Rastko Močnik

 |  Mladina 35  | 

Politična sfera in politična dejavnost

Ocena, da sta "Urad za intervencije" in "Avtonomna cona Molotov" edina zares politična posega na tukajšnje prizorišče v zadnjem desetletju, radikalnosti navkljub ni vznemirila poletne ataraksije javnega uma.

© Tomo Lavrič

Bržkone izraža tako banalno resnico, da ob njej ni vredno zgubljati dodatnih besed. A jo je vseeno treba pojasniti. Ne bomo namreč kolaborirali z vsakdanjim fašizmom, ki se poji prav iz tihih podmen in zamolčanih sklepov. Nekaj naključnih zgledov. Drnovšek: "To je izbira med Evropo in Balkanom!" (Tiha podmena: Evropa je plus, Balkan minus.) Dnevnik Delo: "Za ilegalci so prišli še Romi" (podmena: ilegalni migranti so minus, Romi takisto; po svoje je katastrofa, da je protestirala ena sama bralka.) Vladajoči politiki: "Nato nudi varnost!" (Podmena: varnost si zagotoviš s tem, da netiš vojno.) Vodilni politiki: "Ameriški predlog bomo skrbno proučili." (Podmena: predlog, ki spodkopuje vladavino prava, nravstvena načela in civilizacijske dosežke, je vreden tehtnega premisleka.) Predsednik SAZU: "Naša univerza bo postala ... pomožna šola za reveže in mentalno ne popolnoma razvite." (Podmena: revni ljudje in, domnevno, ljudje z duševnimi motnjami že s svojo navzočnostjo onečaščajo akademske prostore; tistim, ki so predsednikovo mnenje javno podprli, se ni zdelo potrebno kaj reči o njegovem stilu metaforiziranja; sicer pa se sploh nikomur ni zdelo vredno, da bi se zadržal ob predsednikovi retoriki.)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: