skrbi

  • Strelski napad v Sloveniji / Kdaj je prevencija smiselna in kdaj ne?

    Osnovne šole je malodane zajela kolektivna histerija – v sredo, 10. aprila, naj bi udaril napadalec in streljal v eni od slovenskih šol. Odzvala so se vodstva šol in tudi pristojno ministrstvo z natančnimi navodili, kako naj šole ravnajo. Vsi se bojijo, da bi lahko prišlo do ponovitve strelskega pohoda na Finskem nekaj dni nazaj ali do podobnih morilskih ravnanj, ki smo se jih nagledali na ameriških šolah, pa tudi v nam bližnjih državah.

  • STA

    9. 4. 2024  |  Družba

    Sladkor in sladila v pijačah / Za vidnejše oznake

    Prekomerno pitje sladkih pijač predstavlja tveganje za zdravje, saj lahko vodi v debelost in druge zdravstvene težave, kot je razvoj zobne gnilobe, poudarjajo na zvezi potrošnikov. Na podlagi raziskave o sladkih pijačah in spornih praksah proizvajalcev se zavzemajo za vidne napise na embalaži tudi o vsebnosti sladil, ne le sladkorjev.

  • STA

    9. 4. 2024  |  Družba

    Letošnji marec rekordno vroč

    Tudi letošnji marec je bil na globalni ravni rekordno vroč, je danes potrdila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Kljub popuščanju El Nina se je tako nadaljeval zaskrbljujoč trend desetih zaporednih mesecev z rekordnimi temperaturami od začetka meritev.

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Morda moramo ukiniti kapitalizem«

    "Morda moramo ukiniti kapitalizem. Začeti moramo pri izvoru težav. Še en primer iz Srbije in Gaze. Pred kratkim so objavili, da je Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, za 99 let v dar prejel nekdanji jugoslovanski generalštab, torej ministrstvo za obrambo nekdanje Jugoslavije, pozneje Miloševićevo, ki ga je Nato leta 1999 bombardiral. Sredi Beograda bo zrasel zelo drag nepremičninski projekt, po projektu Beograd na vodi, podprtim z arabskim kapitalom, bo tja prišel Trumpov kapital. Nekaj dni pozneje je Jared Kushner izjavil, da bi bilo območje Gaze, ki so ga uničile bombe, odlično za nov nepremičninski projekt, Gaza na vodi. Po Beogradu na vodi predlaga Gazo na vodi."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Družba

    »Nič ne more zares miniti, nič zares umreti. In pekel ne obstaja.«

    V članku z naslovom Boj zvezdogledov, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Felix Bohr piše o tem, da je menih Giordano Bruno s tezami o neskončnem vesolju prevpraševal cerkvene dogme. Galileo Galilej je spoznal, da Zemlja nikakor ni središče vesolja. Oba so preganjali kot krivoverca.

  • STA

    8. 4. 2024  |  Družba

    »Izivi so pri šolanju romskih otrok in zaposlovanju odraslih Romov«

    Romi po vsem svetu bodo danes obeležili svoj dan. V Londonu so namreč 8. aprila 1971 organizirali svoj prvi svetovni kongres. "Na ta dan opozarjamo na izzive, s katerimi se srečujejo Romi in širša družba," je za STA dejal Jožek Horvat Muc iz Zveze Romov Slovenje. Dan so sicer obeležili z osrednjo prireditvijo, ki je bila v soboto.

  • STA

    8. 4. 2024  |  Družba

    Častim pol litra

    Študentske organizacije in klubi vabijo študente k udeležbi na tradicionalni spomladanski krvodajalski akciji Častim pol litra. Kri bo mogoče darovati v več krajih po Sloveniji, za udeležbo v akciji pa naj se študenti naročijo.

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Proglas / Birokratizacija

    Ustvarjalce Proglasa smo tokrat pozvali, da z rešitvami opozorijo na odsotnost enostavnih in smiselnih sistemskih rešitev na številnih področjih – na obsedenost s predpisi, formularji, papirologijo, predalčkanjem, na vtikanje oblastnikov v naša vsakdanja življenja, v zatiranje ustvarjalnosti, domišljije, duha.

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Dvakrat sežgan

    V članku z naslovom Dvakrat sežgan, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine KRIVOVERCI, Torben Müller piše o tem, da je Miguela Serveta zaradi njegovih spisov vzela pod drobnogled inkvizicija. Usmrtili so ga v Ženevi – trdnjavi nepopustljivega reformatorja Jeana Calvina in pribežališču številnih verskih beguncev iz Francije. Serveta, ki ga je imela na muhi že inkvizicija, so nazadnje usmrtili protestanti. 

  • Uredništvo

    8. 4. 2024  |  Družba

    Ali novi feminizem potrebuje kritiko?

    "Feministični diskurzi v silni ideološki vnemi, okuženi s potrošništvom, žensko enodimenzionalno slikajo kot žrtev, takšna redukcija pa škodi družbeni uveljavitvi žensk. Novi feminizem, ki je kot vse stare idejne strukture v času intenzivnega skupnostnega iskanja izredno agresiven, nujno potrebuje kritiko. Danes poglobljene kritike večinoma ni, kar je posledica družbene bojazljivosti v okoliščinah splošne družbene stagnacije. Ker novemu feminizmu ne upamo pogledati v oči in iz njega izbezati družbeno regresivnih elementov, vodilnih mest po ključu prodora t. i. feministične politike ne zasedajo najboljše posameznice, ampak najglasnejše in najbolj povzpetniške ter celo takšne, ki delujejo na povsem patriarhalen način. Nova digitalna družbena stvarnost seveda zahteva predrugačenje vlog vseh družbenih akterjev, a večjo družbeno inventivnost od feminizma v položaju žensk danes izkazuje teorija spolov."

  • Borut Mekina

    5. 4. 2024  |  Družba

    Na UKC odpovedale vse MR naprave

    Na UKC Ljubljana so potrdili naše informacije, da imajo trenutno zaradi odpovedi naprav za magnetno resonanco težave pri zagotavljanju diagnostičnih storitev. V naši najpomembnejši bolnišnici, na njihovem Kliničnem inštitutu za radiologijo namreč trenutno ne deluje več nobena od naprav za magnetno resonanco (MR), zaradi česar si v UKC za silo pomagajo z napravo, ki je na Medicinski fakulteti in še z eno, ki je na Onkološkem inštitutu.

  • Uredništvo

    5. 4. 2024  |  Družba

    »V prihodnje nas čaka še več napadov«

    "Tehnologija kibernetskih napadov se je v preteklih desetletjih resda spremenila, a nagib ostaja enak, V prihodnje nas čaka še več napadov. Tudi Slovenija ni neki varen otoček in se ne bomo izognili temu. Na internetu je tudi vse več odprtih storitev in tako se možnost napada povečuje."

  • Uredništvo

    5. 4. 2024  |  Družba

    »Kopičenje orožja praviloma nima prav nobene zveze z ohranjanjem miru«

    "Iz zgodovine vemo, da politiki in družbene elite, ki se pripravljajo na vojno, praviloma ne govorijo o kopičenju orožja in povečanih izdatkih za oborožitev. Militarizacijo družbe olepšujejo z govorjenjem o miru. O skrbi za mir. Ja, res povečujemo količino orožja. A to delamo samo za to, da ohranimo mir. Ja, res krepimo orožarsko industrijo. A to delamo samo zato, ker želimo mir. Itd."

  • Vanja Pirc

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Družba

    Sebičnež, nasilnež, junak?

    Zmaga slovenske nogometne reprezentance na tekmi s portugalsko reprezentanco, ki velja za eno najmočnejših na svetu, bo še dolgo dvigovala prah, četudi je šlo za prijateljsko tekmo. A takoj po njej je bil za čuda skorajda večje medijske pozornosti deležen navijač, ki je z vključeno kamero na telefonu vdrl na igrišče, pritekel do portugalskega superzvezdnika Cristiana Ronalda, za marsikoga najboljšega nogometaša vseh časov, in ga pred prihodom varnostnikov utegnil še objeti in poljubiti na lice. Posnetek priča, da je nogometaš okamnel – a le kako ne bi: šlo je za sicer ne tako zelo redek, vendar resen varnostni incident, ki bi se lahko v drugačnih okoliščinah končal tudi tragično. Tenisačico Moniko Seleš je leta 1993 na igrišču zabodel oboževalec njene tekmice Steffi Graf. Navijači, ki so nedavno vdrli na nogometna igrišča v Turčiji, so pretepli nogometaše in sodnike.

  • Jure Trampuš

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Družba

    Številke ne lažejo / Manj vernikov, manj duhovnikov, manj denarja

    Katoliška cerkev v Sloveniji v imenu preglednosti in odprtosti javno objavlja letna poročila. Kar žalostno branje je to, ob naštevanju dosežkov in podvigov, redov in pobud statistika nedvoumno dokazuje, da je pri nas tudi po cerkvenem štetju vedno manj vernikov, vedno manj duhovnikov in le za ščepec novomašnikov.

  • Vzreja divjih živali z izključnim namenom odstrela

    Javna skrivnost je, da slovenske divje živali spadajo med najbolj umetno hranjene, med tiste, ki jim lovci prinašajo dodatno hrano, na svetu. Verjetno pri tem sodimo v svetovni vrh. Slovenski rjavi medvedi so, to je empirično dokazano, najbolj umetno hranjeni medvedi na svetu, delež umetne hrane v prehrani teh živali ni nikjer večji kot pri nas. Temu primerno cveti lov na divje živali. Nekatere živalske vrste pa vendarle ne zdržijo lovskega pritiska, zato se namensko vzrejajo in dodajajo v naravo. Toda ne govorimo zgolj o rečnih ribah … Zavod za gozdove Slovenije upravlja osem velikih »lovišč s posebnim namenom«, kot se imenujejo. Gre za velike predele gozdov, katerih »posebni« namen je lovski turizem. Čeprav to storitev ponujajo lovske družine v »svojih« revirjih, je lovski turizem predvsem v »državnih« loviščih utečen posel. Po zadnjih podatkih, ki so za predlansko leto, je samo v državnih loviščih lani lovilo 2466 lovskih gostov, ki so skupaj ustrelili za 1,2 milijona evrov divjih živali.

  • Matic Gorenc

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Družba

    Obrambna organizacija?

    V petek, 29. marca, je minilo 20 let, odkar je Slovenija vstopila v vojaško zavezništvo Nato. Državni vrh se je zbral v kongresnem centru na Brdu, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je na proslavi dejala, da »smo s članstvom v Natu pridobili ne samo vstop v obrambno zavezništvo, ampak tudi priznanje, da smo del okolja, ki temelji na demokraciji kot načinu življenja, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in ozemeljske celovitosti ter suverenosti«.