• Borut Mekina

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Balkanski Watergate

    Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

    Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

  • Borut Mekina

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Koritniki

    Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

    Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

  • Peter Petrovčič

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Zakonito nečloveško ravnanje?

    Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

  • STA

    16. 4. 2024  |  Politika

    Golob in Sanchez / »Priznanje Palestine ne bo zadoščalo«

    Bližnji vzhod se približuje prepadu, je danes po srečanju s premierjem Robertom Golobom povedal predsednik španske vlade Pedro Sanchez. Kot je dejal, je na voljo več poti; prva je eskalacija odnosov, druga pa mednarodno priznanje Palestine in diplomacija. Premierja o časovnici priznanja, ki je bilo osrednja tema srečanja, nista govorila.

  • Uredništvo

    16. 4. 2024  |  Politika

    Türk / »Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje Palestine odvisno od Izraela«

    "To je eden od zadnjih trenutkov, ko je priznanje Palestine smiselno. Pozdravljam špansko pobudo. Prišla je, potem ko so ZDA novembra lani razglasile, da je treba rešitev spora med Izraelom in Palestino najti v okviru koncepta dveh držav. Če hočemo doseči, da bo Palestina realna in pomembna pogajalka v teh procesih, mora biti priznana. Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje odvisno od Izraela, od njegove dobre volje. Ta je izginila."

  • Han »ta trenutek« še ni za koalicijo z Janšo

    Matjaž Han ta trenutek še ni za koalicijo z Janšo, kot je povedal v svojem prvem pomembnejšem medijskem nastopu po kongresu Socialnih demokratov (SD), kjer je v fotofinišu iz zasede zmagal. Seveda je pozabil dodati, s čimer je grobo manipuliral, da je ta trenutek povsem nepotrebna in tudi nesmiselna. Toda njegovo poglavitno sporočilo smo dojeli: če ni ta trenutek zanjo, bo pač naslednji. Bolj iskrenega priznanja, da ne izključuje sodelovanja z Janšo, si skoraj ne znamo predstavljati: »Koalicija s stranko SDS ta moment absolutno sploh ne. Jaz sem prepričan, da mi imamo še dve leti časa za levosredinsko vlado, da naredimo tiste projekte, ki smo si jih zadali. Verjamem, da bomo naslednjo vlado lahko bistveno močnejši bili v levosredinski vladi ali celo vodilni.«

  • STA

    15. 4. 2024  |  Politika

    Bi Slovenija priznala Palestino?

    Pred torkovim obiskom španskega premierja Pedra Sancheza je v ospredju zunanjepolitičnih vprašanj priznanje Palestine. Naklonjenost temu sta izrazila tako premier Robert Golob kot zunanja ministrica Tanja Fajon, jasno pa je tudi, da bi to podprla koalicijska večina. V opoziciji ob zavračanju predloga vztrajajo, da so zagovorniki rešitve dveh držav.

  • Kaj obeta Hanova zmaga?

    Matjaž Han se je čez noč prerinil v ospredje in v fotofinišu zgolj formalno korektno premagal tri svoje konkurente za prestol Socialnih demokratov. Formalno seveda zato, ker je prejel največ glasov, sicer zgolj deset več od konkurenta Milana Brgleza, toda nekorektno, ker se svojim volivcem v stranki v kampanji sploh ni predstavil. Na prizorišče je ob jasno izraženem nezadovoljstvu tekmecev dobesedno skočil tik pred zdajci in se izgovarjal na številne »mesidže«, v katerih ga je članstvo nagovarjalo k aktivaciji. Da bo to pripomoglo k vtisu nelegitimnosti njegove izvolitve in k razkolu v stranki, ga ni posebej ganilo.

  • STA

    14. 4. 2024  |  Politika

    SD prevzema Matjaž Han

    Matjaž Han je na maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

  • Uredništvo

    12. 4. 2024  |  Politika

    »Pakt je kompromis, s katerim niso zadovoljni ne na levem ne na desnem političnem spektru«

    "S precej drame je bil vendarle sprejet nov migracijski in azilni pakt, s katerim Evropska unija po osmih letih od velikega migracijskega vala v Evropo dobiva novo skupno politiko, ki naj ne bi razdvajala, temveč poenotila celino. Nameni so dobri, prijemi močno vprašljivi, cilji pakta pa očitno vsaj po prvih odzivih Poljske in Madžarske z zavračanjem obvezne solidarnosti med državami nedoseženi."

  • Matic Gorenc

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Politika  Za naročnike

    Slovenija bo subvencionirala nakup električnih koles 

    Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so predstavili 12 različnih subvencij za fizične osebe, s katerimi naj bi spodbujali rabo obnovljivih virov energije in trajnostno mobilnost, ena izmed njih bo subvencija za nakup električnega kolesa.

  • Luka Volk

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Politika  Za naročnike

    Spomeniki naši ljubi

    Mineva skoraj leto, odkar je Milan Kučan navrgel idejo, da bi bilo prav, da država začne premislek o tem, ali bi postavila kip osamosvojitvi. Spomenik, ki bi bil »spomenik osamosvojitvene enotnosti, z njim bi se lahko poistovetil vsak od tistih, ki smo aktivno delovali za samostojno Slovenijo. Povedal bi, da se je osamosvojil slovenski narod in da to ni dejanje posameznih politikov,« je povedal kasneje v intervjuju za Mladino.

  • Monika Weiss

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Politika  Za naročnike

    Tehnična in strateška napaka

    Ministrstvo za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča je v zadnjih dveh tednih (znova) moralo razlagati, da v osnutku dokumenta, ki so ga pripravili, ne beremo tistega, kar v njem piše. Pripravili so osnutek prenovljene strategije upravljanja državnih naložb (zdajšnja je iz leta 2015) in v njem Pošto Slovenije in Zavarovalnico Triglav iz skupine strateških naložb prenesli v skupino pomembnih naložb.

  • Jure Trampuš

    12. 4. 2024  |  Mladina 15  |  Politika  Za naročnike

    Trgovci z informacijami

    Franci Delić Zavrl ni kdorkoli, ni navaden podjetnik, majhen lobist, ki skuša preživeti. Je človek z dolgo zgodovino, delal je na Radiu Študent, bil je urednik Mladine in eden izmed četverice, ki jo je preganjala Jugoslovanska ljudska armada. Bil je tudi soustanovitelj Slovenske tiskovne agencije in podjetja Pristop, zdaj je solastnik in direktor različnih podjetij v sklopu komunikacijsko-strateškega konglomerata Herman & partnerji, d. o. o., in lastnik podjetja za komuniciranje Stratkom. Gre za podjetja, ki imajo na leto po nekaj milijonov evrov prometa. Bil je tudi svetovalec predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina pa podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, sodeloval je z Mercatorjem in množico drugih podjetij. V dolgih desetletjih si je pridobil veliko izkušenj v odnosih z javnostmi, pri produkciji vsebin, digitalizaciji, lobiranju, s plasiranjem takšnih ali drugačnih zgodb v slovenski medijski prostor za točno določene naročnike.

  • Lažen alarm v šolah?

    Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade, se pred kamerami ni zadržal pri razkritju intrigantnega podatka: zdaj že famozna »suha vaja« osnovnih šol ob spletni grožnji s streljanjem 10. aprila naj bi temeljila na podtaknjeni informaciji. Kaj to pomeni? Nujno tole: da je bila lažna in neresnična. Podtaknjena s strani koga in zakaj?

  • STA

    10. 4. 2024  |  Politika

    Slovenska vojska se bo preoblikovala

    Obrambni minister Marjan Šarec je v torek podpisal usmeritve za preoblikovanje in organiziranost Slovenske vojske (SV). Kot so na ministrstvu zapisali v današnjem sporočilu, SV nadaljuje krepitev vojaških in obrambnih zmogljivosti ter preoblikovanje prostorske organiziranosti vojske, kar bo prilagojeno novim mednarodnim varnostnim izzivom.

  • STA

    9. 4. 2024  |  Politika

    Slovenija, ki je podprla ameriški predlog, obžaluje ruski in kitajski veto

    Slovenija je v ponedeljek na zasedanju Generalne skupščine izrazila obžalovanje zaradi ruskega in kitajskega veta na ameriški predlog resolucije o Gazi 22. marca. Veleposlanik Boštjan Malovrh je poudaril še zaskrbljenost zaradi grožnje operacije v Rafi. Razprava je sicer minila v znamenju pozivov k sprejemu Palestine kot polnopravne članice.

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Politika

    »Sem za to, da Slovenija prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo«

    O Tomažu Veselu, kandidatu Svobode za evropskega komisarja, ki ga koalicijski stranki SD in Levica nista veseli, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v oddaji Marcel na TV Slovenija dejala, da bo preden bo Vesel postal evropski komisar, potrebno storiti še kar nekaj korakov, med drugim to, da ga potrdi državni zbor (DZ). Po njenem mnenju ima Vesel vse strokovne kompetence. "Mora iti še čez kar nekaj sit, kjer ima besedo tudi kdo drug, ne samo poslanska skupina Svobode."

  • Uredništvo

    9. 4. 2024  |  Politika

    »Politika se spreminja v eno veliko turistično agencijo«

    "Zadnje čase opazujemo zanimiv premik. Vsi bi nekam zbežali. Ali v evropski parlament ali pa na kakšno veleposlaniško destinacijo. Torej, vsi zbrani tam okoli šefa vlade so v bistvu tam zato, da nekaj iztržijo. Da čim hitreje, vsekakor pa prej, preden jih šef odslovi, najdejo želeno destinacijo. Skratka, politika se spreminja v eno veliko turistično agencijo. Nič več govora o vrednotah in ideologijah, temveč o destinacijah in dobro plačanih mestih. Nasploh je politični turizem postal mamljiva nagrada. Letati malo po svetu ti razširi obzorja."

  • Ali premier prakticira avtoritarnost v odnosu do koalicijskih partnerjev?

    Ali predsednik vlade prakticira avtoritarnost v odnosu do koalicijskih partnerjev? Večkrat se zdi, da jo res in tudi v primeru kandidata za evropskega komisarja ni bilo drugače. Robert Golob zlahka izkorišča svojo politično premoč in dirigira igro, kjer mu pravila konsenza in dogovarjanja niso preveč všeč ali je presodil, da jih ne potrebuje.

  • STA

    8. 4. 2024  |  Politika

    Volitve na Poljskem / Slavila vladajoča koalicija pod vodstvom Donalda Tuska

    Na poljskih lokalnih volitvah je v nedeljo glede na vzporedne volitve največ glasov osvojila opozicijska stranka Zakon in pravičnost (PiS). Kljub temu pa bo vladajoča koalicija pod vodstvom premierja Donalda Tuska verjetno slavila v večini od 16 poljskih regij. Dokončni izidi volitev bodo znani v sredo, poroča bruseljski portal Politico.

  • STA

    8. 4. 2024  |  Politika

    Zelenski / »Ukrajina bo brez ameriške pomoči izgubila vojno«

    Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

  • To je treba prenehati takoj!

    Danes smo se zbrali, da izkažemo solidarnost v boju Palestink in Palestincev. Z grozoto opazujemo in v najmočnejšem smislu obsojamo genocidna dejanja Izraela. Ne smemo, in ne mislimo, biti pasivni. Še posebej ne, ko se politiki in predstavniki kapitala sprenevedajo glede genocida in okupacije, ki se dogaja s strani apartheidskega režima, ki ima slepo podporo in financiranje s strani Evrope in ZDA - naših predstavnikov.

  • Luka Volk

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Politika  Za naročnike

    S portalom, ki naj bi bil vključen v rusko operacijo, sodelovali tudi v SDS

    Češka vlada je uvedla sankcije zoper spletni portal Voice of Europe s sedežem v Pragi, za katerim menda stoji ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, sicer zaveznik in osebni prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po navedbah češkega zunanjega ministrstva naj bi bil portal, ki od prejšnjega tedna ne deluje več, vključen v rusko operacijo vplivanja, katere namen je razširjati dvome o ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine ter – kot trdijo visoki evropski uradniki – vplivati na potek letošnjih evropskih volitev.

  • Monika Weiss

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Politika  Za naročnike

    Denar za sežigalnice

    Čeprav je ljubljanski župan Zoran Janković v oddaji Marcel na RTV Slovenija govoril, kot da sežigalnica odpadkov na Ljubljanskem barju že stoji, in čeprav se še vedno ne meni za opozorila o neprimernosti umestitve v Ljubljansko kotlino, ne teče vse gladko. Zapleta se pri iskanju denarja.

  • Volilne prevare

    Na dan, ko je SDS na kongresu pripravila protivladni protest, je predsednik stranke Janez Janša gostoval v Odmevih na TV Slovenija in opozoril, da njegovo stranko v zadnjem desetletju onemogočajo tudi z zmanjševanjem števila volišč. »Šlo je za drastično ukinjanje volišč v podeželskih volilnih okrajih, predvsem v tistih okrajih, kjer je naša stranka zelo močna,« je opozoril in dodal, da »ko to seštejemo, gre za stotine volišč po celotni državi, predvsem na podeželju«. Volivci iz »njegove« volilne baze naj bi tako imeli otežen dostop do volišč, kar menda marsikoga odvrne od namere, da se udeleži volitev (in odda svoj glas za SDS).

  • Jure Trampuš

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Politika

    Naj počakajo še leto dni

    Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, socialdemokrat po prepričanju, je v ponedeljek obiskal Gorenjsko, beseda pa je tekla tudi o prenovi zakonodaje, v kateri so opredeljeni načini sobodajalstva. »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja,« je o teh krajih pisal France Prešeren in danes ti živijo predvsem od turizma. Župane zato skrbi, da bo država preveč omejila ali natančneje določila, kdo in kako lahko oddaja svojo nepremičnino v turistične namene, saj naj bi s tem omejila razvoj. Han je župane med obiskom menda pomiril, zakon, ki je v pripravi, naj bi oddajanje nepremičnin v kratkoročni turistični najem omejil na 120 dni. In ne na »drakonskih« 30 ali 60, kot se je ugibalo pred časom.

  • Peter Petrovčič

    5. 4. 2024  |  Mladina 14  |  Politika  Za naročnike

    Vključevanje namesto izključevanja

    Ko je prejšnji teden premier Robert Golob z vladno ekipo stopil pred poslance, da bi odgovoril na aktualna poslanska vprašanja, je moral seveda spregovoriti tudi o migracijah. Verjetno je eden prvih slovenskih politikov, zagotovo pa prvi predsednik vlade, ki je odkrito spregovoril o težavah, s katerimi se bo morala politika na tem področju ukvarjati v prihodnjih letih in desetletjih. »Integracija tujcev, tako legalnih migrantov kot ilegalnih migrantov, je ena od ključnih nalog,« je dejal Golob in dodal, da je vključevanje tujcev v družbo edina pot naprej, ker Slovenija potrebuje tudi tujo delovno silo, čeprav bo to dolgotrajen in zahteven proces, ki se bo marsikomu zdel neizvedljiv. »Ne bomo dovolili segregacije, ker je pot od segregacije do vzbujanja sovraštva tako enostavno preprosta in kratka, da se, žal, zagotovo kakšen ne bo mogel upreti. Te možnosti ne bomo dali,« je bil odločen Golob in nadaljeval, da si želi, da tujci »pridejo z družinami, da se lažje integrirajo,« ter zaključil s pozivom političnim nasprotnikom, naj »raje, kot da nabiramo politične točke, predlagam, da se vsi, ki imate na tem področju željo po sodelovanju, vključite v delovne skupine. Danes tukaj ni nobenega od stroke, smo samo politiki. Dajmo priložnost stroki, da najde prave rešitve.«