Dušan Jelinčič: Upor obsojenih

ZTT EST in Sklad Dorče Sardoč, Trst, Gorica, 2006, 10 €

Franc Kavs, jurišnik tajne primorske organizacije TIGR, je leta 1938 v Kobaridu načrtoval atentat na Benita Mussolinija - s samorazstrelitvijo. Je bil slovenski terorist ali slovenski borec za svobodo? Dušan Jelinčič, tržaški auteur in sin Zorka Jelinčiča, enega izmed tigrovcev, v gledališki drami Upor obsojenih ohladi vse špekulacije o tem, zakaj si je v zadnjem trenutku premislil - ne zato, ker ni hotel povzročiti "kolateralne škode", ker ni hotel umreti in ker bi ga ustavila mačeha ali pa angleška varnostna služba, ampak zato, ker je ugotovil, da "smrt ni nobena rešitev", da "probleme življenja rešuješ le kot živ" in da ducejeva smrt ne bi ničesar spremenila. "Čas malikovalcev smrti ni moj."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €