• Urša Marn

    25. 5. 2012  |  Mladina 21  |  Ekonomija

    Zadnje dejanje

    »Izstop Grčije za evroobmočje sploh ni usoden. Za takšnega so ga prikazovali, da so lahko z razpršitvijo terjatev na vse članice evroobmočja zaščitili svoje banke in zmanjšali svoje izgube. Res pa je, da bi se z izstopom zrušil simbol, o katerem še pred nekaj leti ni bilo dostojno dvomiti. Evro je bil nekakšno evropsko ’bratstvo in enotnost’,« pravi ekonomist dr. Jože Mencinger. Toda, prav spoznanje, da članstvo v evroobmočju ni več ’sveto’, je za preostale članice denarne unije lahko tvegano. »Ker evroobmočje na fiskalni strani še vedno nima dovolj kredibilnega mehanizma, ki bi investitorje prepričal, da smo dejansko skupaj v ’dobrem in slabem’, bi to lahko povzročilo permanentne špekulacije proti šibkejšim državam članicam.

  • Danes Grčija, jutri Evropa

    Grčija ima dve možnosti: da iz sebe izžene hudiča – ali pa da jo izženejo iz evropskega raja. Da se pokori – ali pa da izgine. Da se pokesa – ali pa da jo izbrišejo. Da neha živeti v grehu, prek svojih zmožnosti – ali pa da se utopi v apokalipsi. Da sprejme vero v čisti, totalno neoliberalni kapitalizem – ali pa da jo pošljejo v divjino. Obračun z »grešno« in »pohujšljivo« Grčijo ima nezgrešljivo biblično razsežnost. Kar je povsem nepresenetljivo in v skladu z imperativom, da naj ima Evropska unija krščanske temelje. In kar je po drugi strani presenetljivo, če pomislite, da je biblična dežela – unija s krščanskimi temelji – tudi Amerika.

  • Urša Marn

    25. 5. 2012  |  Mladina 21  |  Ekonomija

    Udarec stanovanjski politiki

    V želji po hitrem in pravičnem uravnoteženju javnih financ bo vlada 1. junija uvedla nepremičninski davek, s katerim bo krepko obdavčila vse tiste, katerih skupno nepremično premoženje je vrednejše od milijona evrov. Obdavčitev naj bi bila začasna, saj naj bi veljala samo dve leti in pol. Vlada namreč računa, da bo Slovenija do takrat iz najhujšega in zato ta posebni davek ne bo več potreben. Seveda pa nihče ne more z gotovostjo napovedati, kakšno bo stanje naših javnih financ ob koncu leta 2014. Možno je tudi, da bo davek ostal bistveno dlje, kot je predvideno. To sicer ne bi bilo problematično, če bi se s tem davkom dejansko obdavčil luksuz. A kot kaže zdaj, bo šlo zgolj za prelaganje javnega denarja iz ene vreče v drugo, kar ne bo bistveno pripomoglo k uravnoteženju javnih financ, bo pa krepko prizadelo stanovanjsko politiko. Bogati se bodo plačilu tega davka izognili tako, da bodo nepremičnine porazdelili med pravne in fizične osebe in bodo tako pod mejo obdavčitve, opozarja ekonomistka dr. Andreja Cirman.