Miha Zadnikar

 |  Mladina 46  | 

Iz conske obrambe v radoživ protinapad

V času, ko so Firence skoz socialni forum sporočile, da je drugačna Evropamogoča, se je na lokalnih ulicah pokazalo, da je drugačna Ljubljana nujna.

© Tomo Lavrič

Tako simbolen kapital kakor "stranski" produkt protinatovskih aktivnosti sta čezinčez urbana: Bolj ko je "umetniško"-politična aktivacija med tridnevno eskalacijo "pozabljala" na lokalne volitve, jasneje se je videlo, kaj kaže v mestu gojiti in kakšne so "smernice", ne glede na volilni izid. Butiki, bidermajer, balast versus avtonomija, ažurnost, akcija. V času, ko so Firence skoz socialni forum sporočile, da je drugačna Evropa mogoča, se je na lokalnih ulicah pokazalo, da je drugačna Ljubljana nujna. Uspeh spektakla, govorniškega kotička in pohoda za mir je torej prejkone dvoj, prepoznaven, zavezujoč za obe županski kandidatki. Stara se rada hvali kot davna in strastna ljubiteljica "alternative" - navsezadnje je poleti ponudila roko eni izmed avtonomnih con - njena konkurentka je noč med volilnim molkom prečula v drugi avtonomni coni. Gesti nista zgolj anekdotični, preračunljivi, politikantski, pač pa ključni, zapleteni, strateški. Vanju se namreč zareže, denimo, pred časom oktroirana napetost med AC Molotov in AKC Metelkova mesto, tako nepričakovana težava, da jo je bilo treba po hitrem postopku reševati z malo medijsko vojno, z napornimi osebnimi prepričevanji na "sceni", češ: "generacijska razlika" - če sploh kdaj in kje! - pri tako mikavni zavezniški želji zagotovo ne igra nikakršne vloge. Na vulgarni materialistični ravni bi lahko zapisali, da se je Viktorija Potočnik tako pretkano zagledala v AC Molotov, ker ji je opešal spomin na njeno lastno dvomljivo vlogo za časa hardkorovskega K4 in ker je tačas za hrbtom razprodala avtonomne metelkovske parcele.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: