Miha Zadnikar

 |  Mladina 21  | 

Kulturni kapital (8)

Izguba historičnega, če ne, pogojno, kar vsakega spomina, je prav pogosto samo nasledek brutalne enostavnosti v opletanju z zelo kompleksnim pojmovnikom

Miha Zadnikar

Miha Zadnikar

Ideologija brisanja je ideološka prav v tem, da ne upošteva te ali one svojčas domačne (razširjene; "pozasedene") distinkcije, pač pa se na lepem razglasi za krivičen produkt same nekdanje distinkcije - pa čeprav začasne. Toliko laže, če je ta distinkcija dejansko "za časom". Ideologija brisanja je torej vladajoča ideologija, kadar subjektu naloži breme krivične preteklosti prav v trenutku, ko bi se subjekt utegnil zanesti na zaseben spomin, z njim tvegal suvereno tezo o preminljivi distinkciji in zatem morebiti pribil še kakšno komparativno sodbo, skoz katero bi se sproducirale nove distinkcije. Kot take bi bile distinkcije sicer predrugačene, a bile bi vsaj produkt prejšnjih, kar bi ne ogrozilo (historičnega) spomina. Mučno je, kadar se srečata psihoanaliza in zgodovinopisje: Distinkcije so v boju z ideologijo brisanja, strogo vzeto, nekakšne sčiščene, "postterapevtske" "sedanjosti", ki pripomorejo k minimalnemu postuliranju historičnega spomina. Vemo pa: Tudi če na svetu ostane en sam nosilec, ena sama "enota", nosilka historičnega spomina, nas zgodovina še vedno in spet znova, od svojega začetka sem privede do nekega posebnega miselnega horizonta. Čuječen sodobni materialist v tem primeru uvidi, da kakršna koli nadalje prepoznavna prihodnost ne more biti zgolj in samo podaljšek preteklosti ali sedanjosti. ("Svet se ne bo spremenil sam od sebe.") Izid procesa ideologij brisanja je nadvse perfiden, saj pod krinko vnazajšnjega podiranja vsakršnega (političnega) "sistema" sproti tvori sistemsko psihozo, to se pravi, da instantno (in do intime, do bolečine globoko) množi nove in nove sprotne sistemske plasti. To se imenuje proces relativizacije. Zbrišeš, da je šlo za posilstvo; zbrišeš, da zmaguje neargumentirana, iracionalna pojavnost; zbrišeš, da je šlo za izbris; zbrišeš, da obstoji možnost revizije; upanja; iluzije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: