Brane Kovič

 |  Mladina 26  | 

Vzgoja bodočih zbiralcev

Kot že dolgo vrsto let me je tudi tokrat sredi junija pot vodila v Basel, živahno, prijazno in gostoljubno mesto na tromeji Švice, Nemčine in Francije, kjer poteka najpomembnejši mednarodni sejem moderne in sodobne umetnosti

© Tomo Lavrič

Art Basel, že 34. po vrsti, je namreč veliko več od banalne komercialne prireditve, na kateri se srečujejo in si izmenjujejo zavidljive vsote v trdnih valutah umetnostni trgovci, preprodajalci, založniki in zbiralci: je prvovrsten kulturni dogodek, sijajna razstava vrhunskih mojstrovin modernih klasikov, dopolnjena s pregledom najaktualnejših likovnih in fotografskih tendenc, videa in filmov, ki so jih posneli umetniki, z množico predavanj, razgovorov in srečanj z ustvarjalci, kritiki, kustosi, muzejskimi direktorji in drugimi akterji s svetovne umetniške scene, baselski muzeji, razstavišča in zasebne fundacije v bližnji okolici pa se posebej potrudijo, da so v sejemskem terminu na ogled skrbno pripravljene retrospektivne in tematske razstave, na katerih je moč osvežiti svoj (umetnostno)zgodovinski spomin ali ugotoviti, v katero smer se naravnava aktualna vizualna produkcija. Za slednjo je zlasti indikativen "Young Art Fair", vzporedni oziroma spremljajoči sejemski dogodek, umeščen na "baselsko Metelkovo", v nekdanje proizvodne in upravne prostore pivovarne Warteck, Liste 03, kjer se predstavljajo galerije, ki delujejo izven tržnega mainstreama, med njimi od lani tudi ljubljanski ŠKUC.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: