Brane Kovič

 |  Mladina 50  | 

Oprostite, ste rekli, da ste pismeni?

Že ob neki drugi priložnosti sem na tem mestu izrazil svoje ogorčenje nad nizko ravnijo pismenosti Slovencev z akademsko izobrazbo

Po spletu okoliščin sem pred nekaj meseci prevzel funkcijo glavnega urednika nastajajoče revije za likovno umetnost, arhitekturo, oblikovanje in fotografijo. Vsako od navedenih področij je že samo po sebi precej široko, še posebej, če si pri obravnavanju specifične problematike ne postavite kronoloških omejitev, se pravi, če se ne odločite le za sodobna dogajanja v posameznih zvrsteh, ampak sežete tudi v preteklost in polpreteklost. Tistih, katerih formalna izobrazba naj bi bila zagotovilo, da bodo o izbranih temah in vprašanjih kompetentno pisali, pri nas ni ravno malo, nasprotno, vse več je strokovnjakov, ki se ponašajo z doktorskimi (tudi večkratnimi) nazivi, da magistrov, raziskovalcev in specialistov z najrazličnejšimi titulami v interni hierarhiji pristojnih institucij niti ne omenjam. Vseeno pa vedno znova ugotavljamo, kako težko je od vse te množice poznavalcev, ki so največkrat plačani predvsem za to, da razmišljajo, dobiti dober, privlačno zasnovan in razumljivo napisan članek, razpravo ali kak drug prispevek, ki ni samo suhoparno naštevanje oziroma povzemanje dejstev, poročanje o kakšnem na novo odkritem podatku ali dolgovezno prepričevanje prepričanih, da so stvari takšne, kot so, ker zaenkrat ni nobenega utemeljenega razloga, da bi bile drugačne. Če dogovorjeno besedilo po dolgem moledovanju vendarle izprosite, bodite pripravljeni na konec iluzij, da so gospodje doktorji in doktorski kandidati samoumevno vešči tudi slovenske slovnice, pravopisa in osnov stilistike - kar pošteno se boste namreč namučili, da boste tekst, ki obravnava sicer zanimivo temo na razmeroma izviren način, spravili v obliko in stanje, v kakršnih ga boste, ne da bi vam bilo pretirano nerodno, izročili lektorju v zadnji jezikovni pregled.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: