|  Mladina 51  | 

Slovenija bo šla v Nato za vsak slučaj

Eno glavnih vprašanj v zvezi z vključitvijo Sovenije v "klub privilegirancev", ki se imanuje NATO, je prav gotovo ne le vprašanje, ali in kakšne "koristi" bo Slovenija od tega članstva imela, temveč predvsem, kakšni bodo stroški in kdo jih bo plačeval

© Tomo Lavrič

Ne le tisti, ki se jih izračuna kot odstotek družbenega bruto proizvoda, temveč dejanski, celotni in dolgoročni. V denarju in mesu. In tega od vlade nikakor ne bomo mogli izvedeti. Na eni strani zato, ker nas bo poskušala prepričati, da se nam Nato "splača" in bo na vse pretege prikrivala to, kar svetovni vrabci že čivkajo, da namreč vse bolj postaja organizacija za porazdeljevanje stroškov, pri katerih morajo nove članice participirati čim več. Na drugi strani pa za to, ker najbrž dejansko ne ve in ne more izračunati, kakšni stroški se bodo pojavili. Raje nam bo preko Natoreklam po TV kazala, kako velike so koristi (denimo 10.000 znanstvenikov v Natoraziskovanju). In vse to kljub dejstveni resnici, da tudi sama smatra, da so bili že stroški prilagajanja preveliki, saj je nedavno poskusila goljufati pri prikazovanju vojaških stroškov, in sicer takrat, ko je vključila v okvir vojaškega proračuna zloglasno vladno (civilno) letalo. Le da nam tega noče na glas povedati, ker je preveč lojalna svoji Natozavezi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: