Bernard Nežmah

5. 12. 2004  |  Mladina 48  | 

Podobe novih ministrov

Ministri, menedžerji in županja prestolnice.

© Tomo Lavrič

S predlogom liste ministrov za Janševo vlado se naposled začenjajo novi politični boji. Premier v odhodu Anton Rop jo je pospremil z bodico, da bi pričakoval bolj strokovno ministrsko ekipo. - ? Če kdo, so prav ministri in poslanci politične funkcije. Kdo bi se ne spomnil novega šopka strokovnih ministrov, ki jih je konec pomladi izbral sam Rop: gospode Marka Pavliho, Milana Cvikla, Mateja Lahovnika in gospo Zdenko Cerar. Že po kakšnem mesecu so prvi trije prestopili v LDS, na volitvah pa je vsa četverica nastopila na kandidatni listi liberalnih demokratov.

A tudi sama kompetentnost za opravljanje funkcije ne pomeni, da samo zaradi tega, ker je kompetenten, minister že posebej dobro vodi svoj resor. Prava farsa je bilo tako zadnje dejanje zdravstvenega ministra Dušana Kebra, ki je priredil kar tiskovno konferenco, na kateri je sam sebi izrekel serijo pohval, kot da vmes ne bi z reformo doživel popolnega fiasca.

Če se ustavimo pri njegovi veliki akciji, ko se je nekaj mesecev na vse načine spopadal z direktorjem celjske bolnišnice Samom Fakinom, da bi ga na koncu odstavil. Ko pa so v isti instituciji odkrili omaro nepregledanih vzorcev tkiv, kar je ogrozilo zdravje in življenja mnogih pacientov, je minister pogledal vstran; skrb za državljane pač ni bila v njegovi agendi.

Prva velika tarča nove politike je sicer postal kandidat za policijskega ministra Dragutin Mate. Glavni očitek, ki ga je zaenkrat slišati, je ta, da je kot vojaški ataše na ambasadi v Sarajevu zabeležil nekaj podatkov o tedanjem ambasadorju Dragu Mirošiču, ter jih poslal obrambnemu ministru. Lepa shema: vojaški funkcionar beleži življenje civilista. Nedopustna militarizacija!

Od nekod poznano? Prav Janez Janša je bil odstavljen z ministrskega stolčka, ker je vojaška služba VOMO l. 1994 pretepla civilista. Udeleženci akcije so bili kasneje resda sodno oproščeni kaznivega dejanja in tudi za pretepenega gospoda Milan Smolnikar se je izkazalo, da ni bil naključni pasant, ampak policijski agent, soudeleženec zgodovinskega spopada med takratno vojaško in policijsko obveščevalno službo.

A vseeno, zadeva se je odvila v imenu načelne hiperkorektnosti, da vojska ne sme obračunavati s civilisti. Kar je nazadnje vsekakor pozitivna družbena vrednota.

Tokrat je obtoženi potencialni minister zaradi spornih dejanj, ki jih je nekoč počel v službi obrambnega ministrstva. Dogodki iz leta 1996. Kdo je bil v tistih časih minister: Jelko Kacin, prvak LDS. Ali je torej minister sam ocenil, da je delovanje njegovega podrejenega zoper načela pravne države? Nak, ministra Kacina to ni motilo, gospoda Mateja ni ne poslal v disciplinski postopek niti ga ni odstavil. Zakaj bi potemtakem isto dejanje postalo sporno po osmih letih? In to isti stranki, ki poprej ni skočila na branik svoboščin civilista?

Na nek način je seveda mesto ministra izpostavljeno, še posebej, če je to represivni resor, do katerega smo tako ali tako vedno sumničavi.

Toda, če je v Janševem času Depale vasi glavna politična kritika letela na ministra, tokrat glavna kritika leti na izvajalca in ne na njegovega ministra. Gospod Kacin je namreč odtlej kandidiral tako za mesto državnega poslanca kot za mesto evropskega poslanca, kar sta vsekakor izjemno pomembni predstavniški funkciji, a ni bil deležen očitkov, da je neprimeren, ker je kot minister dopuščal vojaško nadziranje ambasadorja lastne države. -?????

Izmed predlaganih ministrov pa v oči bode neko drugo ime: gospa Darinka Mravljak. Gospa je namreč znana po izjemni skrbi za svoj lastni zaslužek. Nekoč je namreč kot podžupanja Radelj ob Dravi kupila zemljišče, na katerem je potem država zgradila obvoznico okoli mesta, gospa Merljakova pa je pri tem zemljišče odprodala po 6 krat višji ceni. Klasični primer okoriščanja funkcionarjev, ki ga je razkril Miro Petek v Večeru. In ljudska stranka predlaga takšno kandidatko za ministrico!??

Liberalna demokracija je mesec in pol po porazu začela razmišljati, kaj če niso bili primeri korupcije v njenih vrstah soustvarjalec njenega kolapsa. Medtem ko Podobnikova SLS očitno še ni dosegla točke, ko bi pomislila, da je svoj lastni grobar.

V senci politike ostajajo v grožnji izrečene napovedi Jankovića in drugih menedžerjev, da bodo zaradi novega zakona o davkih prodali svoje deleže v podjetjih. Kako, da je začel ta problem eskalirati šele s padcem Ropove vlade? Ali ni bila davčna reforma sprejeta že pred poletjem? Kako, da takrat o njej ni spregovoril Forum 21? - Evidentna politična puščica zoper novo nastajajočo vlado.

Prave politične vratolomnosti pa uprizarja ljubljanska županja Danica Simšič. Potem ko je zaradi finančnih rabot odstavila načelnika za mestne finance gospoda S.L., ga je že naslednji hip nagradila z novo službo v mestni Energetiki. -!????? Pravzaprav prav ganljivo, s kakšno materinsko pozornostjo ravna s svojimi funkcionarji, celo s tistimi, ki evidentno škodijo tako imidžu županje kot budžetu mesta. Računsko sodišče je po temeljitem pregledu poslovanja zahtevalo razrešitev direktorja VO-KA B.K. In rezultat? Njegovi mestni botri so presodili, da Računsko sodišče ni kompetentno, pa so sklenili, da naj direktor še eno leto opravlja svojo funkcijo, pri čemer so mu zabičali, da naj to obdobje opravi z odliko. -???

Čisti politični samomor LDS in združene liste na mestni ravni.